ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός του αγώνα

Σε νέα απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Να παλέψουν ενάντια στις κοινοτικές οδηγίες κάλεσε τους γιατρούς ο Μπάμπης Χαραλάμπους, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί σε όλη τη χώρα
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί σε όλη τη χώρα
Τη μεταφορά της νέας 48ωρης απεργίας μία μέρα πριν, δηλαδή στις 18 και 19 του Φλεβάρη, που είχαν εξαγγείλει, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, λόγω της μετάθεσης της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κλαδική σύμβαση των γιατρών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε ακόμα τη συμβολική απόσυρση πέντε μεγάλων νοσοκομείων απ' την εφημερία στις 18 του Φλεβάρη 2009: Του Κρατικού Νίκαιας, των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου και του εφημερεύοντος Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που συνεδρίασε χτες αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας μία μέρα επιπλέον και έτσι απεργούν στις 17, 18 και 19 του Φλεβάρη. Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 του Φλεβάρη απεργούν οι γιατροί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, που υπερψήφισε τη μορφή των κινητοποιήσεων, καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος σε αυτές αλλά με περιεχόμενο που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, με αιτήματα που να βρίσκονται μακριά από το όχημα των κοινοτικών οδηγιών που οδήγησε στην κλαδική σύμβαση. Να διεκδικήσουν, δηλαδή, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μία μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό.

Εμμένοντας στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και στην επιχείρηση τρομοκράτησης, χτες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Γιώργος Κοσμίδης, σε ρόλο «γιατρού - εισαγγελέα», ζήτησε την έκδοση προγράμματος εφημεριών από τους διευθυντές των κλινικών τις μέρες εφημερίας στα νοσοκομεία της Λάρισας! Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Με μέτωπο στη «διευθέτηση»

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία για το ιατρικό μισθολόγιο. Στα πλαίσια της απεργίας γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους κάλεσε τους γιατρούς να παλέψουν με αιτήματα μακριά από την κλαδική σύμβαση και τις κοινοτικές οδηγίες που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ενιαίο και καθολικό, για όλο το λαό.

Χτες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πήρε απόφαση να καλέσει τους γιατρούς να μην εφημερεύουν περισσότερες από 2 μέρες τη βδομάδα οι ειδικευμένοι και 4 οι ειδικευόμενοι, δηλαδή στη βάση των κοινοτικών οδηγιών. Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε χτες στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός». Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν σε κρίσιμα τμήματα εφημερεύοντες επιμελητές, ενώ δόθηκε προφορική εντολή στους εφημερεύοντες να διακομίζουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» τους ασθενείς που χρειάζονταν υπερηχογραφήματα ή αξονική τομογραφία.

Τις πρακτικές αυτές, που αποτελούν κερκόπορτα για τις κοινοτικές οδηγίες, δεν ενέκρινε - ψηφίζοντας λευκό - ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Πιέσεις των προμηθευτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας - που προμηθεύει τα δημόσια νοσοκομεία με κάθε είδους αναλώσιμα υλικά - αποφάσισε την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων απ' τη Δευτέρα. Εντούτοις, όμως, πιέζουν αφενός για νομοθετική ρύθμιση των χρεών, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων προς αυτούς και ταυτόχρονα να πληρωθούν με όσα μπορούν άμεσα απ' τα νοσοκομεία...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Νέα φορτία στα Ταμεία

Η χρηματοδότηση των ιδιωτών που έχουν αναλάβει την αποασυλοποίηση θα γίνεται μέσω συμβάσεων με τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς

Σε βδέλλες για τα ασφαλιστικά ταμεία μετατρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ τις κάθε είδους μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αποασυλοποίησης, η οποία οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο για το Ιατρικό Μισθολόγιο έρχεται να συμπληρώσει το πλέγμα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2716/1999 (ΦΕΚ 96 Α') και συμπληρώθηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3580/2007 (ΦΕΚ 134 Α'). Οι παραπάνω ρυθμίσεις είχαν την πρόβλεψη ότι οι «Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες εντάσσονται στους Τομείς Ψυχικής Υγείας» μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και γι' αυτό «δικαιούνται του ειδικού ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου των ΜΨΥ», που καθορίστηκε με την Κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών το 2002 (ΦΕΚ Β' 489/19.4.2002).

Οι μη κερδοσκοπικές μονάδες αποασυλοποίησης μέχρι τώρα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια. Με τη νέα τροπολογία, η χρηματοδότηση μεταφέρεται κατ' ευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς προβλέπει ότι «στη σύμβαση που υπογράφεται ως χρόνος έναρξης καταβολής του ειδικού νοσηλίου καθορίζεται η επομένη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης του φορέα ΝΠΙΔ προς τον Ασφαλιστικό Οργανισμό». Επίσης, υπάρχει και αναδρομική πρόβλεψη για όσες συμβάσεις - πιθανώς - συναφθεί με βάση το νόμο 3580/2007.

Μ' άλλα λόγια, η χρηματοδότηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μεταφέρεται κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη λήξη των κοινοτικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα - πέρα απ' τα χαράτσια στα Ταμεία - να υποβαθμίζονται και οι προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και να εξαναγκάζονται οι επιστήμονες να δουλεύουν με μισθούς πείνας. Το ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο διαφοροποιείται με απαράδεκτο τρόπο για τις περιπτώσεις των ψυχικά πασχόντων και κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία των μονάδων αποασυλοποίησης από 11 - 53 ευρώ.

Τέλος, με τη νέα τροπολογία προβλέπεται και η δημιουργία πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διοικητικού και Οικονομικού - Διαχειριστικού Ελέγχου για τα οικονομικά της Ψυχικής Υγείας, όπως είχε δεσμευτεί, πρόσφατα, η κυβέρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνένοχοι για την απαράδεκτη κατάσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την απεργία των γιατρών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Συνυπεύθυνο είναι και το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε αυτήν την πολιτική και πέρα από δημαγωγικές κορόνες τη στηρίζει και σήμερα. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης του προσωπικού, για τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας που προωθεί στους γιατρούς, για τις ελλείψεις ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού που έχουν παρουσιαστεί λόγω του εκβιασμού που ασκούν οι επιχειρηματίες για να αποπληρωθούν για τις προμήθειες παρελθόντων ετών.

Η πολιτική της οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία όλο και περισσότερο να ιδιωτικοποιούν τμήματά τους και να εμπορευματοποιούν υπηρεσίες τους λειτουργώντας με επιχειρηματικά κριτήρια. Υποκριτική είναι η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ενώ εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γιατρών, σκοπίμως τους κρύβει ότι οι οδηγίες της ΕΕ για το ωράριο εργασίας τους, που κόπτεται για την εφαρμογή τους, οδηγούν ουσιαστικά στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους νοσηλευτές και γιατρούς να παλέψουν για ένα αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο για τους υγειονομικούς και με κατώτερο βασικό μισθό για τον ειδικευόμενο γιατρό 1.700 ευρώ.

Για μαζικές προσλήψεις με κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και των εργολάβων μέσα στα νοσοκομεία. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για την Υγεία και κάθε είδους πληρωμών. Να σταματήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν για υπηρεσίες και παροχές Υγείας. Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστικά του κράτους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Κρατικός φορέας παραγωγής και εξωτερικού εμπορίου φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ