ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
Νεκροί τρεις δήμαρχοι κι ένας συνεταιριστής

Βυθίστηκε στο πένθος ο Νομός Καρδίτσας

Σε τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε χτες το πρωί στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας και στο ύψος των Καμμένων Βούρλων, έχασαν τη ζωή τους τρεις δήμαρχοι του Νομού Καρδίτσας κι ένας Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής.

Οι τρεις δήμαρχοι - οι οποίοι υποστηρίχτηκαν και από το ΚΚΕ στις περασμένες δημοτικές εκλογές - είναι οι: Δημήτρης Παπαγεωργίου, 44 χρόνων, δήμαρχος Κάμπου, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και πατέρας δύο παιδιών, Βασίλης Κωστόπουλος, 44 χρόνων, δήμαρχος Σελάνων, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, και Αντώνης Βασιλείου, 49 χρόνων, δήμαρχος Μουζακίου, γιατρός του ΕΣΥ και πατέρας δύο παιδιών. Ο συνδικαλιστής είναι ο Βασίλης Ζαρκινός, πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αρνης Καρδίτσας, πατέρας δύο παιδιών.

Οι τέσσερις Καρδιτσιώτες ταξίδευαν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα όπου θα είχαν συναντήσεις με αρμόδιους για θέματα και προβλήματα των δήμων τους και από εκεί θα πήγαιναν στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχαν στις συζητήσεις που θα γίνουν στα κοινοτικά όργανα για τον προτεινόμενο νέο κανονισμό βάμβακος. Σε σημείο - λαιμητόμο της Εθνικής στα Καμμένα Βούρλα (176ο χιλιόμετρο), σύμφωνα με την Αστυνομία, το τζιπ στο οποίο επέβαιναν και οδηγούσε ο Β. Κωστόπουλος, ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με νταλίκα που οδηγούσε ο Δημ. Μάλλιος, 29 χρόνων.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το όχημά τους πήρε φωτιά με αποτέλεσμα ν' απανθρακωθούν οι τέσσερις επιβάτες του. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Λαμίας. Στο νοσοκομείο έφτασαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος και Κώστας Εξαρχος, δήμαρχος Παλαμά και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, καθώς και άλλοι δήμαρχοι του νομού με συγγενείς των θυμάτων.

Η αναγνώριση των θυμάτων ήταν αδύνατη, γι' αυτό θα μεταφερθούν στην Αθήνα ώστε η αναγνώρισή τους να γίνει με τη μέθοδο του DNA. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Καρδίτσα για να γίνουν οι κηδείες τους στους δήμους από τους οποίους κατάγονταν.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για το χαμό των τριών συναδέλφων του, ο Χρήστος Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, επισήμανε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη βαρύ πλήγμα και οι Καρδιτσιώτες θρηνούν για τον αδόκητο χαμό των τριών δημάρχων, αγαπητών συναδέλφων μου, που έπεσαν κυριολεκτικά την ώρα του καθήκοντος. Ηταν τρεις νέοι άνθρωποι, καταξιωμένοι επιστήμονες, αγαπητοί στους συμπολίτες τους και αγωνιστές, που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό, όχι μόνο των δημοτών τους, αλλά και όλων των Καρδιτσιωτών, στους αγώνες τους για τη λύση των προβλημάτων του πολύπαθου νομού μας. Ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας όνειρα, διαθέσεις και προσόντα να προσφέρουν στο θεσμό και στους πολίτες. Εκφράζοντας την προσωπική μου οδύνη, συμπαραστέκομαι από ψυχής στις οικογένειές τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός της Καρδίτσας δε θα τους ξεχάσουν».

Η είδηση για το τραγικό δυστύχημα και το χαμό των τριών δημάρχων και του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή, που έγινε γνωστή νωρίς το πρωί στην Καρδίτσα, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σ' όλο το νομό και ιδιαίτερα στους Δήμους Κάμπου, Σελάνων και Μουζακίου.

Χτες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας και κήρυξε πένθος για σήμερα, ενώ όλοι οι δήμοι του νομού θα παραμείνουν κλειστοί. Η συγκίνηση και το πένθος για το πλήγμα που δέχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράστηκε και στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας.

Τη θλίψη τους έχουν εκφράσει επίσης, με ανακοινώσεις τους, η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης.

ΑΤΤΙΚΗ
Οι αιρετοί να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις

Την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η ΤΕΔΚΝΑ και να αποφασίσει κινητοποίηση των δημάρχων , επισημαίνει με συνέντευξή της στο "Ρ" η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΕΕ του ΔΣ της Ενωσης

Την πεποίθηση πως η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να αποφασίσει αυτό που δεν τόλμησε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), δηλαδή να διεκδικήσει με κινητοποιήσεις ουσιαστικές λύσεις στα οικονομικά αιτήματα, όπως είχαν τεθεί και στο πρόσφατο συνέδριο του ανώτατου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στη Ρόδο, εκφράζει η ΒέραΝικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΤΕΔΚΝΑ.

Με συνέντευξή της στο «Ρ», η Β. Νικολαΐδου κάνει λόγο για «κουκούλωμα» των αιτημάτων και των αποφάσεων της ΤΑ από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, ενόψει εκλογών, καθώς και για υποτίμηση των αιρετών που κλήθηκαν σε μια σύσκεψη χωρίς αντικείμενο για να τους αναγγελθεί απλά η απόφαση που το ΔΣ της Ενωσης είχε λάβει.

-Πώς κρίνετε την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη;

-Είναι απογοητευτικό για όλη την ΤΑ. Ενώ ξεκίνησε διαφορετικά, φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ θα συνεχίσει την τακτική της προηγούμενης θητείας. Δεν βλέπω τι νόημα είχε αυτή η σύσκεψη - συνάντηση, όταν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ που ήρθαν στην Αθήνα, κλήθηκαν απλά ν' ακούσουν την προκαθορισμένη απόφαση του ΔΣ. Η όλη συνάντηση υποτιμήθηκε. Εξελίχθηκε σε μια προγραμματισμένη φιέστα, που ξεκίνησε με τη χορήγηση του λεξικού των «Τεγόπουλου - Φυτράκη», για να δείξει η ΤΑ την ευαισθησία της σε θέματα εκπαίδευσης - ενώ αντίθετα στην πρότασή μας να συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν υπήρξε καμμία ανταπόκριση - και ολοκληρώθηκε με την παρουσία και ομιλία της υπουργού Εσωτερικών, μπροστά σε στημένες κάμερες. Πραγματικά δεν κατάλαβα τι νόημα είχε να καλέσουν εκ νέου την υπουργό, όταν στη Ρόδο, είχε δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα, και ιδιαίτερα στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, να εκφράσουν απόψεις, εξαγγελίες, διευκρινίσεις.

- Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, η υπουργός κλήθηκε για να ανακοινώσει τις «θετικές», όπως τις έκρινε η ίδια, υποσχέσεις της στα οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Εχετε την ίδια εκτίμηση;

-Οχι. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στη συνάντηση προσπέρασε τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου, στη Ρόδο, για την διεκδίκηση των παρακρατημένων πόρων του θεσμού. «Κουκούλωσε» δηλαδή τα αιτήματα. Προσπέρασε επίσης τους πενιχρούς πόρους που αποδίδονται στον θεσμό και το 2000, όπως φαίνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τελικά, γιατί γίνονται τα συνέδρια, όταν οι αποφάσεις τους καταστρατηγούνται; Εκτός αν «συμφωνήσουμε» ότι έχουν εκδρομικό χαρακτήρα. Από την άλλη, πρέπει να σημειώσουμε πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη περίμεναν να επικυρωθούν οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για κλείσιμο δήμων και κινητοποιήσεις στις 17 Δεκέμβρη, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

- Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Κατ' αρχήν θα πρέπει να γίνει συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και να ενημερωθούν στη συνέχεια οι δημότες για τα χρήματα που κλέβει η κυβέρνηση και το 2000 από τους δήμους - αγγίζουν τα 142,280 δισ. δραχμές. Επίσης, όπως έχουμε ήδη προτείνει, να υποβληθούν αγωγές για τα παρακρατημένα και να εξεταστεί η περίπτωση αγωγών για αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους και δεν καλύπτονται οικονομικά, βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος. Επίσης, η ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να συγκαλέσει ΔΣ άμεσα, πριν δηλαδή την 17η Δεκέμβρη, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, και να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Στα «μαλακά» ο ανθυπαστυνόμος για το φόνο του Σέρβου μαθητή

Στα «μαλακά» θα πέσει ο ανθυπαστυνόμος που κατηγορείται για το φόνο του άτυχου Σέρβου μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς στις 23 Οκτώβρη 1998 στη Θεσσαλονίκη που συντάραξε τότε το πανελλήνιο.

Στο αρχείο μπήκε η αίτηση αναίρεσης των γονιών του Σέρβου μαθητή, οι οποίοι προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, επειδή κατά την παραπομπή του αστυνόμου σε δίκη μετέτρεψε το κατηγορητήριο από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, σε ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι το βούλευμα δεν αξιοποίησε ιατροδικαστικά συμπεράσματα για πυροβολισμό εξ επαφής που απαιτούσαν ειδικές γνώσεις για την ερμηνεία τους και έπρεπε να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σ. Γυπαράκης έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση για έλλειψη αιτιολογίας και έτσι ο ανθυπαστυνόμος Κ. Βαντούλης θα δικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο ανθυπαστυνόμος επέφερε το θάνατο στο Μάρκο Μπουλάτοβιτς, λόγω έλλειψης προσοχής την οποία όφειλε και μπορούσε να καταβάλει ως αστυνομικός και δεν πρόβλεψε τον ενδεχόμενο κίνδυνο απασφάλισης του όπλου, σε περίπτωση που δεχόταν μεγάλη σωματική πίεση, ούτε πήρε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε το πιστόλι να μην έρθει σε επαφή με κάποιο σώμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο μαθητής Μάρκο Μπουλάτοβιτς πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια εκδρομής μαζί με άλλους συμμαθητές του στη χώρα μας και μετά από καταγγελία γυναίκας, η οποία κατήγγειλε ότι της έκλεψε πορτοφόλι.

ΧΡΕΗ ΔΗΜΩΝ
Εκβιάζονται με παρακράτηση των ΚΑΠ

Σε ωμό εκβιασμό προς της δήμους της χώρας προχωρεί η κυβέρνηση, «προειδοποιώντας» τους πως αν δεν αξιοποιήσουν τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών τους προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς μέχρι τις 25 Φλεβάρη του 2000, τότε θα προσφύγει σε παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την αξίωση αυτή - όπως δηλώνεται σε χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη - η κυβέρνηση ουσιαστικά εγκαλεί τους δήμους για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία τους έχει οδηγήσει η ίδια με την πολιτική της. Η μικρή ανάσα που αναμφίβολα δίνει στους δήμους η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους χωρίς τις προσαυξήσεις, σε καμία περίπτωση δε δίνει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίθετα διαιωνίζει το καθεστώς της δανειοδότησης ως τρόπο λειτουργίας της.

Και βέβαια, στόχος της κυβέρνησης, μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν είναι αυτή καθεαυτή η εξυγίανση των οικονομικών των δήμων, όπως διατείνεται. Ο στόχος δηλώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: «Η συνέχιση ύπαρξης τέτοιων εκρεμμοτήτων δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στην άσκηση υπεύθυνης και αποτελεσματικής διοίκησης και ειδικότερα δημοσιονομικής πολιτικής». Για τη δημοσιονομική πολιτική και τη σύγκλιση «κόπτεται» η κυβέρνηση.

Γι' αυτό και στη εγκύκλιο δηλώνεται κατηγορηματικά προς τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια πως θα πρέπει μέχρι τις 25 Φλεβάρη του νέου έτους να τακτοποιήσουν τις εκρεμμότητές τους, αλλιώς θα παρακρατήσει από τους ΚΑΠ το σύνολο των ποσών που οφείλουν!

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ αναφορικά με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο Νομό Θεσσαλονίκης, με μεγαλύτερη αυτή των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9.26 το βράδυ της Κυριακής στα νότια της λίμνης Βόλβης.

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίζεται 55 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης μεταξύ των συνοικισμών Νέας Μαδύτου, Μελισσουργού και Βαρβάρας. Οι σεισμολόγοι δηλώνουν πως το συγκεκριμένο ρήγμα βρίσκεται μεν πάνω στη Σερβομακεδονική ζώνη, δεν είναι όμως το ίδιο ρήγμα που έδωσε του σεισμούς του 1978, αφού αυτό εντοπίζεται μεταξύ της Λίμνης Βόλβης και του Αγίου Βασιλείου.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στις περιοχές της Βόρειας Χαλκιδικής κυρίως στον Πολύγυρο, την Αρναία, την Ασπροβάλτα, τον Σταυρό, την Ιερισσό, όπως επίσης και στην περιοχή των Σερρών. Οπως δηλώνουν οι σεισμολόγοι, όλα δείχνουν πως η δόνηση της Κυριακής εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της Αρναίας που σημειώθηκε στις 4 Μάη του 1995.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ