ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του 45χρονου μετανάστη

Την επίθεση σε βάρος του 45χρονου εργαζόμενου μετανάστη από το Μπαγκλαντές, στον προαύλιο χώρο γνωστού σουπερμάρκετ έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, καταδικάζει με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Ειδικότερα, αναφέρει για την απαράδεκτη επίθεση:

«Το θύμα, που συγκέντρωνε τα καροτσάκια των πελατών και τους βοηθούσε να μεταφέρουν τα ψώνια τους, ζήτησε από πελάτη, έναν 29χρονο ημεδαπό, να μη σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στο χώρο που προορίζεται για τη στάθμευση των ΑμεΑ. Ο 29χρονος βγήκε από το αυτοκίνητό του και επιτέθηκε στον αλλοδαπό εργαζόμενο βρίζοντάς τον και τραυματίζοντάς τον σοβαρά με μεταλλικό λοστό, που έβγαλε από το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τον τραυματία, τον οποίο περαστικοί μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική, προκειμένου να γίνει χειρουργική αποκατάσταση του συντριπτικού κατάγματος ωλένης που έχει υποστεί και η οποία προσδιορίζεται για την Πέμπτη (σ.σ. χτες)».

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να καταδικάσουν και να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πράξεις ρατσιστικής - φασιστικής βίας. Οπως επισημαίνει, «με τη μαζική μας συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου, την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, μέρα που ψηφίζεται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός στη Βουλή, να δώσουμε απάντηση στον αντιλαϊκό κατήφορο. Με οργάνωση και πάλη μέσα από τα ταξικά σωματεία να υψώσουμε τοίχο αντίστασης ενάντια στις ακροδεξιές φασιστικές φωνές, που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των εργατών».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Πρόληψης

Τα προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και Υγείας Αν. Ξανθό, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούν σαν μικρές, διασπασμένες και υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με κρίσιμες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε μια ομάδα εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2017. Σε αυτήν κατατέθηκε και η πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων που ζητά τη σύσταση ενός εθνικού φορέα πρόληψης.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αντί να νομοθετήσει, σύστησε διυπουργική επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να έχει ενημερώσει για το αν αυτή συνεδριάζει, αν έχει βγάλει αποτελέσματα και ποια.

Οσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά:

Δεν καλύπτονται οι τουλάχιστον 53 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ τα κοινωνικά αιτήματα αυξάνονται και δυσκολεύουν. Το υπουργείο Υγείας στο πρόσφατο κείμενό του "Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων" αναφέρει ότι: "Μέσα στο 2017 υλοποιήθηκε, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πακέτο προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου για τους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων". Προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης δεν έγιναν το 2017 ούτε άλλωστε το 2018.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται παραιτήσεις εργαζομένων από Κέντρα Πρόληψης λόγω των εργασιακών συνθηκών, που περιλαμβάνουν αναρμόδιες παρεμβάσεις διοικήσεων των αστικών εταιρειών στο επιστημονικό έργο.

Εχουν ιδρυθεί Κέντρα Πρόληψης, συγκεκριμένα ένα στον Πειραιά και ένα στην Ανατολική Αττική, για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τα οποία δεν λειτουργούν.

Φέτος δεν έχει σταλεί έγκριση εισόδου των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και οι φορείς είναι διά νόμου εγκεκριμένοι για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4139/2013.

Και, ωστόσο, με διάφορες εγκυκλίους καλούνται οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης να εκπαιδεύσουν άλλους επαγγελματίες Υγείας, ώστε να κάνουν αυτοί παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων στα σχολεία.

Ζητούνται συνέχεια εφαρμογές του δημοσίου λογιστικού, ενώ οι αστικές εταιρείες δεν έχουν τέτοιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την παρόξυνση της γραφειοκρατίας και της ασάφειας, που έχουν οδηγήσει τις δομές σε πλήρη απορρύθμιση.

Ο προαναφερθείς "Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων" αφορά κυρίως ΕΣΠΑ, αφιερώνοντας ελάχιστο χώρο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, στο τέλος του κειμένου και αποκλειστικά με ΕΣΠΑ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

-- Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης;

-- Συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης και πότε έχει προγραμματιστεί να παραδώσει το έργο της;

-- Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να αρχίσει η κάλυψη των αναγκών της κοινότητας σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας;

-- Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν τα Κέντρα Πρόληψης Πειραιά και Ανατολικής Αττικής;

-- Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθεί η είσοδος των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παρατείνεται το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για το Προσφυγικό

Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων έργων και μισθώσεων για τη διαχείριση θεμάτων που άπτονται του Προσφυγικού παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου παρατείνεται έως 31/12/2019 η εφαρμογή τριών διατάξεων με τις οποίες επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας που ισχύει, η σύναψη δημόσιων συμβάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.), για την κάλυψη των αναγκών μεταναστών και προσφύγων (στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση κ.λπ.). Επίσης, επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ΙΔΟΧ, καθώς και η διάθεση ή η πρόσληψη με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ, καθώς και η διάθεση ή η πρόσληψη με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και πολιτών που εργάζονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, που προκύπτουν από τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των διαδικασιών ασύλου στα σύνορα.

Στο άρθρο 6 καθορίζεται ότι μισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών θεωρούνται νόμιμες. Επίσης, παρατείνεται έως και τις 31/12/2019 η ισχύς συμβάσεων που έληγαν στο τέλος αυτού του χρόνου, λόγω έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι ξεριζωμένοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου.

Ετσι παραμένουν τα προβλήματα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, γι' αυτό και το ΚΚΕ στη Βουλή ποτέ δεν υπερψήφισε τέτοιες συμβάσεις. Βέβαια, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται για να στηριχθεί ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, να ταΐζονται ΜΚΟ, δήμοι και κυκλώματα. Οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης συμφωνούν στην εμπλοκή των ιδιωτών στο ξεκοκάλισμα των κονδυλίων, είτε είναι κλασικοί επιχειρηματίες είτε φορούν τον μανδύα της ΜΚΟ. Αλλωστε, τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζουν τις αντιδραστικές συμφωνίες της ΕΕ και τους ευρωκανονισμούς. Ούτε ανακούφιση στους πρόσφυγες ούτε ανάσα στους νησιώτες μπορούν να δώσουν. Αντίθετα, όλοι τους βιώνουν τις συνέπειες μιας άθλιας και επικίνδυνης κατάστασης. Τα κονδύλια αποτελούν κυριολεκτικά εξαγορά, προκειμένου χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν στη χώρα μας και να ζουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

«Πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους»

Απογοητευμένος δηλώνει ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι αστυνομικοί

Μετά την απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους και οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, ο αδερφός του Νίκος δήλωσε απογοητευμένος, σε σχετική συνέντευξη. Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί εμφανίζονται σε σχετικό βίντεο να ακινητοποιούν, να σπρώχνουν και να τραβούν τον αναίσθητο και αιμόφυρτο Ζακ. Μάλιστα, ένας από αυτούς τον πατάει.

Ειδικότερα ο αδερφός του ανέφερε ότι τα χτυπήματα και των αστυνομικών συνέβαλαν στο θάνατο. «Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι δυο αστυνομικοί και χωρίς περιοριστικούς όρους με βρίσκει απογοητευμένο, όπως το ίδιο απογοητευμένο με βρήκε και η απόφαση για τους δυο κατηγορούμενους. Εχει καταστεί σαφές από τα βίντεο και το ιατροδικαστικό πόρισμα ότι ο θάνατός του προήλθε από τα χτυπήματα...». Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να του ασκήσουν βία, «ήταν ακίνδυνος». Ο Νίκος Κωστόπουλος επισήμανε ότι «έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και η ΕΔΕ που έχει ανακοινωθεί από την υπουργό δεν έχει βγάλει κάπου. Δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Η απόδοση Δικαιοσύνης είναι μείζονος σημασίας και δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια συνθήκη ατιμωρησίας για τον οποιοδήποτε πολίτη ή όργανο της τάξης. Πρέπει όλοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «εκ του αποτελέσματος μπορούμε να δούμε ότι η αστυνομία δεν έκλεισε τον χώρο, πως έχουν γίνει πολλές προσπάθειες συγκάλυψης και όλα αυτά μου αφήνουν αμφιβολίες για τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια ανάνηψης και ποτέ δεν έβγαλαν τις χειροπέδες, οπότε και εκεί υπάρχουν ευθύνες».

Αποφυλακίζονται οι εμπλεκόμενοι στο «κύκλωμα χρυσού»

Αποφυλακίζονται οι οκτώ για το αποκαλούμενο «κύκλωμα χρυσού», ανάμεσά τους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. Στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος επιβλήθηκε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους άλλους 6 επιβλήθηκαν μόνο περιοριστικοί όροι.

Το βούλευμα αναφέρει ότι και οι οκτώ κατηγορούμενοι θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα. Για την περίπτωση του Ριχάρδου και του Τούρκου φερόμενου ως υπαρχηγού η αποφυλάκιση θα ισχύσει μετά από την καταβολή της εγγυοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της λαθρεμπορίας. Στο σκεπτικό της επισήμανε, όπως αναφέρουν πηγές, ότι ισχύει η τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία.

Ενοχοι δύο από τους 14 για την «ΑΣΠΙΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ»

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 12 από τους 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ», μεταξύ άλλων και τα μέλη - σύζυγος και δύο παιδιά - της οικογένειας του εκλιπόντος επικεφαλής της, Παύλου Ψωμιάδη. Το δικαστήριο έκρινε, αντιθέτως, ενόχους δύο εκ των κατηγορουμένων, υπεύθυνους επενδύσεων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ», καταδικάζοντάς τους αντιστοίχως σε κάθειρξη 12 και 7 χρόνια, κατά συγχώνευση (με αναστολή). Κατά την κρίση των δικαστών, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ