ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Τρίτη τα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Να διαδηλώσουν ενάντια στον προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, των ματωμένων περικοπών στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων» καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους το ΠΑΜΕ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα. Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα!», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Στην Αττική, η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν ήδη ανακοινωθεί στις παρακάτω πόλεις: Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών. Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λευκάδα, 6.30 μ.μ., Αγιος Μηνάς. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43). Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

«Η ζωή μας δεν βελτιώθηκε ούτε πρόκειται να βελτιωθεί επειδή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μας παρουσιάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό ως θετικό, επειδή είναι όπως λένε "μεταμνημονιακός"», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.«Η συνταγή και τα υλικά παραμένουν ίδια. Το "σερβίρισμα" στο λαό αλλάζει ανάλογα με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, που σήμερα καθορίζονται με το βλέμμα τους στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές», προσθέτει. Καλεί εργαζόμενους και ανέργους στις Κατασκευές σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα, «να γίνουμε πιο ισχυροί στην πάλη μας μέσα στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, παντού (...) Με τον αγώνα μας να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα που έχουμε καταφέρει ως τώρα μέσα στους χώρους δουλειάς, με αυξήσεις στα μεροκάματα που δείχνουν ότι έχουμε δύναμη, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο καθήκον της υπεράσπισης της ζωής μας για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας».

Να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Δεν μας έχει απομείνει άλλος δρόμος παρά αυτός του ανυποχώρητου αγώνα και της αλληλεγγύης προς κάθε συνάδελφο που κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά και σπίτι», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει καλέσει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Συσκέψεις για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

-- Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., στο στέκι των Λαϊκών Επιτροπών (Αριστείδου Στάνη 1).

-- Σύσκεψη πραγματοποιεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ τη Δευτέρα 17/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων στην πλατεία Αττικής (στην αφετηρία της γραμμής 1 του ΗΛΠΑΠ).

-- Οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 18/12, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην απαράδεκτη μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ

Συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ την Τρίτη 18/12

Τις έντονες αντιδράσεις συνδικάτων έχει προκαλέσει η πρωτοφανής προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει τη ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, όπου στέλεχός της συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να αποκλειστούν οι αγωνιστικές δυνάμεις από φορείς και οργανισμούς όπου μετέχουν εκπροσωπώντας και υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των εργαζομένων, κατήγγειλε ήδη το ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του οποίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 18/12, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με θέμα: «Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2019. Η μεθοδευμένη προσπάθεια από το προεδρείο της ΓΣΕΕ αποκλεισμού στελεχών του ΠΑΜΕ και μελών της Διοίκησης της ΓΣΕΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ».

Οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ έγιναν μετά τη γνωστοποίηση σχετικού εγγράφου του προεδρείου της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητείται αυθαίρετα ο ορισμός νέων εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ (4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί), με αποκλεισμό του εκπροσώπου της ΔΑΣ, δηλαδή της δεύτερης δύναμης στη Συνομοσπονδία!

Οπως μάλιστα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ με... κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας («Σκλαβενίτης»)!

«Εχουμε πείρα για το ποιοι ανέδειξαν τα προβλήματά μας μέσα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ...»

Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ καταγγέλλει το προεδρείο της ΓΣΕΕ για την πρωτοφανή προσπάθειά του να πετάξει εκτός ΔΣ του ΟΑΕΔ το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΣ. Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, «γνωρίζουμε από προσωπική πείρα ποιοι ήταν αυτοί που αγωνίστηκαν και ανέδειξαν τα προβλήματά μας μέσα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. Τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, τη μόνη φωνή που υπηρετούσε και υπηρετεί την υπεράσπιση και προστασία των εργαζομένων και των ανέργων λογοδοτώντας αποκλειστικά σε αυτούς και όχι σε εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Αυτήν τη φωνή δεν θα τους αφήσουμε να την φιμώσουν!».

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης στην καταγγελία της σημειώνει πως αυτή η ενέργεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ «έρχεται να προστεθεί στα αστυνομοκρατούμενα συνέδρια Εργατικών Κέντρων, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη, στις αυταρχικές μεθοδεύσεις ενάντια σε αγωνιστές του ΠΑΜΕ από τους εργατοπατέρες», υπενθυμίζοντας την «απαγόρευση να κατέβει ψηφοδέλτιο ταξικών δυνάμεων στις εκλογές των εργαζομένων της ΕΥΑΘ...».

Την απαράδεκτη μεθόδευση καταγγέλλουν επίσης το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας κ.ά.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Παρασκευή, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το θέατρο. Οι Νάγια Μητσάκου και Δέσποινα Ζώχου παρουσιάζουν το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μεγάλο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς.

-- Στις 8 μ.μ. τη δίωρη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. - 1 μ.μ.) οι εκλογές πραγματοποιούνται στα εργοτάξια και λοιπά έργα της περιοχής, ενώ τις απογευματινές (5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) γίνονται στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26, πλατεία Ελευθερίας, Προσφυγικά).
  • Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και Περιχώρων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος) την Κυριακή 16/12 (9 π.μ. - 3 μ.μ.).
  • Μέχρι τις 16/12 συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης. Κάλπες θα στηθούν: Σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (5 μ.μ. - 9 μ.μ.) και στην Αιανή (αίθουσα συνεδριάσεων πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, 4 μ.μ. - 9 μ.μ.). Αύριο Σάββατο στην Αιανή (4 μ.μ. - 9 μ.μ.). Την Κυριακή 16/12 στην Ανω Κώμη (κοινοτικό κατάστημα, 9 π.μ. - 2 μ.μ.), στη Σιάτιστα (γραφείο Σωματείου Γουνεργατών, 9 π.μ. - 2 μ.μ.), στα Σέρβια (δημαρχείο, 9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (3 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Την Κυριακή 16/12 ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Σήμερα η κάλπη θα βρίσκεται στα Νότια Προάστια (Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ «Ερμής», Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Φάρος Τυφλών, Ιδιωτικά Κέντρα «Αυτενέργεια» και «Προσέγγιση») καθώς και στη Νομική Σχολή (Μασσαλίας 4). Αύριο Σάββατο, στη Νομική Σχολή (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (2 μ.μ. - 9 μ.μ.). Την Κυριακή 16/12 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.
  • Σε Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 19/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα στο ισόγειο των γραφείων του, με θέμα τον απολογισμό δράσης της διοίκησης από την εκλογή της μέχρι σήμερα και τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Σε συγκέντρωση στη ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), την Πέμπτη 20/12 στις 10 π.μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενάντια στις απειλές της επιχείρησης να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 17/12, στις 6.30 μ.μ.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΠ σημειώνει ότι ήδη 300 λαϊκές οικογένειες στην Πάτρα σήμερα ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες, ενώ έχουν αποσταλεί άλλα 1.500 ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ