ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φιλουμένα Μαρτουράνο» στο θέατρο «Διάνα»

Πραγματοποιήθηκε χτες στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7) η επίσημη πρεμιέρα της «Φιλουμένα Μαρτουράνο», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με την Ελένη Ράντου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της.

Την παράσταση παρακολούθησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συνομίλησε και συνεχάρη θερμά τους ηθοποιούς και τους συντελεστές.

Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης ζωντανεύουν στο θέατρο «Διάνα». Εκεί, όπου ο Ντομένικο Σοριάνο (Γιάννης Βούρος) γνωρίζει τη νεαρή Φιλουμένα σε έναν οίκο ανοχής. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και η Φιλουμένα τον υπηρετεί με αφοσίωση. Τα χρόνια περνούν και 20 χρόνια μετά ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την απάντηση... της Φιλουμένα.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη. Μουσική: Νάλυσα Γκρην. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα. Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης.

Παίζουν: Ελένη Ράντου, Γιάννης Βούρος, Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Αβαγιανού, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Νίκος Σταυρακούδης, Μαρσέλα Λένα, Αναστασία Σιωπίδου, Παναγιώτης Καρμάτης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Γιώργος Αλεβυζάκης.

Ενα όμορφο ημερολόγιο από ανάπηρους ζωγράφους

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2018 του Σωματείου Ζωγραφική με το Στόμα και το Πόδι (ΖΩΣΠ). Στο καλαίσθητο αυτό ημερολόγιο υπάρχουν 12 έργα των καλλιτεχνών της ΖΩΣΠ, ένα για κάθε μήνα, σε ένα υπέροχο ημερολόγιο κατάλληλο για χρήση σε γραφείο ή τοίχο.

Η ΖΩΣΠ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της «Διεθνούς Ενωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι». Η Ενωση αυτή δημιουργήθηκε και ανήκει αποκλειστικά σε άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και έχουν μάθει να κρατούν το πινέλο με το στόμα ή το πόδι. Η δημιουργία της έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα και να κερδίζουν τη ζωή τους από τις πωλήσεις των έργων τους, που έχουν αναπαραχθεί σε κάρτες και ημερολόγια.

Οπως αναφέρουν, «αγοράζοντας τις κάρτες μας, στηρίζετε τον αγώνα μας για δημιουργία και αυτοσυντήρηση και επιβραβεύετε την προσπάθειά μας να βγούμε από το περιθώριο της ζωής».

Δύο έργα του Παπαδιαμάντη επί σκηνής

2012

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει σε συνεργασία με το Στούντιο Μαυρομιχάλη «Το Μοιρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, κάθε Τετάρτη στις 21.00, μέχρι και τις 27 Δεκέμβρη.

Η εξωτερική εικόνα των δύο διηγημάτων δίνει τη βεβαιότητα πεζογραφημάτων, όμως η φωνητική τους αναπαράσταση αποκαλύπτει δυο αμιγώς ποιητικά - έμμετρα έργα σπάνιας σύλληψης, που ζωντανεύουν μπροστά μας με την ερμηνεία της Αλεξίας Φωτιάδου.

Στο «Μοιρολόγι της Φώκιας» ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από τις απώλειες του θανάτου. Μέσα σ' αυτήν τη σπαρακτική αλλά παγιωμένη αρμονία του ηλιοβασιλέματος, έρχεται αθόρυβη και επελαύνουσα η Νύχτα. Ενα εννιάχρονο κορίτσι, που έρχεται με λαχτάρα να βρει τη γιαγιά της πλάι στη θάλασσα που πλένει ρούχα, παρασυρμένο και συγκεντρωμένο στην μουσική του αυλού ενός βοσκού, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, ταράζεται αίφνης με την απότομη αίσθηση της αλλαγής από το φως στο σκοτάδι και ορμάει σ' ένα μονοπάτι που διακρίνει μέσα στη νύχτα...

«Το Καμίνι», που είναι μια ευφρόσυνη αντίστιξη στο «Μοιρολόγι», ένας ύμνος στον οίστρο της ζωής, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα. Μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα, έχοντας διατηρήσει ζωντανή τη θεϊκή της πυξίδα, παρακάμπτει όλα τα «πρέπει» και «δεν πρέπει», και λούζεται μέσα στο άσπιλο, μοναδικό θαλάσσιο καμίνι της χαράς. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Γλυπτό έργο: Αριστείδης Πατσόγλου.

Μια ξεκαρδιστική όπερα

Dimitris Sakalakis

«Ο μικάδος», μια ξεκαρδιστική εξωτική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python και των Αδελφών Μαρξ, παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε πανελλήνια πρώτη. Η όπερα «Ο μικάδος» (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, σε μουσική διεύθυνση - ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλα Καραζήση. Από τις 21 Δεκέμβρη και για οκτώ μόνο παραστάσεις, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 Δεκέμβρη 2017. Ωρα έναρξης: 20.30.

Η απόδοση του λιμπρέτου, παραγγελία για τη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και της Ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή, ανήκει στους μεταφραστές Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών, και Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα Ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.

Οι δημιουργοί του Μικάδου, Ουίλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Αρθουρ Σάλλιβαν, πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Απω Ανατολή, για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η βία, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η υποκρισία και ο πουριτανισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου, που στηλιτεύει με χιούμορ και ελαφράδα τα κακώς κείμενα της εποχής τους.

Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Διανομή: Μικάδος: Μάριος Σαραντίδης, Νάνκι-Που: Θάνος Λέκκας, Κο-Κο: Δημήτρης Ναλμπάντης, Που-Μπα: Νίκος Σπανάτης, Κατίσα: Αναστασία Κότσαλη, Γιαμ-Γιαμ: Λητώ Μεσσήνη, Πίτι-Σινγκ: Λυδία Αγγελοπούλου, Πιπ-Μπο: Βαρβάρα Μπιζά. Μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Χάρης Παζαρούλης (κοντραμπάσο), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο/πλήκτρα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ