ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Προδιαγράφει νέες άγριες θυσίες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, που συνέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προδιαγράφοντας την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού και καλώντας τον να πληρώσει, μετά την καπιταλιστική κρίση, και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η συζήτηση θα διακοπεί από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/12 με ονομαστική ψηφοφορία.

Και στη χτεσινή συζήτηση, πάντως, οι κοκορομαχίες ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αντιπαραθέσεις για το ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί την ανάκαμψη για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη σύμπλευσή τους στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου για την «επόμενη μέρα». Ζητούμενα και στόχους που έρχεται με τη σειρά του να υπηρετήσει και ο φετινός ταξικός προϋπολογισμός.

Πιστή υλοποίηση των στόχων της ΚΑΠ

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ συνέχισαν και χτες να αναδεικνύουν τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού και πώς κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις διαχειριστικές τους διαφορές, δουλεύουν για την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Ο Νίκος Μωραΐτης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό συνεχίζεται η επίθεση στα εισοδήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, προσθέτοντας ότι «στην Εισηγητική Εκθεση αποτυπώνεται με σαφήνεια ο προσανατολισμός, η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Υλοποιεί με ευλάβεια τους ευρωενωσιακούς κανόνες και προωθεί τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Στη βάση αυτή, αυξάνει τη φορολογία των αγροτών μέσω του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντάς τους με άλλα 200 εκατ. ευρώ. Διατηρείται ο φόρος στο κρασί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύεις, ενώ αυτοί που οδηγούνται σε ξεκλήρισμα είναι οι φτωχοί αγρότες, που λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής αναγκάζονται να εργαστούν και αλλού για να συμπληρώσουν εισόδημα, οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από το 14% στο 16%. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, «έχετε το θράσος να βαφτίζετε τα μέτρα αυτά "δίκαιη ανάπτυξη" και να λέτε ότι θα δώσουν ώθηση, θα αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής».

«Υπάρχει λύση», πρόσθεσε, «και αυτή είναι στην πρόταση του ΚΚΕ για διαφορετική κοινωνικοοικονομική οργάνωση, από την εργατική εξουσία στη μεγάλη παραγωγή, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό, με πανεθνικό δίκτυο διανομής αγαθών και προϊόντων».

«Μη επιλέξιμα» τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες

Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις έως και ανυπαρξία έργων και υποδομών για την προστασία από τις καταστροφές που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα, επειδή οι δαπάνες για τέτοια έργα είναι «μη επιλέξιμες», «μη παραγωγικές» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οπως επισήμανε, δείχνοντας πτυχές της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, «η γη είναι εμπόρευμα», «δασικές εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται», καράβια πλέουν «με αμφίβολης αξίας πιστοποιητικά» και με ναυτεργάτες που έχουν μειωμένους μισθούς. Πρόσθεσε ότι για να υπηρετείται η κερδοφορία του κεφαλαίου όχι μόνο δεν γίνονται αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, αλλά σε μία σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα «δεν έχει προχωρήσει ο ταχύς οπτικός έλεγχος του 85% των περίπου 90.000 δημοσίων κτιρίων της χώρας από το σεισμό του 1999. Το 30% των κτιρίων, από το 15% που έχει ήδη ελεγχθεί, βρέθηκε ότι χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις και δεν έχει γίνει τίποτα».

Αναφορά έκανε και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν διαχωρίζει πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς τους πρόσφυγες τους ξεσπιτώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τους μετανάστες η ιμπεριαλιστική «ειρήνη», ενώ πρόσφυγες και μετανάστες «πνίγονται μαζί στις ίδιες θάλασσες». Επανέλαβε το αίτημα του ΚΚΕ για διπλό απεγκλωβισμό τους τόσο από τα νησιά όσο και από την Ελλάδα, προκειμένου να φτάσουν στους προορισμούς τους, και χαρακτήρισε κυνική τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει νεκρός στα «hot spots» από το κρύο.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στενάζουν οικονομικά

Ο Γιάννης Δελής, απαντώντας στο κυβερνητικό παραμύθι περί «νέας σελίδας», ανέφερε ότι τα χειροκροτήματα από τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους επιχειρηματικούς ομίλους δείχνουν για ποιους ανοίγει αυτή η «σελίδα». Εξάλλου, όπως σημείωσε, όταν οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες, η μονότονη απάντηση είναι ότι «δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα πετσοκομμένα κονδύλια για την Παιδεία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2018. «Τα λεφτά για την Παιδεία είναι περίπου όσα δίνετε κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ, όπου είστε από τους πρωταθλητές», υπογράμμισε. «Μπορεί τα σχολειά και τα πανεπιστήμια να στενάζουν οικονομικά, τα συχαρίκια όμως του Τραμπ τα παίρνετε με το σπαθί σας», πρόσθεσε. Εκανε ειδική αναφορά στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, στην είσοδο των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της μεταλυκειακής κατάρτισης, στο άνοιγμα της συζήτησης από διάφορους «λαγούς» για δίδακτρα στα προπτυχιακά, καθώς και στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Παράλληλα, ανέδειξε το θέμα της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των σχολείων, υπενθυμίζοντας πως το πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας που ξεκίνησε ο ΟΣΚ «πάγωσε» από το 2010 και πλέον ο Οργανισμός έγινε ΑΕ. «Παίζετε με την ασφάλεια των παιδιών σε μια χώρα σεισμογενή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για τα σχολικά γεύματα στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρόγραμμα καλύπτει μόνο το 18% των μαθητών, όταν ακόμα και η ΕΕ προσδιορίζει την παιδική φτώχεια στο 30%.

Ακόμα πιο εξοργιστική, επισήμανε, είναι η αναφορά στον προϋπολογισμό για τις ευπαθείς ομάδες φοιτητών. «Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι τραγική και τα 1.000 ευρώ επίδομα στέγασης των φοιτητών δεν θα το πάρουν ούτε οι μισοί που το έχουν ανάγκη. Και αν τύχει και διαμαρτυρηθούν οι φοιτητές γι' αυτά, τους στέλνετε και τα ΜΑΤ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «τελικά και η ανάπτυξή σας απειλεί το λαό, όπως και η κρίση. Το λόγο έχουν οι λαϊκοί αγώνες».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή 15 Δεκέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Θα ακολουθήσει προβολή DVD με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης καλεί σε εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην ταβέρνα «Μπαξές» στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης, και θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας/Μαρτίνου - ΛΑΡΚΟ καλούν σε εκδήλωση στο καφενείο Ν. Παπαϊωάννου, στην παραλία Λάρυμνας, σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1940 - '49. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου Ικαρίας διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου, με προβολή της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε», που έγινε στις 26/11/17 στην Αθήνα (ΣΕΦ) στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο (κλειστό γυμναστήριο), με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ο Βόρειος Τομέας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Οκτωβριανή Επανάσταση», στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα, πλατεία μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας

Με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Νέα Υόρκη για το «επενδυτικό συνέδριο» που διοργάνωσε η «Capital Link».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία της σύστασης της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνεδριάσεων με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων υπαλλήλων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου μέσω τηλεδιασκέψεων - πέραν των στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα». Επισημαίνεται ακόμη ότι οι δύο υπουργοί «δεσμεύτηκαν στην πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Ουσιαστικά, η εν λόγω «Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας» αποτελεί «κρίκο» για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών και συμπράξεων, με στόχο «την ενθάρρυνση και τη σύσφιξη των συνεργασιών ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ