ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Κυριακή το παναττικό συλλαλητήριο στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην οδό Ηρώων, απάντηση στο «αναπτυξιακό» συνέδριο κυβέρνησης - βιομηχάνων

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την καταστροφή για να ενισχύσει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την καταστροφή για να ενισχύσει το κεφάλαιο
Κάλεσμα στο λαό της Αττικής να δώσει μαζικό και μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο ενάντια στο «αναπτυξιακό» συνέδριο κυβέρνησης - βιομηχάνων, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ελευσίνα (απέναντι από την πλατεία Ηρώων), απευθύνουν εργατικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η προσυγκέντρωση για τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας και του Πειραιά είναι στις 6 μ.μ. στην «Ελαιουργική» (Ιερά Οδός & Μουρίκη).

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε αναγγείλει τη διεξαγωγή αυτής της φιέστας με αφορμή τις φονικές πλημμύρες με 23 νεκρούς, που προκάλεσε στην περιοχή η πολιτική που εφαρμόζει σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και το πρόγραμμα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου, που θα ξεκινήσει το Σάββατο 16/12 στα Μέγαρα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17/12, στις 7.30 μ.μ., στην Ελευσίνα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Από το ίδιο το περιεχόμενο του συνεδρίου, την πρόσκληση και τους τίτλους των συζητήσεων, γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή που υπέστη ο λαός της περιοχής, για να προωθήσει απαραίτητους για το κεφάλαιο σχεδιασμούς, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Χαρακτηριστικοί είναι μερικοί από τους τίτλους των συζητήσεων, όπου παίρνουν μέρος κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Διοίκησης κ.ά.: «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική», «Περιβάλλον, Ενέργεια, Λιμενική πολιτική και Δημόσια Περιουσία», «Κοινωνική συνοχή, δικαιώματα και κράτος δικαίου», «Αγροτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση» κ.λπ.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι βιομήχανοι και το πολιτικό τους προσωπικό συνεδριάζουν για να καταλήξουν πώς θα προωθήσουν πιο αποφασιστικά σχεδιασμούς σαν κι αυτούς που οδήγησαν στην τραγωδία του προηγούμενου μήνα. Για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι καθαρό ότι δεν πνίγηκαν στη λάσπη επειδή έλειπαν η «επιχειρηματικότητα», οι «επενδύσεις» και η «αναπτυξιακή πολιτική», αλλά επειδή τα παραπάνω είναι τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος και οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο όνομά τους.

Μάλιστα, ανάμεσα στις συνεδρίες υπάρχει και μία με θέμα «Υποδομές και Πολιτική Προστασία», με ομιλητές αυτούς που ευθύνονται για τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την πόλη: Υπουργοί, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της περιφερειακής αρχής, που λίγες μέρες πριν το έγκλημα δήλωναν ότι η περιοχή είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί το χειμώνα ακόμα και με ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους σωτήρες...

Οι λαϊκές ανάγκες είναι στον αντίποδα της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Τα Συνδικάτα και οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση υπογραμμίζουν ότι ο πραγματικός λόγος του συνεδρίου «δεν είναι η ενίσχυση των εργαζομένων που πλήγηκαν από τις καταστροφές, αλλά η ενίσχυση της περιοχής του Θριασίου ως διαμετακομιστικού και βιομηχανικού κέντρου. Να συζητήσουν δηλαδή πώς θα ενισχυθεί η πολιτική αυτή, που δημιούργησε εξαρχής το πρόβλημα στην περιοχή, με μοναδικό κριτήριο τον πολλαπλασιασμό των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, με την παραχώρηση σε αυτούς ακόμα μεγαλύτερων εκτάσεων γης, βουνών, ρεμάτων και δασών (...)».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα έργα που πραγματικά έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής, ώστε να μην κινδυνεύουν στην πρώτη μπόρα, ώστε να μην κινδυνεύουν από πυρκαγιές και σεισμούς, είναι ασύμφορα οικονομικά για αυτούς, δεν είναι ανταποδοτικά, δεν θα αφήσουν κέρδη. Οι λαϊκές ανάγκες είναι στον αντίποδα της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Τα Συνδικάτα και οι φορείς που καλούν στο συλλαλητήριο:

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Βοιωτίας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικών, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ), Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λάρισα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΕ Λάρισας, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων στο «Αλκαζάρ». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στα εγκαίνια έκθεσης έργων του Γιώργη Βαρλάμου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Αθήνα, με θέμα «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου», αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 15/12/2017 έως τις 11/3/2018.

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).

-- Μέριμνα για συνάδελφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε παραπήγματα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.

-- Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

-- Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org