ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα μαχητική κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συμβασιούχους, προτιμώντας να στείλει... τις αστυνομικές δυνάμεις

MotionTeam

Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συμβασιούχους, προτιμώντας να στείλει... τις αστυνομικές δυνάμεις
Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη χτεσινή προγραμματισμένη παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέμειναν μέχρι και τις 6 μ.μ., απαιτώντας να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Τσίπρα - Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά», πρόβαλαν μαχητικά τις διεκδικήσεις τους και την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης κινητοποίησης, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας φρουρούσαν το κτίριο και είχαν περικυκλώσει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να πλησιάσουν την πύλη του υπουργείου, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την τρομοκρατία και την καταστολή, βροντοφωνάζοντας «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Μόνο με τους... βολικούς συνομιλητές ο πρωθυπουργός

Ο Αλ. Τσίπρας μπήκε και βγήκε από το πρωθυπουργικό γραφείο σαν τον κλέφτη, αρνήθηκε να δει αντιπροσωπεία των συμβασιούχων και όταν αποχώρησε δέχτηκε τις αποδοκιμασίες τους.

Οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα με συμμετοχή στη σημερινή πανεργατική απεργία και προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. από το ΥΜΑΘ.

Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να συναντηθεί με... βολικούς συνομιλητές. Ετσι δέχτηκε να συναντηθεί με δύο μέλη του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου της ΕΛΒΟ από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, ενώ απέκλεισε στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που είναι εκλεγμένα στην Ομοσπονδία Μετάλλου και στο ΕΚΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση προκειμένου να πληρωθούν οι επί 4 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενάντια στις απαράδεκτες συμβάσεις της «PwC»

Τις παρεμβάσεις της ενάντια στις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που προωθεί η εργοδοσία στην ελεγκτική εταιρεία «PwC» συνεχίζει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Το σωματείο προχώρησε σε νέα εξόρμηση, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πόρισμα του ΣΕΠΕ, με βάση το οποίο μια σειρά όροι των νέων συμβάσεων κρίνεται ότι «εν πολλοίς υπερβαίνουν τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας» και «χρήζουν επαναδιατύπωσης, ώστε να καταστούν σύννομοι». Χαιρετίζει τους δεκάδες εργαζόμενους που δεν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις, παρά τις πιέσεις, και καλεί το σύνολο των εργαζομένων να πάρουν θέση στη μάχη ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, για να παρθούν πίσω οι συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε και σε συμμετοχή στη σημερινή πανεργατική απεργία.

Το πόρισμα του ΣΕΠΕ προέκυψε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν των καταγγελιών του σωματείου και της Ομοσπονδίας. Παρά τα όσα ορίζει, όμως, η διοίκηση της «PwC» συνεχίζει «να αγνοεί επιδεικτικά τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και τις υποδείξεις τους» και να καλεί τους εργαζομένους έναν - έναν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις. «Την ίδια στιγμή που μας καλούν να υπογράψουμε την εργασιακή μας καταδίκη, προκλητικά μας καλούν να... διασκεδάσουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια στο χριστουγεννιάτικο πάρτι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο και σχολιάζει: «Ο,τι και να κάνουν, συνάδελφοι, δεν μπορούν να κρύψουν ότι αποτέλεσμα της δικιάς μας δουλειάς είναι τα αμύθητα κέρδη τους και μας "κερνάνε" συμβάσεις που μας γυρίζουν στο μεσαίωνα, για να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί».

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα του ΣΕΠΕ σημειώνει πως «το ωράριο των εργαζόμενων είναι 9.00 - 17.00» και το διάλειμμα πρέπει να δηλώνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ξεκαθαρίζει ότι ο μισθός αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό των υπερωριών και ότι οι υπερωρίες δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, όπως θέλει να επιβάλλει μέσα από τις νέες συμβάσεις η εταιρεία. Αναφέρει, επίσης, πως δεν είναι «απεριόριστο το δικαίωμα» η εταιρεία να μετακινεί τον εργαζόμενο σε όποιο πόστο θέλει, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές και οικογενειακές του ανάγκες. Ορίζει ακόμα ότι «ο εργαζόμενος ο οποίος έχει προσληφθεί για συγκεκριμένη εργασία, δεν υποχρεούται να παρέχει άλλη εργασία από εκείνη που προσλήφθηκε». Οσον αφορά τις προβλέψεις των συμβάσεων για τη μετακίνηση και το «δανεισμό» των εργαζομένων σε άλλες εταιρείες, η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε ότι ο συγκεκριμένος όρος της σύμβασης «ενέχει καταχρηστικότητα και επομένως είναι μη έγκυρος».

«Παλιά τους τέχνη κόσκινο... »

Απάντηση σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «iskra» δίνει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Συντονιστής της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Στη δήλωσή του σημειώνει:

«Τις τελευταίες μέρες συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι διακινείται ηλεκτρονικά ένα - στην κυριολεξία - βρώμικο δημοσίευμα, με ψέματα για την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε σχέση με τη διοργάνωση της μεγάλης πανελλαδικής πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης την 15/12/17.

Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα "iskra" (ηλεκτρονική εφημερίδα της ΛΑΕ), με την ανώνυμη υπογραφή Μ. Ι., δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο "Προς το ΠΑΜΕ", που με απάτη κατασκευάζει ένα ευφάνταστο σενάριο κι απ' ό,τι διαπιστώνουμε έχει έναν ενδόμυχο, αλλά και φιλόδοξο στόχο. Δηλαδή, να εμφανίσει αντιπαραθετικά τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων με το ΠΑΜΕ, που εδώ και πολλά χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυσή της, που συμμετέχει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το συνταξιουχικό κίνημα!

Το να απαντήσουμε σε όσα ο αρθρογράφος βγάζει από την... κοιλιά του δεν το θεωρούμε σοβαρό. Ολα αυτά τα ψέματα γράφονται μόνο για να στηριχθούν οι γνωστές τους επιθέσεις και η εμμονή τους ενάντια στο ΠΑΜΕ.

Να είναι σίγουροι όμως ότι το συνταξιουχικό κίνημα έχει χαράξει τον αγωνιστικό του δρόμο και δεν θα γίνει ουρά των συμβιβασμένων εργοδοτοκυβερνητικών ηγεσιών.

Επισημαίνουμε ότι οι τακτικές τους είναι πλέον γνωστές και δε θα μένουν αναπάντητες. Δεν είμαστε στη χώρα των λωτοφάγων. Οι συνταξιούχοι θυμούνται πολύ καλά το ρόλο τους πριν λίγο καιρό, όταν ήταν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν αύριο Παρασκευή στο Σύνταγμα στις 5 μ.μ. οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κατεβαίνουν οι συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στη λεηλασία των συντάξεών τους, στο νέο «τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ από τη σύνταξη του επόμενου μήνα, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που περιλαμβάνει νέες περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Παράλληλα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» σήμερα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων καλούν τους συνταξιούχους να μη δώσουν καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων. Αμεση καταβολή όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν. Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση των παρακρατήσεων Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών - αντεργατικών νόμων και απόδοση όσων έχουν αφαιρεθεί.

Για τη μεταφορά των συνταξιούχων στο συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολογούνται λεωφορεία. Μεταξύ άλλων, αύριο Παρασκευή, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από: Θεσσαλονίκη, 8 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Λάρισα, 10 π.μ., πλατεία Λαού (Ωδείο). Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Β. Τσιτσάνη). Μαγνησία, 10.30 π.μ., δημαρχείο Βόλου. Νάουσα, 8 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Θεσπρωτία, 9 π.μ., «Πάνθεον» Ηγουμενίτσας.

ΟΕΝΓΕ
Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους απλήρωτους επικουρικούς

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενημερώθηκε πως η απόφαση της διάσκεψης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θετική όσον αφορά την αποπληρωμή δεδουλευμένων σε επικουρικούς γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και ΠΕΔΥ.

Είχαν προηγηθεί, προχτές, δυναμική κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ στην έδρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνάντηση με αντιπροσωπεία του, καθώς και κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στη Βουλή.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να ενεργοποιηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε τα οφειλόμενα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των απλήρωτων εργαζομένων τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός» και απαιτεί από την κυβέρνηση «να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, για το οποίο φέρει στο ακέραιο την ευθύνη, και να μπει τέλος στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ομηρία των συναδέλφων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εποχικών και των ανέργων

Συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ Νάουσας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εποχικά εργαζομένων και των ανέργων.

Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς η πλειοψηφία των περίπου 7.500 εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης - τυποποίησης φρούτων και λαχανικών απασχολούνται εποχικά (1 - 4 μήνες), με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας (125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών). Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δεν συμπληρώνουν ούτε τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org