ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διαφήμισε τις «ενεργειακές ευκαιρίες» για τα μονοπώλια των ΗΠΑ

Πρόσκληση στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ - με δεδομένο το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχεδιασμών τους στην περιοχή - να επενδύσουν στην Ελλάδα για να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που προσφέρει η γεωστρατηγική θέση της χώρας και να αποκομίσουν «υψηλές αποδόσεις», απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ «Invest in Greece», που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ελαχιστοποιείται το ρίσκο που συνδέεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υπόσχονται υψηλές αποδόσεις», περιγράφοντας ουσιαστικά όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα οποία δημιουργούν συνθήκες μεγάλης κερδοφορίας, τη συμβολή της στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, αλλά και τις προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης», ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ και πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστεί φτηνό χρήμα για την κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, επομένως και των ξένων επενδύσεων.

Αυτές οι παράμετροι, σημείωσε, καθορίζουν το πλαίσιο που θα αναπτυχθούν οι επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, όπου, όπως σημείωσε, διαφημίζοντας την «πραμάτεια», ανοίγουν το επόμενο διάστημα «5 επενδυτικές ευκαιρίες». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου απαιτούνται επενδύσεις τόσο στη διανομή όσο και στην παραγωγή Ενέργειας, καθώς και στην αναβάθμιση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας «νέας γενιάς», που θα στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους «έξυπνες μετρητές», όπου εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ενώ, κατά τον υπουργό, ανάλογες «επενδυτικές ευκαιρίες» παρουσιάζει το πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψουν τα σχέδια για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου και η δυνητική μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Τέλος, σημείωσε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην εξόρυξη πετρελαίου, όπου ήδη έχουν προκηρυχθεί διεθνείς διαγωνισμοί για αναζήτηση κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης.

Επιπλέον, ο Γ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - οι οποίες προσφέρουν σταθερή επιδότηση στους «επενδυτές» μέσω του ειδικού τέλους που ενσωματώνεται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - και στη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού κάτω από 50% μέχρι το 2020.

Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο και του διακηρυγμένου στόχου της αστικής τάξης της Ελλάδας να μετατραπεί η χώρα σε «ενεργειακό κόμβο», όπως επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός, εντός των σχεδίων για την «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ, που είναι επίσης ένας ελκυστικός παράγοντας για επενδύσεις με δεδομένη τη δυνατότητα διείσδυσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές, αλλά και των τεράστιων ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις που συγκρούονται στην περιοχή, με επίκεντρο και την Ενέργεια, όπου η κυβέρνηση αναδεικνύει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού στη συνέντευξη Τύπου προς εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι «οι θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεν γίνεται τίποτα αν δεν το ξέρει ο αρχηγός

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε για τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου κατά κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, το 2013. Αυτό κατέθεσε στο δικαστήριο, χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ο Θανάσης Καραμπέρης. Ο μάρτυρας, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, που δεν έχει εργασιακή σχέση με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται τίποτα, καμιά παρεκτροπή εκτός εντολής (...) Υπάρχει πιστή πειθαρχία (...) Δεν γίνεται τίποτα αν δεν το ξέρει ο αρχηγός». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, κατέθεσε πως δεν υπήρξε τις επόμενες μέρες, μετά την επίθεση, καμιά αποδοκιμασία από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός, κατέθεσε ότι ήταν ξεκάθαρη δολοφονική επίθεση, με σφοδρότητα και με αυτά τα αντικείμενα που είχε το τάγμα εφόδου θα τους άφηναν στον τόπο, αν οι ίδιοι δεν προσπαθούσαν να προστατευτούν. «Κρατούσαν (σ.σ. οι χρυσαυγίτες) στειλιάρια και ματσούκια (...) Είχαν πάνω προσαρμοσμένα καρφιά, βίδες, ελάσματα. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα σαν δρεπάνι, το χρησιμοποιούν σε γεωργικές εργασίες. Τους έβλεπα μπροστά μου. Αλλοι είχαν πέτρες, στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ (...) Είδα τον Πανταζή να χτυπάει συντρόφους μου και χτύπησε και εμένα». Κατέθεσε επίσης πως «ήταν κομμένη η κυκλοφορία, δείχνει ότι είχαν σχεδιασμό. Θέλανε αίμα. Δεν ήθελαν να μας απειλήσουν και να φύγουμε. Μετά ελέχθη "το Πέραμα εδώ" και εξαφανίστηκαν».

Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας τόνισε ότι τους επιτέθηκαν γιατί ήταν κομμουνιστές και γιατί το σωματείο της Ζώνης είχε πρωτοπόρα δράση. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν φώναζαν "πού είναι ο Πουλικόγιαννης" σε έξαλλη κατάσταση (...) Ηθελαν να προκαλέσουν (...) Είπαν "παλιοκομμουνιστές θα σβήσετε από το λιμάνι, εδώ θα πεθάνετε σήμερα". Το πρώτο (κίνητρο), επειδή είμαστε κομμουνιστές, είμαστε η μέρα με τη νύχτα με τους χρυσαυγίτες (...) Υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα. Οταν κάποιος παλεύει για μεροκάματα και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και η Χρυσή Αυγή θέλει να μην υπάρχουν (...) γιατί αν έχουν χαμηλά μεροκάματα και έλλειψη συνθηκών υγιεινής, κάποιοι κερδίζουν. Οι εργολάβοι έχουν "σχέσεις αγάπης" με τη Χρυσή Αυγή. Το είχε πει και ο Λαγός όταν είχε έρθει στη Ζώνη, είχε πει "οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα φύγουν από το Πέραμα"».

Ο μάρτυρας απαντώντας στην πολιτική αγωγή για το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στη συμμετοχή στελεχών της στα τάγματα εφόδου, στο σύνθημα «αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή», το οποίο παραπέμπει στην καθαρότητα της φυλής που είναι στοιχείο της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στον αρχηγό Μιχαλολιάκο και τις δηλώσεις του για τα τάγματα εφόδου, στα ναζιστικά σύμβολα, σε ναζιστικούς χαιρετισμούς του αρχηγού Μιχαλολιάκου και άλλων. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής κατέθεσε ότι η έκφραση της ναζιστικής ιδεολογίας συνδέεται με εγκληματικές πράξεις.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Καθαρή» Ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη, μανδύας για εγγυημένα κέρδη στο κεφάλαιο

Η «διατήρηση της ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις διεθνείς αγορές και η εδραίωση του «ηγετικού ρόλου» της ΕΕ διεθνώς στην παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενταγμένη στους συνολικότερους στόχους της «ενεργειακής ένωσης» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, απασχόλησαν τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε:

«Δεν μπορεί, από τη μια, σφοδροί ανταγωνισμοί και για την Ενέργεια να γεννούν πολέμους, προσφυγιά, δυστυχία και, από την άλλη, οι ένοχοι - ΕΕ, ΗΠΑ, κυβερνήσεις - να προσποιούνται ανησυχία για την - όντως επικίνδυνη - κλιματική αλλαγή. Εξαπατούν. "Καθαρή" Ενέργεια και "πράσινη" ανάπτυξη είναι ο μανδύας αξιοποίησης συσσωρευμένων κεφαλαίων σε επενδύσεις εγγυημένων, υψηλότατων κερδών, επιδοτημένων με δισεκατομμύρια από ΕΕ και κυβερνήσεις, που πληρώνουν οι λαοί με ακριβότερο ρεύμα.

Στην "ενεργειακή ένωση" της ιδιωτικοποιημένης Ενέργειας - εμπόρευμα (όπου διακρίνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) η ενεργειακή φτώχεια του λαού αυξάνεται, ενώ οι τιμές για τους βιομήχανους μειώνονται.

Αποφάσεις διασκέψεων, όπως του Παρισιού, δεν εμπόδισαν τη δίψα, την πείνα, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, επιπτώσεις ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οξύνεται η αντίθεση των λαϊκών συμφερόντων με ένα σύστημα που για τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους και περιβάλλον.

Μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των φυσικών πόρων, ο κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή Ενέργεια για όλους, ισόρροπη ανάπτυξη ανθρώπου και περιβάλλοντος».

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 5.30 μ.μ. απ' την ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος».

-- Στις 6.30 μ.μ. απ' την ΤΟ Αρκαδίας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.

-- Στις 7μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, από την ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας από την ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., απ' τις ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ. Θα μιλήσει η Μαρία Χριστοδουλέα, Γραμματέας του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ.

Σάββατο 17/12

-- Στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Α' Πειραιά του ΚΚΕ, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119 1ος όροφος).

-- Στις 7 μ.μ. απ' την ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, στο Γιοκάλειο Ιδρυμα.

Κυριακή, 18/12

-- Στις 11 π.μ., απ' την ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org