ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
ΝΑΤΟική θάλασσα με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Δύο από τις τέσσερις αρμάδες της λυκοσυμμαχίας συν πάνοπλα πλοία του αμερικανικού στόλου επιχειρούν εδώ, δίπλα σε ρωσικά πολεμικά που πλέουν προς Συρία

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισκέφτηκε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ
Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισκέφτηκε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ
Σε ΝΑΤΟική θάλασσα έχει μετατραπεί το Αιγαίο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς κλιμακώνονται οι προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω παροχής παραπέρα υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, από 8 έως 17 Δεκέμβρη, διεξάγεται η άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων.

Κατά τη στρατιωτική ορολογία, πρόκειται για τεχνική - τακτική άσκηση τύπου INVITEX μεσαίας κλίμακας, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες διαφόρων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και μονάδων των μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 (που κατέπλευσε στο Αιγαίο, εδώ και μήνες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, επισήμως, προς διαχείριση του Προσφυγικού), και SNMCMG2.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις μόνιμες ναυτικές αρμάδες, με τις δύο πλέον να επιχειρούν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, παραταγμένες δίπλα σε ρωσικά πολεμικά πλοία που πηγαίνουν προς Συρία. Ακόμα, να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, ρόλο ναυαρχίδας της SNMCM2 παίζει το πλοίο γενικής υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», και διοικητής της ΝΑΤΟικής αρμάδας είναι Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσα κι από την ανάληψη κρίσιμων πόστων και αποστολών. Για, δε, τη SNMG2 να καταγραφεί το στοιχείο ότι στη δύναμή της προστέθηκε τελευταία και το αλβανικό παράκτιο περιπολικό «ORIKU», στην προσπάθεια και των Τιράνων να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον αλβανικά και άλλα κεφάλαια αναζητούν ενεργότερο ρόλο και λόγο για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ιονίου και της Αδριατικής.

Στη «ΝΑΪΑΣ» το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην άσκηση με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα, συμμετέχουν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συγκέντρωση πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του «τακτικού παιγνίου» εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώνεται με τον επανάπλου των μονάδων και την ενημέρωση που πρόκειται να λάβει χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων...

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της παραπέρα συγκέντρωσης πολεμικών μέσων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σε διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», συνοδευόμενο από ομάδα πλοίων, όπως το αντιτορπιλικό, με μεγάλη ισχύ πυρός, «USS MAHAN», το οποίο, μάλιστα, πρόσφατα ελλιμενίστηκε στον Πειραιά. Το αεροπλανοφόρο επιχειρεί στην παρούσα φάση ενταγμένο στη δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου (ελέγχει Ευρώπη και Αφρική) και μάλιστα πριν από λίγες μέρες έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles De Gaulle», στην ίδια περιοχή που επιχειρεί και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ», αμφότερα με τις δικές τους υποστηρικτικές ομάδες πλοίων...

Σε ένα τέτοιο κλίμα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο φρόντισε να επισκεφτεί ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Παρουσία, δε, του ...πολυπράγμονα, όπως αποδεικνύεται, Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με μέσα, βάσεις και προσωπικό, και βασικό για την τέτοια βρωμοδουλειά το ρόλο της Σούδας.

Τέλος, καθώς οι τέτοιοι ανταγωνισμοί έχουν την άμεση αντανάκλασή τους σε Αιγαίο και Κύπρο, για τον έλεγχο π.χ. κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι από 6 έως 13 Δεκέμβρη διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε ευρύ φάσμα σχετικών αντικειμένων, όπως η εκτέλεση αλμάτων ελευθέρας πτώσης.

  • Στο μεταξύ, νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου καθώς 3 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει αύριο με ανοιχτά όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών, εντός και εκτός της ιμπεριαλιστικής ένωσης, συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) με θέματα την πολιτική άμυνας, τη μετανάστευση, καθώς και ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, υποστηρίζει σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τα «σημαντικά βήματα μπροστά» που έχουν γίνει για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέρει όμως ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», υποδεικνύοντας επέκταση των μέτρων καταστολής.

Αναφέρει ακόμα ότι θα εξεταστούν η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και το πλαίσιο εταιρικής σχέσης καθώς και ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των χωρών που εμπλέκονται με το Προσφυγικό.

Για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ προαναγγέλλει ένα σχέδιο απόφασης για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, όπως και η κατάσταση στη Συρία, στο πλαίσιο πάντα των ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία. Προσθέτει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ για επιτάχυνση διχοτομικής λύσης, με το μάτι στις «ενεργειακές ευκαιρίες» για τα μονοπώλια.

Με το μάτι στους σφοδρούς αυτούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης θα βρεθεί η αμυντική πολιτική. Ο Ντ. Τουσκ προτρέπει στην ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «ασφάλειας της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον», με ζητούμενο την προστασία των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ και με τα όπλα, αν και όπου αυτό απαιτηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα παραβρεθεί και ο γγ του ΝΑΤΟ, καθώς στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης θα υπάρξει αναφορά στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά θέματα, θα συζητηθεί η επέκταση του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και η συνοπτική έκθεση που θα παραδώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές της.

Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρξει μια άτυπη συνάντηση, στη διάρκεια του δείπνου των «27», ώστε να συζητηθεί το Brexit.

Εκδηλώσεις για τις διεθνείς εξελίξεις

Εκδηλώσεις - συζητήσεις, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ και ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, διοργανώνουν οι ΤΕ Καβάλας και Εβρου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Τετάρτη 14/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ με θέμα «Διεθνείς εξελίξεις - ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην περιοχή - Οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Αύριο, Πέμπτη 15/12, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εγνατία», της Αλεξανδρούπολης, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ανάγκη για λαϊκή επαγρύπνηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

ΥΠΕΞ
Αποτίμηση διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Απολογισμό της συμμετοχής του στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, χτες και προχτές στις Βρυξέλλες, έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, περιγράφοντας τις σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας με τα γειτονικά καπιταλιστικά κράτη, στο πλαίσιο βέβαια και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων που «τρέχουν» στην περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο ΥΠΕΞ εξήρε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι φτιάχνεται σιδηροδρομική γραμμή και αγωγός φυσικού αερίου, προωθούνται συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, της ανταλλαγής πληροφοριών κ.α. Για την Αλβανία, σημείωσε ότι η ΕΕ ζητά «καλύτερο κλίμα για επενδύσεις. Το σημείο αυτό μας ενδιαφέρει γιατί υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία που δεν γίνονται πάντα σεβαστές» και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε ως επιτυχία ότι στα Συμβούλια «επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας» και «η συμπερίληψη σε όλες τις δράσεις του αλβανικού κράτους των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αυτών των μειονοτήτων». Για την Τουρκία και το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ, παρουσίασε ως θέση της κυβέρνησης ότι «δεν είμαστε εμείς που θα αποκλείσουμε την Τουρκία από την ΕΕ», ζητώντας παράλληλα διατήρηση όλων των διαύλων συνεννόησης με την Αγκυρα, την οποία, ταυτόχρονα, κάλεσε «να μη συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org