ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο

Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Επίσκεψη στον καταυλισμό προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Από την περιοδεία στους χώρους του καταυλισμού, τις συναντήσεις με τη διοίκηση του στρατοπέδου και τους εργαζόμενους στο χώρο και τη συζήτηση με τους πρόσφυγες, το κλιμάκιο διαπίστωσε, για μια ακόμη φορά, ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες, παρά τις όποιες βελτιώσεις.

Για το Κουτσόχερο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ' την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή τη στιγμή μένουν εκεί 480 πρόσφυγες με προοπτική να φτάσουν τους 1.700, μια τεράστια κοντεϊνερούπολη, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά.

Το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, ενώ δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύμηνη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση. Ταυτόχρονα, ο χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κρατικό σύστημα Υγείας περιορίζεται σε δυο νοσηλεύτριες που βρίσκονται στο χώρο μέχρι το μεσημέρι, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες τη βδομάδα και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτούνται απλόχερα ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τη δομή, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 παιδιά σχολικής ηλικίας) καθυστερεί, χωρίς οι αρμόδιοι να δεσμεύονται για το πότε αυτή θα αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στη δομή δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλοι χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, αποκτούν άμεση προτεραιότητα οι προτάσεις του ΚΚΕ για:

-- Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες.

-- Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τη δομή φιλοξενίας.

-- Να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν άμεσα όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να υπάρξουν κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές μέσα στον καταυλισμό, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

-- Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).

-- Να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.

-- Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.

-- Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κ.λπ.).

Ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωσυνοριοφυλακής

Mε ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία απαντά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, ώστε να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ενισχύσει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τμήμα του κοινού σχεδίου δράσης, που έχουν συμφωνήσει ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται να αυξηθεί το αστυνομικό προσωπικό στα κέντρα υποδοχής, καταγραφής και ελέγχου, ενώ θα υπάρξει λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου που θα περιέχει τα ατομικά δεδομένα των μεταναστών, ώστε να επιβληθεί πιο αυστηρά ο γεωγραφικός περιορισμός τους στα νησιά. Παράλληλα, θα γίνει επέκταση των υποδομών υποδοχής, αλλά και κράτησης, ενώ η Ευρωσυνοριοφυλακή και τα κράτη - μέλη θα συμβάλλουν με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα μεταφοράς στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων επιστροφών και του αριθμού των επιστρεφομένων ξεριζωμένων στην Τουρκία. Επίσης, προβλέπονται οικογενειακή επανένωση βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Τουρκία, επιστροφές και ευάλωτων προσφύγων στη χώρα αυτή.

Προβλέπεται, επίσης, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης των αρχών απέναντι στον «μη συνεργάσιμο» αιτούντα με τις διαδικασίες ασύλου, να πρέπει να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής του πρόσφυγα για όσο εκκρεμεί η αίτηση ασύλου του «συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής χρήσης κλειστών κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης, και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στη διαδικασία ο πρόσφυγας να τερματίζεται αμέσως η διαδικασία ασύλου.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωσυνοριοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη βδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα, η Ευρωσυνοριοφυλακή δεν θέλησε, πάντως, να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Αστυνομίας, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Ευρωσυνοριοφυλακής ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν μετανάστες.

ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Παρασκευή 16/12, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος, καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ζητά από τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές και τα συνδικάτα σ' όλη τη χώρα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Να οργανώσουν και να «εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υλική, πολιτιστική και κάθε άλλου είδους. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Απαιτούμε εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δράσεις για τους πρόσφυγες

Στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων αλληλεγγύης που αναπτύσσει, εδώ και καιρό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκεντρώνει καθημερινά στα γραφεία του, από τις 8 π.μ έως τις 2.30 μ.μ, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες και σκεπάσματα, για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό, στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, έναν χώρο που είναι ακατάλληλος για τη διαβίωσή τους.

Στο Βόλο, εργατικά σωματεία οργανώνουν πικετοφορία αλληλεγγύης και κοινής πάλης για τα προβλήματα των προσφύγων, την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη,, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου. Για το θέμα αυτό εκπρόσωποί τους θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Παρέμβαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Σε παρέμβαση στο χώρο του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, στη συνοικία Αγίου Θωμά, όπου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, οργανώθηκε μυστική ψηφοφορία σε κάλπη για το αν δέχονται ή όχι οι γονείς να δημιουργηθούν τμήματα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων από τον καταυλισμό στο Κουτσόχερο στο συγκεκριμένο σχολείο (το αποτέλεσμα δεν ανακοινώθηκε), προχώρησαν, την περασμένη Κυριακή, εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λαρισαίων και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας στις συζητήσεις που είχαν με γονείς μαθητών, αφού επεσήμαναν ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες Υγείας, όπως εμβόλια, για την πρόληψη ασθενειών στα προσφυγόπουλα, τόνισαν ότι στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων και τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Επίσης, τους κάλεσαν να απομονώσουν αυτούς που εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών για να σπείρουν εθνικιστικά, συντηρητικά, ρατσιστικά, απάνθρωπα ιδεολογήματα.

«Τρελή» πορεία λεωφορείου

Ενας ηλικιωμένος ακρωτηριάστηκε, ενώ 12 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, όταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ, ακυβέρνητο, παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του στην οδό Φωτίου Κορυτσάς και Ασκληπιού, στην Αγία Σοφία στον Πειραιά. Το τροχαίο σημειώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι, όταν ο οδηγός του λεωφορείου, που εκτελούσε το δρομολόγιο 915 Λόφος Βώκου - Προφήτης Ηλίας, κατέβηκε από το όχημά του για να δει πώς θα περάσει από το δρόμο, καθώς είχε προηγηθεί άλλο τροχαίο ατύχημα με δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χειρόφρενο του λεωφορείου λύθηκε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org