ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ορκωμοσία κυβέρνησης

Παραμένουν οι φωνές που ζητούν πρόωρες εκλογές

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έτοιμο για νέο αντιλαϊκό έργο

AP

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έτοιμο για νέο αντιλαϊκό έργο
ΡΩΜΗ.--

Το βράδυ της Δευτέρας ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας του Πάολο Τζεντιλόνι και χτες το βράδυ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή, με 368 βουλευτές να υπερψηφίζουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και 105 να το καταψηφίζουν. Το λαϊκίστικο Κόμμα των 5 Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, απείχε από την ψηφοφορία.

Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι «θα συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο», συμπληρώνοντας: «Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δύο θέματα». Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να επέμβει για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζών και τις αποταμιεύσεις των πολιτών μας», ενώ χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα τη «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βοήθεια στη μεσαία τάξη».

Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο Αντζελίνο Αλφάνο, ηγέτης της Νέας Κεντροδεξιάς (συμμάχου του «Δημοκρατικού Κόμματος» των Ρέντσι - Τζεντιλόνι στην κυβέρνηση) και πρώην υπουργός Εσωτερικών. Στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο «κεντροαριστερός» Μάρκο Μινίτι. Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν. Τα ίδια πρόσωπα παρέμειναν και σε πολλά ακόμα υπουργεία.

Ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φέρεται να είπε σε συνεδρίαση του PD ότι ελπίζει «να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν». Επίσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PD, Ετορε Ροσάτο, δήλωσε πως φυσικά το κόμμα θα στηρίξει την προσπάθεια του Τζεντιλόνι αλλά και πως το (παρόν) κοινοβούλιο έχει «χάσει την ορμή του» και κατά συνέπεια πρέπει να διεξαχθούν «σύντομα» νέες εκλογές. Επίσης, ενδεικτικές είναι οι επαφές του PD με άλλες δυνάμεις, όπως μέλη της Γερουσίας που προέρχονται από τα κόμματα των Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι, με τα οποία μάλιστα λέγεται ότι μέχρι τελευταία στιγμή γινόταν παζάρεμα για το αν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που ορκίστηκε προχτές.

EE - BREXIT
Διεργασίες εν εξελίξει

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ μίας προσεκτικής διαδικασίας «ήπιας» αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) τάχθηκε χτες το απόγευμα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, αντιτιθέμενος σαφώς στα σχέδια άλλων υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, για «σκληρή» και πλήρη αποχώρηση από την ΕΕ έως το 2019.

Ο Χάμοντ πρότεινε μία «ηπιότερη μετάβαση», επικαλούμενος τη στάση «σκεπτικών πολιτικών, που τώρα ταλαντεύονται πίσω από μία προσωρινή εμπορική συμφωνία για να απορροφηθούν οι κραδασμοί των επιπτώσεων». Υποστήριξε τη διατήρηση της πρόσβασης της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί σημαντικά παραπάνω προσωπικό σε τελωνειακούς υπαλλήλους και ειδικό εξοπλισμό, ενώ θα πενταπλασιαστούν οι έλεγχοι σε εισαγόμενα προϊόντα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Το δε ετήσιο κόστος από τη διατήρηση πρόσβασης της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση εκτιμήθηκε στα 4 δισ. στερλίνες (περίπου το μισό από το σημερινό).

Οι δηλώσεις Χάμοντ έγιναν αφότου η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διέψευσε πως διερευνάται το ενδεχόμενο μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ, που είχε προτείνει λίγες ώρες νωρίτερα επιτροπή της Βουλής των Λόρδων. Οι κόντρες εντός της κυβέρνησης, που αντανακλώνται και σε άλλα αστικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνονται ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επιχειρούν να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής.

Προσπάθειες «κοινής στάσης» στην ΕΕ

Διπλωμάτες στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν χτες πως οι ηγέτες των χωρών - μελών θα καταθέσουν τα σχέδιά τους έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, ετοιμάζοντας κοινή δήλωση για το λεγόμενο Brexit.

Γνωστοποιήθηκε ότι μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών - μελών στις Βρυξέλλες, αύριο Πέμπτη οι άλλοι 27 ηγέτες θα δειπνήσουν χωρίς τη Βρετανίδα ομόλογό τους, Τ. Μέι, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αφορά τον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων με το Λονδίνο.

Ενδιαφέρον είχε η εκτίμηση του βρετανικού οικονομικού περιοδικού «Τhe Economist» για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) πριν την ολοκλήρωση του Brexit στην ειδική ετήσια έκδοση «Ο Κόσμος το 2017», με βάσει «την εύθραυστη» κυβέρνηση στην Ελλάδα, τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα και πιθανές πρόωρες εκλογές.

  • Διήμερη απεργία ολοκληρώνουν σήμερα δεκάδες μηχανοδηγοί του «Νότιου Σιδηρόδρομου» (Southern Rail), που διαχειρίζεται τα δρομολόγια τρένων από το Κεντρικό Λονδίνο προς το Γκάτγουικ και το Μπράιτον της Νότιας Αγγλίας, με αιτήματα που αφορούν την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- «Η απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας είναι ένας αναχρονισμός και αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να εξαλειφθεί», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιαπωνικά ΜΜΕ ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Τόκιο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δεν φαίνεται να εκτονώνει άμεσα την πολύμηνη ενδοαστική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς, χτες, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση (SDSM) αρνήθηκε να αναγνωρίσει την οριακή εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE στις εκλογές της Κυριακής. Ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στην κρατική Εκλογική Επιτροπή και υποστήριξε πως βγάζει περισσότερους βουλευτές στην έκτη εκλογική περιφέρεια. Εκτίμησε έτσι ότι πλέον τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και το δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE βγάζουν από 50 βουλευτές.

ΗΠΑ
Νέες υπουργοποιήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ιδιαίτερη προτίμηση στην υπουργοποίηση πρώην και νυν διευθυντικών στελεχών ενεργειακών και τραπεζικών μονοπωλίων αλλά και ε.α. στρατηγών συνεχίζει να δείχνει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης που θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, στις 20 Γενάρη.

Χτες, επισημοποίησε το διορισμό του 64χρονου διευθυντικού στελέχους της πετρελαϊκής εταιρείας «ExxonMobil», Ρεξ Τίλερσον, στο υπουργείο Εξωτερικών. «Η αποφασιστικότητά του, η μεγάλη εμπειρία του και η βαθιά κατανόηση που έχει για τη γεωπολιτική, τον καθιστούν εξαίρετη επιλογή για το υπουργείο Εξωτερικών. Θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», τόνισε ο Τραμπ, εκτιμώντας δεόντως την προσωπική σχέση του Τίλερσον με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2013 του είχε απονείμει τιμητική διάκριση για το ρόλο του στις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα... Η υπουργοποίηση του Τίλερσον, ωστόσο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που αντέδρασε στη φιλία του Τίλερσον με «έναν πρώην πράκτορα της KGB» (υπαινισσόμενος τον Πρόεδρο Πούτιν)...

Ακολούθησε ο διορισμός και άλλου στελέχους της τράπεζας Goldman Sachs, μετά τον πρόσφατο διορισμό του Στίβεν Μνούσιν στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τον Γκάρι Κον, πρόεδρο της Goldman Sachs, που αναλαμβάνει πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι διορίστηκε στο υπουργείο Ενέργειας ο Ρικ Πέρι, πρώην κυβερνήτης του Τέξας. Σήμερα ο Τραμπ θα συναντηθεί με διευθυντικά στελέχη της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου («Apple», «Alphabet», «Μicrosoft», «Amazon»).

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

Στο Βερολίνο συναντήθηκαν, χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή τη γερμανογαλλική διάσκεψη για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οι δύο ηγέτες ουσιαστικά προετοίμασαν και τη στάση τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο Πέμπτη, ενώ όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη συμφώνησαν υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα (θέμα που είναι στην ατζέντα της Συνόδου). Στη συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ, ο Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ και όταν δεν τηρούνται πρέπει να συνεχίζουμε με κυρώσεις». Βεβαίως, οι ηγέτες αποδίδουν τη μη εφαρμογή της συμφωνίας στη Ρωσία, και δεν λένε κουβέντα για την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση που στηρίζουν και η οποία αιματοκυλάει το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία. Επίσης, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επικριτικοί προς τη Ρωσία για την «ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι» και δήθεν ευαίσθητοι για τους αμάχους.

Σχετικά με το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «υπάρχουν σαφείς αρχές που θα κινηθεί η διαδικασία και οι οποίες θα εφαρμοστούν».

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Περιοδεία Νετανιάχου

ΜΠΑΚΟΥ.--

Την πώληση ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων και την προώθηση συμφερόντων ενεργειακών και άλλων ισραηλινών μονοπωλίων σε δύο σημαντικές χώρες του νότιου Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, προωθεί από το περασμένο 24ωρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο πλαίσιο της ατζέντας της επίσκεψης Νετανιάχου στο Μπακού, που δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη από το Ιράν, ήταν και συζητήσεις για το πιθανό άνοιγμα αζέρικης πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Ενδεχόμενο που θα μπορούσε, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις Ιράν - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Νετανιάχου στο Μπακού συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Χαϊντάρ Αλίεφ, ενώ παράλληλα συναντήθηκαν σύμβουλοι αμφοτέρων των χωρών για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ακολούθως, Νετανιάχου και Αλίεφ υπέγραψαν διάφορες διμερείς συμφωνίες, το σαφές περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Σήμερα (Τετάρτη) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Καζακστάν όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ας σημειωθεί πως πάνω από το 50% του πετρελαίου που εισάγει το Ισραήλ προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν ενώ το Καζακστάν αναλαμβάνει από το Γενάρη την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ