ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εταξε στους νησιώτες... τα σχέδια ενίσχυσης του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Νίσυρο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Νίσυρο
Στο στόχο να φτιάξουν μια εικονική πραγματικότητα συγκλίνουν οι χτεσινές κυβερνητικές παρεμβάσεις, με τον τόνο να δίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Νίσυρο, υποτίθεται με εξαγγελίες ανακούφισης των νησιωτών, αν και δεν δόθηκε απάντηση σε κανένα απ' τα ουσιώδη προβλήματα που κι αυτοί αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αλ. Τσίπρας στη Νίσυρο, αφού διαβεβαίωσε για την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας ότι «θα τηρήσει μέχρι κεραίας» το αντιλαϊκό πρόγραμμα, μοίρασε «χάντρες και καθρεφτάκια», παρουσιάζοντας σχέδια επί χάρτου για αντιμετώπιση αυτονόητων ζητημάτων, όπως η λειψυδρία, η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η Παιδεία και η Υγεία, συναρτώντας επιπλέον τις όποιες παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από κονδύλια της ΕΕ, που, ως γνωστόν, προτάσσουν ως «επιλέξιμα» τα έργα ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι σε επιχειρηματικούς ομίλους για άφθονο χρήμα από το ΕΣΠΑ έτοιμο να κατευθυνθεί σε «επενδυτικές προτάσεις», εναποθέτοντας προκλητικά τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα γίνει πάνω στα ισοπεδωμένα εργατικά δικαιώματα και στο βαθύτερο μπλέξιμο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Ειδικότερα, μίλησε για ενίσχυση υποδομών και επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, παραπέμποντας σε νέα προνόμια στους εφοπλιστές, αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας με τη διεκδίκηση απ' την ΕΕ ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων αλλά και άλλες διευκολύνσεις, όπως πρόσβαση σε ρευστότητα, ρυθμίσεις αποπληρωμής παλιότερων επενδύσεων κ.ο.κ.

Την κυβερνητική πολιτική, που επιβαρύνει τη ζωή και των κατοίκων των νησιών, την παρουσίασε ως αναγκαίο κακό προκειμένου «να βγούμε απ' το ζυγό της επιτροπείας» και την προσπέρασε για να αναλωθεί σε κομπασμούς για τις 5.000 «προσλήψεις» - συμβάσεις με ημερομηνία λήξης στην πραγματικότητα - στον τομέα της Υγείας που καταρρέει απ' τις ελλείψεις, για τα ψίχουλα που μοιράζει στους συνταξιούχους την ώρα που λεηλατεί το ισχνό τους εισόδημα, αλλά και για την προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως ...αντάλλαγμα της μετατροπής τους σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όπως σηματοδοτούν και οι συμφωνίες της ΕΕ που έχει συνυπογράψει.

Ακόμα, υποσχέθηκε ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση του τομέα Υγείας στα νησιά, μονάδες αφαλάτωσης, χρηματοδότηση σχεδίων για το περιβάλλον και την Ενέργεια, π.χ. διαχείριση απορριμάτων, αποβλήτων, κάλυψη ενεργειακών αναγκών, στήριξη του τουρισμού κ.ά., έκτακτη ενίσχυση για 4.000 κτηνοτρόφους των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκατομμύρια ευρώ για 12.000 αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, αύξηση επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκατομμύρια ευρώ κ.ά.

Περιέγραψε δε τα μέτρα αυτά ως μέτρα «κοινωνικής συνοχής (...) σε μία εποχή νέων προκλήσεων», συνδέοντας ευθέως την προσπάθεια κατευνασμού των λαϊκών αντιδράσεων με τη «σταθερότητα» που επιζητεί το κεφάλαιο για την προώθηση των στόχων του και το μπλέξιμο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που ανάμεσα στα άλλα έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε «ΝΑΤΟική θάλασσα», μιλώντας για «μία χώρα με σημαντικές ενεργειακές πηγές, ενεργειακό διάδρομο των πηγών Ενέργειας του μέλλοντος... (και) ταυτόχρονα, μία χώρα όπου, ανέκαθεν, αποτέλεσε μήλον της Εριδος εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης και που σήμερα αποτελεί το τελευταίο πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, που επέμενε να αναπαράγει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τον ισχυρισμό ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος», ενώ έχει ήδη προσυπογράψει τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, που άλλωστε προαπαιτείται για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τον τάχα φιλολαϊκό χαρακτήρα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη Σύνοδο Κορυφής και το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου θα έχει συναντήσεις με Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ, Ρούτε και Μέρκελ, την ώρα που απ' όλους αυτούς εκπέμπεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σήμα προώθησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλυψε εξάλλου πλήρως τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, αναφέροντας ότι «εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις» και ότι «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και για οποιαδήποτε δημοκρατία, να στερούσε από τον οποιονδήποτε βουλευτή ή ακόμη και πολίτη, τη δυνατότητά του να εκφράζει με ελευθερία και παρρησία την άποψή του»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανακούφιση των νησιωτών βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίσυρο:

«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα των νησιών υποφέρουν από την ανεργία, τη φοροεπιδρομή και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Που οι εξαντλημένοι, από την καλοκαιρινή περίοδο, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται τώρα άνεργοι και χωρίς επίδομα.

Που οι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν επικίνδυνες ελλείψεις στην Υγεία και μεγάλα προβλήματα στην Εκπαίδευση.

Που τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο. Ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών.

Που αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Που στο Αιγαίο περιπολεί, καλεσμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το επικίνδυνο - για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα - ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή και για όλα τα παραπάνω, που καίνε το λαό των νησιών, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό, αντίθετα, έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ η λεγόμενη νησιωτική πολιτική του περιέχει δέσμη μέτρων με νέα "δώρα" για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά, εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη.

Η δραστική μείωση του ΦΠΑ είναι δίκαιο και αναγκαίο μέτρο και πρέπει να εφαρμοστεί τώρα για όλα τα νησιά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Χρειάζεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των νησιών και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων.

Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα των νησιών ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οτι θα εντείνει τις προσπάθειες, ώστε να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους επικίνδυνους για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις λυκοσυμμαχίες».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο γνωστό μοτίβο για το κεφάλαιο

Το γνωστό δικό του «μείγμα» για διεύρυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στο Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην προσπάθειά του, να παρουσιαστεί σαν ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, «με θέληση να αναλάβει το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων», επανέλαβε τις θέσεις της ΝΔ για ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, «στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών» και «άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», για να εξασφαλιστεί χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και «ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με πρώτιστο σκοπό τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων».

Αναφερόμενος, τέλος, στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», εξέφρασε τις προσδοκίες της αστικής τάξης, μιλώντας για «σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία» με «θεμελιώδεις βάσεις τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας», εκφράζοντας τον «προβληματισμό» για τις δηλώσεις της τούρκικης κυβέρνησης, «πόσο μάλλον που την ίδια στιγμή το Κυπριακό είναι σε μια κρίσιμη καμπή», όπου εντείνονται δηλαδή οι πιέσεις για «λύση» στο όνομα των «ενεργειακών ευκαιριών» για τα μονοπώλια.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λέσβο και τη Λάρισα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Λέσβο την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 7.30 μ.μ.: Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. 9 μ.μ.: Θα παρευρεθεί στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνει η ΚΟΒ Καλλονής στην ταβέρνα «Μάλαθρα» (στο δρόμο προς Παράκοιλα).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Λάρισα, την Κυριακή 18 Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Κύπρου, Μαρίνο Σιζόπουλο, σήμερα Τετάρτη, στις 13.00. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ