ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΟ «ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»
Εργασιακή ζούγκλα για τους αρχαιολόγους

Πλήρη κάλυψη στις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας που επιβάλλουν οι εργολάβοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει μέρος του έργου «ψηφιοποίησης κινητών μνημείων» του υπουργείου Πολιτισμού, σε βάρος περίπου 70 αρχαιολόγων, πρόσφερε το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τις προθέσεις της κυβέρνησης συνολικά απέναντι στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, 8 ανάδοχες εργολαβικές εταιρείες «με την ανοχή των υπηρεσιών του υπουργείου, πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν με 600 ευρώ καθαρά, με μπλοκάκια ή με απόδειξη δαπάνης 980 ευρώ καθαρά και ανασφάλιστοι, χωρίς να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, τα επιπλέον προσόντα και εν τέλει η επιστημονική τους εργασία». Οπως τόνισε, οι εργολάβοι εκβιάζουν όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρηθεί να παραιτηθεί κ.λπ., ενώ αναγκάζουν τους εργαζόμενους να έχουν δικό τους εξοπλισμό, αν και με βάση τη σύμβαση αυτό είναι υποχρέωση των εταιρειών, και πολλά ακόμα.

Δείχνοντας το «φαγοπότι» που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Πολιτισμού στους εργολάβους, σημείωσε ότι αν στον κάθε έναν από τους 70 εργαζόμενους δίνονται συνολικά, μαζί με εργοδοτικές εισφορές κ.λπ., 850 ευρώ το μήνα, τότε όλοι οι αρχαιολόγοι του έργου στους 6 μήνες θα πάρουν 360.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.300.000 ευρώ, τότε σημαίνει ότι οι εργολάβοι θα τσεπώσουν περίπου 3 εκατ. ευρώ!

Ο βουλευτής ζήτησε από την υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα «τι μέτρα θα πάρετε, ώστε όλα τα έργα να εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από τις Εφορίες και την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς αναθέσεις σε εργολάβους», αν το υπουργείο θα αλλάξει τους όρους του έργου για να σταματήσει το δουλεμπόριο, που σημαίνει κανονική πρόσληψη αρχαιολόγων με συμβάσεις εργασίας με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όχι ως εξωτερικοί συνεργάτες, δηλαδή με «μπλοκάκι» και ανασφάλιστοι.

Η απάντηση της υπουργού ήταν: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ευθύνη στην επάρκεια του προσωπικού και στην επιστημονική του αρτιότητα. Για τις εργασιακές σχέσεις, όταν παρεμβάλλονται ανάδοχες εταιρείες, το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να επέμβει. Είναι η φύση του έργου». Υποστήριξε, ακόμα, ότι αν αλλάξουν οι όροι του έργου, τότε ενδέχεται να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Ο Μ. Συντυχάκης της ...υπενθύμισε περιπτώσεις που η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις έχει αλλάξει όρους έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, μόνο που αυτοί ήταν προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ έκανε σαφές ότι η στάση της κυβέρνησης απορρέει από τη στοχοπροσήλωσή της στη στρατηγική της ΕΕ, όπου δεν «χωράνε» εργασιακά δικαιώματα.

ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»
«Ορνιθες - Η κοινωνία των τεχνών»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 26ων γενεθλίων του, το Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση, με ηθοποιούς στη σκηνή, ζωντανή ορχήστρα που ερμηνεύει τραγούδια με πρωτότυπους στίχους σε παραδοσιακές μελωδίες και χορευτική ομάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών από τις δημιουργικές ομάδες θεάτρου, μουσικής και χορού των Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» (Πρωινή Κοινότητα και Βραδινή Κοινότητα) σε συνεργασία με μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης (πρωινού και βραδινού προγράμματος). Το έργο που θα παρουσιαστεί «Ορνιθες - Η κοινωνία των τεχνών» είναι μία διασκευή των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη. Θα ανέβει αύριο Πέμπτη, στον Κινηματογράφο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 - ΗΣΑΠ: Βικτώρια), στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, η «ΔΙΑΒΑΣΗ» πραγματοποιεί το ετήσιο χριστουγεννιάτικο παζάρι, στη Στοά Κοραή (στάση μετρό: Πανεπιστήμιο), την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Δεκέμβρη από τις 11 π.μ. έως τις 9μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του Προγράμματος. Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

  • Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» λειτουργεί από το 1990 και είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική ή περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα) 210.8626.761. Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210.8612.604.
Παρουσίαση του βιβλίου «Εκκλησιάζουσες» σε απόδοση Αντ. Ξένου

Το βιβλίο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε ελεύθερη απόδοση Αντώνη Ξένου, από τις εκδόσεις «Οστρια», παρουσιάστηκε προχτές Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στο θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι). Το βιβλίο προλόγισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ανέλυσε ο θεατρολόγος Διονύσης Ξενάκης, ενώ αποσπάσματα από το έργο διάβασαν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Ζαχαρίας Ρόχας και Αγγελική Ξένου.

Γιορτινό Ψηφιακό Πλανητάριο

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, «ντύνεται» με τα γιορτινά του και περιμένει και αυτά τα Χριστούγεννα, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του με μια σειρά από επτά εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου!

Μια γεύση από τις παραστάσεις: «Το Αστρο των Χριστουγέννων» αναλαμβάνει να διερευνήσει, με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μία εικόνα στην αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής, του ξεχωριστού εκείνου κοσμικού φαινομένου, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στον νεογέννητο Χριστό. Για παιδιά 10 ετών και άνω και ενήλικες.

Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας: ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια φαινόμενα του ηλιακού μας συστήματος. Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 km/h, έως τον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία! Για παιδιά 10 ετών και άνω.

Μια Βόλτα στο Φεγγάρι: Συνδυάζοντας την αποστολή του «Απόλλων 11» με τη διασκεδαστική περιπέτεια που σκαρώνουν τρία νεαρά μυγάκια, η παράσταση «Μια βόλτα στο φεγγάρι» γνωρίζει στη νέα γενιά την εποχή των διαστημικών ταξιδιών. Προτείνεται για 5 ετών και άνω.

Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων: Ενα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στη Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους. Για παιδιά 10 ετών και άνω και ενήλικες.

Κρυμμένο Σύμπαν: Εκπληκτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του διαστήματος επιτρέπουν στους θεατές να εξερευνήσουν τους πρώτους γαλαξίες, να δουν αστέρια που γεννιούνται μέσα σε λαμπρά νέφη αερίου και σκόνης, να περιηγηθούν στην επιφάνεια του Αρη και να θαυμάσουν εικόνες μακρινών ουράνιων δομών, μαζί με μερικές εκπληκτικές όψεις του Ηλιου. Για παιδιά 9 ετών και άνω.

Τα Μυστικά του Αθέατου Κόσμου: Η ταινία μάς μεταφέρει στην οθόνη του Πλανηταρίου φαινόμενα που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, παρόλο που συμβαίνουν καθημερινά μπροστά μας. Για παιδιά 10 ετών και άνω.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τιμώντας την 70χρονη προσφορά και διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη στη μουσική και τον πολιτισμό, του παρέδωσε χτες το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου. Θυμίζουμε ότι η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των φετινών βραβείων «Κάρολος Κουν», επέλεξαν να τιμήσουν με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου τον Μίκη Θεοδωράκη, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό, από την Ομορφη Πόλη μέχρι τη Γειτονιά των Αγγέλων, από τον Προδομένο Λαό μέχρι τους Πολίτες Β' Κατηγορίας και από τον Ζορμπά μέχρι τον Ορφέα και Ευρυδίκη... ένα συνολικά σημαντικό κεφάλαιο της δημιουργίας του.

Ο Γ. Καμίνης, μαζί με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Κ. Λουκάκο, επισκέφτηκαν τον Μ. Θεοδωράκη στο σπίτι του και του παρέδωσαν το βραβείο, που αποτελείται από ένα δερματόδετο έπαινο και από ένα στεφάνι (αντίγραφο από το Μουσείο Μπενάκη) χάλκινο - επιχρυσωμένο, δείγμα της χρυσοχοϊκής τέχνης των Ελληνιστικών Χρόνων.

«Η βράβευση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι συμβολική της μεγάλης προσφοράς του στον πολιτισμό», δήλωσε ο Γ. Καμίνης.

Μουσειακή έκθεση του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής

«Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται και θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στο Μέγαρο (φουαγιέ αίθουσας «Ν. Σκαλκώτας»).

Είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας υποστηρίζει έκθεση στο εξωτερικό με αποκλειστικά δικά του εκθέματα. Η παρούσα έκθεση, η οποία περιλαμβάνει κοστούμια ιστορικών παραστάσεων μπαλέτου και όπερας, υψηλής αισθητικής μακέτες της σκηνής διαφόρων παραστάσεων, ζωγραφικούς πίνακες και σχέδια μεγάλων Ρώσων ζωγράφων από τις δοκιμές σκηνικών παραστάσεων, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό από φωτογραφίες, αφίσες και σχέδια του Μουσείου του Θεάτρου Μπολσόι, απεικονίζει τόσο τη μακρά ιστορία του θεσμού αυτού, όσο και τη σημασία του για την παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδα - Ρωσία 2016 και διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μουσείο του Θεάτρου Μπολσόι. Θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2017.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ