ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις και παζάρια εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων

Ο συριακός στρατός προελαύνει στο Χαλέπι
Ο συριακός στρατός προελαύνει στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πυκνώνουν οι εξελίξεις στα πεδία μαχών της Συρίας και των παζαριών με επίκεντρο το Ανατολικό Χαλέπι, το οποίο ελεγχόταν χτες κατά 98% από τον συριακό στρατό, δημιουργώντας «τετελεσμένα» που θα επηρεάσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται πίσω από τη σύγκρουση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Εκπρόσωπος του συριακού στρατού σημείωνε πως αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές περιορίζονται σε έκταση μικρότερη των 3 τ. χλμ. στο Α. Χαλέπι και ότι ο πλήρης έλεγχος της πόλης είναι «θέμα ωρών».

Ωστόσο, νωρίς χτες βράδυ, ανακοινώθηκε «συμφωνία» ανάμεσα σε ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και τη Ρωσία με στόχο την απομάκρυνση των εναπομεινάντων αμάχων αλλά και μερικών εκατοντάδων αντικαθεστωτικών που απέμειναν στις ελάχιστες περιοχές του Α. Χαλεπίου που δεν είχαν ανακαταληφθεί από το συριακό στρατό. Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι η συμφωνία, που φερόταν πως θα εφαρμοζόταν αργότερα χτες βράδυ, κλείστηκε με τη μεσολάβηση της Αγκυρας. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τη Μόσχα και τη Δαμασκό...

Αυτήν την εξέλιξη είχε, πάντως, υπαινιχθεί με έναν τρόπο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σε συνέντευξη Τύπου με τον Τσέχο ομόλογό του είχε αναγγείλει την πραγματοποίηση για σήμερα, Τετάρτη, συνάντησης Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας και ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Α. Χαλέπι.

Η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της στη Β. Συρία αυξάνοντας τις κινήσεις όχι μόνο στη διπλωματική σκακιέρα αλλά και στη στρατιωτική. Χτες, μονάδες του τουρκικού στρατού σε συνεργασία με μερικές εκατοντάδες Σύρους αντικαθεστωτικούς περικύκλωσαν πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και την οποία επιδιώκουν επίσης να ανακαταλάβουν κουρδικές δυνάμεις από την οργάνωση YPG. Η Αγκυρα θεωρεί την ανακατάληψη της πόλης σημαντική γιατί εκτιμά πως θα της εξασφαλίσει λόγο στα μελλοντικά παζάρια για το μέλλον της Συρίας και πως θα «χαλάσει» τα σχέδια των Κούρδων της Συρίας για τη δημιουργία κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συρίας.

Ρωσικές επισημάνσεις

Νωρίτερα, στο Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι η Ρωσία έχει κουραστεί από τη «συνεχή γκρίνια» για το Χαλέπι και ότι οι Αμερικανοί απαιτούν τερματισμό των ρωσικών και συριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή ενώ είχαν απορρίψει το Σεπτέμβρη ρωσική πρόταση για την ασφαλή αποχώρηση των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών μέσω ειδικών διαδρόμων.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, κατακεραύνωσε την υποκρισία δυτικών χωρών που διαμαρτύρονται για το ανθρωπιστικό δράμα των αμάχων που εγκαταλείπουν το Α. Χαλέπι δίχως να δίνουν την παραμικρή βοήθεια, πράγμα που έκαναν, όπως σημείωσε, «όταν ήταν εγκλωβισμένοι και χρησιμοποιούνταν σαν ανθρώπινες ασπίδες από ένοπλους τρομοκράτες». Μίλησε για «σκηνοθετημένα βίντεο», που δείχνουν «ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία» και γίνονται, όπως υποστήριξε, από «ειδικές ομάδες ενόπλων», ενώ αναρωτήθηκε γιατί αρκετά δυτικά ΜΜΕ δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες. Επιπροσθέτως, είπε ότι στο Α. Χαλέπι δεν βρέθηκαν «ούτε ακτιβιστές ούτε εκπρόσωποι αντιπολίτευσης ούτε τοπικά συμβούλια ούτε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως τα "Λευκά Κράνη"».

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στον αντίποδα των αντιδράσεων για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Α. Χαλέπι, Γαλλία και Βρετανία συγκάλεσαν χτες το απόγευμα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ επικαλούμενες πληροφορίες για «εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων και γυναικόπαιδων». Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, που κάλεσε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν «όλους τους μηχανισμούς, χωρίς καθυστέρηση», προκειμένου να διακριβωθεί τι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε «να μη μείνουν ατιμώρητα εγκλήματα». Απευθυνόμενος στους «υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, με πρώτη τη Ρωσία», είπε ότι «δεν μπορούν να επιτρέψουν να διαπράττονται εκδικητικές ενέργειες και συστηματικός τρόμος χωρίς να ρισκάρουν να θεωρηθούν συνεργοί».

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να διευκολύνει τη βοήθεια σε αμάχους του Α. Χαλεπίου χαρακτηρίζοντας την εκεί κατάσταση, από ανθρωπιστική άποψη, «απαράδεκτη».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε «ανησυχία» για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι σε βάρος αμάχων. Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Γιαν Ιγκλαντ, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας πως είναι υπεύθυνες για «όποιες βιαιοπραγίες διαπράττουν οι νικηφόροι ένοπλοι στο Χαλέπι». Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη περίπου 100 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί σε κτίριο στο Α. Χαλέπι, στο οποίο ξέσπασε το απόγευμα πυρκαγιά.

  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν στις 4/12 στη Ράκα της Συρίας σκοτώθηκαν 3 τζιχαντιστές «που είχαν άμεση εμπλοκή» στην προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη 2015 στο Παρίσι και στη στρατολόγηση μισθοφόρων.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Σπεύδει για νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «βούτυρο στο ψωμί» της τουρκικής αστικής τάξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θεωρούμε αυτές τις εκδηλώσεις υποστήριξης (από τον υπόλοιπο κόσμο) θετικές, αλλά επίσης υπογραμμίζουμε ότι δεν τις θεωρούμε αρκετές», είπε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς, σχολιάζοντας τα συλλυπητήρια μηνύματα που έφτασαν στην Αγκυρα μετά το νέο μακελειό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 44 ανθρώπων (6 άτομα χαροπάλευαν ακόμα χτες σε νοσοκομεία). Επίσης, 98 συνέχιζαν να νοσηλεύονται επειδή είχαν τραυματιστεί.

«Οι φίλοι μας από αυτές τις χώρες που μας έστειλαν μηνύματα υποστήριξης, θα πρέπει να διατηρήσουν με την Τουρκία με ειλικρίνεια έναν ανοιχτό και κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Κουρτουμλούς, προμηνύοντας νέα ένταση των προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο (με περισσότερο ...σεβαστές τις δικές της προτεραιότητες) στις στρατιωτικές και γεωπολιτικές διεργασίες σε Συρία, Ιράκ αλλά και γενικότερα σε Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο «τρομοκράτες» όπως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που στήθηκαν με συμβολή της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων ως απόπειρα ανατροπής κυβερνήσεων) μπαίνουν στο στόχαστρο ανάλογα με το πώς βολεύει τα εκάστοτε σχέδια των διαφόρων αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και η Αγκυρα έσπευσε να αξιοποιήσει την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση, για να μοιράσει νέες υποσχέσεις «πάταξης της τρομοκρατίας», όπως την εννοεί και όπως ευνοεί η τουρκική πλουτοκρατία, κάτω από την επίδραση βέβαια και ενδοαστικών διαφωνιών και αντιθέσεων. Ετσι, μετά την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν», που θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ, η τουρκική κυβέρνηση ύψωσε πάλι τους τόνους και απέναντι σε διεθνείς «εταίρους» της, που θεωρεί ότι δεν τη στηρίζουν όσο χρειάζεται στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (υπονοώντας και τις διαφωνίες για το ρόλο που ορισμένοι θέλουν να δώσουν στους Κούρδους).

Πάντως, τα ερωτηματικά για τις συνθήκες που οργανώθηκε η επίθεση του Σαββάτου είναι πολλά, δεδομένης και της αύξησης των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο και της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που παραμένει σε ισχύ μετά τις 15 Ιούλη και ήδη συζητιέται πώς θα παραταθεί.

Να καταγραφεί ότι ο Κουρτουμλούς υποστήριξε ότι τα υλικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν είναι αυτά «που τρομοκρατικές οργανώσεις αγοράζουν από σούπερ μάρκετ ή παζάρια. Αυτά κάποιος τα παρέχει. Αν κοπεί η υποστήριξη (αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων») με υλικοτεχνικά μέσα, πληροφορίες και οπλισμό, καμιά τους δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ούτε μια βδομάδα. Αυτός ο εξοπλισμός δεν αποκτήθηκε τυχαία».

Στο μεταξύ, χτες συνελήφθησαν δύο ακόμα βουλευτές του HDP ως ύποπτοι για «στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

  • Ενα τουρκικό μαχητικό αεροπλάνου τύπου «F-16» συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση. Ο πιλότος είχε προλάβει να εγκαταλείψει το σκάφος. Η κυβέρνηση διάταξε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής.
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σχέδια για ναυπήγηση πυρηνοκίνητων πλοίων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την έναρξη σχεδιασμών για τη ναυπήγηση πυρηνοκίνητων πλοίων πρότεινε χτες από ειδικά επιτελεία ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ως αντίδραση για την πρόσφατη 10ετή ανανέωση αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Ροχανί, χαρακτηρίζοντας την ανανέωση των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο «παραβίαση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ζήτησε από τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας «να προγραμματίσει το σχεδιασμό και την παραγωγή πυρηνοκίνητων κινητήρων για τη ναυτιλία». Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει «νομικά μέτρα» σε διεθνές επίπεδο για τυχόν «παραλείψεις» από την πλευρά των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και για την ανανέωση των κυρώσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ