ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
Τα ρίσκα του κεφαλαίου

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και, σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις και εκτιμήσεις, διαμορφώθηκε η ζήτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης για τη φτηνή, σχεδόν τζάμπα, χρηματοδότηση που τους διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο σε αυτό, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης προσαρμόζουν τη ζήτηση ανάλογα με το εμφανιζόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις - πελάτες τους για νέα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση σκοντάφτει στο χαμηλό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική ρευστότητα, που αντλήθηκε μέσα στους τελευταίες μήνες, διαμορφώθηκε στα 212 δισ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 400 δισ. που σχεδίαζε να προσφέρει η ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων «νομισματικής χαλάρωσης».

Την ίδια ώρα, καταγράφονται ρυθμοί κόπωσης και στασιμότητας στη οικονομική δραστηριότητα, συνολικά στην Ευρωζώνη, ενώ στο προσκήνιο παραμένουν οι αυξημένες αβεβαιότητες και τα ρίσκα του κεφαλαίου για παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης. Ετσι, στον πυρήνα του «προβλήματος» δε βρίσκεται η φτηνή χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων αλλά η αδυναμία διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέες επενδύσεις, τέτοιες που να υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες. Σε αυτό το φόντο, η καπιταλιστική κρίση «δηλώνει» παρούσα και αναπότρεπτη, ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ βγάλει από την αντιλαϊκή φαρέτρα τα νέα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης»...

Βγήκε στη ρούγα...

«Η θεωρία ότι δεν μπορεί να κάνει μια χώρα μονομερείς ενέργειες είναι απαράδεκτη». Τάδε έφη χτες το πρωί στο «ΣΚΑΪ» ο Π. Λαφαζάνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη ... θεωρία αλλά όχι με το γεγονός ότι την έχει ασπαστεί ολόκληρο το κόμμα του και την έχει κάνει σημαία του στην προσπάθειά του να πείσει τις «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, για την καταλληλότητά του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνει καμία μονομερή ενέργεια έχουν μέχρι στιγμής παράσχει στην αστική τάξη ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Παππάς, εσχάτως ο Αλ. Μητρόπουλος και πάει λέγοντας... Και ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης, στην ίδια συνέντευξη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένα απ' όσα λέει είναι προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες σέβεται και υπερασπίζεται δημοσίως.

Η στιγμή, βεβαίως, που θυμήθηκε ο Λαφαζάνης, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ...αφωνίας, τις ...μονομερείς ενέργειες δεν είναι τυχαία. Είναι η στιγμή που πολλοί πασχίζουν για την ενίσχυση του δίπολου συνολικά και άλλοι τόσοι για τον κάθε ξεχωριστό πόλο του, για να προσελκυστούν ψηφοφόροι ή να συγκρατηθούν εντός των τειχών όσοι σιχάθηκαν τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο.

Θανατηφόρα σιωπή

Ενας εργάτης, σ' ένα από τα πιο σύγχρονα εργοτάξια (έτσι το διαφημίζουν οι αρμόδιοι), χαροπαλεύει από προχτές. Στατιστικά δεν είναι ο πρώτος, ούτε δυστυχώς ο τελευταίος. Η ζωή, όμως, δεν είναι στατιστική. Και είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που ξεκινά να πάει στη δουλειά, ακριβώς για να εξασφαλίσει τα μέσα για να ζήσει, να συναντά, στο χώρο που του εξασφαλίζει τα της επιβίωσής του, το χάρο να παραμονεύει. Οξύμωρο, όχι ανεξήγητο. Δε σχολιάζουμε, όμως, την είδηση ως αφορμή για μια ανάλυση του τι σημαίνει εργασία για το καπιταλιστικό κέρδος. Αλλά για κάτι που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται και βαράει καμπανάκι: Στο εργοτάξιο βασίλευε χτες απόλυτη σιωπή για τις συνθήκες του βαριού τραυματισμού. Οι αρμόδιοι κρατικοί επιθεωρητές, ανεπίσημα πάντα, μίλησαν για «κάτι που συνέβη». Τα πορίσματα ίσως κάποτε βγουν. Στο μεταξύ ένας εργάτης χαροπαλεύει. Κανονικά το εργοτάξιο έπρεπε να «βράζει». Αντ' αυτού σιωπή. Πολύτιμη για το μάρκετινγκ που διαφημίζει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχει εκτιναχτεί στα ύψη η παραγωγικότητα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη γρήγορη εκτέλεση του έργου. Κι έτσι θα συνεχίζει: Το αίμα των εργατών θα είναι λίπασμα των κερδών, ώσπου να γίνει συνείδηση το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά»... Για κάτι τέτοιο, όμως, μεταξύ άλλων, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και στη σιωπή...

Χαράτσι 9,2 δισ. μόνο απ' τα δώρα

Υπό βροχή -αλλά με το σθένος της γενιάς που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα- οι συνταξιούχοι με την πολύωρη παναττική διαμαρτυρία τους στο Σύνταγμα -όπως και σε άλλες πόλεις- την περασμένη Τετάρτη απαίτησαν: «Εδώ και τώρα να δοθούν τα δώρα».

Για την κυβέρνηση τα δώρα, όπως συνολικά οι συντάξεις, είναι κόστος. Για τους συνταξιούχους είναι ιδρώτας και αίμα ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση πετσόκοψε τις κύριες συντάξεις μέχρι και 40% και τις επικουρικές μέχρι και 65%. Η κατάργηση των δώρων έγινε πριν δύο χρόνια. Δηλαδή οι, κοντά, στα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα χάσουν τέσσερις συντάξεις. Ητοι: 2,7 εκατομμύρια επί 2,3 δισ. ευρώ (το μηνιαίο κονδύλι για τις συντάξεις) = 9,2 δισ. ευρώ στα δύο χρόνια. `Η κάθε συνταξιούχος έχασε 9,2 : 2,7 = 3.462 ευρώ.

Οχι μόνο τα δώρα αλλά τόσα και άλλα τόσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Και αυτά θα απαιτήσουν με τη συγκέντρωσή τους στις 18 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πορεία τους προς το υπουργείο Εργασίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).

1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των «Δεκεμβριστών», η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον τσάρο. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό τη συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους «Δεκεμβριστές» στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.

1883 Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ

1918 Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου. Περισφίγγει τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι τη Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Οι Βρετανοί συνέχιζαν να αποβιβάζουν νέες ενισχύσεις. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, πλην 12 με 2 το μεσημέρι. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της καλεί: «Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».

1945 Πάνω από 50.000 Θεσσαλονικείς, σε συγκέντρωσή τους, εγκρίνουν ψήφισμα με αίτημα τη γενική πολιτική αμνηστία.

1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1978 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ν. Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1995 Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας - Εζεργοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία (1992 - 1995).

2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ