ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη
  • Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες
  • Στην Ομόνοια, στη 1μ.μ. το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κηρύχτηκε στον ιδιωτικό τομέα από τη ΓΣΕΕ την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Ομόνοια στη 1 το μεσημέρι, καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην ανακοίνωσή του ενόψει της κινητοποίησης το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι,

Νέοι και νέες,

Ανεργοι και συνταξιούχοι

Την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη έχει κηρυχτεί με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Ε 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 έως της 3 το μεσημέρι.

Και 24ωρη Πανελλαδική Απεργία από την ΑΔΕΔΥ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει στη 1μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας για να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες ότι:

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε πια οι μισοί να μην έχουμε καθόλου δουλειά και οι άλλοι μισοί να δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ 365 ημέρες τον χρόνο, με μεροκάματα πείνας χωρίς ούτε καν τις Κυριακές, χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε άνεργοι, να παίρνουμε μεροκάματα πείνας και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τα φάρμακα, τους γιατρούς, περισσότερα για την εκπαίδευση, για το φως, το νερό, το τηλέφωνο, τις μετακινήσεις μας, που αποτελούν στοιχειώδη δικαιώματα και θεμελιακές ανάγκες μας.

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να μας αρμέγετε συνεχώς μέσω των ανατιμήσεων των φορολογικών χαρατσιών και άλλων κεφαλικών φόρων και τα κρατικά αυτά έσοδα να δίνονται πίσω με χορηγίες, ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και με δεκάδες άλλους τρόπους στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας.

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να αλλάξουμε εσάς που άλλωστε ποτέ δεν θα αλλάξετε. Θα σταματήσουμε εμείς να παρακολουθούμε παθητικά τη σφαγή μας. Κάθε μέρα θα οργανώνουμε καλύτερα τον αγώνας μας ενάντιά σας. Το ξέρουμε ότι δεν έχετε έλεος απέναντι μας και ούτε θα σταματήσετε να μας ματώνεται αν δεν σας κόψουμε τα χέρια. Και αυτό θα κάνουμε.

Ολοι και όλες στη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για να είναι αυτό το μήνυμά μας προς τους πυρπολητές των δικαιωμάτων και της Ζωή μας όσο γίνεται πιο μαζικό, πιο ισχυρό».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Προστέθηκαν 352.652 άνεργοι σε ένα χρόνο!
  • Στο ασύλληπτο 65,4% η ανεργία στις νέες γυναίκες
  • Στο 56,6% συνολικά η ανεργία στους νέους

Χαρακτηριστικά επιδημίας παίρνει η ανεργία στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες οι άνεργοι έφτασαν το 1.230.918 άτομα το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, στις μαύρες λίστες των ανέργων προστέθηκαν ακόμα 352.652 άτομα, καθώς οι άνεργοι ήταν 878.266. Σε ποσοστό ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 40,2% σε σχέση με το Γ' τρίμηνο του 2011 και κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ετσι, το συνολικό ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 24,8% από το 17,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες άγγιξε το 28,9% και στους άνδρες το 21,7%. Η ανεργία θερίζει κυριολεκτικά τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης καθώς το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην ηλιακή ομάδα 15 έως 24 ετών έφτασε το 56,6%, ενώ στις γυναίκες αυτής της ομάδας εκτινάχθηκε στο 65,4%! Στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 38%, στην ομάδα 30 έως 44 ετών στο 23,4%, στην ομάδα 45 έως 64 ετών στο 17,2% και στην ομάδα 65 και πάνω στο 4,6%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας δουλειά, ανέρχεται στο 24,7% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αυτοί που ψάχνουν από 12 μήνες και πάνω για δουλειά, (ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 62,6%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα (33,1%) είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο (24%) των Ελλήνων υπηκόων.

Το ποσοστό ανεργίας, με βάση το επίπεδο της εκπαίδευσης, κατανέμεται ως εξής: όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41%), ακολουθούν τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (28%).

Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (31%), ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα (29,6%), η Δυτική Ελλάδα (27,1%), η Αττική (26,8%), η Κεντρική Μακεδονία (26,3%), η Θεσσαλία (23,7), η Ηπειρος (23,4%), το Βόρειο Αιγαίο (21,9%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (21,1%), η Πελοπόννησος (20,1%), η Κρήτη (18,1%) και το Νότιο Αιγαίο (13,3%).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατέλαβαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία ανέργων

MotionTeam

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση και πορεία με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, που επίσης δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πραγματοποίησαν, χτες, στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες άνεργοι μαζί με τα κλαδικά Σωματεία τους.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε με δίωρη κατάληψη του γραφείου του διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, καθώς, επί δύο ώρες, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, αρνούνταν να συνομιλήσει, ακόμα και τηλεφωνικά, με εκπρόσωπό τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν άνεργοι οικοδόμοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Μάδυτο, το Σταυρό και τη Νάουσα, εποχικά εργαζόμενοι και άνεργοι από τον κλάδο του ξύλου (ξυλουργοί - κιβωτοποιοί) και από τα διαλογητήρια της Νάουσας, εργαζόμενοι σε επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί που η κυβέρνηση τους κόβει την εισοδηματική ενίσχυση που κέρδισαν μετά από πολύμηνους αγώνες και τους οδηγεί βίαια στην εξαθλίωση.

Συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι της Χημικής Βιομηχανίας από την επιχείρηση «Μπαλής» που διεκδικούν συνέχιση του επιδόματος επίσχεσης, καθώς ένα χρόνο τώρα είναι όμηροι της εργοδοσίας και άνεργοι αλλά χωρίς να έχουν απολυθεί.

Μαχητικό και μαζικό «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενες της εμπορικής επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 4 μηνών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στο πλευρό των οικοδόμων διαδήλωσαν και οι αυτοαπασχολούμενοι τεχνικοί, ως τμήμα κι αυτοί των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θωμάς Καρατσώλης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Κατήγγειλε την τρικομματική κυβέρνηση που με τα μέτρα της καταργεί το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας για χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενους, στέλνει στην εξαθλίωση τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω ηλικίας αν και έχουν συμπληρώσει 10.000 και 11.000 ένσημα.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια είναι η δική μας απάντηση σε αυτά που ετοιμάζουν. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ οργανώνουμε τη συμμαχία μας για αντίσταση και ανατροπή. Οπλιζόμαστε με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα, δίνουμε το χέρι σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο που θέλει να σταθεί όρθιος απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Με τη λήξη της κινητοποίησης, ανακοινώθηκε η συνέχιση του αγώνα με νέα συγκέντρωση την επόμενη Πέμπτη, 20 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση

Στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας

Απεργιακή συγκέντρωση οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με σωματεία δήμων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας του κλάδου με αιχμή το ζήτημα των απολύσεων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι οι απολύσεις «είναι μέρος των συνολικότερων μέτρων και αναδιαρθρώσεων που αφορούν στην υποχρηματοδότηση των δήμων, τις ιδιωτικοποιήσεις και στοχεύουν σε ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου». Απέναντι στο σύνολο αυτής της πολιτικής το Συνδικάτο καλεί σε συνέχιση του αγώνα «με μαζική συμμετοχή, με περιεχόμενο - πλαίσιο πάλης, με κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τα λαϊκά στρώματα της γειτονιάς, ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, το χαράτσωμα του λαού».

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στους δήμους (Αγίους Αναργύρους, Ηλιούπολη, Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και αλλού), θέτοντας το παραπάνω πλαίσιο.

Επίσης, χτες το πρωί συνδικαλιστές του κλάδου προσπάθησαν να εμποδίσουν συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων σε ξενοδοχείο στη Λ. Κηφισίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καθαριότητα, δηλαδή οι τρόποι εμπλοκής και ανάπτυξης κερδοφόρας δράσης των επιχειρηματιών. Την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης έσπευσαν να προστατεύσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αποτρέποντας τον αποκλεισμό του ξενοδοχείου.

Το Σάββατο και Κυριακή οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με αποχή από κάθε εργασία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ