ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αντεγκλήσεις και όρκοι πίστης στο ευρώ

Με μείον δύο ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ενεπλάκη και το όνομα του Γ. Βουλγαράκη

Σχέδιο διάλυσης του κόμματός του κατήγγειλε ο Π. Καμμένος, επιχειρώντας να αναχαιτίσει το κύμα παραιτήσεων από βουλευτές και στελέχη που συνεχίστηκαν ωστόσο χθες, δίνοντας ώθηση συνολικά στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο διάλυσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απόλυτα ερασιτεχνικό, αλλά προωθούμενο από επαγγελματίες, που έχουν στόχο να στηρίξουν την τρόικα, τους δανειστές και τα όργανά τους τα πολιτικά στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την οποία αποχώρησαν χτες οι Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Κουράκος.

Ο τελευταίος μάλιστα κατήγγειλε ανάμειξη του Γ. Βουλγαράκη στα εσωκομματικά των ΑΝ.ΕΛ. λέγοντας ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρώην υπουργό που του είπε ότι «τώρα που σας βρήκαμε λεφτά, εσείς πάτε να το διαλύσετε;». Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε ούτε χρηματοδότες ούτε αφεντικά».

Ο ίδιος ο Γ. Βουλγαράκης εξέφρασε την πικρία του γιατί «ιδιωτικές συζητήσεις ανάμεσα σε παλιούς φίλους και συναγωνιστές -από καθαρό και μόνο ενδιαφέρον- μετατρέπονται σε "επιχειρήματα" αλληλοεξόντωσης και εκκαθάρισης προσωπικών λογαριασμών». Επισήμανε επίσης ότι ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική σε κανένα επίπεδα και με κανένα κόμμα.

Την καταγγελία του Γ. Κουράκου αποδοκίμασε ο Γ. Δημαράς, δηλώνοντας ότι η συνεργασία του κόμματός του με τους ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστασιοποίησης. Ο Π. Καμμένος προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκταση της εσωκομματικής κρίσης, δηλώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει συμπαγής αποτελούμενη από 18 βουλευτές και ότι μόνο 2 βουλευτές επέλεξαν το δικό τους δρόμο.

Απαντώντας στις επικρίσεις των στελεχών που αποχώρησαν, είπε ότι «πάγια θέση είναι η παραμονή στο ευρώ γιατί κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει», ενώ σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του περιβόητου «νον πέιπερ» υποστήριξε ότι σκοπός ήταν «να διαλύσουν τους ΑΝ.ΕΛ.». Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 21 του μήνα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματός του.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., ο Κ. Μαρκόπουλος με δήλωσή του γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το κόμμα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν διασαφηνίζαμε στους πολίτες, την σταθερή μας θέση στο ευρώ και την ΕΕ που αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας, αντιθέτως φλερτάραμε με το δολάριο».

Για προσωπικές αποφάσεις του Π. Καμμένου που αποκλίνουν από τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης έκανε λόγο ο Γ. Κουράκος, αναφερόμενος στις «παλινωδίες για συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο» και «τα πολιτικά άλματα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται ψίχουλα σ' εκείνους που ισοπέδωσε

Προκλητικός ο Ευ. Βενιζέλος, παρουσίασε χτες πρόταση νόμου για την προστασία των «ευπαθών ομάδων»!

Την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης πρόβαλλε ο Ευ. Βενιζέλος και προσπαθώντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα παρουσίασε μια σειρά από παρεμβάσεις - πτωχοκομείου για την «προστασία» των αναπήρων και των ανέργων.

«Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε προβλήματα στο πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, αλλά για να δίνουμε δυναμική, να εισάγουμε θέματα στην ατζέντα», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας την ταξική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων. Ο ίδιος παρουσίασε και πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει όπως υποστήριξε «μέτρα προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων», τα οποία έρχονται να «χρυσώσουν το χάπι» μετά τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για «ψίχουλα» που εμφανίζονται παραμονές της κατάθεσης του νέου φορολογικού - ληστρικού νομοσχεδίου. Τα μέτρα, όπως ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος «καλύπτουν 430.000 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» και «έχουν κόστος 122 εκατομμύρια ευρώ». Ουσιαστικά αφορούν τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού και είναι αμφίβολο αν τελικά θα δοθούν, αφού το κόστος της πρότασης νόμου πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια να εγκριθεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ επιδιώκεται: «Πρώτον η εξαίρεση των βαριά ανάπηρων από τις περικοπές σε συντάξεις και δώρα. Δεύτερον η μη περικοπή του ΕΚΑΣ όπως νομοθετήθηκε για τους άνω των 65 ετών για τους ανάπηρους και τα παιδιά. Τρίτον επέκταση των ισχυουσών προβλέψεων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων. Τέταρτον καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από (65 - 67 χρόνια) που θα αφορά ανέργους μεγάλης ηλικίας. Πέμπτον εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφού πρώτα ψήφισαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την περικοπή των επιδομάτων και τις δραστικές μειώσεις για φάρμακο και υγεία, τώρα εμφανίζονται τάχα να ζητούν «κοινωνικές πολιτικές», εμπαίζοντας ανοιχτά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος θα μεταβεί στη Ρώμη, για να συμμετάσχει σε διήμερη συνάντηση ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

ΕΕΔΥΕ
Στις 6 Γενάρη η θεατρική παράσταση

Για τεχνικούς λόγους μετατίθεται από τις 16/12, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενημερώνει ότι η θεατρική παράσταση: «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 16/12, αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους. Οσοι έχουν ήδη αγοράσει προσκλήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση την Κυριακή 6 Γενάρη, στις 6μ.μ., ενώ όσοι δεν πρόλαβαν να αγοράσουν προσκλήσεις μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και τις τοπικές επιτροπές ειρήνης. Η είσοδος θα γίνεται με την πρόσκληση.

Η κοροϊδία των «πόθεν έσχες»

Τη Δευτέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το «Πόθεν έσχες» των πολιτικών, για μια ακόμη φορά σηκώθηκε ο γνωστός θόρυβος από τα ΜΜΕ με τη συνδρομή πολιτικών, για την παρωδία όλης αυτής της διαδικασίας, ότι κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει, ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να υπάρξει πραγματική διαφάνεια.

Η ιστορία θα ήταν για γέλια με την απύθμενη υποκρισία τους, αν πάρει κανείς υπόψη ότι τα ίδια ακριβώς σχόλια επαναλαμβάνονται χρόνια τώρα, κάθε φορά που δίνεται στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Πάνω από δέκα φορές έχουν αλλάξει το νόμο τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που τον άλλαζαν έβγαιναν να πανηγυρίσουν. «Επί τέλους βάλαμε τάξη, όλα στο φως», έλεγαν. Είναι οι ίδιοι που την επόμενη κιόλας χρονιά της εφαρμογής, έβγαιναν να καταγγείλουν την «αναποτελεσματικότητα» του νόμου, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και που υποτίθεται ότι έλυνε το πρόβλημα.

Είναι υποκριτικό να ακούς από τους κάθε λογής εκπροσώπους του κεφαλαίου να λένε ότι θέλουν να κτυπήσουν τη διαφθορά. Αυτό, ακόμη και να το ήθελαν, δεν το μπορούν. Γιατί είναι το ίδιο τους το σύστημα διεφθαρμένο, αφού το κεφάλαιο για να τραφεί και να θεριέψει, προϋποθέτει την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων, ζει από την ξένη εργασία.

Κατά συνέπεια, και τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και της ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων, είναι πριν από όλα σύμφυτα ενός συστήματος που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν παρά μόνον στα πλαίσια ενός άλλου τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνον σε αυτές τις διαπιστώσεις.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό αυτών των φαινόμενων ακόμη και σήμερα, αφού η ριζική τους αντιμετώπιση προϋποθέτει βαθύτερες αλλαγές.

Ποιες είναι αυτές;

-- Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διάφορων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.λπ.) και η μετατροπή τους από ανώνυμα σε ονομαστικά, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος ως προς το τι κατέχει ο καθένας.

-- Ελεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό.

-- Απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

-- Κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απορρήτου, με άλλα λόγια κατάργηση όλων των λεγόμενων απορρήτων.

Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτησή τους, κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, όποιος και αν είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ολες αυτές όμως οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους που τα απορρίπτουν όπως «ο διάολος το λιβάνι». Αυτές τις προτάσεις τις απέρριψαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Μήπως όμως άλλαξαν τακτική και θα τις υιοθετήσει τώρα η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων αφού και η «καλή μας ΕΕ» κόπτεται για τη διαφάνεια; Η απάντηση της συγκυβέρνησης είναι καθαρή: ΟΧΙ, βέβαια. Για μια ακόμη φορά στις 10-10-2012 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέφερε τις προτάσεις με Ερώτηση προς την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης έδωσε απάντηση, και τι είπε; «Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, περιλαμβανομένων της κίνησης κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών θεμάτων γενικότερα».

Με απλά λόγια: Αυτά που προτείνει το ΚΚΕ δε χωράνε στους κανόνες της ΕΕ, τα ίδια δηλαδή που μας έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε.


Α.Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ