ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Είμαστε μπροστά τους!»

Η πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων καλεί τις Γενικές Συνελεύσεις σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στις 16 Δεκέμβρη 1999 και στις 14 Γενάρη του 2000. Καλεί, επίσης, σε μαζικές καταλήψεις και αποχή, όταν ο εισαγγελέας και η Αστυνομία μπαίνουν στα σχολεία τους

«Η τρομοκρατία δεν πέρασε! Είμαστε εδώ! Είμαστε μπροστά τους! Δε θα μας πετάξουν έξω απ' το σχολείο!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι μαθητές απ' όλη τη χώρα, που συμμετείχαν την Κυριακή στην πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. Τόνισαν, μάλιστα, ότι «δε θα περάσουν οι νόμοι τους» και ότι «με τους αγώνες μας θα τους καταργήσουμε. Στο τέλος, θα φτιάξουμε το σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας».

Η πανελλαδική συνάντηση καλεί τις Γενικές Συνελεύσεις σε διαδηλώσεις την Πέμπτη 16/12 σε όλες της πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, το «ραντεβού» των μαθητών είναι στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Στις άλλες πόλεις, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στις Νομαρχίες. Συνεχίζουν όμως και το 2000, με νέες ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 14 Γενάρη.

Καλούν, επίσης, σε μαζικές καταλήψεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα Συντονιστικά και αργότερα σε συνέντευξη Τύπου έξω απ' το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που παραμένουν κλειστά σ' όλη τη χώρα είναι πάνω από 500. Οταν έρχεται ο εισαγγελέας και η Αστυνομία, ανοίγουν την πόρτα και μένουν όλοι στο προαύλιο. «Δε δεχόμαστε να λειτουργήσει το σχολείο και να μπούμε στην τάξη όταν μπαίνει αστυφύλακας στο σχολείο μας», επισημαίνουν στην απόφαση του Συντονιστικού. Επίσης, αν συλλάβουν συμμαθητή τους, όλοι μαζί "πολιορκούν" το αστυνομικό τμήμα και ζητούν την απελευθέρωσή του.

Στην Πανελλαδική Συνάντηση συμμετείχαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Λάρισα, Λιβαδειά, Χανιά, Αρτα, Κόρινθο, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν τα Συντονιστικά από Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Κατερίνη.

«Για τρία χρόνια αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας! Συνεχίζουμε, υποκινούμενοι απ' τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία μας, απ' τις τραγικές συνέπειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υποκινούμαστε απ' το πείσμα μας, να έχουμε δημοκρατία μέσα στα σχολεία μας!», τονίζεται στην απόφαση.

Κατά τη συνάντηση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες απ' τη μέχρι τώρα δράση τους. Συζήτησαν για προβλήματα, που τους απασχολούν, τόσο στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, όσο και στα Λύκεια. Δήλωσαν ότι η τρομοκρατία δεν τους σταματά, ότι με το συντονισμό τους «η κυβέρνηση πανικοβάλλεται», ενώ, επιστρέφοντας στις πόλεις τους, είναι εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις τους και θα φύγουν όπως ακριβώς ήρθαν: «Ενωμένοι, μια γροθιά».

Τόνισαν ότι τα προβλήματά τους δεν τα κρατούν μέσα στα σχολεία τους, αλλά τα «βγάζουν προς τα έξω». Κατήγγειλαν ότι προσπαθούν να τους «φυλακίσουν» μέσα στα σχολεία τους. Ομως, δε θα τους φιμώσουν, δε θα κλείσουν το στόμα τους. Γι' αυτό δεν μπορούν να κρύψουν τις 12ωρες κάρτες που «χτυπούν» στις δουλιές τους οι γονείς τους, για να μπορέσουν τα παιδιά τους να «αποκτήσουν» τη μόρφωση. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι αναγκάζονται μέσα σε μια τάξη απ' τα 25 παιδιά οι 24 να πηγαίνουν φροντιστήριο και ότι πέρα απ' τα 10χίλιαρα που δίνουν σ' αυτά είναι και αυτά που δίνουν, όπως, για παράδειγμα, για το μάθημα του σχεδίου, για τα ξενόγλωσσα βιβλία στα σχολεία τους, για φωτοτυπίες και τόσα άλλα. Και όλα αυτά για να βγει αργότερα ο μαθητής απ' το σχολείο του μισοαμόρφωτος, μισοανειδίκευτος εργάτης.

Υποσχέθηκαν, επίσης, ότι δε «σκύβουμε το κεφάλι σαν τον δραπέτη», αλλά θα υψώσουν τοίχο σ' αυτήν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. «Δίνουμε εμείς μαθήματα δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Οσο και αν μας χτυπάνε, θα μας βρίσκουν μπροστά τους» , τόνιζαν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι άσχημα στριμωγμένη και «οφείλουμε να τη στριμώξουμε περισσότερο».

Οσο για τα ναρκωτικά, που προσφέρει τόσο απλόχερα η κυβέρνηση στους νέους, είπαν: «Μας στερούν τη μόρφωση και σαν αντάλλαγμα μας δίνουν ελεύθερα τα ναρκωτικά. Εμείς, όμως, δεν είμαστε τα παιδιά της πρέζας».

Απηύθυναν κάλεσμα για συντονισμό, αλληλεγγύη, κοινή δράση σε γονείς, καθηγητές, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, σε Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δημοκρατία, στη ζωή.

Συμμετέχουν στο συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης συμμετέχουν με τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 10.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ., οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Επίσης, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φιλοσοφική, Μαθηματικό, Πάντειος, Νομικό, Οικονομικό, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (Νηπιαγωγοί), Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων και ο Σύλλογος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η τρομοκρατία δεν περνά

Καθημερινές κινητοποιήσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Οι μαθητές δεν τρομάζουν. Οπου ο εισαγγελέας και η αστυνομία μπαίνουν στα σχολεία και απειλούν τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις, αυτοί απαντούν με αποχές από τα μαθήματά τους, αλλά και στήνοντας μπλόκα στους δρόμους. Αλλωστε, το έχουν δηλώσει: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Χτες, τα 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Μπραχαμίου, που τελούν υπό κατάληψη, επισκέφτηκαν ασφαλίτες και ένας αστυνομικός, οι οποίοι και έκοψαν την αλυσίδα της πόρτας. Τότε κάλεσαν τους καθηγητές που βρίσκονταν έξω από το σχολείο να μπουν για μάθημα. Οταν αυτοί μπήκαν για μάθημα, οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και στη συνέχεια απέκλεισαν το δρόμο μπροστά από το σχολείο, καταλήγοντας με πορεία στο Δημαρχείο. Επίσης, ο γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου και η γυμνάστρια απείλησαν με αποβολή διά παντός από το σχολείο τον πρόεδρο του 15μελούς, επειδή συμμετέχει στις καταλήψεις.

Στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Νίκαιας εισαγγελέας μαζί με 10 αστυνομικούς, οι περισσότεροι βαθμοφόροι, πέρασαν χτες απ' το σχολείο και απείλησαν τους μαθητές ν' ανοίξουν το σχολείο, γιατί, αλλιώς, θα «λερώσουν το μέλλον τους». Ζήτησαν, μάλιστα, τα ονόματα των παιδιών που συμμετέχουν στην κατάληψη, πράγμα που βρήκε την αντίθεση των παιδιών. Μάλιστα, σε αντίθεση βρέθηκαν οι αστυνομικοί και με γονείς που ήταν έξω από το σχολείο.

Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Περάματος πήγαν πέντε αστυνομικοί στο σχολείο, ζητώντας απ' τους μαθητές να κάνουν συνέλευση μπροστά τους, για να δουν ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ και ποιοι κατά της κατάληψης. Μάλιστα, έδωσαν στους μαθητές «διορία» μέχρι σήμερα για να σταματήσουν την κατάληψη, αλλιώς θα τους πάνε αυτόφωρο. Οι μαθητές αντέδρασαν και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, ζητώντας τη συμπαράσταση του Δήμου και πήραν την υπόσχεση ότι θα τον έχουν μαζί τους.

Στο 6ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά εμφανίστηκαν αστυνομικοί και ζήτησαν απ' τους μαθητές να ανοίξουν τις πόρτες, πράγμα που έγινε, αλλά οι μαθητές συγχρόνως πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στο ΤΕΕ Δραπετσώνας πήγε περιπολικό με τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι ζήτησαν να σταματήσει η κατάληψη.

Στο 3ο Λύκειο Πετρούπολης, η αστυνομία απείλησε τους καταληψίες μαθητές ότι αν δε σταματήσουν την κατάληψη θα φωνάξουν εισαγγελέα. Η αντίδραση των μαθητών ήταν να πραγματοποιήσουν αποχή από τα μαθήματά τους.

Στο 10ο Λύκειο Περιστερίου πήγε χτες το πρωί αστυνομία και ζήτησε από τους καθηγητές που ήταν έξω από το σχολείο να υπογράψουν δήλωση ότι το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Οι καθηγητές, όμως, αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Τοπικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, χτες στο Χαϊδάρι, στους Αμπελόκηπους και στου Ζωγράφου.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέα παναθηναϊκή κινητοποίηση την Πέμπτη

Στην πλατεία Κάνιγγος στις 8 μ.μ και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή οι μαθητές των Απογευματινών - Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας και Πειραιά με καταλήψεις στα σχολεία, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κλεισίματα δρόμων. Επίσης, νέα παναθηναϊκή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

«Τα Ενιαία Νυχτερινά Σχολεία και ΤΕΕ δε θα μας τα κλείσει η κυβέρνηση», τονίζει το Συντονιστικό όργανο των νυχτερινών μαθητών, δηλώνοντας ότι «με τον αγώνα μας θα μείνουν ανοιχτά».

Οι μαθητές νυχτερινών σχολείων απαιτούν κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, κατάργηση των πανελληνίων στην 3η και 4η Λυκείου, κατάργηση των νομαρχιακών και πανελληνίων στον α` και β` κύκλο στα ΤΕΕ. Επίσης, ζητούν τη μη κατάργηση των μετεξεταστέων, τη διατήρηση του 1% εισαγωγής σε ΤΕΙ - ΑΕΙ, τη μη κατάργηση των δεσμών για φέτος στην 4η τάξη των ΤΕΛ, όλα τα βιβλία δωρεάν - σύγχρονα - κατανοητά, άμεση κάλυψη σε εργαστήρια - καθηγητές - βιβλία - υποδομή, αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου από τον ΟΑΕΔ, όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων, δημοκρατία στα σχολεία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org