ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
KOΛΟΜΒΙΑ
Πεδία σφοδρών μαχών σε όλη τη χώρα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ερείπια έχει γίνει ένα αστυνομικό τμήμα στο Σεντ Λούις

Associated Press

Ερείπια έχει γίνει ένα αστυνομικό τμήμα στο Σεντ Λούις
Η ναυτική βάση στα σύνορα με τον Παναμά έγινε την Κυριακή το θέατρο για τις σφοδρότερες μάχες, που διεξάγονται ανελλιπώς σε όλη την κολομβιανή επικράτεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, περίπου 600 αντάρτες, μέλη των «Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-EP), με μία συντονισμένη επιχείρηση, κατέλαβαν την παράκτια πόλη Χουράδο, όπου και η στρατηγική ναυτική βάση. Αυτή η επιχείρηση ήταν και το αποκορύφωμα των μαχών, που διεξάγονταν ταυτοχρόνως, τόσο στο βορά, όσο και στα βορειοδυτικά και τα δυτικά της χώρας. Εκτός του Χουράδο, ανάλογες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας αναφέρθηκαν, τόσο στην επαρχία του Σαν Λουίς, όσο και της Αντιόκειας, χωρίς, όμως, να υπάρχουν επιπρόσθετα στοιχεία.

Σύμφωνα με ιερωμένο επικεφαλής ιεραποστολής, με έδρα το Χουράδο, τον Μπερνάντο Νίνο, οι μάχες ήταν σφοδρότατες, ενώ ο κολομβιανός στρατός σχεδόν τράπηκε σε φυγή. «34 πεζοναύτες και ναύτες είναι νεκροί, καθώς και ένας αστυνομικός και ένας πολίτης», θα δηλώσει ο Νίνο για τις απώλειες και θα τον επιβεβαιώσει ένας εκ των διασωθέντων πεζοναυτών, ο Μαουρίτσιο Περδόμο, που δήλωσε χθες στο κολομβιανό ραδιόφωνο Καρακόλ -όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς - ότι αναγνώρισε τουλάχιστον 14 πτώματα που ανήκαν σε συναδέλφους του, ενώ κατηγόρησε ευθέως το Στρατό ότι τους είχε εγκαταλείψει χωρίς καμία βοήθεια να μάχονται μόνοι τους για περισσότερες από 24 ώρες.

Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Στρατηγείου του Ναυτικού, η οποία αναφέρει μεν την κατάληψη της πόλης, αλλά δηλώνει μόνο τον αριθμό των διασωθέντων ναυτικών και στρατιωτικών, χωρίς να δίνει επιπρόσθετα στοιχεία. Παρ' όλα αυτά όμως, αναλυτές μιλούν για τη μεγαλύτερη ήττα του Ναυτικού στην Κολομβία από την αρχή της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων και ειδικά των FARC-EP, δηλαδή 30 χρόνια πριν.

Πάντως, φειδωλοί και στις δηλώσεις τους ήταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Κάποιοι απλά υπενθύμισαν με νόημα ...παλαιότερες επίσημες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι «ο εμφύλιος που μαίνεται στην Κολομβία θα διαχυθεί και στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής», ενώ θεωρούν και εκτιμούν ότι οι αντάρτες δε θα διστάσουν να εισβάλουν σε έδαφος του Παναμά, ίσως επιτεθούν ακόμη και στην ίδια τη διώρυγα του Παναμά, ενόψει της αποχώρησης των Αμερικανών στις 31 Δεκέμβρη. Για το λόγο αυτό, τόνισαν με σημασία ότι έγινε η επίθεση αυτή των ανταρτών σε ναυτική βάση, μόλις 20 λεπτά διά της ναυτικού οδού από το έδαφος του Παναμά, μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την αποχώρηση των Αμερικανών. Μόλις το καλοκαίρι, ο στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Τσαρλς Βίλχελμ, είχε προειδοποιήσει εν είδει πιέσεων προς την κυβέρνηση και τις Ενοπλες Δυνάμεις του Παναμά για να επιτύχουν την παραμονή τους με την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας, ότι οι... αμερικανικές δυνάμεις θα είναι πραγματικά ανίσχυρες να τους υπερασπιστούν από τους Κολομβιανούς αντάρτες από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν από τη Διώρυγα και τον ίδιο τον Παναμά. Ομως, η κυβέρνηση του Παναμά δεν ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις....

KΡOATIA
Εκλογές μετά τον επίλογο στο «κεφάλαιο» Τούτζμαν
ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Κροάτες - και ελαχιστότατοι ξένοι ηγέτες ή εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων... - αποχαιρέτησαν χτες τον επί σειρά ετών Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος απεβίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο θάνατος του αμφιλεγόμενου Κροάτη ηγέτη, βρίσκει τη χώρα σε μονοπάτι κρίσιμων αλλαγών, μιας που από σήμερα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Γενάρη. Επιπλέον, μέσα σε διάστημα δύο μηνών (κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον ερχόμενο μήνα) θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας.

Στις ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης έγιναν αναφορές στα πολιτικά πεπραγμένα του άνδρα που οδήγησε την Κροατία σε οριστική ρήξη των δεσμών με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με αποτέλεσμα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991 και το μετέπειτα ξέσπασμα του φοβερού πολέμου που «έληξε» το 1995 με τη γνωστή συνθήκη του Ντέιτον. Εντούτοις, παρά το μεγάλο πλήθος πολιτών που προσήλθε στην κηδεία του Φράνιο Τούτζμαν, η απουσία ξένων κυβερνητικών αντιπροσωπειών και ηγετών έγινε παραπάνω από αισθητή...

Ομως, αν και ο θάνατος του Φράνιο Τούτζμαν έβαλε έναν - εν πολλοίς αναμενόμενο... - επίλογο σ' αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας, η χώρα βρίσκεται σε μονοπάτι κρίσιμων εξελίξεων και σοβαρών προβλημάτων, με μείζονα εκείνα της δεινής οικονομικής κατάστασης, της διψήφιας ανεργίας που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες κροατικές οικογένειες, τα βάσανα χιλιάδων προσφύγων που έχουν ή δεν έχουν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη από το 1995, παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθεροτυπία. Ετσι, τα πολιτικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, δίνουν και παίρνουν με τους πολιτικούς παρατηρητές να παραμένουν διχασμένοι στις προβλέψεις τους σε σχέση με την παραμονή ή απομάκρυνση από την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος «Κροατική Δημοκρατική Ενωση». Αλλωστε, η προεκλογική εκστρατεία μόλις άρχισε, και δε μένουν παρά καμιά 20ριά μέρες έως ότου οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, έχοντας παρακολουθήσει τις πολιτικές «ξιφομαχίες» των ηγετών της κυβερνώσας παράταξης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Φράνιο Τούτζμαν γεννήθηκε το 1922 στο Βέλκο Τργκοβίτσε της Γιουγκοσλαβίας, το 1941 συντάχθηκε στο πλευρό των παρτιζάνων στη μάχη ενάντια στο ναζισμό ενώ το 1960 ανήλθε στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρώην Γιουγκοσλάβος στρατηγός το 1990 χάραξε το δρόμο της απόσχισης της Κροατίας από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και εκλέχθηκε Πρόεδρος της μίας χώρας της, της οποίας η ανεξαρτησία άνοιξε, μεταξύ άλλων, το κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια...

ΗΠΑ
Τουλάχιστον αυτός ... τιμωρήθηκε!

Τριάντα χρόνια κάθειρξης επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο σε έναν από τους αστυνομικούς που χειροδίκησε και κακοποίησε σεξουαλικά Αϊτινό μετανάστη πριν δύο χρόνια...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τριακονταετή ποινή κάθειρξης επιβλήθηκε χτες στον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, Τζάστιν Βολπ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πολύκροτη υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμού του Αϊτινού μετανάστη, Αμπνερ Λουίμα τον Αύγουστο του 1997.

«Επιβάλλω την ποινή της κάθειρξης για 360 μήνες» ήταν η φράση με την οποία ο Αμερικανός δικαστής, Γιουτζίν Νίκερσον, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον 27χρονο κατηγορούμενο Τζάστιν Βολπ, ο οποίος κατέστη δυνατόν να καταδικαστεί για τη στυγερά βίαιη συμπεριφορά του κατά Αϊτινού πρόσφυγα, μόνο αφού τέσσερις αστυνομικοί της Ν. Υόρκης έσπασαν τον ανομολόγητο «όρκο σιωπής και συναδελφικής αλληλεγγύης» και αναγκάστηκαν να καταθέσουν εναντίον του πρώην συναδέλφου τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αμπνερ Λουίμα δήλωσε δικαιωμένος, σημειώνοντας μιλώντας προς τον Τύπο: «Ελπίζω πως αυτή η ποινή θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αστυνομικούς όλης της χώρας: Οσοι επιδεικνύουν βάναυση συμπεριφορά θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους. Ελπίζω, τέλος, αυτή η απόφαση να αποτρέψει μελλοντικά τέτοιες βάναυσες πράξεις βίας!».

Ο εφιάλτης για τον Αϊτινό μετανάστη ξεκίνησε ένα αυγουστιάτικο βράδυ πριν από δύο χρόνια έξω από νάιτ κλαμπ της Ν. Υόρκης. Η αστυνομία κλήθηκε για να επιβάλει την τάξη, όμως, αντί αυτού ο αστυνόμος Βολπ, με τη συνεργασία άλλων, πρωτοστάτησε στον ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Αϊτινού πρόσφυγα, ο οποίος αφού συνελήφθη, οδηγήθηκε βιαίως στην τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος, όπου ο Βολπ σοδόμισε εναντίον του χρησιμοποιώντας αστυνομικό γκλομπ. Ενα από τα «ένοχα» πρόσωπα - κλειδιά σ' αυτή την αποτρόπαια υπόθεση, είναι και ο αστυνομικός Τσαρλς Σουόρτζ, ο οποίος προέτρεψε και βοήθησε τον Βολπ να βιαιοπραγήσει και να σοδομίσει σε βάρος του Αμπνερ Λουίμα. Ο Σουόρτζ κρατείται στη φυλακή και αντιμετωπίζει πολυετή - ίσως και ισόβια - ποινή κάθειρξης.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυστηρότερος ο νόμος μετά το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα ...

TOKIO.-

Να έγινε το πάθημα, μάθημα; Τουλάχιστον στους τύπους έτσι φρονεί η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, μετά τη χτεσινή απόφαση της Ανω Βουλής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, να εγκρίνει ομόφωνα πρόταση νόμου που κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία για τη λειτουργία μιας πλειάδας πυρηνικών σταθμών που υπάρχουν στην Ιαπωνία.

Αφορμή γι' αυτό το νόμο αποτέλεσε το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Τοκαϊμούρα, τον περασμένο Σεπτέμβρη, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο που σημειώθηκε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της κυβέρνησης να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» σε περίπτωση εκδήλωσης πυρηνικού ατυχήματος. Επιπλέον, τα διευθυντικά στελέχη οιουδήποτε πυρηνικού εργοστασίου καλούνται να αναφέρουν άμεσα στον πρωθυπουργό της χώρας οποιαδήποτε «ατυχή» συμβάντα. Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του μπορεί να καλέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ο ίδιος νόμος καθορίζει τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων όχι μόνον στις συνολικά 17 πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, αλλά και στις εγκαταστάσεις πυρηνικών καυσίμων.

Προτού εγκριθεί το νομοσχέδιο, είχε διενεργηθεί έρευνα του υπουργείου Εργασίας της χώρας, σύμφωνα με την οποία μόνον δύο από τα 17 πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, λειτουργούσαν τηρώντας επαρκώς τους κανονισμούς ασφαλείας.

ΧΙΛΗ
Στο δεύτερο γύρο ο Πρόεδρος
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Στον επόμενο γύρο, στις 16 Γενάρη, θα κριθεί το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας, καθώς οι δύο κύριοι αντίπαλοι υποψήφιοι κατά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών απέσπασαν σχεδόν ίσο ποσοστό, χωρίς φυσικά κανένας εκ των δύο να αποσπά το αναγκαίο 50% για την εκλογή στο προεδρικό αξίωμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, στο 48% των καταμετρημένων ψήφων, ο υποψήφιος του κυβερνώντος «κεντροαριστερού συνασπισμού» και υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Λάγκος συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, ενώ ένα πρώην μέλος της «κυβέρνησης» του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ και πρώην δήμαρχος πολύ πλούσιας συνοικίας του Σαντιάγο, ο Χοακίν Λαβίν συγκεντρώνει το 44% των ψήφων. Παράλληλα, οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι μικρότερων κομμάτων συγκεντρώνουν όλοι μαζί λίγο πάνω από το 10% των ψήφων.

ΓΑΛΛΙΑ
Ξαναρχίζουν γαλλο-κορσικανικές συνομιλίες
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΙΑΚΚΙΟ.-

Την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση θα αποτελέσουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στην πολύχρονη και αιματηρή αντιπαράθεση του Παρισιού με το Αιάκκιο εξέφρασε, χτες, με ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη αυτονομιστική κορσικανική οργάνωση «Ιστορική Πτέρυγα του Κορσικανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου». Στην ανακοίνωση εκτιμάται, επίσης, ως πολύ «θετικό» το γεγονός ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Κορσική και να απευθύνει ομιλία στον κορσικανικό λαό.

Παρά τις συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει, πλέον, καθημερινό φαινόμενο στο νησί και συχνά υπάρχει σύγχυση αν οφείλονται στις αυτονομιστικές οργανώσεις ή στην κορσικανική μαφία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σιωπής του Παρισιού που ακολούθησε τη δολοφονία του Γάλλου περιφερειάρχη Κλοντ Ερινιάκ το Φλεβάρη του 1998, πρόκειται να συναντηθεί εντός των ερχομένων ημερών με τους εκπροσώπους των 27 αυτονομιστικών κορσικανικών οργανώσεων με σκοπό να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία που θα δώσει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη βία που έχει σημαδέψει με 4.000 βομβιστικές επιθέσεις, τα τελευταία 10 χρόνια, και δεκάδες δολοφονίες το νησί των 260.000 κατοίκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ