ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολοταχώς για εφ' όλης της ύλης διάλογο

Τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι δημιουργούν το πλαίσιο για την έναρξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Κάτω από τη σκόνη που προκαλούν οι τοποθετήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μελετούν και σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης». Το «βήμα» αυτό, όπως λένε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, θα αρχίσει να πραγματοποιείται μετά τον Μάρτη και τις εκλογές στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη επεξεργάζεται η «στρατηγική», που θα ακολουθήσει η διπλωματία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «πρόκληση» της αντιμετώπισης των σοβαρών ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η «πρόκληση» αυτή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «υποχρεώνει» την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία, η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που επιδέχεται συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Μέχρι το Μάρτη, πάντως, Αθήνα και Αγκυρα θα συνεχίσουν την καλά συντονισμένη προσπάθειά τους να συντηρήσουν το «θετικό κλίμα» στις σχέσεις τους. Ετσι, λοιπόν, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, με πανηγυρικό τρόπο, θα υπογράψουν τον ερχόμενο Γενάρη τις οκτώ έτοιμες συμφωνίες, που προέκυψαν από τον ελληνοτουρκικό διάλογο για θέματα χαμηλής πολιτικής. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν, τέσσερις στην Αγκυρα και τέσσερις στην Αθήνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς εξωτερικών να ανταλλάξουν επισκέψεις και να προβληθεί «έντονα» το «νέο» κλίμα.

Η «οπτική γωνία» της Αγκυρας

Από την Αγκυρα, πάντως, προβάλλεται με τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας μια «ανάγνωση» των συμφωνηθέντων στο Ελσίνκι, που μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα. «Ενώ, μέχρι πρότινος, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα υποστήριζε ότι το μόνο(ελληνοτουρκικό) πρόβλημα ήταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ότι ο μόνος τρόπος επίλυσής του ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τώρα χάρις στην αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας και με άλλους τρόπους, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις, η Διεθνής Διαιτησία, η μεσολάβηση και στην περίπτωση μη εξεύρεση λύσης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ.Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ. Τζεμ επανέλαβε επίσης ότι «το 2004 δεν είναι το έτος προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά το έτος που θα αξιολογηθεί η πορεία του θέματος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Ο Τούρκος υπουργός είπε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεργαστούν για να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντά τους» και επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας περί μη αλλαγής της στάσης της στο Κυπριακό. Η θέση της ΕΕ, σχετικά με την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Αγκυρας, υποστήριξε ο κ. Τζεμ και σημείωσε ότι «η στάση της ΕΕ δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου». «Η Τουρκία έγινε δεκτή ως υποψήφια χώρα με τους ίδιους όρους με τις άλλες υποψήφιες χώρες», είπε, τέλος, ο κ. Τζεμ και εξήγησε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία για την Τουρκία. Η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ διαβεβαίωσε ο κ. Τζεμ. Τέλος ο κ. Τζεμ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου με την ανθρωπιά, τη μόρφωση και την πίστη του στην ελληνοτουρκική φιλία αποτέλεσε θετικό παράγοντα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Βάζει τα πράγματα στη θέση τους ο Λίπονεν
Διευκρινιστική επιστολή του Φινλανδού πρωθυπουργού στον Μπ. Ετσεβίτ - χαστούκι στην κυβερνητική προπαγάνδα

Η «ερμηνεία» που έσπευσε, γραπτά μάλιστα, να δώσει ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φινλανδός πρωθυπουργός Πάοβο Λίπονεν στην επιστολή που έστειλε το βράδυ της Παρασκευής στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ, είναι ένα ηχηρό χτύπημα στην κυβερνητική θριαμβολογία, καθώς βάζει τις πραγματικές διαστάσεις και τη βούληση των «εταίρων» για την τουρκική υποψηφιότητα. Ουσιαστικά ο Π. Λίπονεν, με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς των υπόλοιπων εταίρων, ενθαρρύνει την Τουρκία να αποδεχτεί τις αποφάσεις, γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ όταν ληφθούν θα γίνουν με βάση όλα τα δεδομένα και φυσικά με βάση τις τουρκικές θέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Ετσεβίτ στην απαντητική επιστολή του σπεύδει να χαρακτηρίσει την επιστολή ως «μέρος του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με αυτό το θέμα».

Χωρίς άλλα σχόλια παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της επιστολής Λίπονεν προς τον Μπ. Ετσεβίτ: «Οταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσαμε το Προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο είναι συνημμένο στην επιστολή, δήλωσα, χωρίς να με αμφισβητήσει κανείς, ότι στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων δεν περιλαμβάνονταν νέα κριτήρια που να προστίθενται σε αυτά της Κοπεγχάγης και ότι η αναφορά στις παραγράφους 4 και 9α (σ.σ. τουρκική υποψηφιότητα και Κυπριακό) δε σχετίζεται με τα κριτήρια ένταξης, αλλά μόνο με τον πολιτικό διάλογο. Η εταιρική σχέση θα δημιουργηθεί βάσει των σημερινών αποφάσεων του Συμβουλίου. Στην παράγραφο 4 η ημερομηνία 2004 δεν αποτελεί διορία για τη ρύθμιση των διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά την ημερομηνία κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση σχετικά με οποιαδήποτε σημαντική διαφορά?. Οσον αφορά την Κύπρο, η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας παραμένει στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά την ένταξη της Κύπρου, όλοι οι σχετικοί παράγοντες θα ληφθούν υπόψη όταν το Συμβούλιο λάβει την απόφαση. Κατόπιν αυτών, σας προσκαλώ μαζί με τα υποψήφια κράτη στο γεύμα εργασίας μας στο Ελσίνκι».

Στην απαντητική επιστολή του ο Μπ. Ετσεβίτ τονίζει πως «το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι η Τουρκία έγινε αποδεκτή και ανακηρύχτηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα και ότι δηλώθηκε με σαφή και καθορισμένη διατύπωση πως η Τουρκία θα είναι επί ίσοις όροις με τις άλλες υποψήφιες χώρες, αποτελεί θετική εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο η πόρτα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας άνοιξε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης είναι ευχάριστο ότι τα βήματα που έκανε η Τουρκία για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης είναι ευπρόσδεκτα»(!). Σε ό,τι αφορά τις «παρερμηνείες» που δημιουργήθηκαν ότι το αργότερο το 2004 «τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε εμάς και την Ελλάδα στο Αιγαίο πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο ως το 2004 το αργότερο», ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδέχεται με ικανοποίηση τη διευκρίνιση Λίπονεν και γι' αυτό τη θεωρεί ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κριτική από τη σκοπιά των «ανταλλαγμάτων»

«Δώσαμε πολλά και δεν πήραμε σχεδόν τίποτα». Ζητά άμεση σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλο.

Απεγνωσμένες προσπάθειες να «προσβάλει» και υπονομεύσει την κυβερνητική θριαμβολογία και τις επιπτώσεις της στην προεκλογική αναμέτρηση καταβάλλει ο Κ. Καραμανλής. Τα αποτελέσματα όμως είναι φτωχά, καθώς η κριτική του προέδρου της ΝΔ κινείται στο πλαίσιο της ίδιας λογικής και πολιτικής με αυτή της κυβέρνησης, δηλαδή στη λογική του «πάρε - δώσε» και των ανταλλαγμάτων στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων. Παράλληλα, οι διαφορετικές τοποθετήσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματός του (Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Γ.Σουφλιάς) αποδυναμώνουν αισθητά την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει, ενώ και γνωστοί «κομματικοί» επιχειρηματίες πλειοδοτούν υπέρ της κυβερνητικής στάσης. Σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε έναν απολογισμό «τι κερδίσαμε τι χάσαμε» στο Ελσίνκι για να καταλήξει, «δώσαμε πάρα πολλά και δεν πήραμε σχεδόν τίποτα». Παράλληλα, θέλοντας να δείξει ότι η στάση του είναι εποικοδομητική, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθεί η «εθνική στρατηγική» και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι ότι μόνοι μας ανοίξαμε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία, ενώ συνεχίζει να μιλά για γκρίζες ζώνες και να μας απειλεί με χρήση βίας». Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι η Τουρκία αποκομίζει άμεσα σημαντικά και καθαρά κέρδη, ενώ η Ελλάδα υποχώρησε από τις πάγιες θέσεις της χωρίς σίγουρα και ουσιαστικά ανταλλάγματα. Δεν έγιναν δεκτοί οποιοιδήποτε όροι για την Τουρκία, αλλά ούτε υπάρχουν τρεις ελληνικοί όροι και γι' αυτό επικαλέστηκε την επιστολή Λίπονεν προς τον Μπ. Ετσεβίτ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, φαίνεται να αναγνωρίζει και εμμέσως νομιμοποιεί τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις και να μας παραπέμπει σε διαπραγματεύσεις εφ' όλης της ύλης χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την Τουρκία. Οσον αφορά το Κυπριακό, αναγνώρισε ως κατ' αρχήν θετική εξέλιξη τη διατύπωση ότι η επίλυσή του δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά χαρακτήρισε επικίνδυνο τον επιπρόσθετο όρο ότι στις αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου «θα ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες».

Επιχειρώντας να υπερκεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Κ. Καραμανλής είπε την επίσημη γραμμή της ΝΔ την εκφράζει ο ίδιος, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη στάση του κόμματός του στην προεδρική εκλογή και την προεκλογική τακτική του. Η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι είναι θετικές και για το Κυπριακό, αλλά και γιατί αποτελούν μοχλό πίεσης για την Τουρκία. «Είναι αποφάσεις για τις οποίες το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πάλεψε για να τις επιτύχει». Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να συγχαρεί τον Κ. Σημίτη, ενώ ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ανοιχτά ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι είναι θετικές για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η ειρήνη της «αυτοκρατορίας» των ΗΠΑ

Και τίποτα να μην ήξερε κάποιος για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ελσίνκι, θα ήταν αρκετό για να βγάλει συμπέρασμα - έστω και αν φαίνεται απλουστευτικό - αν έβλεπε ποιοι από τους ξένους ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη, εγκωμιάζοντας την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του. Ο Κλίντον, ο Σολάνα, ο Σρέντερ, ο Σιράκ, κ.λπ., δηλαδή οι εγκληματίες πολέμου κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Και αν ήθελε κάποιος να συμπληρώσει την εικόνα από το εσωτερικό της χώρας, δεν μπορεί να προσπεράσει τα συγχαρητήρια του Μάνου, του Αβραμόπουλου, του Ανδριανόπουλου, του ΣΥΝ και βέβαια τα εγκώμια από τους γνωστούς οργανικούς διανοούμενους της νέας τάξης (ορισμένοι καθηγητές ΑΕΙ και διαφόρων «ιδρυμάτων») που έχει ταχθεί να υποστηρίζει τις επιλογές Σημίτη, πλειοδοτώντας σε υποτέλεια στη νέα τάξη κλπ. Η ολόθερμη υποστήριξη των παραπάνω στην κυβέρνηση Σημίτη - τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών - βοηθάει ασφαλώς τον ελληνικό λαό να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα και κυρίως να ακούει βερεσέ την κυβερνητική προπαγάνδα και θριαμβολογία.

* * *

Βέβαια, οι ΗΠΑ και οι «Ευρωπαίοι εταίροι» έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ακριβώς γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιβολή της «σταθερότητας και της ασφάλειας» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προς όφελος, φυσικά, των επιδιώξεων της νέας τάξης πραγμάτων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την επιβολή της ειρήνης και της ασφάλειας μεταξύ επαρχιών της «αυτοκρατορίας» των ΗΠΑ. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό και διακηρυγμένο, ελάχιστη σημασία έχουν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Αυτή όμως η «ειρήνη» δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών και διατηρείται μόνο όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Αυτή ακριβώς την ειρήνη υμνεί, αναφέρεται και υπηρετεί με την πολιτική ο Κ. Σημίτης.

* * *

ΟΝ. Μπερνς, στις καθιερωμένες δηλώσεις που έσπευσε να κάνει για να υποστηρίξει την εκλεκτή κυβέρνηση Σημίτη, υπενθύμισε με νόημα ότι ο Κλίντον με το ταξίδι του σε Αθήνα και Αγκυρα «άνοιξε το δρόμο που κατέληξε στην απόφαση του Ελσίνκι». Δεν έκρυψε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ πίεσαν μέσω και της Βρετανίας να περάσει η διατύπωση που ήθελε ο Κ. Σημίτης για το Κυπριακό, προφανώς για να δώσουν τα αναγκαία προσχήματα σε μια κυβέρνηση - καλό υπηρέτη των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και γιατί ευελπιστούν ότι όταν θα έρθει η ώρα του Κυπριακού θα επιβληθούν οι «λύσεις» που έχουν αυτοί δρομολογήσει, δηλαδή η συνομοσπονδία υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Η «λύση» αυτή εξυπηρετείται περίφημα από τη διατύπωση στην απόφαση του Ελσίνκι ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού, ακριβώς γιατί βρίσκεται στη λογική της διαιώνισης και νομιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού. Αποκαλυπτικός ο Ν. Μπερνς δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι οι αποφάσεις και οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο Ελσίνκι τελούν υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ, προσδιορίζοντας μάλιστα και το ρόλο τους για το επόμενο διάστημα: «Η βασική μας δουλιά από δω και πέρα θα είναι να βεβαιωθεί ότι δε θα χαθεί το momentum (σ. σ. η συγκυρία) και πως ακόμη δε θα σημειωθούν ενέργειες ή παρεξηγήσεις οι οποίες θα χαλάσουν το κλίμα».

* * *

Και από αυτή την άποψη είναι τουλάχιστον αστείες οι προσδοκίες που προβάλλονται από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι το πρόβλημα πλέον βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία θα κληθεί να προσαρμοστεί στα «κοινοτικά δεδομένα». Η Αγκυρα δεν το έκανε δεκαετίες τώρα, δεν το έκανε ούτε μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Λουξεμβούργου και της Κοπεγχάγης - οι οποίες υποτίθεται έβαζαν σαφείς όρους για την ευρωπαϊκή πορεία της - και όμως επιβραβεύτηκε με το «εισιτήριο» εισόδου στην ΕΕ. Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι οι αποφάσεις των «15» έχουν αξία και εφαρμόζονται μόνο όταν εκφράζουν την πραγματική βούληση και τα συμφέροντα των «ισχυρών εταίρων». Πολύ περισσότερο οι αποφάσεις του Ελσίνκι, οι οποίες, όπως διευκρίνισε σαφώς ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Π. Λίπονεν στη γραπτή επιστολή του προς τον Μπ. Ετσεβίτ, μόνο ενδεικτική σημασία έχουν για την Τουρκία και όταν έρθει η ώρα, μετά το 2004, οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τους τότε συσχετισμούς και επιδιώξεις. Τότε, γράφει ο Λίπονεν, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση σχετικά με οποιαδήποτε σημαντική διαφορά».

* * *

Α ν, λοιπόν, είναι αλήθεια ο ισχυρισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι στο Ελσίνκι ο Κ. Σημίτης πήρε τα περισσότερα που θα μπορούσε να πάρει, τότε το μέλλον διαγράφεται κάτι παραπάνω από ζοφερό. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που έκανε ο Κ. Σημίτης ήταν να αποδεχτεί τη λογική και το δίκαιο της νέας τάξης και να θέσει υπό διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προσδοκά προφανώς ότι αυτή η επίδειξη υποτέλειας απέναντι στα αφεντικά της νέας τάξης θα έχει ορισμένα ανταλλάγματα, όπως π.χ. να ενισχυθεί ο ηγετικός ρόλος στα Βαλκάνια, πράγμα που αποτελεί το διακαή πόθο της άρχουσας τάξης. Ομως αυτό το «δόλωμα» το έχουν χρησιμοποιήσει χρόνια τώρα οι ΗΠΑ για να σύρουν τις ελληνικές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση που αυτές θέλουν, εμπλέκοντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Τα όποια κέρδη όμως της άρχουσας τάξης σε καμία περίπτωση δε μεταφράζονται σε κέρδη για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Π. Κ.

«Συγχαρητήρια» απ' όλους τους ιμπεριαλιστές

Τα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε ο Κ. Σημίτης αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Ελσίνκι είναι ενδεικτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό, του δίνει εμμέσως πλην σαφώς το χρίσμα για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας και τον τοποθετεί «ηγήτορα» των Βαλκανίων! Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Κλίντον συγχαίρει τον Κ. Σημίτη για την υπεύθυνη, όπως χαρακτηρίζει, στάση του στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, και αναφέρει: «Σέβομαι και εκτιμώ τη στάση σας. Κάτω από την ηγεσία σας, η χώρα σας μπορεί να προσβλέπει ότι θα διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή για την επίτευξης σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης»...

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια μοίρασε και ο Χαβιέ Σολάνα προς τους δυο πρωθυπουργούς, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία δήλωσε: «Η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με δήλωσή του στην κρατική γερμανική τηλεόραση είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε να φθάσουμε σε αυτή την ιστορική απόφαση. Θα πρέπει εδώ να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση την ευφυΐα του πολιτικού ανδρός, Κώστα Σημίτη. Γι' αυτόν ήταν σίγουρα πιο δύσκολο από ό,τι για άλλους συναδέλφους να συμφωνήσει σε μια τέτοια απόφαση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υπογράμμισε: «Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα με δηλώσεις του τόνισε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έθεσε "βέτο" σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις των δύο χωρών. Το ελληνικό ναι αποτελεί μια ιστορική ειρηνική χειρονομία, που διαγράφει με μια μόνο κίνηση διενέξεις και μίση του παρελθόντος. Ιστορική είναι και η δέσμευση της Αγκυρας να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Από τον πάγκο των θαλασσινών _Πο

Από τον πάγκο των θαλασσινών

_Ποικιλία θαλασσινών (γυαλιστερές, κυδώνια, χτένια) 3.500

_Αστακός με σπιτική μαγιονέζα ή λαδολέμονο 7.500

_Τυλιχτάρι σολομού, πικάντικη ανατολίτικη σάλτσα 3.500

_Καπνιστά ψάρια και αβγοτάραχο 3.500

_Αθηναική μαγιονέζα 3.000

Σχάρας

Τα φρέσκα ψάρια καθώς και τα «κοψίδια» μας μπορείτε να τα παραγγείλετε απλώς ψητά στη σχάρα.

Τα ψάρια συνοδεύονται από άγρια χόρτα, τα φιλέτα από σπιτικές τηγανιτές πατάτες.

_Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας 3.300

_Τσιπούρα πελαγίσια (κιλό) 16.000

_Σφυρίδα φέτα 5.200

_Κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο (γάλακτος) 4.800

_Φιλέτο βοδινό 5.200

_Ανάμικτη πράσινη σαλάτα εποχής με τα μυρωδικά της 2.200

_Σαλάτα «Βαλαωρίτου» με βραστά και ψητά λαχανικά 2.600

_Σαλάτα θαλασσινών φρούτων από τον πάγκο των θαλασσινών μας 3.200

_Σαλάτα εποχής με αχνιστά φιλετάκια από κοτόπουλο με ξύδι βάλσαμο και σουσάμι 2.800

Pasta, Risotto

_Risotto με κολοκύθια και ζαφορά (20΄αναμονή) 3.000

_Risotto με μπαρμπούνια φασόλια και pancetta (20΄αναμονή) 3.200

_Tagliatelle με gorgonzola και καρύδια 3.000

_Penne με μπρόκολο και ντομάτες λιαστές και φρέσκιες 2.800

_Σφυρίδα φέτα με τις λεπτές πατατούλες της, sabayon μουστάρδας 5.500

_Φιλέτο «αλανιάρας» τσιπούρας με σάλτσα δεντρολίβανου 6.000

_Φιλέτα μπαρμπουνιού σε χυλωμένη κακαβιά από πετρόψαρα 5.500

_Κοκοράκι ελεύθερης βοσκής κρασάτο, πατατάκια αχνιστά 4.400

_Στήθος πάπιας σε σάλτσα κερασιού 4.500

_Κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο (γάλακτος) με αμύγδαλα χλωρά και βούτυρο αμυγδάλου 4.800

_Βοδινό φιλέτο ποσέ σε ζωμό λαχανικών, με την vanaigrette και την πολύχρωμη γαρνιτούρα του 5.000

_Παιδάκια τυλιγμένα σε μπόλια με γέμιση μυρωδικών, gratin ντομάτας και πατάτας 4.800

_Ψαρονέφρι με πολέντα και παρμεζάνα, σκορδάτη σάλτσα μανιταριών 4.600

_Δίσκος γαλλικών και μεσογειακών τυριών 4.00

_Πιάτο ελληνικών τυριών 3.000

Από το trolley

_Strudel ημέρας 1.600

_Tarte Tatin (αναποδογυρισμένη τάρτα μήλου) 1.600

_Isle flottante (μαρέγκα) με χουρμάδες 1.800

_Τούρτα αχλαδιού με mousse σοκολάτας 1.800

_Pithiviers (Τούρτα αμυγδάλου) 2.000

_Τάρτα σοκολάτας με κάστανο 2.200

_Φρούτα «μεθυσμένα» 1.600

Ατομικά

_Κρέμα καραμελέ με σταφίδες 1.300

_Panna cotta με coulis εποχικού φρούτου 1.300

_Κυδώνι ψητό με συκομπακλάι 1.300

_Δίπλες με γέμιση φυστικιού 1.400

_Στραγγιστό «Βαλαωρίτου» 1.700

_Παγωτό Βανίλια με σάλτσα balsamico 1.600

Από τον πάγκο των θαλασσινών _Ποικ

Από τον πάγκο των θαλασσινών

_Ποικιλία θαλασσινών (γυαλιστερές, κυδώνια, χτένια) 3.500

_Αστακός με σπιτική μαγιονέζα ή λαδολέμονο 7.500

_Τυλιχτάρι σολομού, πικάντικη ανατολίτικη σάλτσα 3.500

_Καπνιστά ψάρια και αβγοτάραχο 3.500

_Αθηναική μαγιονέζα 3.000

Σχάρας

Τα φρέσκα ψάρια καθώς και τα «κοψίδια» μας μπορείτε να τα παραγγείλετε απλώς ψητά στη σχάρα.

Τα ψάρια συνοδεύονται από άγρια χόρτα, τα φιλέτα από σπιτικές τηγανιτές πατάτες.

_Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας 3.300

_Τσιπούρα πελαγίσια (κιλό) 16.000

_Σφυρίδα φέτα 4.800

_Κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο (γάλακτος) 4.400

_Φιλέτο βοδινό 4.800

_Ανάμικτη πράσινη σαλάτα εποχής με τα μυρωδικά της 1.900

_Σαλάτα «Βαλαωρίτου» με βραστά και ψητά λαχανικά 2.400

_Σαλάτα θαλασσινών φρούτων (από τον πάγκο των θαλασσινών μας) 2.800

_Σαλάτα εποχής με αχνιστά φιλετάκια από κοτόπουλο με ξύδι βάλσαμο και σουσάμι 2.500

_Nicoise με φρέσκο τόνο σχάρας 3.500

_ Πράσινες φακές σαλάτα με σύγλινο 1.900

_Ζεστό σαλάμι με την πατατοσαλάτα του 1.900

_Ρολό με σελινόριζα, πατάτα, πιπεριές, άσπρα τυριά και φύλλα βασιλικού 1.800

_Σφυρίδα φέτα με τις λεπτές πατατούλες της, sabayon μουστάρδας 4.800

_Κοκοράκι ελεύθερης βοσκής, το στήθος ρολό και το μπουτάκι του γεμιστό, σάλτσα μαστίχας 3.800

_Κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο (γάλακτος) με αμύγδαλα χλωρά και βούτυρο αμυγδάλου 4.400

_Παιδάκια τυλιγμένα σε μπόλια με γέμιση μυρωδικών, gratin ντομάτας και πατάτας 4.500

_Χοιρινό κότσι με καραμελωμένο σέλινο και πράσο 3.500

_Δίσκος γαλλικών και μεσογειακών τυριών 3.500

_Πιάτο ελληνικών τυριών 2.600

Από το trolley

_Strudel ημέρας 1.500

_Tarte Tatin (αναποδογυρισμένη τάρτα μήλου) 1.500

_Isle flottante (μαρέγκα) με χουρμάδες 1.600

_Τούρτα αχλαδιού με mousse σοκολάτας 1.700

_Pithiviers (Τούρτα αμυγδάλου) 1.700

_Τάρτα σοκολάτας με κάστανο 2.000

_Φρούτα «μεθυσμένα» 1.400

Ατομικά

_Κρέμα καραμελέ με σταφίδες 1.200

_Panna cotta με coulis εποχικού φρούτου 1.200

_Κυδώνι ψητό με συκομπακλάι 1.200

_Δίπλες με γέμιση φυστικιού 1.300

_Στραγγιστό «Βαλαωρίτου» 1.500

Από τον πάγκο των θαλασσινών

_Ποικιλία θαλασσινών (γυαλιστερές, κυδώνια, χτένια) 3.500

_Αστακός, με σπιτική μαγιονέζα ή λαδολέμονο 7.500

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Αρχισε η Οικονομική Εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου, ενόψει και των γιορτών, να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους που περιθάλπει.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ενισχύει οικονομικά θύματα πολιτικών διώξεων, στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι, όπως τονίζεται σε επιστολή της, «ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα, αντί ανταμοιβής, διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλιές τους και σήμερα αβοήθητοι από την Πολιτεία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άρρωστοι και σε βαθιά γηρατειά πλέον».

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» αναγνωρίζει τη «δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει χρόνια ο τόπος» και που «κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την εκπλήρωση της αποστολής μας», σημειώνει όμως πως δεν θα εγκαταλείψει το χρέος της απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό κάνει έκκληση για συνεισφορά όλων στην οικονομική της εξόρμηση και εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει ανταπόκριση. Να σημειώσουμε ότι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στον λογαριασμό 480210/14.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ