ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αγωνιστική συνέχεια με συλλαλητήρια και ετοιμότητα για απεργία
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων το Σάββατο 14/12 στην Αθήνα
  • Συλλαλητήρια ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό - καρμανιόλα την Τετάρτη 18/12

Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη
Από το μαζικό συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη
Με συλλαλητήρια ενάντια στις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, καθώς και με ετοιμότητα για απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όταν αυτό έρθει στη Βουλή, δίνουν συνέχεια στην πάλη τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων στην Αθήνα

Στην Αθήνα χτυπά το Σάββατο 14 Δεκέμβρη ο αγωνιστικός παλμός του συνταξιουχικού κινήματος, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Το συλλαλητήριο αρχίζει με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων που οργάνωσαν από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα στις 30 Νοέμβρη, οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απαντούν αποφασιστικά στα νέα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ήδη «έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα εκθέσουν και θα διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων που οι αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει στους συνταξιούχους την τρέχουσα δεκαετία. Αμεσα και μπροστά στα Χριστούγεννα απαιτούμε να καταβληθεί η 13η σύνταξη, καθώς και τα παράνομα παρακρατηθέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, σε όλους τους συνταξιούχους».

Με τους αγώνες τους οι συνταξιούχοι απαιτούν:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Την Τετάρτη τα συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό

Σε θέση μάχης για την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκονται και οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί το σχετικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, με συλλαλητήρια την Τετάρτη 18/12 σε όλη τη χώρα, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συλλαλητήρια διοργανώνουν την ίδια μέρα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του.

Επίσης, σωματεία του Ηρακλείου οργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Κινητοποίηση έχει οριστεί και στην Καβάλα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη. Ακόμη στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Τρίτη 17 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού - καρμανιόλα για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Οπως επισημαίνει, ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδέχεται την «ενισχυμένη εποπτεία» και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που βγαίνουν «από το ξεζούμισμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού».

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης. Και αυτός είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα είναι βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Ματώσαμε για την κρίση τους - Δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα.

Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται για να διατίθενται δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο, να χρηματοδοτούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και να δουλεύει η ΝΑΤΟική μηχανή με την Ελλάδα πάντα μέσα στο γκρουπ των χωρών - μελών που ανταποκρίνονται στις ΝΑΤΟικές νόρμες του 2% του ΑΕΠ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Οι προσυγκεντρώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση της Τετάρτης 18/12 στα Προπύλαια έχουν οριστεί για τις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.

Πλατεία Κοραή: Φοιτητικοί σύλλογοι.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Ολα είναι έτοιμα για την πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 15/12, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, όπου θα συζητηθούν η οργάνωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, στη βάση αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Η σύσκεψη αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με περιφερειακές συσκέψεις, συλλαλητήρια, μπλόκα που έγιναν στη Θεσσαλία και άλλες πρωτοβουλίες που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από την πείρα των τελευταίων χρόνων συνειδητοποιούν καλύτερα πως στον μακρόχρονο και δύσκολο αγώνα που διεξάγουν, ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, το σημαντικότερο όπλο τους είναι ο οργανωμένος αγώνας, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η συμπόρευση και κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Κατά την προετοιμασία της πανελλαδικής σύσκεψης, στις συσκέψεις που έγιναν κατά τόπους, αναδείχτηκε ότι σε περιοχές που υπάρχουν ζωντανοί Αγροτικοί Σύλλογοι, όπως ο Παλαμάς, ο Τύρναβος, η Νάουσα, η Κρήτη και αλλού, οι κινητοποιήσεις οργανώνονται αποτελεσματικότερα και με μεγάλη συμμετοχή. Αναδείχτηκε ακόμα ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, η Υγεία και Πρόνοια, η μόρφωση των παιδιών, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που θα γενικευτούν, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις.

Μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και των διεκδικήσεων ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται την ΚΑΠ της ΕΕ, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλουν στο λαό κλίμα φόβου και αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων.

Με μπούσουλα τις κατακτήσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες και τα μπλόκα, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που σήμερα συσπειρώνει 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, συνεχίζει να αποτελεί «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων της αγωνιζόμενης αγροτιάς, σε όλους αυτούς που προωθούν και υπερασπίζονται την πολιτική που στερεί στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους μια αξιοπρεπή ζωή, τους φορτώνει με το άγχος της επιβίωσης και τελικά πετάει πολλούς απ' αυτούς εκτός παραγωγής, προωθώντας τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ