ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Η θλιβερή στάση των παλιών και νέων κυβερνητικών δυνάμεων στους γιατρούς

Με αφορμή την ημερίδα της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για ΣΔΙΤ στην Υγεία

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μαζί με 15 Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων και τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας «παραμέρισαν» τη διμοιρία των ΜΑΤ και διαδήλωσαν ενάντια στην ημερίδα που οργάνωνε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μαζί με τραπεζίτες, ιδιοκτήτες μονοπωλιακών ομίλων ιδιωτικής Υγείας, ελάχιστους πανεπιστημιακούς και ανθρώπους της «αγοράς Υγείας» (που οι περισσότεροι δεν έχουν πατήσει ποτέ σε νοσοκομείο, αλλά διαπρέπουν στο μάνατζμεντ). Ολη κι όλη αυτή η «παρέα» των υπερασπιστών της εμπορευματοποίησης της Υγείας ήταν 40 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι, που ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Κικίλιας), της Περιφέρειας Αττικής (Πατούλης) και του δήμου Αθήνας (Μπακογιάννης) δεν εμφανίστηκαν ποτέ, παίρνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των υγειονομικών.

Αντιλαϊκή πολιτική χέρι χέρι με την καταστολή

Η κινητοποίηση αναπαράχθηκε από διάφορα ΜΜΕ με βίντεο, φωτογραφικό υλικό και διάφορα ρεπορτάζ, που αποτύπωναν όπως ήθελαν την πραγματικότητα. «Εισβολή», «βίαιη σύγκρουση», «χούντα των συνδικάτων των δημόσιων νοσοκομείων»... Αυτά έγραψαν διάφορα φιλοκυβερνητικά σάιτ, που δεν σπατάλησαν ούτε μία σειρά για τη διμοιρία των ΜΑΤ που περίμενε έξω από την ημερίδα τους νοσοκομειακούς γιατρούς (που παρεμπιπτόντως είναι όλοι τους μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου).

Η ηγεσία του ΠΙΣ εξέδωσε μία ανακοίνωση - μνημείο γελοιότητας που έγραφε: «Η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψή τους». Αφού είχαν καλεστεί, γιατί βρήκαν απέξω μία ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ;

Λίγο αργότερα η γελοιότητα ολοκληρώθηκε, αφού μάθαμε, διά «Twitter», ότι έγινε «εισβολή μικρής ομάδας (...) εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν ήταν καν γιατροί». Μετά το μισθό και το δικαίωμα λόγου, τώρα η ΝΔ εξαφανίζει και πτυχία!

Συμπάθεια εκ του πονηρού

Εκμεταλλευόμενος τη δημοσιότητα που πήρε η κινητοποίηση, εμφανίστηκε με ανάρτηση ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, που έδωσε «...θερμά συγχαρητήρια στους γιατρούς και τους εργαζόμενους που διέλυσαν την ημερίδα του ΠΙΣ για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας».

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος υπουργός μάς αποκαλούσε, την ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων, «υπέρμαχους του Κούλη» έως και μία μέρα πριν αφήσει το υπουργικό του γραφείο. Αλλά και μετά από την αλλαγή του στον κυβερνητικό θώκο, έλεγε για την ΟΕΝΓΕ: «Οι επαναστάτες της αριστερής διανόησης της ΟΕΝΓΕ τι κάνουν; Δείχνουν κατανόηση στον Μητσοτάκη»...

Πάει πολύ οι μέχρι χτες κυβερνώντες να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς και κλάδους και να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να ξαναγίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Για να εφαρμόσουν μάλιστα την ίδια πολιτική που «ξέπλυνε» τις αμαρτίες της ΝΔ και να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της βαρβαρότητας.

Αρκεί όμως να θυμηθούμε:

  • Μήπως δεν ήταν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτοί που ανέθεσαν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών;
  • Μήπως δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υποστηρικτή τη ΝΔ που εγκαινίασε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ - μη κερδοσκοπική επιχείρηση;
  • Μήπως δεν ήταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που διεύρυναν το θεσμό της «ελαστικής» εργασίας στα νοσοκομεία, προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων;

Εμφανίστηκε, μάλιστα, μετά από καιρό και μόνο για δυο λεπτά στις κάμερες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΠΙΣ, κ. Βαρνάβας, πρώην τρόφιμος του υπουργείου Υγείας, που είπε: «Η ημερίδα δυστυχώς ακυρώθηκε (...) Η εμπειρία από τις ΣΔΙΤ έχει δείξει ότι είναι ασύμφορες. Η κατάρτιση του προγράμματος της ημερίδας έγινε εν κρυπτώ (...) Τα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τις φυσιολογικές αποδόσεις επί του κεφαλαίου».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Η θλιβερή στάση των πρώην κυβερνώντων και κυβερνητικών συνδικαλιστών πρέπει να πάρει την απάντηση που της αξίζει. Να απομονωθούν κι άλλο.

ΣΔΙΤ: Σάπιο φρούτο. Καθόλου νέο, καθόλου ώριμο

Καθόλου λοιπόν δεν πειράζουν ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΣΔΙΤ, αφού είναι ένα ακόμη βήμα για την πλήρη άλωση του δημόσιου τομέα Υγείας, ένα βήμα περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Ολος ο καβγάς είναι για το δημοσιονομικό κενό, για τα κέρδη του κεφαλαίου, για το πώς θα υπηρετούνται καλύτερα τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060.

Η μήτρα της τραγικής κατάστασης είναι η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού, όπως και την Κοινωνική Ασφάλιση, «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο για χρυσοφόρες μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Από αυτήν τη μήτρα ξεπήδησαν και οι μεν και οι δε και με την πολιτική τους την υπηρέτησαν και την υπηρετούν θαυμάσια. Αλλωστε, πολλά χρόνια τα νοσοκομεία λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

Δύο κόσμοι σε σύγκρουση

Σε αυτή την ημερίδα συγκρούστηκαν δύο κόσμοι μέσα σε έναν κλάδο με έντονη διαστρωμάτωση.

Από τη μία, οι επιχειρηματίες γιατροί, μέτοχοι μεγάλων διαγνωστικών, ένα ηθικά και υλικά εξαγορασμένο ισχυρό τμήμα του κλάδου, που είχε και έχει καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση αντιδραστικών αλλαγών και έχει συνδέσει τα συμφέροντά του με την πορεία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή με την εμπορευματική λειτουργία νοσοκομείων, την ενίσχυση διείσδυσης μονοπωλίων Φαρμάκου και εξοπλισμού.

Από την άλλη, το τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών που προσφέρει τις υπηρεσίες του με συνεχώς χειρότερους όρους και που έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν οι ίδιοι με τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, μαζί με το τμήμα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών που τους θέλουν να καλύπτουν τρύπες με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή με locum. Αυτούς που δεν δέχονται να μπαίνει η Υγεία στο ζύγι «κόστους - οφέλους» και παλεύουν μαζί με το λαό να αλλάξουν την κατάσταση.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ