ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Σηματοδοτεί την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

INTIME NEWS

Την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας που σηματοδοτεί ο «πρώτος μεταμνημονιακός» κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Με συγκεκριμένα στοιχεία έδειξαν ότι τα μνημόνια, η φοροληστεία και οι περικοπές, που υπονομεύουν την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού, συνεχίζονται απαρέγκλιτα για να πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλωστε, μόνο τα νέα φορολογικά μέτρα που θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι 1 δισ. ευρώ, όταν προβλέπονται επιπλέον φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ φώτισαν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που έχει γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, και την ανάγκη να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ.

Από την άλλη, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα συνέχισαν την κοκορομαχία και την προσπάθεια να συντηρούν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, γύρω από το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πλειοδοτώντας γύρω από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που γεννά η πολιτική τους. Κοινός στόχος όλων τους να πέσει κι άλλο ο πήχης των απαιτήσεων του λαού και να τον εγκλωβίσουν στη λογική του μικρότερου κακού, δηλαδή στην επιλογή του δυνάστη του.

Διαμορφώνετε προϋποθέσεις για νέες «Μάνδρες» και νέο «Μάτι»

«Διαμορφώνετε προϋποθέσεις και συνθήκες για να υπάρχουν νέες καταστροφές που ζήσαμε στην Αττική, όπως στη Μάνδρα και το Μάτι», επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας. Οπως τόνισε, «ψάχνοντας στον προϋπολογισμό να βρούμε πόσα είναι τα κονδύλια που δίνονται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, βλέπουμε ότι αυτά παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικές αυτές περικοπές διαμόρφωσαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και συνέβαλαν αποφασιστικά στις καταστροφικές τραγωδίες σαν τη Μάνδρα και σαν το Μάτι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν υπάρχουν πουθενά και τα 500 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Πουθενά τα 500 εκατομμύρια για την Πολιτική Προστασία», ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι λίγο πριν είχε περάσει από το βήμα η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κ. Παπακώστα, και δεν ανέφερε κουβέντα γι' αυτές τις λαϊκές ανάγκες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, η οποία γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, ότι φέρνει και νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις που προβλέπει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ό,τι δηλαδή έκαναν και οι προηγούμενοι, με αποτέλεσμα ο λαός να μετράει θύματα.

Γίνεται σαφές ότι σήμερα τα μνημόνια μπορεί τυπικά να έχουν τελειώσει, να έχει έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν γιατί υπάρχει η ίδια η γενεσιουργός αιτία που τα επέβαλε, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «τα μνημόνια συμπυκνώνουν την πολιτική της ΕΕ, αποφασισμένη από τις αρχές της 10ετίας του 1990, που ήταν να ρίξουν στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης σε όλες τις εκφάνσεις της, δηλαδή κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο».

Αλλωστε, όπως είπε, όσο και αν έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αν έρθουν άλλες, ...καλύτερες δυνάμεις στο τιμόνι της διαχείρισης, που θα κάνουν τον καπιταλισμό ηθικό και δίκαιο, τελικά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι για να ξεπεράσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας μέτρα που είτε δεν πρόλαβαν είτε δεν μπόρεσαν να πάρουν. Παίρνει τα εύσημα από όλους όσους η ΝΔ θεωρούσε δικούς της προνομιακούς εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, διάφορες Ενώσεις κεφαλαιοκρατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, «ως πιο συνεπής εκφραστής της ΕΕ, προσπαθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ να την ταυτίσει με την ακροδεξιά, ρίχνοντας τελικά νερό στο μύλο τέτοιων αντιδραστικών δυνάμεων», επισημαίνοντας ότι «οι σημαιοφόροι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν μπορούν να είναι συνεπείς αντίπαλοι του εθνικισμού».

Πανάκριβο εμπόρευμα η Υγεία για το λαό

Ο Χρήστος Κατσώτης, δείχνοντας την υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών της εργατικής τάξης, π.χ. ότι το Κόμμα λέει πως «το δικαίωμα όλων στη δουλειά μπορεί να ικανοποιηθεί αν η παραγωγή σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για να ικανοποιεί τις διευρυνόμενες, σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία, οι επιχειρήσεις, τα καράβια, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες και άλλες υποδομές να είναι στα χέρια του λαού». Αντίθετα η σημερινή οργάνωση της οικονομίας, που υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, «στερεί το δικαίωμα στη δουλειά, συσσωρεύει από τη μια κέρδη και από την άλλη την αθλιότητα της εργατικής τάξης».

Εδειξε ότι ακόμα και η δήθεν προστασία των ανέργων αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ, το οποίο δίνεται στο 10% των ανέργων, μειώνεται στον προϋπολογισμό κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η αύξηση των παχυλών επιχορηγήσεων από τα 360 στα 551 ευρώ, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για τα διάφορα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».

Για την Υγεία υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη «να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε κάθε ανακάλυψη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας θα είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ετσι και τα κατάλληλα φάρμακα δεν θα είναι πανάκριβα εμπορεύματα, γιατί δεν θα παράγονται για το κέρδος». Η κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, «με αποτέλεσμα να στερείτε την πρόσβαση σε όλους, καθώς και στο Φάρμακο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών».

Το ΚΚΕ, συνέχισε, «έχει καταθέσει την πρότασή του στο λαό για την πρόσβαση όλων στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Πρόταση αναγκαία για να καταπολεμηθεί η αμάθεια, να κατακτηθεί η γνώση, να εξελιχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου. Το σύστημα που υπηρετείτε, θέλει την αμάθεια, την ψευτοκατάρτιση, την εκμετάλλευση. Υψώνει όλο και μεγαλύτερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης».

«Εσείς - πρόσθεσε - λέτε ότι αυτά δεν γίνονται. Ναι, δεν γίνονται, γιατί το σύστημα που στηρίζετε έχει ως νόμο το κέρδος, ικανοποιεί τους σχεδιασμούς του με πολέμους, "ματώνει" τους λαούς, αλλάζει σύνορα με το αίμα των λαών», για να επισημάνει: «Η εργατική τάξη γνωρίζει ότι χωρίς αυτήν γρανάζι δεν γυρνά και ότι μπορεί χωρίς αφεντικά. Γι' αυτό χρειάζεται να αποφασίσει να τελειώνει οριστικά με τη μιζέρια και να αγωνιστεί για το δικαίωμά της στη δουλειά, το δικαίωμά της στη ζωή, στηρίζοντας τη γραμμή ρήξης και ανατροπής του ΚΚΕ».

Μειώνονται δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ενισχύεται το κεφάλαιο

«Το κύριο είναι ότι για να βρίσκετε εσείς τον δημοσιονομικό χώρο», που θέλει η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, «ξεθεώνετε τους εργαζόμενους. Αρα αυτό που θα προσδιορίσει και τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση της φοροληστείας εσαεί και η μείωση δαπανών του προϋπολογισμού για εργατικές - λαϊκές ανάγκες», επισήμανε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.

Ο Σ. Βαρδαλής ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων, συνολικά του λαού, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση, την καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών και αυταπατών, εργαλεία χρήσιμα για να τον στοιχίσει πίσω από τον στόχο της, που είναι η καπιταλιστική κερδοφορία.

Οπως ανέφερε, όχι μόνο δεν πρόκειται να αποκατασταθούν έστω οι απώλειες των εργατικών εισοδημάτων από τα χρόνια της κρίσης αλλά «τα μερίσματα και η κοινωνική σας πολιτική θα λειτουργούν σαν το τυράκι στη φάκα, για την αποδοχή μιας πολιτικής που απλόχερα στηρίζει το κεφάλαιο». Ενώ και τα όποια επιδόματα θα εξαρτώνται από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Εκανε σαφές ότι οι «καλύτερες μέρες» που διαλαλεί η κυβέρνηση αφορούν το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Και οι «καλύτερες μέρες για το κεφάλαιο περνάνε μέσα από το 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα», την «κατακρεούργηση των κοινωνικών επιδομάτων», μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, την παραπέρα μείωση μισθών, συντάξεων, τους νόμους Κατρούγκαλου, Βρούτση - Αχτσιόγλου, τον οικονομικό στραγγαλισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών που φορολογούνται από το 1 ευρώ. Ενώ, την ίδια ώρα, όπως προβλέπει και ο προϋπολογισμός, έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που φτάνουν μέχρι και τη μείωση από το 15% στο 10% για τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ακόμα και με τα πολυδιαφημιζόμενα «αντίμετρα» τους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύουν, όπως είναι η επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλαμβάνουν νέους έως 25 ετών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βαρβαρότητα που ζει ο λαός, τόνισε, δεν πρόκειται να αλλάξει, αντίθετα κάθε φορά θα γίνεται χειρότερη, με όποια αστική κυβέρνηση. Αλλωστε, η ΝΔ, επειδή βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλό παιδί του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ, αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση για να υπερθεματίσει από την πλευρά της για τις προτάσεις του ΣΕΒ.

«Εχει μεγάλη σημασία, επισήμανε, οι λαϊκές δυνάμεις να απεγκλωβιστούν από μια στρατηγική που καμία σχέση δεν έχει με τα δικά τους συμφέροντα». Το «νέο» προϋποθέτει ενίσχυση της ταξικής πάλης, του αγώνα, της διεκδίκησης. «Από αυτούς που έφεραν το λαό σε αυτό το χάλι δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα διαφορετικό. Ο δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο της λαϊκής ευημερίας περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού».

Ακόμα πιο εξοντωτική η φορομπηξία μέσω της Τοπικής Διοίκησης

Ο Μανώλης Συντυχάκης δείχνοντας με στοιχεία ότι η κυβέρνηση, αντίθετα από τα όσα προπαγανδίζει, με τον κρατικό προϋπολογισμό «κόβει» από τα λαϊκά στρώματα, επικέντρωσε κυρίως στην Τοπική Διοίκηση και την Πολιτική Προστασία.

Οπως είπε, οι ίδιοι πόροι των δήμων που προέρχονται από φόρους και τέλη προβλέπεται να αυξηθούν το 2019 κατά 194 εκατ. ευρώ, υπερσκελίζοντας την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όλο και πιο αντιδραστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Τοπική Διοίκηση, δήμοι και περιφέρειες, μετατρέπονται σε εξοντωτικούς φορομπηχτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επιπρόσθετα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 740 εκατ. ευρώ και για τις περιφέρειες κατά 73 εκατ. «Η μείωση, με βάση την εισηγητική έκθεση, αποδίδεται στη μεταφορά προνοιακών επιδομάτων ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2019 στον ΟΠΕΚΑ», όταν «μέχρι και φέτος τα προνοιακά ανέρχονταν σε 885 εκατ. Αρα, βαίνουν μειούμενα και τα προνοιακά επιδόματα».

Ακόμα «τα "ματωμένα πλεονάσματα" της Τοπικής Διοίκησης που προβλέπονται ως στόχος του προϋπολογισμού και με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι δημότες, ανέρχονται στα 244 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ενίσχυση όλου του πλέγματος των κατασταλτικών και απειλητικών μέτρων από την κυβέρνηση», δηλαδή «κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα φορολογικού μητρώου, απειλή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη πάνω από 500 ευρώ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και από τους δήμους...». Επιπρόσθετα οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν μόλις το 1,27 δισεκ. ευρώ, μειωμένες κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Οσο για τα ποσά για την Πολιτική Προστασία, σημείωσε ότι το 2018 ήταν 135 εκατ. ευρώ και για το 2019 είναι 146 εκατ., δηλαδή μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, «όταν ο πρωθυπουργός, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και τη Μάνδρα είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ύψους 500 εκατ. ευρώ». Και αυτό όταν, εκτός των άλλων, «το 80% των δημόσιων σχολείων και κτιρίων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος έχει σταματήσει από το 2005».

«Αυτή είναι η μεταμνημονιακή κανονικότητα που υπόσχεται η κυβέρνηση», σημείωσε, για να επισημάνει ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει στον λαό «την ανάγκη της πλήρους χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη εργαζομένων για την κάλυψη βασικών δομών και υπηρεσιών των δήμων που αφορούν στην ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών».

Η μνημονιακή εποχή συνεχίζεται και στην Παιδεία

Η κυβερνητική πολιτική και στην Παιδεία δείχνει ότι «ζούμε την κανονική συνέχεια της προηγούμενης μνημονιακής εποχής», επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής και δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» αναφέρθηκε στα στοιχεία για τη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις: Ενδεικτικά φαίνεται μια αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό κατά ...218 εκατ. ευρώ και μείωση κατά 55 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά και υποδομές της Παιδείας. Οσον αφορά το ποσό της «αύξησης», σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία των καθαριστριών, οι οποίες πέρσι μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γ. Δελής ανέδειξε ότι αυτή η ελάχιστη αύξηση της χρηματοδότησης, που αποτυπώνεται, δεν συνιστά σταθεροποίηση της ελεύθερης πτώσης που προηγήθηκε τα χρόνια της κρίσης και όχι μόνο, ενώ δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα λειτουργικά - κτιριακά ζητήματα, με το 1/3 των σχολικών κτιρίων της χώρας να μετρά μισό αιώνα ζωής σε μια από τις πιο σεισμογόνους χώρες της Γης και με το πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας τους να έχει σταματήσει από το 2010. Επίσης, δεν αντιμετωπίζει στοιχειωδώς ζητήματα προσωπικού, σίτισης, φοιτητικής μέριμνας, υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και πάει λέγοντας.

Δηλαδή, η εμπορευματοποίηση και η υποβάθμιση της Παιδείας θα συνεχίζονται, με τις λαϊκές οικογένειες, όπως τόνισε, να ξεπαραδιάζονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να τους μαθαίνουν μια τέχνη. «Ενώ ακόμα και το ανεπαρκές πρόγραμμα ίδρυσης παιδικών σταθμών, μαζί με την επέκταση των σχολικών γευμάτων, που ήταν στα λεγόμενα αντίμετρα ύψους 1,7 δισ., όπως δείχνει ο προϋπολογισμός, κόπηκαν, δηλαδή θυσιάστηκαν για να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις.

Οσον αφορά τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, όταν τα τελευταία χρόνια μόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί ξεπερνούν τις 35.000, σημαίνει ότι είναι σταγόνες στην έρημο των ελλείψεων στην Ειδική Αγωγή. Ενώ η κυβέρνηση αντί να νομιμοποιήσει τους 26.000 αναπληρωτές, που μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς υπολογίζεται να φτάσουν τις 28.000, πάει να τους διχάσει με τα κριτήρια προσλήψεων που στην ουσία είναι κριτήρια απολύσεων».

Απογειώνονται οι ΝΑΤΟικές δαπάνες

Να δοθεί τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ στους στρατευμένους των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 12 χιλ. ευρώ και 751 ευρώ σε όσους στρατευμένους έχουν δική τους οικογένεια απαίτησε η Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη και στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ. Τόνισε ότι δεν μπορεί να το αρνηθεί η κυβέρνηση, όταν συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες σε πολεμικές δαπάνες δίνοντας το 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Εχετε δώσει στους Αμερικάνους και στον μηχανισμό τους, στο ΝΑΤΟ, τα πάντα», σημείωσε για να προσθέσει ότι 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι βάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, θέτοντας σε «μείζονα κίνδυνο» τη χώρα για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Δ. Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη για τον λαό είναι η πολιτική της κυβέρνησης η οποία έχει γίνει ο σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ότι «γεωστρατηγική σημασία είχαν και άλλες χώρες γύρω - γύρω και τις είδατε πού κατάντησαν, με υπερεξοπλισμούς και ανταγωνισμούς» και ανέφερε τα παραδείγματα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης κ.λπ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση γεμίζει τη χώρα με βάσεις στο όνομα της ασφάλειας, ωστόσο το 6% του κυπριακού εδάφους είναι ξένες βάσεις, αλλά δεν αποτράπηκαν η εισβολή και η κατοχή.

Ανέδειξε επιπλέον ότι η κυβέρνηση κάνει κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, στέλνοντας ακόμα και ελληνικά ελικόπτερα σε μια περιοχή, όπου το πρώτο θύμα είναι ο παλαιστινιακός λαός».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αδυνατίσει τα αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά του λαού, παρουσιάζοντας ως σωτήρες τις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, όπως αυτή που πήρε τα ναυπηγεία της Σύρου και διεκδικεί και τα άλλα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας και η οποία το μόνο που εξασφάλισε μέχρι τώρα είναι τα φτηνά μεροκάματα για τους εργαζόμενους.

ΚΚΕ
Ερώτηση για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους στρατιώτες

Eρώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους στρατιώτες, λόγω των εορτών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος.

Στην Ερώτησή τους αναφέρουν: «Οι στρατευμένοι νέοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με ευθύνη της κυβέρνησης, υποχρεώνονται σε μια σειρά από έξοδα, που επιβαρύνουν σοβαρά τα χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας.

Ενα μεγάλο έξοδο για τους φαντάρους αποτελεί η μετακίνησή τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση τη στιγμή που δαπανά τεράστια ποσά για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και η χώρα μας κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές χώρες για αυτούς, διαθέτει πενιχρά ποσά για τους στρατευμένους νέους. Αυτήν την περίοδο των εορτών χρειάζεται να πάρει έκτακτη απόφαση και να ενισχύσει τους στρατιώτες, που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 12.000 ευρώ. Να τους χορηγηθεί ΤΩΡΑ εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ. Επίσης, στους στρατευμένους νέους που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση ύψους 751 ευρώ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χορήγηση των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων στους οπλίτες για την περίοδο των εορτών;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ