ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης

Παράλληλα, στη συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το ΚΚΕ επανέφερε σειρά προτάσεων για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού

Με σκοπό την ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη...», το οποίο συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Αναλυτικά, η τροπολογία του ΚΚΕ προβλέπει ότι: «Επαναχορηγείται στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό της μηνιαία χορηγούμενης σύνταξης. Επίσης, στους πιο πάνω συνταξιούχους επαναχορηγούνται τα επιδόματα Πάσχα και αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό της μηνιαία χορηγούμενης σύνταξης».

Παράλληλα με την τροπολογία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατά τη χτεσινή συζήτηση του παραπάνω νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού:

  • Επιχορήγηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία τους, με ελάχιστο ποσό το 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούν τα συνδικάτα.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην παίρνει μισθό κάτω από 750 ευρώ.
  • Καμία σύνταξη κάτω από τα 600 ευρώ.
  • Κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες απροστάτευτο. Ελάχιστες αποδοχές ίσες με αυτές των ανέργων, δηλαδή 600 ευρώ.

«Δεν πρόκειται για προτάσεις που θέλουν ανατροπές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, «αλλά δεν σας το επιτρέπει η επιλογή σας να δημιουργήσετε αυτήν την κόλαση για τους εργαζόμενους για να οδηγηθούν στους παραδείσους το κεφάλαιο και οι ανάγκες του», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση μιλάει και για «υποκατώτατο» μισθό, κάτω και από τα 586 ευρώ...

Προσπαθεί να εμφανίσει το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση

Απέναντι στις προτάσεις του ΚΚΕ, που συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και του λαού, κατά τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, προσπάθησαν να αποκρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και συμπεριλαμβάνεται στα «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Εμφάνισαν τις ρυθμίσεις του, μάλιστα, ως «προστασία των ευάλωτων ομάδων»...

Συνοπτικά, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προδιαγράφουν τη μείωση έως και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με επίφαση τον «εξορθολογισμό», αλλά και μέσω της εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), τη μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του. Θέτουν, επίσης, σε λειτουργία τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που είχε νομοθετηθεί με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 και ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για την παραπέρα μείωση των συντάξεων αφού ξεκινά τη λειτουργία του με ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη ενός μηχανισμού αξιολόγησης και καταγραφής, ούτε να χρησιμοποιούνται η τεχνολογία και η επιστήμη προς όφελος του λαού», όμως εδώ αυτό «που επιδιώκετε είναι η συρρίκνωση και περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων», προκειμένου να συνεχίζεται το πότισμα από το αίμα του λαού των πρωτογενών πλεονασμάτων, που στόχο έχουν την εξασφάλιση της ρευστότητας και κερδοφορίας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δήλωσε επιφύλαξη, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ, επειδή κατά τον εισηγητή της, Μ. Σαλμά, δεν πήρε τις διευκρινίσεις που περίμενε από την κυβέρνηση για επιμέρους ζητήματα. Επιφύλαξη δήλωσαν ακόμα το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί από διατάξεις του δεν εξαιρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ο Χρ. Κατσώτης επανέλαβε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τους συνταξιούχους, γιατί πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη, επισήμανε όμως ότι πρόκειται για κοροϊδία και κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, αλλά και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν όλη αυτή την περίοδο.

Ο

ΛΑΡΚΟ: Δίωρη στάση εργασίας (12.00 - 14.00), στη διάρκεια της οποίας θα γίνει Γενική Συνέλευση, πραγματοποιούν σήμερα τα μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας που απασχολούνται στις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ. Αντικείμενο της συνέλευσης είναι ο προγραμματισμός της παραπέρα δράσης τους για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από όλες τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η σημερινή στάση εργασίας αποτελεί συνέχεια κινητοποιήσεων που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα.

ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 μ., στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και σωματεία στους δήμους, ενάντια στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, το οποίο καταδίκασε σε ποινή 6μηνης φυλάκισης, με αναστολή, τους συνδικαλιστές Εύη Καρυδάκη και Θόδωρο Τσαλούχα, για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου το 2012, ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Το Συνδικάτο διεκδικεί να παρθεί πίσω η καταδικαστική απόφαση, καθώς και κάθε απόφαση που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

«360 CONNECT»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά οργανώνει αύριο, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στην «360 Connect» (θυγατρική της «Vodafone») και συνολικά στον κλάδο. Την ώρα εκείνη θα γίνει τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία της συγκεκριμένης εταιρείας, ύστερα από την καταγγελία που έκανε το Συνδικάτο για την επίθεση του διευθυντή προσωπικού σε βάρος απεργού τη μέρα της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας. Στη συγκέντρωση καλούν και το επιχειρησιακό σωματείο στην «360 Connect» και η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone».

ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 19/12, στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 29/12 (ίδιο μέρος και ίδια ώρα). Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει η απαραίτητη απαρτία, η συνέλευση θα γίνει οριστικά στις 2/1/2017, στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.

Επιβεβαιώνουν και πάλι το ρόλο τους...

Το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά η στάση του γγ της Ομοσπονδίας, Γ. Χαλά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο πέφτει τσεκούρι στο εφάπαξ των ναυτεργατών.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες αφότου πρωτοστάτησε - σε συντονισμό με κυβέρνηση και εφοπλιστές - στην αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών, ο γγ της ΠΝΟ όχι μόνο απέφυγε να εμφανιστεί (ο ίδιος ή άλλο μέλος της πλειοψηφίας της διοίκησης) στη χτεσινή ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενος... «επείγουσες και έκτακτες ανειλημμένες υποχρεώσεις», αλλά, πολύ περισσότερο, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε, δε λέει, έστω για... τα μάτια του κόσμου, ούτε μια κουβέντα για τους εφοπλιστές, για λογαριασμό των οποίων προωθείται από την κυβέρνηση η πολιτική που τσακίζει τους ναυτεργάτες!

Την ίδια ώρα, εκπροσωπώντας το άλλο σχήμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντ. Νταλακογεώργος, ισχυρίζεται προκλητικά με ανακοίνωσή του ότι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ «έβαλαν υπερβολικό νερό στο κρασί τους και έκπτωση στα αιτήματα» (!), υποστηρίζοντας ότι «επικέντρωσαν στο νόμο Κατρούγκαλου για Ασφαλιστικό - Φορολογικό»...

Διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, αυτό που επιχειρεί να αποκρύψει είναι ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και έγινε υπόθεση των ίδιων των ναυτεργατών, περιελάμβανε διεκδικήσεις για το σύνολο των προβλημάτων και της ζωής των εργαζομένων στα καράβια και αφορούσε συνολικά την εργατική τάξη, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από άλλους κλάδους εργαζομένων στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει πετσόκομμα του επιδόματος τοκετού από την Τράπεζα Πειραιώς

Σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας κατά των μεθοδεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς, που οδηγούν στο αυθαίρετο πετσόκομμα του επιδόματος τοκετού, προχώρησε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, καλώντας ταυτόχρονα όσους εργαζόμενους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να επικοινωνήσουν μαζί του.

Οπως αναφέρει το σωματείο, η Τράπεζα Πειραιώς «συμψηφίζει παράνομα το επίδομα τοκετού, που υποχρεούται να καταβάλλει με βάση την κλαδική ΣΣΕ, με τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τις μαιευτικές κλινικές, ανενόχλητη από τις πλειοψηφίες των έξι (!) επιχειρησιακών σωματείων αλλά και την ίδια την ΟΤΟΕ, που έχει υπογράψει την κλαδική ΣΣΕ.

Πέρα από την καταγγελία ζητήθηκε η διενέργεια εργατικής διαφοράς η οποία ορίστηκε για τις 10/1/2017.

Καλούμε τους συναδέλφους της Τράπεζας Πειραιώς που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα (δεν έλαβαν δηλαδή ως επίδομα τοκετού το προβλεπόμενο από την κλαδική ΣΣΕ ποσό των 1.557 ευρώ) να επικοινωνήσουν με το κλαδικό Σωματείο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ