ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολη μας η προσοχή, όλες μας οι δυνάμεις για ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα

Πείρα από τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας

Στο 66,66% έφτασε η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, μετά το «κλείσιμο» στις 8/12/2014
Στο 66,66% έφτασε η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, μετά το «κλείσιμο» στις 8/12/2014
Μια ανάσα πριν το 70%, συγκεκριμένα στο 69,70%, έφτασε την περασμένη Δευτέρα η κάλυψη του πλάνου της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας μετά και το έκτο «κλείσιμο» της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κόμματος, ενώ ήδη τα σημάδια από τις μέρες που έχουν μεσολαβήσει δείχνουν ότι το ερχόμενο «κλείσιμο» θα βρει την Οργάνωση σημαντικά πιο κοντά στο πιάσιμο των στόχων της.

Για την πείρα που έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, αλλά και για τη συνέχεια της μάχης, ο «Ρ» μίλησε με τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. «Το διάστημα που απομένει είναι κρίσιμο», μας επισημαίνει, «και χρειάζεται αφενός η μέχρι σήμερα θετική εμπειρία στις Κομματικές Οργανώσεις να γενικευτεί και αφετέρου οι αδυναμίες που επισημαίνονται να αντιμετωπιστούν, να γίνουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στην όλη μας προσπάθεια».

Μία είναι η απάντηση στις αυξημένες δυσκολίες της μάχης

Σε σχέση με τις δυσκολίες που εντοπίζονταν από το ξεκίνημα της μάχης και το πώς αντιμετωπίστηκαν, τονίζει: «Από την αρχή ακόμα της Εξόρμησης υπήρξε συναίσθηση των μεγαλύτερων δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε σε αυτή τη μάχη. Οι συνθήκες που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, στην οποία κατά κύριο λόγο απευθύνεται το Κόμμα μας, έχουν δυσκολέψει. Δεν υπήρχε δεύτερη κουβέντα πάνω σε αυτό. Ερχόταν από παντού ένας προβληματισμός και περισσότερο μάλλον δισταγμός. "Πώς να πάω να ζητήσω από τον άνεργο, πώς να ζητήσω από αυτόν που έκλεισε το μαγαζί του, τι να μου δώσει ο συνταξιούχος που δεν του φτάνουν για τα φάρμακά του, ο νεολαίος που δεν έχει να πιει έναν καφέ" κ.λπ. Η συζήτηση αυτή πάταγε σε αυτό που ερχόταν από τις ΚΟΒ, αλλά και σε έναν βαθμό ανακυκλωνόταν με διαπιστώσεις και στα καθοδηγητικά όργανα.

Στην Επιτροπή Περιοχής καταλήξαμε ότι αφού η κατάσταση αυτή που βιώνει η λαϊκή οικογένεια δεν πρόκειται να αλλάξει, απεναντίας θα χειροτερεύει, σε αυτό που χρειάζεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι το πώς θα καταγράψουμε ένα πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα με όλες τις μορφές. Συσκέψεις, συγκεντρώσεις, ατομική συζήτηση, γλέντια, εκδόσεις κ.λπ. κάνοντας πράξη το σύνθημα "λιγότερα χρήματα από περισσότερους εργαζόμενους". Σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίσαμε ότι ως καθοδηγητικό όργανο έπρεπε να εστιάσουμε στα εξής: α) Να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα που θα ενισχύουν, θα ατσαλώνουν ιδεολογικά - πολιτικά όλο το Κόμμα, τις ΚΟΒ, τα κομματικά μέλη, αρχίζοντας από τα όργανα και τα στελέχη, τον στενό φιλοκομματικό περίγυρο. β) Να σφίξουμε τη λειτουργία με πιο συχνές συνεδριάσεις, μαζέματα των ΚΟΒ και των κρίκων της δουλειάς μας σε αυτή τη φάση (γραμματείς, οικονομικοί υπεύθυνοι), τον δημιουργικό έλεγχο των οργάνων και των ΚΟΒ με επιμονή με χαρτί και μολύβι».

Πολύ θετικό ότι όλες οι Οργανώσεις μας βρίσκονται σε τροχιά υπερκάλυψης

«Το μεγάλο θετικό που καταγράφουμε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ξεκίνημα», τονίζει ο Θ. Παππάς, «είναι το ότι δεν υπάρχει Τομεακή Οργάνωση ή ΚΟΒ που να λέει ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε το πλάνο».

«Φυσικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από Οργάνωση σε Οργάνωση», προσθέτει. «Σε άλλες φαίνεται ένας καλός, σταθερός ρυθμός κάλυψης από την αρχή, άλλες έχασαν χρόνο συζητώντας παραπάνω από ό,τι έπρεπε για τις δυσκολίες και τώρα έχουν πέσει με τα μούτρα, με καθημερινό στόχο, με σχέδιο για την επόμενη μέρα, με τα στελέχη σε καθημερινή βάση δίπλα στην ΚΟΒ, με περισσότερο άγχος αλλά και με αποτέλεσμα. Γενικά φαίνεται ότι όπου καταφέραμε και συνδυάσαμε τα ζητήματα που αναφέραμε παραπάνω, τα αποτελέσματα είναι πάνω από τις προσδοκίες των ΚΟΒ».

Το γεγονός αυτό πιστοποιούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-- Η Οργάνωση στην Κάρυστο. «Δουλεύει σε δύσκολο χώρο», μας λέει ο Θ. Παππάς. «Οργάνωσε ωστόσο βιβλιοπαρουσίαση με την έκδοση "Κόμμα παντός καιρού", συζήτησε το άρθρο της ΚΟΜΕΠ για τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, που έδωσαν σοβαρή βοήθεια στην ΚΟΒ. Απευθύνθηκε με σχέδιο σε πολλές δεκάδες κόσμου και πραγματοποίησε με επιτυχία γλέντι για την Οικονομική Εξόρμηση. Εχουν δραστηριοποιηθεί όλοι οι σύντροφοι με το κουπόνι στο χέρι, το γραφείο της ΚΟΒ έχει καθιερώσει πλέον το συχνό και σταθερό μάζεμά της. Η Οργάνωση έχει καλύψει το πλάνο της κατά 97% και το έχει αναπροσαρμόσει πλέον».

-- Η Οργάνωση της ΛΑΡΚΟ. «Μέχρι σήμερα απευθύνθηκε σε εκατοντάδες εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς στη Λάρυμνα, στα γύρω χωριά, διακινώντας ταυτόχρονα την επιτυχημένη έκδοση ημερολογίου της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας αφιερωμένου στον κομματικό Τύπο μέσα από τις σελίδες του "Ριζοσπάστη" και του Τύπου της περιοχής Στερεάς - Εύβοιας τη δεκαετία 1940 - 1950. Δεν "περπατάει" η ατζέντα μονάχα σε όσους οι οικογένειές τους είχαν σχέση με την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, αλλά και σε πολλούς εργάτες που εκτιμάνε τον ηρωισμό, την ιστορική αγωνιστική πορεία, το ήθος των πρωτοπόρων εργατών - κομμουνιστών. Η Οργάνωση αναπροσάρμοσε το πλάνο της και βρίσκεται στο 80% του νέου πλάνου».

Καλή είναι η εμπειρία που έρχεται και από Οργανώσεις που δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. «Εδώ λοιπόν έκλεισαν περισσότερες από 15 βιομηχανίες και επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους», μας λέει ο Θ. Παππάς. «Η Οργάνωση παρά την δυσκολία που ερχόταν από κάτω δεν έκανε "σκόντο" στο πλάνο της. Βρίσκεται σήμερα κοντά στο 80% και εκτιμάει ότι σίγουρα θα πάει για υπερκάλυψη. Ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει μείνει άνεργος, αλλά άσχετα αν είναι ψηφοφόρος ή όχι του Κόμματος θα βγάλει από το υστέρημά του και θα ενισχύσει το ΚΚΕ. Τα πολλά μικρά γλέντια που έκαναν οι ΚΟΒ, τα περισσότερα με εθελοντική προσφορά κομματικών μελών και φίλων, βοήθησαν και το πλάνο, αλλά και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί με τον περίγυρο».

«Με βάση αυτήν την πείρα», καταλήγει, «είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε αυτή την Εξόρμηση το πλάνο θα υπερκαλυφθεί. Μέχρι το κλείσιμο της Εξόρμησης όλα τα στελέχη και τα μέλη είμαστε σε εγρήγορση. Αλλωστε, οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν και τώρα μέσα στις γιορτές να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο με όλες τις μορφές».

Εκδηλώσεις για το Δεκέμβρη του '44

-- Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει, σήμερα Κυριακή, εκδήλωση με θέμα «Δεκέμβρης '44: Κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

-- Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα του Δεκέμβρη του '44, διοργανώνει η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, την Πέμπτη 18/12, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής

Εκθεση βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 21/12, στον 1ο όροφο της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια). Ωρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30 τις καθημερινές, 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30 τα Σαββατοκύριακα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» διοργανώνουν οι ΚΟ Αγρινίου του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα, στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Βιβλιοπαρουσίαση στην Πρέβεζα, της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ «Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/12, στη Θεοφάνειο αίθουσα τέχνης, στις 7 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 17/12, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την παρουσίαση θα κάνει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Εκλογές αρχιτεκτόνων μηχανικών

Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ) στην Αθήνα και σ' ολόκληρη τη χώρα. Με σύνθημα «Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα, Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, ΕΕ - άρχουσα τάξη», η «Πανεπιστημονική Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» καλεί όλους τους φίλους της σε αγωνιστική στήριξη των ψηφοδελτίων της, να δώσουν με αποφασιστικότητα και μ' αυτόν τον προσανατολισμό και την εκλογική μάχη στο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ.

Στην Αθήνα οι εκλογές γίνονται στο κτίριο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977.227.152, 6949.209.018, 6946.799.833 ή στην ιστοσελίδα: http://www.dpk.tee.gr.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ