ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαράδεκτη καταδίκη μελών της ΚΝΕ

Παρά την καραμπινάτη αστυνομική αυθαιρεσία, το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνησή τους να υποστούν έλεγχο χωρίς παρουσία δικηγόρου συνιστά «έντονη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας»!

Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τα δύο στελέχη της ΚΝΕ που κατηγορούνταν για «απείθεια», επειδή στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, που κατέληξε σε σύλληψη, διεκδίκησαν να τηρηθούν τα στοιχειώδη που προβλέπονται σε περιπτώσεις αστυνομικών ελέγχων.

«Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση που είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που είχε εξαρχής καταγγείλει ως απαράδεκτη αστυνομική αυθαιρεσία το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 5/12/2012, η Αστυνομία σταμάτησε το όχημα όπου επέβαιναν τα δύο στελέχη της ΚΝΕ, στην οδό Γιαννιτσών, και χωρίς να κάνει καν τυπικό έλεγχο για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους κάνουν σωματικό έλεγχο. Οταν ζητήθηκε από τα στελέχη της ΚΝΕ να γίνει ο έλεγχος παρουσία δικηγόρου, όπως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους, οι αστυνομικοί όχι απλώς αρνήθηκαν, αλλά τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο τμήμα με την κατηγορία της «απείθειας».

Στη συνέχεια, για δύο ώρες στο τμήμα, δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνήσουν με κανέναν, ούτε και με δικηγόρο. Αλλά και όταν τελικά ενημερώθηκε ο δικηγόρος και έσπευσε στο τμήμα, του απαγόρευσαν να δει τους κρατούμενους.

Χτες, παρόλο που όλα τα παραπάνω στοιχεία καταγγέλθηκαν στο δικαστήριο, παρόλο που αποδείχτηκε ο «υπερβάλλων ζήλος» των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να προχωρήσουν σε συλλήψεις, το δικαστήριο καταδίκασε τους νεολαίους της ΚΝΕ. Αποκαλυπτική για το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή των μελών της ΚΝΕ ήταν η αναφορά της στη στάση τους ως «έντονη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας».

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέα, η πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την καταδίκη σε 4 μήνες φυλάκιση. Οι νεολαίοι της ΚΝΕ άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε βάρος των δύο στελεχών της ΚΝΕ. Με λίγα λόγια το αστικό δικαστήριο έδειξε καθαρά το πρόσωπό του αφού θεώρησε ότι όποιος διεκδικεί να εφαρμόζονται τα βασικά πολιτικά και δημοκρατικά του δικαιώματα και δεν σκύβει το κεφάλι "υπάκουα" απέναντι στους αναίτιους και προσβλητικούς ελέγχους των αστυνομικών οργάνων αποτελεί κίνδυνο για τη δική τους "κρατική εξουσία".

Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση που είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Γελιούνται αν νομίζουν, το αστικό κράτος και τα όργανά του, πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να βάλουν εμπόδια στη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το περιστατικό που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Η άμιλλα στις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής

Με το πανελλαδικό ποσοστό της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης να έχει καλυφθεί κατά 62,49%, η μάχη για υπερκάλυψη δυναμώνει. Μετά το τελευταίο κλείσιμο, η ΚΟ Αττικής βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των Οργανώσεων Περιοχών με ποσοστό 65,10%. Η άμιλλα μεταξύ των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Οργανώσεων έχει ως εξής: Στην πρώτη θέση η ΚΟ Χρηματοπιστωτικού με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 76,28%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ με 74,84% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Βιομηχανίας με 74,16%. Ακολουθούν κατά σειρά οι Μεταφορές με 70,72%, ο Νότιος Τομέας με 65,85%, ο Δυτικός Τομέας με 65,84%, ο Βόρειος Τομέας με 65,50%, ο Κεντρικός Τομέας με 65,44%, ο Πειραιάς με 62,50%, η ΚΟ ΕΒΕ με 60,58%, οι Τηλεπικοινωνίες με 58,48%, οι Εκπαιδευτικοί με 54,11%, η ΚΟ Υγείας με 53,73%, η ΚΟ Καλλιτεχνών με 49,79%, τα Μεσόγεια με 47,70%, οι Υπηρεσίες με 46,22%, η ΚΟ ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης με 45,54%, οι Κατασκευές με 45,49% και το Θριάσιο με 41,73%.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη

Συνεχίζονται σε πόλεις της Γερμανίας οι εκδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση, από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την Κυριακή 16/12 πραγματοποιούνται δύο τέτοιες εκδηλώσεις:

  • Στις 6 μ.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας, Mittel str. 33 στο Βερολίνο.
  • Στις 6.30 μμ, στο «Eine Welt Haus», Schwanthalerstr. 80, στο Μόναχο.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΟΒΣΑ
Στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Σε ψήφισμα της Γενικής της Συνέλευσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε την ψήφιση, από την Ελληνική Βουλή, της πρότασης νόμου του ΚΚΕ που κατατέθηκε στις 12-07-2012 για την "Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, των εφαρμοστικών τους νόμων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων". Καλούμε όλα τα σωματεία και ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας μας, να εγκρίνουν παρόμοια ψηφίσματα. Καλούμε όλο το λαό να αντισταθεί σε όλα αυτά που τον εξαθλιώνουν και καταστρέφουν τη ζωή του, αλλά και αυτή των παιδιών του».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πολιτικές - πολιτιστικές δραστηριότητες στον Πειραιά

Πλαισιώνουν την έκθεση βιβλίων από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ της Α' Πειραιά διοργανώνουν έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» με προσφορές για τις γιορτές, από την Κυριακή 16 Δεκέμβρη μέχρι το Σάββατο 5 Γενάρη, στον πρώτο όροφο των Γραφείων της ΝΕ Πειραιά (προθάλαμος αίθουσας εκδηλώσεων). Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε απόγευμα 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Τις Κυριακές 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Την Κυριακή 16/12, στις 6.30 μ.μ., εγκαίνια της έκθεσης με εκδήλωση για τα 95χρονα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Δ. Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί βίντεο.
  • Την Κυριακή 23/12, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ., αφηγήσεις παιδικών βιβλίων - δραστηριότητες για παιδιά.
  • Την Πέμπτη 27/12, στις 6.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ο αληθινός φασισμός».
  • Το Σάββατο 5/1, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η Γερμανική επανάσταση - Η δημοκρατία της Βαϊμάρης» - Κλείσιμο έκθεσης.
Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε Μαδρίτη και Μόσχα

Για τη Μαδρίτη της Ισπανίας αναχωρεί σήμερα Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει αύριο Σαββάτο, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας με σύνθημα: «Για την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ». Εκτός από το ΚΚΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν το ΚΚ Ιταλίας (Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά), η Ενωση Επαναστατών Γαλλίας και ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία.

  • Για τη Μόσχα αναχωρεί σήμερα Παρασκευή ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα σε σεμινάριο που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στις 15-16 Δεκέμβρη 2012, με θέμα: «Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σήμερα και αύριο». Στο σεμινάριο, εκτός του ΚΚΡΟ, έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ΚΚ Κίνας, ΚΚ Κούβας, Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, ΚΚ Ουκρανίας, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org