ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτι άπορης οικογένειας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Φάρσαλα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Φάρσαλα
Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι άπορης, πολύτεκνης οικογένειας, διεκδίκησε και πέτυχε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Φαρσάλων, η οποία οργάνωσε παράσταση στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ.

Να σημειώσουμε ότι, κατά καιρούς, η άπορη οικογένεια κατέβαλλε χρήματα στη ΔΕΗ για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς, ωστόσο τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατέστησαν αδύνατη την εξόφληση των λογαριασμών, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής με υπεύθυνο του υποκαταστήματος της ΔΕΗ, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση επανασύνδεση και την επικινδυνότητα που έχει αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί πια να αντέξει τους απανωτούς φόρους και τις αυξήσεις των τελών που συνοδεύουν τους λογαριασμούς, αλλά και εκείνους που πρόκειται να έρθουν, χρεώνοντας με ιλιγγιώδη ποσά την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Εκδηλώσεις για άνεργους και τα παιδιά τους

Εκδηλώσεις για τους ανέργους και τα παιδιά τους, που δυσκολεύονται οικονομικά να τα βγάλουν πέρα, πραγματοποιεί η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου, την Παρασκευή 21/12 στις 6 το απόγευμα στο στέκι της Επιτροπής (Αρτέμιδος 8, Παλιό Τέρμα).

Αντίστοιχα, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού σε συνεργασία με τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» (Εργατικές Πολυκατοικίες Καματερού) στις 23/12 στις 11 το πρωί παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Οι άπαιχτοι». Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στις 28/12 στις 9 το βράδυ, διοργανώνει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική στο χώρο του Πευκώνα στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χιλιάδες συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών

Συστηματικά και μεθοδικά η συγκυβέρνηση διώκει τους μετανάστες στη χώρα μας εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στοχοποιώντας τους ως ...καταληψίες των πόλεων έχει εξαπολύσει εναντίον τους τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό για να «επανακαταλάβει», κατά τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τα κέντρα των πόλεων. Και ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής για να εξαπολύουν κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από την αρχή του χρόνου 73.976 μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας ζητώντας μια καλύτερη τύχη στα κράτη της ΕΕ, έχουν συλληφθεί. Από αυτούς οι 15.746 έχουν απελαθεί. Οι 33.311 έχουν πιαστεί στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και οι 23.474 στην υπόλοιπη χώρα. Από αυτούς οι 15.985 είναι Αφγανοί, οι 10.740 Πακιστανοί, οι 7.563 Σύροι, οι 7.749 Μπαγκλαντέζοι, οι 9.751 Αλβανοί, 1.672 Παλαιστίνιοι, 1.711 Σομαλοί, 2.146 Ιρακινοί, 4.532 Αλγερινοί. Από τους απελαθέντες οι 4.525 είναι από την Αλβανία, οι 4.633 από το Πακιστάν, οι 1.725 από το Μπαγκλαντές, οι 1.064 από το Αφγανιστάν. Εχουν συλληφθεί 670 διακινητές δουλέμποροι.

Την ίδια ώρα οι μετανάστες στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, ενώ οι συνθήκες κράτησης έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες και αντιδράσεις στο στρατόπεδο της Κορίνθου, στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής, όπως και στο Φυλάκιο Εβρου.

Εξάλλου, υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών ιδρύει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αμυγδαλέζας (Αττική), Κορίνθου, Δράμας, Κομοτηνής και Ξάνθης. Στα στρατόπεδα αυτά στοιβάζονται οι μετανάστες που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων - «σκούπα» με σκοπό την απέλασή τους.

ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αναθεώρηση με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου

Τη νομοθέτηση ενός αναθεωρημένου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που θα εξασφαλίζει "ευελιξία" για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων του μεγάλου κεφαλαίου σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της Ελλάδας, ενώ θα διευκολύνει την «αξιοποίηση» (βλέπε ξεπούλημα) της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προανήγγειλαν χτες η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Καλαφάτης, «στοχεύουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρος στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». «Μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού - πρόσθεσε η Ο. Κεφαλογιάννη - θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις επενδύσεις τουρισμού και θα διασφαλισθεί η σταθερότητα στις συναλλαγές και τις επενδύσεις, με στόχο την αποφυγή σφαλμάτων των πολιτικών σχεδιασμού του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ακυρώσεις επενδύσεων από τα ακυρωτικά δικαστήρια».

Οι δύο υπουργοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους δίνοντας το πλήρες κείμενο του χωροταξικού πλαισίου, διατυπώνοντας κάποιες γενικές αρχές που θα περιέχει. Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις τους θα αρθούν οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν στο ισχύον χωροταξικό για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών ζωνών, μαρινών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα ευνοούνται οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, που παρέχουν διαφοροποιημένες τουριστικές υπηρεσίες (εκτός από ξενοδοχεία και βίλες για πώληση ή ενοικίαση κ.λπ.).

Ενας από τους περιορισμούς που θα καταργηθεί θα είναι το όριο των 500 μέτρων για εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από οικισμούς, όπου θα μπορούν να γίνονται τουριστικές επενδύσεις. Επίσης, θα αρθούν διάφοροι περιορισμοί για τη δημιουργία μαρινών τόσο σε νησιά, όσο και στις μεγάλες πόλεις με λιμάνια.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από Ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες σε οικόπεδο 645 στρεμ. στη θέση Βρόσκοπος, στη Τζιά της εταιρείας «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 24 Α.Ε.».

Προσφορές στο ΚΚΕ

-- Στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό, η Κ. Μπλίκα πρόσφερε 2.000 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

-- Στη μνήμη της Μακρονησιώτισσας κομμουνίστριας μητέρας μου, ΕΛΕΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 500 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Μ.Π.

-- Οι σύντροφοι από το αδελφό Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας συμμετέχουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, του Κόμματος της καρδιάς τους, ευχόμενοι γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο για ένα συνέδριο μαχητικό, για μια πολιτική που θα γκρεμίσει το παρόν κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Προσφέρουμε: Σαρέλας Τάκης και Δήμητρα 100 ευρώ, Ευαγγελάτος Γιάννης 50 ευρώ, Σπέης Θέμις 50 ευρώ, Φιαφέρης Στέλιος 20 ευρώ και Δρίβας Παναγιώτης 20 ευρώ (σύνολο 240 ευρώ).

-- Η Στέλλα Προυκάκη, από την Καλιφόρνια, προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 130 δολάρια Αμερικής, μέσω ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου Κρήτης.

-- Το παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) Μελισσίων προσφέρει για τα 94 χρόνια δράσης του ΚΚΕ 200 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

-- Στη μνήμη των σ/φων και συναδέλφων, ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΣΣΑ, οι οποίοι με μύησαν στο ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Μιχάλης Μάτσας

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ευρωενωσιακό σύστημα πατεντών εχθρός των λαϊκών αναγκών

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«To Ενωσιακό Σύστημα για τις Ευρεσιτεχνίες δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αποκλειστικός στόχος του είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, η ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Θα κάνει ακόμη ακριβότερη και δυσκολότερη την πρόσβαση των εργαζομένων σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, που σε ακόμη περισσότερους τομείς και σε μεγαλύτερη έκταση θα αποτελούν καπιταλιστική ιδιοκτησία, ακόμη και σε τομείς κρίσιμους για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή κ.ά.

Ταυτόχρονα, εκχωρούνται σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αφού θεσμοθετείται ένα νέο δικαστικό σύστημα για τις ευρεσιτεχνίες, αυτόνομο και ανεξάρτητο από τα εθνικά δικαστικά συστήματα των κρατών - μελών, το οποίο βρίσκεται έξω από τη δικαιοδοσία των κρατών - μελών και υπερισχύει του εθνικού δικαίου των κρατών - μελών. Παρακάμπτονται έτσι μια σειρά περιορισμοί στην έκταση των ευρεσιτεχνιών που προβλέπονται σήμερα από το εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών. Με τον τρόπο αυτό μια σειρά δημόσια, κοινωνικά αγαθά, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι ελεύθερα και δωρεάν, γίνονται καπιταλιστική ιδιοκτησία και μετατρέπονται σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα για το λαό».

Συνελήφθη ο Λ. Λαυρεντιάδης

Συνελήφθη, νωρίς χτες το απόγευμα, μετά από ένταλμα σύλληψης της 2ης ειδικής ανακρίτριας Αθηνών, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Η σύλληψη του 40χρονου έγινε στη Βουλιαγμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία συνέλαβε τον Λ. Λαυρεντιάδη μόλις μία μέρα μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου για συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αλλά και άλλων 29 προσώπων που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων που οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας της τράπεζας «Proton Bank».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org