ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συρρικνώνουν την Ειδική Αγωγή

Συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου μάθηση, που μεταξύ άλλων καταργεί τις μονάδες Ειδικής Αγωγής

Πλήθος διατάξεων που έχουν ως βασική κατεύθυνση την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής στην κυρίαρχη αντιεκπαιδευτική πολιτική, με συρρίκνωση μεταξύ άλλων του μόνιμου προσωπικού και με εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στη μόρφωση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, έκανε ειδική μνεία στα όσα προβλέπει για την Ειδική Αγωγή τονίζοντας ότι προωθούνται αντιεπιστημονικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των σχολείων Ειδικής Αγωγής, όπως καταγγέλλουν οι φορείς και οι ενώσεις που ασχολούνται με την εκπαίδευση αυτών των παιδιών. Η κυβέρνηση στέλνει τα παιδιά αυτά στα γενικά σχολεία και διαχέει εκεί και το εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που πρακτικά σημαίνει συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλοσοφίας που αμφισβητεί και τον ίδιο το ρόλο και την ύπαρξη των ειδικών σχολείων.

Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, τυπικά θα παραμείνουν ειδικά σχολεία αλλά ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους με αποψιλωμένο προσωπικό και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δε θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν ποτέ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη «διά βίου μάθηση» τόνισε ότι με τη συνακόλουθη πιστοποίηση προσόντων έχουμε ουσιαστικά μια διαδικασία επανακατάρτισης ανθρώπων που θα περιπλανώνται εργασιακά χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Ο βουλευτής κατήγγειλε τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στη φοιτητική μέριμνα με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στις εστίες και τις λέσχες σίτισης, και είπε ότι στόχος είναι η εμπορευματοποίηση και αυτού του τομέα προκειμένου το κράτος να απεμπλακεί από τη χρηματοδότηση.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, τόνισε ότι θα υπάρξει συνολική ρύθμιση για την Ειδική Αγωγή και ισχυρίστηκε ότι η διεύθυνση της Ειδικής Αγωγής όχι μόνο δε θα καταργηθεί αλλά θα ενισχυθεί.

Αναφερόμενος στη φοιτητική μέριμνα είπε ότι για σίτιση και στέγαση οι δικαιούχοι από 57.000 ανήλθαν στις 100.000 και ισχυρίστηκε ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν και άλλο γιατί αυξάνονται και τα αιτήματα.

Τροπολογία για μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών

Τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που μπήκαν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Βουλή. Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να καταθέσουν αίτηση για «μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή τμήμα».

Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές «εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000) κατά κεφαλήν». Για παράδειγμα μπορούν να καταθέσουν αίτηση φοιτητές ή σπουδαστές με έναν αδερφό ή αδερφή και με οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 24.000 ευρώ. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις) «το εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο», δηλαδή 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει «έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ». Δεν υπάρχει δικαίωμα μετεγγραφής από ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο ή το αντίστροφο. Ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα».

Οπως αναφέρεται, τα κριτήρια κατάταξης ανά σχολή ή τμήμα θα είναι με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:

  • Το εισόδημα (όπως το περιγράψαμε παραπάνω).
  • Οι παθήσεις (όπως τις περιγράψαμε παραπάνω).
  • Εάν ο δικαιούχος έχει αδερφό ή αδερφή σε άλλη σχολή (σε προπτυχιακό επίπεδο και εφόσον δεν είναι κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού) διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονιών.
  • Εάν ο δικαιούχος ανήκει στην κατηγορία των «πολύδυμων τέκνων». Πρόκειται για τα δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ που έχουν δώσει την ίδια χρονιά πανελλαδικές.
  • Εάν ο δικαιούχος έχει γονείς, αδέλφια, παιδιά ή σύζυγο που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Εάν ο δικαιούχος είναι ορφανός από δύο γονείς.
  • Εάν ο δικαιούχος είναι παιδί θυμάτων της τρομοκρατίας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ
Σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι σπουδαστές ενάντια στις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση της σχολής

Από τη συμμετοχή του συλλόγου στο προχτεσινό συλλαλητήριο των σπουδαστών ΤΕΙ
Από τη συμμετοχή του συλλόγου στο προχτεσινό συλλαλητήριο των σπουδαστών ΤΕΙ
Σήμερα 11 ώρα οι σπουδαστές του Συλλόγου της ΑΣΠΑΙΤΕ θα κάνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις που προωθούνται στη σχολή τους. Ο Σύλλογος το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις, στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της σχολής τους, στις ελλείψεις και την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα ιδρύματα λόγω υποχρηματοδότησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλόγου, χτες, έδωσε συνέντευξη Τύπου. Θυμίζουμε πως η τελευταία μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισε «καθαίρεση του ΔΣ και δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής η οποία θα έχει την ευθύνη να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΓΣ» και θα ορίσει εκλογές εντός 10 ημερών από την ημέρα της Συνέλευσης. Οι εκλογές αποφασίστηκαν για την Τρίτη 18 Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ενώ ήταν στη Συντονιστική Επιτροπή... θυμήθηκαν μετά ότι η απόφαση δεν τους κάνει και αποχώρησαν. Προφανώς τους... φταίει ότι η Συνέλευση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την καθαίρεση του ΔΣ όπου είχε αυτοδυναμία η ΠΑΣΠ, τονίζοντας πως «οι υπάρχοντες συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν πέρσι το Μάη στις εκλογές, από τους σπουδαστές, δε μας αντιπροσωπεύουν, δεν αντιπροσωπεύουν τις διαθέσεις μας».

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι σπουδαστές αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ιστορικό που τους οδήγησε στις κινητοποιήσεις, στη στάση της διοίκησης που κάλεσε τους συλλόγους καθηγητών, σπουδαστών και διοικητικών να κάνουν προτάσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (καταργήσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων). Θύμισαν ότι η ΠΑΣΠ βγήκε μπροστά απ' όλους καταθέτοντας πρόταση για συγχωνεύσεις τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, λειτουργώντας σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι σπουδαστές με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων τάχθηκαν ενάντια στις συγχωνεύσεις και απαιτούν καμία περικοπή σε σπουδαστές, καθηγητές, εργαζόμενους, όχι στο ξεπούλημα της ΑΣΠΑΙΤΕ, όλοι οι σπουδαστές να πάρουν πτυχίο της σχολής που έχουν περάσει, επαρκή χρηματοδότηση κ.ά.

Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως σε πάρα πολλά ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι έκτακτο (συγκεκριμένα στη σχολή πρόκειται για τους μισούς περίπου διδάσκοντες). Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και, όπως ανέφεραν οι σπουδαστές, υπάρχουν ακόμα και εργαστήρια με 40 άτομα! Θυμίζουμε πως στα ΤΕΙ υπάρχουν λίστες αναμονής για εργαστήρια, ενώ στα θεωρητικά μαθήματα οι σπουδαστές στοιβάζονται στα αμφιθέατρα όπου υπάρχουν.

Οι σπουδαστές στη συνέντευξη Τύπου έθεσαν και ένα άλλο θέμα: Μέσα από το μνημόνιο 3 παραχωρήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης της σχολής (περίπου 60 στρέμματα) στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Οπως τόνισαν σκοπός είναι να περάσει η περιουσία της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για να δοθεί εύκολα στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού πρόκειται για έκταση - «φιλέτο»(συνορεύει με δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τη Λεωφόρο Κύμης και την Αττική Οδό) κ.ά.

Οι μαθητές πάνε θέατρο

Οι μαθητικές Οργανώσεις της Αττικής της ΚΝΕ θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει», του Κώστα Βάρναλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, την Πέμπτη 27/12, στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι - στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη γέννηση, την ανάπτυξη της θρησκείας και το ρόλο της σήμερα. Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή και στο τηλέφωνο 694.2693.007.

Διαμαρτυρία των αδιόριστων πανεπιστημιακών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ Υπό Αναμονή Τοποθέτησης "Α-Λέκτωρ"».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για πάνω από 900 εκλεγμένους πανεπιστημιακούς, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στα ιδρύματα χωρίς να είναι ενταγμένοι σε κανένα εργασιακό καθεστώς και αναμένουν το διορισμό τους αλλά μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει μόνο εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org