ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Καλεί σε οργάνωση της πάλης για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε μια περίοδο που τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά έχουν υποστεί αιματηρές περικοπές στα εισοδήματά τους, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Ολόκληρο το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση προχωράει σε εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε μια περίοδο όπου:

Η ανεργία έχει φτάσει σε τεράστια ύψη και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται αφαίμαξη σε ό,τι έχει απομείνει στα λαϊκά στρώματα.

Οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων μαζί με την απλήρωτη δουλειά που έχουν πάρει καθολικό χαραχτήρα.

Οι δαπάνες για τα φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, τη μόρφωση εξοντώνουν το λαό.

Οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος είναι τρομακτικές για τα λαϊκά στρώματα και κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, προωθείται ενιαία τιμολόγηση από τα 0-2.000 KWH και θα επιβληθούν σε 3 δόσεις μέσα στο 2013 (ΓΕΝΑΡΗΣ 10,8% - ΜΑΗΣ 6,3% - ΙΟΥΛΗΣ 6,1%).

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το 2011 και 2012.

Οι αυξήσεις αυτές θα επιδεινώσουν δραματικά τα προβλήματα και την αδυναμία ανταπόκρισης από τα λαϊκά στρώματα λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης

Σήμερα κάθε ημέρα γίνονται 1.000 διακοπές ρεύματος γιατί αδυνατούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν. Μετά τις αυξήσεις στην κυριολεξία θα βυθίσουν στο σκοτάδι τους συνταξιούχους, τους ανέργους.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για αύξηση του κόστους, είναι αποτέλεσμα των νόμων και αποφάσεων των κυβερνήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.

Στην ουσία όμως παράλληλα προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του τομέα της ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας που απαιτούν τα μονοπώλια που θα τις αγοράσουν.

Σήμερα δεν φτάνει η αυτονόητη καταγγελία των αντιλαϊκών μέτρων ταυτόχρονα απαιτείται:

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν και να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, να μην εφαρμοστεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αποτελεί αναγκαιότητα ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα διασφαλίσει τη δραστική μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ρεύματος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να μην γίνει καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μείωση κατά 30% στα τιμολόγια των λαϊκών στρωμάτων.

Καμιά διακοπή ρεύματος σε άνεργους, σε απολυμένους, σε απλήρωτους, σε αυτούς που αδυνατούν λόγω της κρίσης να πληρώσουν το ρεύμα».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυνατό μήνυμα, χτες και από τα Φάρσαλα

Σήμερα η συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς

Μετά την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα την περασμένη Δευτέρα, χτες και στα Φάρσαλα η αγροτική κινητοποίηση, που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων, ήταν μαζική και δυναμική, με τη συμμετοχή δεκάδων τρακτέρ και εκατοντάδων αγροτών. Σήμερα στον «αγωνιστικό χορό» μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, με συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μετά τις γιορτές, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η φτωχή αγροτιά βγαίνει στους δρόμους για να εναντιωθεί, αγωνιστικά, στη βάρβαρη πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης που την καταληστεύει και για να συγκρουστεί, μετωπικά, με την καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που την ξεκληρίζει.

Διεκδικεί λύσεις στα πολλά προβλήματά της και παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την προοπτική μιας διαφορετική αγροτικής ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ξέρουν οι φτωχοί αγρότες, ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας τους χρειάζεται να στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γi' αυτό και στις κινητοποιήσεις τους ζητούν να εκφραστεί η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων. Ξέρουν, επίσης, ότι για να έχει προοπτική η πάλη τους χρειάζεται να συνδέεται και να συμβαδίζει με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων. Και η ΠΑΣΥ συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, στην κατεύθυνση συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας, που θα είναι σε θέση να συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων για να την ανατρέψει.

Στην πλατεία των Φαρσάλων

Στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, που ήταν «ζωσμένη» από τα τρακτέρ,χτυπούσε, χτες, η αγωνιζόμενη καρδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι Φαρσαλινοί αγρότες έστειλαν δυνατό μήνυμα αγροτικής αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης.

Η αγωνιστική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας και του ΤΟΕΒ και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας,πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αφού σημείωσε ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει υποστεί συρρίκνωση εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ, που επιβάλλει χαμηλές τιμές στα προϊόντα, άγριες περικοπές στις επιδοτήσεις, αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στα νέα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης που θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση, στα οποία περιλαμβάνονται:

* Το κράτημα λογιστικών βιβλίων και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που θα σημάνει τη φορολόγηση των αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ συζητάνε να μπει χαράτσι και στα χωράφια.

* Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6%, για φέτος, με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργησή της.

* Η μείωση κατά 30 ευρώ στις ήδη χαμηλές αγροτικές συντάξεις και η κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, μαζί με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

* Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ για την υγεία κατά 70% και στη συμμετοχή στα φάρμακα που φτάνει στο 35%, στις εισφορές για την αγροτική σύνταξη με την υποχρεωτική αλλαγή κλιμακίου, ενώ, ήδη, έχει επιβληθεί μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.

* Η αύξηση κατά 30% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα, ενώ έρχεται κι άλλη και το Γενάρη.

* Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και η κατάργηση της επιστροφής φόρου.

* Η επιβολή αυξημένων τελών ύδρευσης στα χωριά από τους «καποδιστριακούς» δήμους.

* Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει την καταστροφή στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και να καταβάλλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν έχουν πιάσει το πλαφόν.

Ο Ρ. Μαρούδας, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να συνεχίσουν, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά, τον αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών μαζικών αγώνων μας, των πολυήμερων μπλόκων. Η απογοήτευση και η μοιρολατρία μόνο νέα βάρβαρα μέτρα θα φέρει από την κυβέρνηση και την ΕΕ, οδηγώντας μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χωρίς τους σκληρούς αγώνες μας θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα. Εμπρός να αντισταθούμε στην άγρια αντιαγροτική επίθεση που βιώνουμε!».

ΤΕΛΟΣ ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ)
Αλλαγές με ελάφρυνση των βιομηχανιών

Στο αυστριακό πρότυπο θα βασιστεί η ΡΑΕ για τις αλλαγές στον επιμερισμό της χρέωσης

Αμεση σχέση με τα τιμολόγια έχουν και οι δομικές αλλαγές στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την αλλαγή της μεθοδολογίας επιμερισμού του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, ώστε να μειώσει την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

Μετά από δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ως βάση των αλλαγών, το αυστριακό πρότυπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των φορέων που κλήθηκαν να διατυπώσουν γνώμη είναι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, ενώ οι κατευθύνσεις της ΡΑΕ συνάντησαν σχεδόν καθολική αποδοχή! Ο ΣΕΒ μίλησε για «ορθολογική» μεθοδολογία, που ικανοποιεί παλιό αίτημα της βιομηχανίας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της νέας μεθοδολογίας καταργείται το ανώτατο πλαφόν χρέωσης, απαλλάσσονται από το τέλος οι αυτοπαραγωγοί από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ και ΑΠΕ (θα ζητήσει νομοθετική τροποποίηση), δε θα ισχύει πάγια χρέωση, αλλά μόνο ενέργειας, ενώ θα επιμερίζεται και στους πελάτες που απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης Συστήματος και Δικτύου.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στο ξεκλήρισμα των αγροτών

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζει η ΟΓΕ, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι γυναίκες αγρότισσες έχουν αρκετούς λόγους να είναι στους δρόμους μαζί με τους άνδρες τους. Οι γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου έχουν απέναντί τους την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, πολιτική που συντρίβει τη ζωή τους, που οδηγεί κάθε χρόνο χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Βιώνουν την ερήμωση των χωριών τους. Αντιλαμβάνονται ότι αυτή η αντιαγροτική πολιτική τις θέλει στο περιθώριο.

Η κραυγαλέα ανισότητα που βιώνουν οι γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου όλο και περισσότερο μεγαλώνει».

Η ΟΓΕ καλεί τις αγρότισσες να μην ξεγελαστούν από «τα διάφορα τεχνάσματα που προσπαθούν να στήσουν στην πλάτη του αγροτικού κινήματος η ΕΕ, η συγκυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες», να παλέψουν ενάντια στην πολιτική «που οδηγεί τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων και στη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος», να απαντήσουν με την πάλη τους «για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, όπου θα μπορούν να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org