ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανελλαδικά συλλαλητήρια την Πέμπτη

Μέτωπο ενάντια στην αναδουλειά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης υψώνει η Ομοσπονδία. Απεργία στις 16 του Γενάρη

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ανεργία και την αναδουλειά στον κλάδο των κατασκευών και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια - που θα έχει ως συνέπεια σχεδόν κανένας οικοδόμος να μην μπορεί να βγει στη σύνταξη - προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, καλεί σε πανελλαδικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, ενώ την Τετάρτη 16 Γενάρη 2013 σε απεργία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Η ανεργία στον κλάδο των Κατασκευών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Από 200 χιλιάδες οικοδόμοι που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ το 2005 σήμερα, μετά βίας, φθάνουν τις 35 χιλιάδες και αυτοί όχι με πλήρη απασχόληση. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο σύνολο του κλάδου.

Η κατασκευή κατοικιών έχει φρακάρει.

Τα δημόσια έργα είναι "παγωμένα", νέα δεν εξαγγέλλονται.

Τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας τον κατάργησε η τρικομματική κυβέρνηση.

Η ανεργία στον κλάδο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη Παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη θα περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60 χρόνια τους, με κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι φανερό ότι από αυτή την πλευρά θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ' αυτή την ηλικία.

Δεν πάει άλλο. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα είναι μονόδρομος.

Οι οικοδόμοι δίνουν συνέχεια στους μεγαλειώδεις αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

  • Την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., πανελλαδικά σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Για την Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
  • Απεργούμε πανελλαδικά την Τετάρτη 16 Γενάρη 2013. Απαιτούμε μέτρα για την ανεργία, ανακούφιση των ανέργων, επίδομα ανεργίας στους ανέργους, κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια».
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαίτησαν αυτά που δικαιούνται

Σε μαζική συγκέντρωση μετατράπηκε χτες το πρωί η παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ
«Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητούν τα γηρατειά», απαίτησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι σε μια ιδιαίτερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και οι Πανελλαδικές Ενώσεις ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν προετοιμάσει οι οργανώσεις των συνταξιούχων ουσιαστικά μετατράπηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που φτάνει μάλιστα στο σημείο να περικόπτονται και οι παροχές που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους.

Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν στις 20 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα με κεντρική στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι κινήθηκαν σταθερά στην ίδια εφαρμοζόμενη πολιτική που έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Στα πλαίσια αυτά, όπως ενημέρωσε η αντιπροσωπεία, οι δύο επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ υποστήριξαν ότι υπάρχει «σφιχτό οικονομικό πλαίσιο» ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη «εξορθολογισμού και καταπολέμηση της σπατάλης». Την ίδια στιγμή, παρέπεμψαν την εξόφληση των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη λύση άλλων προβλημάτων στην καταβολή της δόσης!!!

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο με τα αιτήματα των συνταξιούχων ζητώντας μεταξύ άλλων: Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που κουρεύτηκαν. Αμεση αποπληρωμή των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αποφασιστικά. Η σημερινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή, γιατί η τραγική κατάσταση που είμαστε θα χειροτερεύσει παραπέρα. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να παλέψουμε ώστε η οικονομία και η εξουσία να έρθει στα χέρια του λαού».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα ο Πέτρος Βαβούγιος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων και ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κόβει ολόκληρους μισθούς και απειλεί με διώξεις!

Εντείνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τους άθλιους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), που εμπίπτουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απειλεί με παρακράτηση του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων μέχρι και τη μη καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) στους δήμους. Επιπλέον, απειλεί ακόμα και τους εργαζόμενους στα λογιστήρια των υπηρεσιών του Δημοσίου με διώξεις εάν οι πληρωμές στους συναδέλφους τους γίνονται εκτός του μηχανισμού Ενιαίας Αρχής Πληρωμών! Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την εφαρμογή του νόμου για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις αλλά και την υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Συγκεκριμένα, σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναρτήθηκε προχτές στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, προβλέπονται τα εξής:

  • Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τη λίστα με τους υπαλλήλους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή αργία. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών ελέγχει αν αυτοί οι υπάλληλοι πληρώνονται με το 75% των αποδοχών τους. Αν παραβιάζεται ο νόμος και δεν πληρώνονται με το 75% αλλά με το 100% η Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποχρεούται να προβεί σε προσωρινή παρακράτηση του συνόλου των αποδοχών για όσο διάστημα ο νόμος δεν τηρείται.
  • Η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απογραφεί γίνεται υποχρεωτικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών:

Τα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή, οι υπάλληλοι των λογιστηρίων των υπηρεσιών και όσοι άλλοι εμπλέκονται) που παραβιάζουν το νόμο και πληρώνουν τους υπαλλήλους εκτός Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες: Απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή.

Για τα Νομικά Πρόσωπα που κάνουν το ίδιο δε θα τους καταβάλλεται η μισθοδοσία προσωπικού ή θα τους παρακρατείται το ανάλογο ποσό από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν.

Για τους ΟΤΑ που πληρώνουν το προσωπικό τους εκτός Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα τους παρακρατείται μέρος ή το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και Επιχορηγήσεων. Επίσης, δε θα τους δίνεται έγκριση να προσλάβουν συμβασιούχους.

Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν έχει δώσει στοιχεία για τους υπό διαθεσιμότητα - απόλυση εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτό, η συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει τους εκβιασμούς, αρχικά με την πρόβλεψη ότι θα μπουν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ, ακόμα και εκείνοι που δεν εμπίπτουν στο νόμο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει επίσης για τους διοικητικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ: Πρόσληψη με αντικειμενικά κριτήρια και αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι η πρόσληψη που έγινε: α) Μετά από δημόσια προκήρυξη και γραπτό διαγωνισμό πριν δημιουργηθεί το ΑΣΕΠ. β) Η πρόσληψη που έγινε με διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ αφότου δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σωτήρη Πουλικόγιαννη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον ειδικό συντονιστή για τα θέματα των Ναυπηγείων Ν. Αναστασόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκαν για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα τα ναυπηγεία.

Νέα σύσκεψη έχει οριστεί για τη Δευτέρα στο Πεντάγωνο υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, αλλά και του ειδικού συντονιστή που είχε διορίσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι, Ν. Αθανασόπουλου.

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Δευτέρας στο Πεντάγωνο συνεχίζοντας τη μάχη τους ενάντια στην εξαθλίωση, όπου τους έχει καταδικάσει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων, επιβάλλοντας το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μέτρο που είναι σε ισχύ από τις 18 Απρίλη και συνεχίζεται με τη στήριξη και της συγκυβέρνησης, με αποτέλεσμα 1.000 εργατικές οικογένειες να βιώνουν έναν εφιάλτη, με ρεύμα και νερό κομμένα, ενώ είναι αρκετές αυτές που ζουν πλέον από συσσίτια.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org