ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΑ 92 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κόμμα ικανό να εκπληρώσει νικηφόρα την αποστολή του

«Διδαγμένοι από την 92χρονη ιστορία του Κόμματός μας, γινόμαστε πιο απαιτητικοί, αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες» σημείωσε ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

«Εμπνεόμαστε από τη δράση του ΚΚΕ και συνεχίζουμε μπροστά, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα». Αυτό το μήνυμα έστειλαν τα «κόκκινα νιάτα» της Μαγνησίας, στην εκδήλωση τιμής για τα 92 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το ΝΣ της ΚΝΕ, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο.«Η ΚΝΕ, τιμάει τα 92 χρόνια από τη δημιουργία του κόμματος, με αισιοδοξία, επαναστατικότητα και όχι ως μία μνημειακή επέτειο» τόνισε, μιλώντας στην εκδήλωση ο Κ. Βλαχούτσος, γραμματέας του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η δημιουργία του ΚΚΕ σήμανε την αρχή της πάλης για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική τάξη, τα κόμματά της και το κράτος της. Εξέφρασε την αναγκαιότητα και έριξε την ιδέα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και μπόλιασε μ' αυτήν γενιές και γενιές εργατών, διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές πρωτοπόρων αγωνιστών που γι' αυτό το σκοπό έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους».

Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση σημείωσε: «Σήμερα μπροστά μας η καπιταλιστική κρίση θέτει πιο επιτακτικά το δίλημμα: Ανάπτυξη για τα μονοπώλια, για την κερδοφορία τους, με τίμημα την εξαθλίωση των λαού ή ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και κατάργηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αναπαλαίωση του σάπιου αστικού συστήματος και εκσυγχρονισμός του με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου ή πάλη για την ανατροπή τους και την εγκαθίδρυση μιας λαϊκής εξουσίας. Αυτό το σύστημα έχει ιστορικά τελειώσει. Δεν μπορεί να δώσει τίποτα στην ανθρωπότητα παρά μόνο νέα βάσανα».

Συνεχίζοντας, ο Τ. Τσιαπλές τόνισε ότι «αν δε γίνουν αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, αν δεν έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, αν δεν κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, δε θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Και κατέληξε: «Απαιτείται, σήμερα, Κόμμα πιο ικανό να προετοιμάζει τις γραμμές του και ταυτόχρονα το εργατικό κίνημα. Κόμμα αποφασισμένο και πεισμένο ότι μπορεί να φέρει νικηφόρα σε πέρας την αποστολή του, ξεπερνώντας τις δυσκολίες.

Απαιτείται Κόμμα προσηλωμένο και ικανό να προωθεί τη στρατηγική του με γερούς ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς με την εργατική τάξη. Κόμμα και εργατική τάξη ικανά να αξιοποιήσουν την κρίση του συστήματος για να φέρουν την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Κόμμα που να μπολιάζει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα με την πολιτική του πρόταση εξουσίας.

Διδαγμένοι από την 92χρονη ιστορία του Κόμματός μας, γινόμαστε πιο απαιτητικοί, αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής του πρότασης, για να υιοθετηθεί, να γίνει δύναμη στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της, την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Αυτό το καθήκον πέφτει και στις δυνάμεις της ΚΝΕ, που θα αποτελέσουν τα αυριανά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Ζητάει συνεκμετάλλευση 50% - 50%

«Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους» λέει σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς

Τουρκική και ελληνική αστική τάξη προωθούν από κοινού τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, προσδοκώντας να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της αμυντικής δυνατότητας της χώρας

Associated Press

Τουρκική και ελληνική αστική τάξη προωθούν από κοινού τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, προσδοκώντας να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της αμυντικής δυνατότητας της χώρας
Με ακόμα πιο κυνικό τρόπο, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, θέτει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου το Αιγαίου, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή». Μάλιστα, αναφέρει και ποσοστά 50-50 για την εκμετάλλευση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται να διαμορφώσουν το σκηνικό ενόψει και της επίσκεψης στην Τουρκία του Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στις 4 Γενάρη 2011 θα εγκαινιάσει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν την ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών και όπου οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, να ανακοινώσουν το «σχέδιο ειρήνης» μεταξύ των δύο χωρών «με πρώτα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο και έχοντας σαν δεδομένο ότι η ελληνική αστική τάξη έχει στρατηγικά επιλέξει τη λύση της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, ανέφερε:

«Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Ετσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν».

Η άποψη αυτή του Τούρκου υπουργού έρχεται να «δέσει» με όσα είχε πει προ μηνών ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, αφήνοντας έτσι εκτός το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, το οποίο με βάση τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ανήκει στην Ελλάδα.

Ο Ε. Μπαγίς πάει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ποσοστά συνεκμετάλλευσης 50-50, σαν να πρόκειται για μια αδέσποτη περιοχή και όχι για το θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τα ελληνικά νησιά ή παρεμβάλλεται μεταξύ ελληνικών νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μιλάει ακόμα για «πλατφόρμες λύσεις», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανάλογες διευθετήσεις συνολικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Τούρκος υπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει την τουρκική απειλή για «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια, καθώς δεν απαντάει σε σχετική ερώτηση και απλά υποστηρίζει «δε με ενδιαφέρει το πρόβλημα, αλλά έχω τη λύση. Οταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, δε θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους».

Ταυτόχρονα, με άκρως κυνικό τρόπο, προβάλλει το μέγεθος της Τουρκίας ως απειλή απέναντι στην Ελλάδα. «Για την Ελλάδα, λέει, η Τουρκία μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή, αλλά για την Τουρκία, πιστέψτε με, η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώνει έτοιμη για λύση ή για κρίση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

«Ετοιμη» για όλα δηλώνει η Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της Αγκυρας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη σε κυπριακή εφημερίδα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη για τη μεγάλη λύση, έτοιμη για μη λύση και έτοιμη για μία μεγάλη κρίση», προσθέτοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν περνάει από την Κύπρο. Υποστήριξε ακόμα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η ΕΕ «τηρούσε τις δεσμεύσεις της» και ξεκινούσε απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας εμμέσως δηλαδή το ψευδοκράτος.

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Βολκάν γίνεται αναφορά σε «μυστική δημοσκόπηση», από το Τμήμα της Αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ για την Κύπρο, στην οποία σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζει λύση στη βάση «ενός κράτους, ενός λαού, μίας κυριαρχίας και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία του τουρκικού στρατού», ενώ η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί «λύση δύο κρατών, δύο λαών και δύο κυριαρχιών, θεωρώντας ιδανική λύση την αναγνώριση του ψευδοκράτους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ