ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Σχετικά με το επικείμενο ξεπούλημα της ΑΤΕ και των θυγατρικών της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε:

«Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, των θυγατρικών της εταιριών και των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ-ΑΣΟ όπως ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΡΟΔΟΠΗ κ.ά., που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, αποτελεί αντιδραστική διαρθρωτική αλλαγή στην αγροτική οικονομία, που τις συνέπειές της θα τις πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Με τις αλλαγές αυτές θα ενταθεί ο τοκογλυφικός χαρακτήρας της ΑΤΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και συνεταιρισμών. Θα περικοπούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις τους. Θα επιταχυνθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών. Θα οργιάσει ακόμη περισσότερο η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών. Θα αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο και θα αφαιρεθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων στις παραπάνω επιχειρήσεις. Θα επιταχυνθεί ο παραπέρα οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός της υπαίθρου.

Οι αλλαγές αυτές μαζί με τις ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, έχουν στόχο να συγκεντρώσουν τη γη και την αγροτική παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Να αυξήσουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Το ΚΚΕ ριζικά αντίθετο με αυτές τις αλλαγές καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και στις εταιρίες της να συντονίσουν την πάλη τους, για να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα, να συμβάλουν με την πάλη τους στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που θα αναδείξει και θα στηρίξει μια λαϊκή εξουσία, για να εφαρμόσει φιλεργατική - φιλοαγροτική πολιτική. Στα πλαίσια αυτής της λαϊκής οικονομίας η δημόσια ΑΤΕ, οι δημόσιοι αγροτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις θα έχουν κοινωνικό, αναπτυξιακό, παραγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Θα στηρίζουν και θα συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναζωογόνηση της υπαίθρου».

ΛΕΣΒΟΣ
Συλλήψεις και λίστες «τρομοκρατών» αγροτών

Με τον αυταρχισμό και την ενεργοποίηση των δυνάμεων καταστολής, επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τους αγώνες των αγροτών

Με τη σύλληψη αγρότη που συμμετείχε στο προχτεσινό συλλαλητήριο και με την κατάρτιση λίστας αγροτών, που αναφέρει ονοματεπώνυμο, ηλικία και τόπο διαμονής των διαδηλωτών, οι οποίοι πήραν μέρος στο προχθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη, επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγωνιζόμενων αγροτών. Εν είδει «καταζητούνται», η αστυνομική διεύθυνση - σαφώς με άνωθεν εντολές - κατάρτισε και δημοσιοποίησε χτες λίστα που περιλαμβάνει εφτά αγρότες. Ετσι, κυβέρνηση και αστυνομικές αρχές ευελπιστούν να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των αγροτών, οι οποίοι, κατά την προηγούμενη μέρα στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης, υπέστησαν τη βία των αστυνομικών αρχών, όταν αντιπροσωπεία τους ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Αιγαίου. Σα να μην έφτανε αυτό, χθες το πρωί, αστυνομικοί συνέλαβαν στη δουλιά του και οδήγησαν σιδεροδέσμιο στο τμήμα τον αγρότη Μιχάλη Κουρκουρή, ο οποίος δουλεύει ως εποχικός στο Δήμο Γέρας. Τελικώς, με παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη και του δημάρχου Γέρας, ο Μ. Κουρκουρής αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Λέσβου αναφέρει: «Η ΣΕΑ των αγροτών Λέσβου καταγγέλλει στους αγρότες και σε ολόκληρο το λαό του νησιού μας τις παρακάτω ενέργειες των αστυνομικών αρχών, που γίνονται με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης:

1) Η αστυνομική διεύθυνση, με πρωτοφανή, όσο και απαράδεκτη ανακοίνωσή της, απαγγέλλει κατηγορητήριο σε 7 αγρότες, χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτα σε βάρος τους, απλά και μόνο γιατί συμμετείχαν στο συλαλλητήριο.

2) Προχώρησε στη σύλληψη αγρότη από τη Γέρα, τον οποίο οδήγησε σιδεροδέσμιο στη Μυτιλήνη σαν να επρόκειτο για εγκληματία του κοινού Ποινικού Δικαίου.

3) Εχει εξαπολύσει κυριολεκτικά ένα πογκρόμ ενάντια στο λαό του νησιού μας - με τις κλήσεις που μοιράζει - ιδιαίτερα στη Γέρα. Επίσης, η ΣΕΑ καταγγέλλει το βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαδέλη, που με δηλώσεις του ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα της Μυτιλήνης, ρίχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει με τις ενέργειές της η ηγεσία του υπουργείου Αιγαίου, μη αναλογιζόμενος τις συνέπειες που μπορεί να έχει η δήλωσή του αυτή.

Η ΣΕΑ κάνει καθαρό στους αγρότες ότι στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι η κάλυψη των τεράστιων ευθυνών που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τη στάση της και με τις ενέργειές της, που αντιμετώπισε τους αγρότες του νησιού μας σαν τον εχθρό λαό, με στόχο να εκφοβίσει το λαό μας και να τον μετατρέψει σε παθητικό αποδέκτη της αντιαγροτικής της πολιτικής. Καλεί τους αγρότες, τους εργαζόμενους και ολόκληρο το λαό του νησιού μας να απαντήσει σ' αυτήν την προσπάθεια με το ανέβασμα της πάλης του για τη διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων μας.

Στα πλαίσια αυτά, η Γραμματεία της ΣΕΑ ανακοινώνει ότι η σύσκεψη των μελών της και άλλων εκπροσώπων που είχε αρχικά προγραμματίσει για να γίνει την Τρίτη 18 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

«Λούστρο» στη φτώχεια των αγροτών

Να εμφανίσει ως «χριστουγεννιάτικο μποναμά» στους αγρότες το γεγονός ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα Leader + (Λίντερ Πλας) επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς παραχωρώντας και σχετική πανηγυρική συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός, δήλωσε στη συνέντευξη πως τον ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή γιατί γίνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους αγρότες. Οταν όμως ρωτήθηκε τι έγινε με τα προηγούμενα προγράμματα και τι όφελος θα έχουν οι αγρότες από το Λίντερ Πλας, «το γύρισε στο καλαματιανό»! Ο απολογισμός, είπε, θα γίνει τις επόμενες μέρες, ενώ για τα οφέλη των αγροτών απέφυγε να... κάνει προβλέψεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι αγρότες για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να ευνοηθούν από το λίντερ, ούτε στο θέμα της βελτίωσης του εισοδήματός τους, ούτε στην ανάπτυξη της παραγωγής τους.

Οι λεγόμενες «καινοτόμες» δράσεις αυτού του προγράμματος, δηλαδή, ξενώνες, μονοπάτια, αγροτικά μουσεία, συσκευαστήρια αρωματικών φυτών κλπ., θα ωφελήσουν ξανά, στο όνομα της ανάπτυξης της υπαίθρου, κυρίως μη αγρότες επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα ωφεληθούν και διάφορες μελετητικές και αναπτυξιακές εταιρίες, καθώς και οι λεγόμενοι «συλλογικοί φορείς». Οσο για τα κονδύλια το νέου Λίντερ Πλας που διαρκεί μέχρι το 2006, όπως ανακοινώθηκε χτες, η κοινοτική συνεισφορά θα είναι 182.900.000 ευρώ (62,32 δισ. δραχμές περίπου) η εθνική συμμετοχή 68.282.221 ευρώ (23,27 δισ. δραχμές) και η ιδιωτική συμμετοχή είναι 141.432.222 ευρώ (48,1 δισ. δραχμές).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ