ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Σύντομα, ξανά στους δρόμους!

Νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται ν' αποφασιστεί στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη, στις 19 Δεκέμβρη, στα Φάρσαλα

Νέα κλιμάκωση της πάλης της αγροτιάς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται ν' αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Δεκέμβρη, στα Φάρσαλα. Αυτό, άλλωστε, ζήτησαν από τους ηγέτες του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος οι χιλιάδες αγωνιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στις τριήμερες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, σ' όλη τη χώρα, στις αρχές της βδομάδας που διανύουμε. Αυτό ζητάνε και όσοι αγρότες δεν πήραν μέρος σ' αυτήν την κινητοποίηση - για πολλούς και διάφορους λόγους - αλλά είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην ερχόμενη.

Η επιτυχία της τριήμερης πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και διαμορφώθηκε το κατάλληλο κλίμα - τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, με χιλιάδες τρακτέρ, που προηγήθηκαν, στη Θεσσαλία, προδίκαζαν το αποτέλεσμα και της πανελλαδικής κινητοποίησης - αλλά και γιατί είναι τόσο οξυμένα τα αγροτικά προβλήματα στην Ελλάδα, που «θέλουν δε θέλουν» οι αγρότες θ' αγωνιστούν.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τους αγροτικούς αγώνες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην τελευταία δεκαετία, γνωρίζουν ότι η αγροτιά βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση. Και τούτο όχι γιατί οι αγρότες είναι «αγωνιστικοί τύποι», είτε γιατί «συνήθισαν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να βγαίνουν τους δρόμους και θέλουν όλο να ζητούν», ή γιατί «υποκινούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση» - όπως ισχυρίζονται κάποιοι «ειδικοί» και «ανίδεοι», «αφελείς» και «βαλτοί». - αλλά διότι:

  • Πρώτον, έχουν αντιληφθεί πως μόνον όταν βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν, κερδίζουν κάτι - έστω λίγο, ή και προσωρινό. Η πείρα τους δείχνει πως με παρακάλια προς τους κυβερνώντες, ή με κινητοποιήσεις, που διαθέτουν «τακτ» και ...δεν ενοχλούν κανένα, δεν πρόκειται να κερδίσουν το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι όλοι - και η κυβέρνηση και ο Φίσλερ ακόμα - αναγνωρίζουν το πρόβλημα και το δίκιο τους.
  • Δεύτερον, συνειδητοποιούν ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να διαμηνύσουν προς την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κοινή γνώμη της χώρας μας, τη συνολική διαφωνία τους με μια πολιτική, που τους ξεκληρίζει και τους «πετάει» σαν άχρηστα σκουπίδια στον «Καιάδα» της ανεργίας και στο αντιπαραγωγικό περιθώριο. Κι αυτή η πολιτική συνειδητοποίηση της μαχόμενης αγροτιάς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την κυβέρνηση, τη ΝΔ κι όλους όσοι υπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική αγροτικού ξεκληρίσματος.

Η τριήμερη πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε προχτές, όπως είχε προγραμματιστεί από το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, χωρίς η κυβέρνηση ν' ασχοληθεί και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εξεγερμένοι αγρότες. Γι' αυτό και ο αγώνας θα συνεχιστεί - το πότε ακριβώς, το πώς και το πού θα ξαναβγούν τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα, θα αποφασιστεί από τους εκπροσώπους της μαχόμενης αγροτιάς, στην πανελλαδική σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης, στα Φάρσαλα - πιο μαζικά, πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά. Αλλωστε, οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει πως, για να φέρουν επιτυχώς εις πέρας αυτόν τον αγώνα, πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με επιμονή, υπομονή και καρτερικότητα...


Π. Ρ.

Στα Φάρσαλα οι αποφάσεις

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παναγροτικές κινητοποιήσεις

Να ξανασυναντηθούν σε χρόνο που θα αποφασίσει στα Φάρσαλα η πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών αγώνα και των αγροτικών οργανώσεων, αποφάσισαν οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης που ολοκλήρωσαν αυτή τη φάση των πολυήμερων κινητοποιήσεων. Στο νομό Θεσσαλονίκης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών με την κορύφωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το συντονισμό με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη τη χώρα. Επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σειρά αγροτικών προϊόντων και κυρίως του βαμβακιού παρουσιάζουν ιδιαίτερη όξυνση και οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να βγουν στους δρόμους όταν αυτό αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των αγροτών στην πανελλαδική σύσκεψη των Φαρσάλων. Ακόμη αποφασίστηκε να συνεχίσει τη λειτουργία της η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης με συντονισμό των νομών, αλλά και πανελλαδικά.

Το ίδιο οι αγρότες του Κιλκίς πριν διαλύσουν το μπλόκο τους στο Πολύκαστρο εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή της περιοχής Παιονίας - Πολυκάστρου, μέλη της οποίας πρόκειται να εκπροσωπήσουν τους παραγωγούς του Κιλκίς στη σύσκεψη στα Φάρσαλα. Μεγάλη αντιπροσωπεία των αγροτών που πρωτοστάτησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις στα Γιαννιτσά, καθώς και αγροτικών - κτηνοτροφικών συλλόγων θα πάρει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλία. Επίσης αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών των Γρεβενών που πρόσφατα συγκροτήθηκε και πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του προχτεσινού συλλαλητηρίου, θα συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη.

Οι αγρότες του νομού Δράμας διέκοψαν χτες την κινητοποίηση τους στο κέντρο της πόλης, όπου δεκάδες αγρότες με τα μηχανήματα τους παρέμεναν έξω από τη Νομαρχία, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική. Στο τέλος με ψήφισμά τους οι παραγωγοί της Δράμας ενέκριναν την εκλογή συντονιστικής επιτροπής αγώνα που θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη στα Φάρσαλα.

Τέλος και η συντονιστική επιτροπή αγροτών του νομού Εβρου σε δύο συσκέψεις, μία στην Ορεστιάδα και μια στο Τυχερό, θα αποφασίσουν για κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα και τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη της 19ης Δεκέμβρη.

Στο νομό Σερρών και χτες οι αγρότες παρέμεναν σε κομβικά σημεία παρόλο το δριμύ ψύχος που επικρατούσε. Συγκεκριμένα στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα δεκάδες αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στις άκρες της οδού την οποία απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα. Επίσης στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, άλλοι συνάδελφοί τους απέκλεισαν για μια ώρα τη δίοδο.

Στη Δυτική Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι κινητοποιήσεις και των αγροτών στη Δυτική Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία, ολοκληρώθηκαν κατά μια μέρα παραπάνω οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό. Στο Κεφαλόβρυσο, όπου συγκεντρώθηκαν οι αγρότες και παρέταξαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κατά μήκος του εθνικού δρόμου, μετά την κινητοποίηση στο Σαμάρι και τη Χαλαζέα, χτυπούσε η καρδιά του αγροτικού κινήματος του νομού για τέσσερις ημέρες. Με έναν ωριαίο αποκλεισμό του εθνικού δρόμου χτες το μεσημέρι, ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται εντατικά για τα επόμενα βήματά τους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει την αντιαγροτική της πολιτική.

Στην Κέρκυρα, η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, σε σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί, αποφάσισε τη συμμετοχή αντιπροσωπείας αγροτών στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στα Φάρσαλα την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, ώστε να συντονίσουν από κοινού την πάλη τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους όλης της χώρας. Στο μεσοδιάστημα, ενόψει των αποφάσεων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, θα συνεχιστούν οι ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλου του νησιού.

Στην Καλαμάτα, συνεχίζονται οι περιοδείες σε όλο το νομό από τα μέλη και στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), με σταθμό τη σύσκεψη της ΣΕΑ την ερχόμενη Κυριακή στου Χανδρινού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τα αγροτικά

«Το αγροτικό ζήτημα και οι προτάσεις του ΚΚΕ» είναι το θέμα της συγκέντρωσης που διοργανώνει η Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 17/12, στις 6μ.μ., στην αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» (Κλεισθένους 15). Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ