ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πάνω από εκατό χιλιάδες «όχι» στην εκμετάλλευση

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή εργαζομένων από όλη την Ευρώπη στη συγκέντρωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

Παρά το τσουχτερό κρύο στις Βρυξέλλες, ανέβηκε χτες κατακόρυφα ο «πυρετός». Με τον ύμνο του ΕΛΑΣ, τα τραγούδια του Καζαντζίδη, του Ξυλούρη και του Παπακωνσταντίνου (διαβάστε πώς έγινε αυτό πιο κάτω), πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τη «φλόγα» τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια που απεργάζεται η άρχουσα τάξη για το μέλλον τους. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ, που έφεραν μέχρι το Βέλγιο τη φωνή της ελληνική ταξικής συνείδησης.

Από νωρίς το πρωί πολύχρωμα μπλοκ εργαζομένων γέμισαν τους δρόμους της πόλης, κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία ενάντια στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ στο Λάακεν των Βρυξελλών.

Φυσικά, η πολυχρωμία και η βοή δε σημαίνει απαραίτητα και ταξική ωριμότητα. Φρόντισε γι' αυτό η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές, που πρόβαλλαν ρεφορμιστικά συνθήματα, κινούμενοι αυστηρά στα όρια του συστήματος και τείνοντας χείρα συνεργασίας και κοινωνικής ειρήνης προς την ηγέτιδα κάστα με σκοπό μικρές και ανούσιες για τα λαϊκά στρώματα διορθώσεις.

Αυτή ήταν η μία πλευρά. Η άλλη ήταν αυτή των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ συμπεριλαμβανομένου. Των Ελλήνων αγωνιστών που έκλεψαν την παράσταση, απέσπασαν χειροκροτήματα και με ξενόγλωσσα φυλλάδια και πανό ενημέρωναν τους ξένους εργάτες για τις θέσεις τους.

Παραταγμένοι πίσω από το μπλοκ των απολυμένων της ΣΑΜΠΕΝΑ, αυτών που βίωσαν πολύ καλά τις «δυνατότητες» βελτίωσης του συστήματος και γι' αυτό οι απολυμένοι είχαν ως κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε την ευρωπαϊκή οικονομική τρομοκρατία».

Τα ηχεία των Βέλγων απολυμένων ανταπέδωσαν την ταξική αλληλεγγύη των Ελλήνων παίζοντας τον ύμνο του ΕΛΑΣ, τραγούδια του Καζαντζίδη, του Παπακωνσταντίνου, του Ξυλούρη, το «εμπρός μαρς αριστερά». Το ΠΑΜΕ συνέχισε έτσι στην κεφαλή της πορείας με τα τραγούδια του για πολύ μεγάλο διάστημα. Φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα κατά της νέας τάξης πραγμάτων, κατά των ιμπεριαλιστών, υπέρ των εργατικών αγώνων της ειρήνης και της σοσιαλιστικής προοπτικής. Με το μπλοκ του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης και Στρατής Κόρακας.

Μιλώντας στο «Ρ» το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δήμος Κουμπούρης σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ ενάντια στις επιδιώξεις και τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, ενάντια στα μέτρα που παίρνουν για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αγώνων με πρόσχημα την τρομοκρατία, που στόχο έχουν την παραπέρα καταστολή, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να διασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την κυριαρχία της άρχουσας τάξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας δήλωσε στο «Ρ»: «Είμαστε σήμερα εδώ με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εργαζομένων, για να διαδηλώσουμε όχι μόνο την αντίθεσή μας στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά και για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να περάσουμε στην αντεπίθεση. Τη θέλησή μας να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων σε όφελος των εργαζομένων και γενικότερα των λαών, για έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο ειρήνης αδελφοσύνης, αλληλεγγύης, έναν κόσμο της κοινωνικής προκοπής». Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστική και δυναμική την παρουσία της εργατικής τάξης από ολόκληρη την Ευρώπη χτες στις Βρυξέλλες. «Αυτό αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους προεξοφλούν τη νίκη του καπιταλισμού», κατέληξε.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός»

Χτες το βράδυ οι απολυμένοι της ΣΑΜΠΕΝΑ έκαναν τη δική τους συγκέντρωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μαυρίκος από το ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στα άλλα, ο συνδικαλιστής σημείωσε στην ομιλία του: «Με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο πολλές αεροπορικές εταιρίες έκλεισαν, όπως η SABENA και η Swiss Air. Αλλες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Στοιχεία διεθνών οργανισμών ομολογούν ότι το τελευταίο τρίμηνο απολύθηκαν, σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Ετσι είναι το σύστημα εκμετάλλευσης!

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου, αφού μέσα από αυτές, επιχειρεί να ξεπερνά τα προβλήματά του, να λεηλατεί τον πλούτο, να αυξάνει την ανεργία και να μεγαλώνει το βαθμό εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την κρατική αεροπορική εταιρία, πριν ένα μήνα, μέσω του χρηματιστηρίου, ιδιωτικοποίησε την κρατική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, πριν λίγα χρόνια ιδιωτικοποίησε τις τηλεπικοινωνίες».

Ο Γ. Μαυρίκος πρόσθεσε: «Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί πάντοτε και παντού, υπέρ των πολυεθνικών, υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των λαών και φτωχών χωρών. Εμείς, σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υποστηρίζουμε και προβάλλουμε σήμερα στην Ελλάδα, την ανάγκη να εθνικοποιηθούν, να περάσουν στο κράτος όλοι οι στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, η υγεία, η παιδεία, η ναυπηγική βιομηχανία, η πολεμική βιομηχανία».

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών»

Δυναμική καταδίκη των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού από χιλιάδες διαδηλωτές που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και έφτασαν με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τίποτα. Ούτε το τσουχτερό κρύο, ούτε η βροχή, ούτε οι πανικόβλητες αναγγελίες για επερχόμενο χιονιά - φονιά, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την οργή. Τίποτα δεν εμπόδισε και πάλι χτες χιλιάδες διαδηλωτές να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αθήνας και να βροντοφωνάξουν την απόφασή τους να οξύνουν την αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό, τους σχεδιασμούς του και τις πολιτικές του εκφράσεις.

Για κοντά δυόμισι ώρες χτες το απόγευμα (από τις 6 ως τις 8.30) η Αθήνα είχε πάρει σκυτάλη από τη μεσημεριανή διαδήλωση στις Βρυξέλλες και την παρέδωσε ξανά εκεί όπου το βράδυ γινόταν το μεγάλο συλλαλητήριο για τους απολυμένους της Σαμπένα. Εστελνε ταυτόχρονα αγωνιστικό χαιρετισμό στη Θεσσαλονίκη όπου επίσης άρχιζε η αντιιμπεριαλιστική ολονυχτία. Δυναμικά, μαζικά, μαχητικά, ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης διαδήλωσε ενάντια στα νέα αυταρχικά, κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Εκφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου άρχισαν να γεμίζουν από κόσμο. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και από κάθε γωνία της Αττικής γης, συγκεντρώνονταν μπροστά και γύρω από την κεντρική εξέδρα. Στις 6.15 η Πανεπιστημίου έκλεισε από τους διαδηλωτές που, κρατώντας πανό στα χέρια, έπαιρναν θέση για την πορεία που θα ακολουθούσε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, δε σταμάτησαν ούτε για ένα λεπτό να αναγγέλλουν συμμετοχές συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, που έπαιρναν μέρος. Λίγα λεπτά μετά τις 6.30 διαβάστηκε το μήνυμα του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Ευγ. Μαχαίρα προς τους συγκεντρωμένους.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και της ΕΕ», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωση Γ. Πέρρος που μίλησε εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας.

Για τους ιμπεριαλιστές, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο «τρομοκράτες είναι οι λαοί, όσοι αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο ο αγώνας αυτός να αποκτήσει βαθύτερα ταξικά χαρακτηριστικά, με στόχο την ολομέτωπη αντιπαράθεση της Εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της, όπως και αναγκαία γίνεται η διεθνοποίηση της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Πέρρος, καταδίκασε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστές, συμμετέχει στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εντάσσει τις Ενοπλες Δυνάμεις στον άδικο πόλεμο. Προχωρά σε ένα νέο κύμα αυταρχισμού, σε νέα περιστολή των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών». Ο Γ. Πέρρος κατέληξε: «Η ταξική πάλη είναι η μόνη αντίρροπη δύναμη απέναντι στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό».

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο Αλ. Τσώλης εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική, έχουμε παγκοσμιοποίηση της κρατικής τρομοκρατίας. Στην ανεργία και την εργοδοτική αυθαιρεσία τώρα προστίθενται το φακέλωμα των εργαζομένων, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και πορειών, οι οποίες θα αποτελούν «τρομοκρατική πράξη». Η Δημοκρατική Συσπείρωση αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός κινήματος υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Επίσης σε σύντομο χαιρετισμό της η Στ. Αλφιέρη από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», τόνισε ότι το αντικαπιταλιστικό κίνημα που έχει ξεδιπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη παλεύει για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και την ανεργία, για μια Ευρώπη που θα παρέχει πολιτικό άσυλο σε όλους τους μετανάστες, που θα σέβεται τη ζωή.

Η πορεία

Το σύνθημα δόθηκε, τα πανό απλώθηκαν στο πλάτος του δρόμου, η πορεία άρχισε. Το κρύο «τσάκιζε κόκαλα». Η απόφαση όμως ήταν φλόγα. Στόχος και πάλι η αμερικάνικη πρεσβεία. Το σύνθημα δίνει το στίγμα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 7 όταν η κεφαλή της πορείας κάνει τα πρώτα βήματα στην Πανεπιστημίου. Το πανό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη «Οχι στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς», δίνει μέσα σε λίγες λέξεις την ουσία της χθεσινοβραδινής συγκέντρωσης. Λίγο πιο πίσω, έξι μαυροφορεμένες κοπέλες «φορούν» στα σώματά τους πικέτες που σχηματίζουν τη φράση «Οχι στον Πόλεμο». Τρία τύμπανα δίνουν «ρυθμό» στη διαδήλωση. Εκεί στην κεφαλή της πορείας και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα.

«Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», διατρανώνουν οι διαδηλωτές, κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Η Επιτροπή νέων Οικοδόμων, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, δίνει το δικό της ξεχωριστό τόνο στη χθεσινή συγκέντρωση: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», γράφει το πανό. Λίγο πιο πίσω, η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά του Πολέμου δηλώνει: «ΟΧΙ στον πόλεμο - Αντίσταση τώρα».

Ιδιαίτερα συμβολικό, είναι το πανό του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών: «ΝΑΙ στη ζωή και τον αγώνα, ΟΧΙ στην εξάρτηση και την υποταγή». Μέσα σε μια φράση, συνέδεσε με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα κατά των ναρκωτικών με τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Δεκάδες ακόμα πανό ακολουθούν εκφράζοντας διάφορα αιτήματα του λαϊκού κινήματος.

Εξω από την ελληνική Βουλή, το σύνθημα δίνει το στίγμα: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», φωνάζουν οι διαδηλωτές και συνεχίζουν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί, φωνάζεται από όλους τους διαδηλωτές το ίδιο σύνθημα, με αυτό που η πορεία ξεκίνησε: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Μπους - Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής - Σημίτης, χειροκροτούν» και οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους, στους δρόμους του αγώνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φλόγα αντίστασης στον αντιλαϊκό παγετό

Θεσσαλονίκη - Βρυξέλλες. Μια αλυσίδα αντίστασης για τα ασφαλιστικά κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο, στην κρατική τρομοκρατία, συγκροτήθηκε χτες, για να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Στη Θεσσαλονίκη παρά το σφοδρό ψύχος, ο λαός με τη μαζική παρουσία του έστειλε σαφές το μήνυμα πως δεν ξεχνά τα δεινά που σπέρνουν σε όλο τον κόσμο οι ιμπεριαλιστές, πως συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα. Πολύμορφα, πρωτότυπα, εντάσσοντας στις μορφές συλλογικής πάλης και τη γιορτινή λαϊκή συνεύρεση. Χτες από τις 5 το απόγευμα μια τέτοια διαδήλωση αντίστασης και πάλης στήθηκε στο κέντρο της πόλης. Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ο λαός έστησε τη δική του γιορτή, αποκαλύπτοντας το αιματοβαμμένο μέλλον που σχεδιάζεται σε βάρος του. Προαναγγέλλοντας το μέλλον που αυτός οραματίζεται και για το οποίο είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί.

Από τη ζεστασιά του καναπέ, προτίμησαν τη «λάβα» που ξεχείλιζε και απλωνόταν γύρω από τα βαρέλια με τις φωτιές, πλάι στις σκηνές των αγροτών, του ΠΑΜΕ, της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Χειροκρότησαν τους νεολαίους που ανέβηκαν στην εξέδρα και τους συντρόφεψαν με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Τον Σέρτζιο με τα παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας, και το συγκρότημα της ΚΝΕ που ερμήνευσε πολιτικά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Και μετά αφέθηκε στους ρυθμούς της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, χόρεψε, γέλασε, ήπιε τσίπουρο και κρασί και τίμησε ανάλογα τα εδέσματα: φασολάδα, σουβλάκια, πιπεριές τουρσί κι ελιές.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως όσο οι πολεμικές δαπάνες αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες εξανεμίζονται. Πως η φορολογία αποζημίωσης των απολυμένων εργαζόμενων διανέμεται ως πριμ στους εργοδότες για νέες απολύσεις. Διαμήνυσε πως θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση του ευρωστρατού και την εφαρμογή του ευρωτρομονόμου.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν ο Μ. Κωνσταντινίδης εκπρόσωπος της ΝΔΕ, ο Π. Κουτσιανάς εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ο Σ. Ζαριαννόπουλος εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, η Η. Ραΐζη εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, και ο Ν. Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΕΚΘ.

Στο μεσοδιάστημα και ενώ η εκδήλωση εξελισσόταν, ο λαός μετέφερε τα δώρα του στα Προξενεία των χωρών που πρωτοστατούν στον πόλεμο για την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης.

Αρχικά στο προξενείο των ΗΠΑ και στη συνέχεια στα προξενεία της Αγγλίας και της Ρωσίας. Τα δώρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα που στην κορυφή τους, είχαν ένα μικρό πλακάτ που δήλωνε:«Καλά χριστούγεννα δε γίνονται με ΝΑΤΟδολοφόνους». Και συμβολικά είχε στολιστεί με φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Τους επέστρεψαν λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φορτωμένο με το θάνατο, την πείνα, τους πολέμους, τη δυστυχία, το έγκλημα και την τρομοκρατία που σπείρανε σε όλη τη Γη. Και δήλωσαν πως καθημερινά θα τους βρίσκουν αντιμέτωπους μέσα από το δρόμο της αντίστασης και της πάλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ