ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Μόνη «γιατρειά» να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους

Η περιοχή φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές και άλλες υποδομές, που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», με δεδομένες τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και σε μέτρα πρόληψης και προστασίας με κρατική ευθύνη

Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Στους δήμους Θήβας και Τανάγρας κατοικούν περίπου 65.000 μόνιμοι κάτοικοι και παράλληλα αναπτύσσεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, με πάνω από 500 μονάδες και σχεδόν 20.000 εργάτες, από τους νομούς της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με πάνω από 1.200 διαμένοντες, δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (αεροδρόμιο Τανάγρας και Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας), οι γυναικείες φυλακές Ελεώνα και ο οικισμός Ρομά της Θήβας.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά βάζουν ψηλά τον πήχη για υγειονομικές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν οι δημόσιες δομές της περιοχής, και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Θήβας, τα ΚΥ Θήβας και Σχηματαρίου, τα Ιατρεία των Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη εξοπλισμού αυτών των δομών, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, αφήνουν τεράστια κενά στην κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Πόσο μάλλον τώρα που προστίθεται και η πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα και οι εργαζόμενοι που τραυματίζονται ακόμα και βαριά μεταφέρονται συχνά με ταξί ή με ΙΧ, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που λειτουργεί σε μια τέτοια περιοχή με ένα και μόνο πλήρωμα! Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Θήβας αδυνατεί να πραγματοποιήσει σοβαρά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχει τράπεζα αίματος.

Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Αλλά και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που λειτουργεί στη Θήβα, αν και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έχει μόλις έναν φυσίατρο και πρακτικά δεν λειτουργεί. Το 2018 προκηρύχθηκαν για το ΚΕΦΙΑΠ 14 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων μέσω ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Από τις 8 που καλύφθηκαν τελικά, μόλις εγκλιματίστηκαν και το Κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί, απολύθηκαν όλοι επειδή έληξε η σύμβασή τους...

Χώροι δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, η περιοχή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση και το κράτος.

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, άρα και συγχρωτισμού, και η καθημερινή κινητικότητα χιλιάδων εργατών (και) με λεωφορεία από τα εργοστάσια προς τους διαφορετικούς τόπους κατοικίας τους, είναι σοβαρός παράγοντας έκθεσης στον κορονοϊό για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τους τόπους όπου διαμένουν.

Καθόλου τυχαία άλλωστε, το τελευταίο διάστημα «σκάνε» σχεδόν καθημερινά κρούσματα από διάφορους χώρους δουλειάς, η αντιμετώπιση των οποίων είναι στη «διακριτική ευχέρεια» των εργοδοτών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν παίρνονται καθολικά μέτρα προστασίας του προσωπικού, αλλά συνήθως κλείνει το τμήμα του εργοστασίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα και ελέγχονται μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα

Eurokinissi

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα
Το ίδιο ισχύει και με τα μέτρα πρόληψης, τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και εκεί που υπάρχουν, αφού αντιμετωπίζονται ως κόστος από την εργοδοσία και οι έλεγχοι των κρατικών μηχανισμών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Πόσο μάλλον η οργανωμένη καταγραφή ευπαθών ομάδων, η ιχνηλάτηση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος και η διενέργεια συχνών τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους, που μόνο σαν αστείο ακούγονται, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η μοναδική περίπτωση διενέργειας μαζικών τεστ ήταν στα τέλη Οκτώβρη, όταν κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 300 τεστ στην πλατεία της Θήβας.

Το Νοσοκομείο Θήβας

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Θήβας, ακόμη και τώρα, οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν μερικούς συμβασιούχους νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβρη η Παθολογική Κλινική, η πιο βασική δηλαδή κλινική του Νοσοκομείου, έκλεισε για δέκα μέρες αφού δεν υπήρχαν γιατροί για να εφημερεύσουν. Από τις 5 οργανικές θέσεις, μία έμεινε κενή λόγω αποχώρησης του ιατρού, δύο άλλοι παθολόγοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείου με μετάταξη και οι δύο εναπομείναντες ήταν ασθενείς.

Μάλιστα, ενώ η ΥΠΕ γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον Ιούλη, επέλεξε να προκηρύξει τη μία θέση που έμεινε κενή μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ το πιθανότερο είναι να καλυφθεί η θέση από επικουρικό γιατρό που ήδη υπηρετεί στην κλινική.

Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού, στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου ακόμη διαφημίζονται οι «χορηγίες» εξοπλισμού για τη λειτουργία κλινικής ΜΕΘ από επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής. Πλην όμως, μέχρι και σήμερα η 5η ΥΠΕ αποφεύγει ακόμη και τη συζήτηση για πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού που θα τις λειτουργήσει.

Εκτεθειμένα και τα σχολεία

Αντίστοιχα, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και στα σχολεία, όπου σήμερα, με εκκωφαντικό τρόπο, έρχονται στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν τη σχολική στέγη, με τμήματα 27 και 28 μαθητών, ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας (π.χ. στο δήμο Θηβαίων, για 51 σχολικά κτίρια προσλήφθηκαν 38 καθαρίστριες, εκ των οποίων μόλις οι 18 πλήρους απασχόλησης) κ.ά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο ΕΠΑΛ της Θήβας, που έγινε μάλιστα σχεδόν «εν κρυπτώ», δεν έκανε καμιά αναφορά στα σοβαρότατα αυτά προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται και με τα πρωτόκολλα - λάστιχο που αφορούν τις μετακινήσεις των μαθητών, όπου προβλέπεται 100% πληρότητα στα λεωφορεία που δρομολογεί η Περιφέρεια, από τα γύρω χωριά, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι ο συνωστισμός μαθητών και στις αστικές συγκοινωνίες.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης

Ολους αυτούς τους μήνες, ζωντανά εργατικά σωματεία της περιοχής δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκουν ευρύτερη απήχηση σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, σωματεία και φορείς, ακουμπούν στις αγωνίες τους για την εξέλιξη της πανδημίας, την άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση αυτή έχει τη συμβολή και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, η οποία, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κάλεσε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη μια «σύσκεψη», με εκπροσώπους της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους ορισμένων άλλων φορέων.

Τόσο σε αυτήν, όσο και σε μία επόμενη σύσκεψη, η πλειοψηφία του ΕΚΘ καλούσε τη δημοτική αρχή να κλείσει συμβολικά το δημαρχείο και τον Εμπορικό Σύλλογο να κλείσει τα καταστήματα, ώστε να διοργανωθεί κινητοποίηση. Ούτε μία λέξη δεν ειπώθηκε από τους εργατοπατέρες για το τι θα κάνει το ΕΚΘ μέσα στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά τους, η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δήλωναν αντίθετοι με τις συγκεντρώσεις, επειδή είναι «ξεπερασμένες», ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έφεραν την Υγεία στο σημερινό χάλι, προσπάθησαν με αλληλοκατηγορίες να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους.

Στον αντίποδα, με σύνθημα «η υγεία δεν είναι κόστος, είναι ανάγκη!», τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης και κάλεσαν σε σύσκεψη άλλα σωματεία και φορείς, με αξιόλογη συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο υιοθετήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, φορείς αυτοαπασχολουμένων, πολιτιστικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε και διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση στη Θήβα, όπου πήραν μέρος 25 συνολικά σωματεία και φορείς, ενώ στο κείμενο υπογραφών που κυκλοφορεί, έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής,

Η Επιτροπή για την Υγεία που συγκροτήθηκε, με στόχο τον συντονισμό της δράσης σωματείων και φορέων, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Θήβας, σε χωριά, σχολεία και τόπους δουλειάς, επιδιώκοντας κι άλλες δυνάμεις να μπουν στη μάχη. Παράλληλα, έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του ΓΝ Λιβαδειάς - ΓΝ Θήβας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για τη δράση αυτή με συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής.

Γιώργος Καβάλος

Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Μέχρι στιγμής έχουμε κρούσματα σε δεκάδες χώρους δουλειάς, μεταξύ των οποίων μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με περισσότερους και από 1.000 εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι χιλιάδες εργάτες πηγαινοέρχονται καθημερινά στα εργοστάσια από τρεις βασικά νομούς (Βοιωτία, Εύβοια και Αττική), η μετακίνηση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Ετσι π.χ. στις συνήθεις περιπτώσεις όπου μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος η εργοδοσία αποφασίζει να θέσει σε καραντίνα μόνο το τμήμα όπου εργάζεται ο ασθενής, αυτό πρακτικά δεν διασφαλίζει τίποτα, αφού στα λεωφορεία ανακατεύονται οι εργάτες όλων των τμημάτων. Το ίδιο ισχύει και με τα διαλείμματα, όπου και πάλι εργάτες όλων των τμημάτων έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι ότι οι εργοδότες δεν λειτουργούν με γνώμονα την υγεία του προσωπικού, αλλά τη συμπίεση του όποιου κόστους. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα βασικό μας αίτημα, αυτό των μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ ανά 15 μέρες με ευθύνη της εργοδοσίας, βρίσκει την κάθετη αντίθεση όλων των βιομηχάνων της περιοχής.

Κοντά σε αυτά, έχουμε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου όταν εργαζόμενοι που είχαν υποβληθεί σε μαζικά τεστ ζήτησαν να μάθουν το αποτέλεσμα για τον εαυτό τους, οι εργοδότες αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα στην κατοχή της εταιρείας.

Εκτός από την πανδημία, το θέμα της υγείας στα εργοστάσια είχε και έχει ακόμη μια σοβαρή πλευρά, αυτή των εργατικών «ατυχημάτων», της εντατικοποίησης της εργασίας και των επαγγελματικών ασθενειών. Με τα 10ωρα και τα 12ωρα στο «κόκκινο», το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο εργατικά «ατυχήματα» σε βιομηχανία τροφίμων μέσα σε μία βδομάδα, όπως κι έναν ακρωτηριασμό σε βιομηχανία μετάλλου.

Σε αυτή την κατάσταση, το πλαίσιο των σωματείων για την Υγεία, για την πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής συναντάει σχεδόν καθολική αποδοχή μέσα στους χώρους δουλειάς. Σε δύο μόνο εργοστάσια της Θήβας, με το ένα να μην έχει καν επιχειρησιακό σωματείο, συγκεντρώθηκαν σε λίγες μέρες πάνω από 250 συνολικά υπογραφές. Μπροστά στην απεργία που προετοιμάζουμε, το θέμα της προστασίας της υγείας είναι μία από τις σημαντικότερες πλευρές της.

Παναγιώτα Λεμπέση

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας

Το Νοσοκομείο της Θήβας, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του στο καινούριο κτίριο, το 2003, απαξιώθηκε και οδηγήθηκε σε μαρασμό.

Η αρχική ιδέα ήταν, μαζί με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής - Αποκατάστασης, να λειτουργήσει σαν Κέντρο Τραύματος, εξυπηρετώντας την Εθνική Οδό, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της μεγάλης Βιομηχανικής Ζώνης της περιοχής και να ανταποκρίνεται, παράλληλα, στις ανάγκες του πληθυσμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι κρατούμενοι στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, όπως ο καταυλισμός Ρομά, που βρίσκεται στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ. Ποτέ δεν στελεχώθηκε, ούτε οργανώθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην πορεία, υπέστη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, συγχωνεύθηκε διοικητικά με το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς και έχασε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του, αλλά και κάθε ευκαιρία για στελέχωση και οργάνωση βασικών τμημάτων. Με την κρίση του Μεταναστευτικού, έχουν προστεθεί οι Δομές Φιλοξενίας Θήβας και Οινοφύτων, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οι υποσχέσεις έπεσαν βροχή και οι ελπίδες για οργάνωση και στελέχωση άρχισαν πάλι να ζωντανεύουν. Αλλά παρά τις τεράστιες ανάγκες, η απαξίωση του Νοσοκομείου της Θήβας καλά κρατεί. Εγιναν διάφορες κινήσεις φορέων με βροντερό αίτημα ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό νοσοκομείο. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους ήταν καθησυχαστικές και, φυσικά, ψεύτικες. Επιμένουν ότι έλυσαν το πρόβλημα, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι παθολόγοι. Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν, παρά μόνο την πρωινή βάρδια τις καθημερινές, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων, πλήρης απουσία πνευμονολόγου, ενώ οι εφημερίες συμπληρώνονται με γιατρούς από κοντινά Κέντρα Υγείας, με αντίστοιχη αποδυνάμωσή τους.

Μπροστά σε αυτόν τον εμπαιγμό, δεν μπορούμε, παρά να απαντήσουμε με συνεχείς κινητοποιήσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους φορείς, τους Συλλόγους της περιοχής και συνολικά τους πολίτες να συμμετέχουν στην κίνηση αυτή! Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε νοσοκομείο! Θέλουμε να έχουμε υπηρεσίες Υγείας που μας αναλογούν σαν πολίτες! Καμία ανοχή στον εμπαιγμό και την απαξίωση του Νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας!

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της ανατολικής Βοιωτίας στέκεται το ΚΚΕ, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα με τα στελέχη και τα μέλη του στα συνδικάτα και τους άλλους φορείς, αλλά και με την αυτοτελή δράση του σε όλα τα μέτωπα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις (Ερωτήσεις στη Βουλή, ανακοινώσεις, περιοδείες σε δομές Υγείας, κινητοποιήσεις, άλλες πολύμορφες δράσεις), έχει αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, την απαξίωση του Νοσοκομείου Θήβας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, την εγκατάλειψη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση με τον λαό της περιοχής για τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που βιώνει, για την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα του κλάδου. Αλλά και για την πραγματική διέξοδο, σε μια περίοδο που οι συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίας σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο δείχνουν τα ξεπερασμένα όρια αυτού του συστήματος που σάπισε και πρέπει να ανατραπεί.

Εγκαιρα, με την έναρξη της πρώτης φάσης της πανδημίας, δίνοντας συνέχεια σε προηγούμενες παρεμβάσεις του, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή και απαίτησε την ενίσχυση του Νοσοκομείου Θήβας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια περίοδο, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Θήβας και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Ακολούθησε και δεύτερη Ερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση και τη μη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Θήβας.

Στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στη λογική της «ατομικής ευθύνης», τον αποπροσανατολισμό και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, το ΚΚΕ συνέχισε τις παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Τον Ιούλη η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων διοργάνωσε ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο και θέμα τις ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ελλείψεων και την προβολή των αιτημάτων σωματείων και φορέων έχουν αναλάβει και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας.

Δίπλα στους εργαζόμενους και τον λαό βρίσκεται και ο «Ριζοσπάστης», αναδεικνύοντας τα προβλήματα, την αγωνία και τις διεκδικήσεις τους. Με ρεπορτάζ, με κάλυψη των δράσεων δίνει φωνή στους εργαζόμενους των δομών Υγείας της περιοχής, στα σωματεία και τον λαό.

Πελοπίδας Μελισσάρης

Πρόεδρος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας και Αυλώνα

Το σωματείο ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σε συνεργασία και με ένα επιχειρησιακό σωματείο, πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 από τις 8 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσε.

Παράλληλα, συζητάμε την κατάσταση και τα αιτήματα με τους συναδέλφους σε κάθε χώρο, ακόμη και με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων.

Η δράση φέρνει αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η χορήγηση μέσων προφύλαξης όπου υπήρχαν ελλείψεις, η χορήγηση πρόσθετων αδειών με αποδοχές σε εργαζόμενους που απουσιάζουν λόγω ευπαθούς ομάδας, η κάλυψη των μοριακών τεστ από τους εργοδότες.

Δεν εφησυχάζουμε όμως γιατί τα ίδια ζητήματα επανέρχονται, ακόμα κι εκεί που η πίεση αρχικά «έπιασε τόπο». Τη στιγμή που μιλάμε έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τρία εργοστάσια του κλάδου. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι φανερό ότι έχουμε απέναντί μας τη σταθερή επιδίωξη των εργοδοτών να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας λόγω του κόστους που αυτά συνεπάγονται, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι ο βαθμός οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα πίεσης προς την εργοδοσία. Βλέπουμε έτσι ότι εκεί που το σωματείο έχει μεγαλύτερη επιρροή η πίεση είναι μεγαλύτερη και τα αποτελέσματα καλύτερα.

Το πλαίσιο πάλης
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, με την αύξηση των οργανικών θέσεων και την κάλυψή τους με μόνιμους παθολόγους
  • Αμεση κάλυψη όλων των κενών του Νοσοκομείου Θήβας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
  • Πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου
  • Αμεση λειτουργία Κέντρου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Θήβας με κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό
  • Να στελεχωθούν πλήρως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρα Υγείας Θήβας, Σχηματαρίου, Ερυθρών, Ιατρεία Οινοφύτων και ΤΟΜΥ Θήβας) για τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση
  • Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των υγειονομικών
  • Να στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα ΕΚΑΒ της περιοχής και να δημιουργηθεί σταθμός της στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων
  • Πλήρης στελέχωση και λειτουργία με μόνιμο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ Θήβας
  • Να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ