ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόθυμος «λαγός» της κυβέρνησης για νέες ανατροπές η ηγεσία του ΠΙΣ

Ανακοίνωση με αφορμή τους όρους απασχόλησης των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας

«Αντί η κυβέρνηση να εντάξει, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, τους ιδιώτες γιατρούς στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να τους εξασφαλίσει τα μέσα για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, τους δελεάζει με προκλητικά προνόμια», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της και καταγγέλλει ότι, την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση προκλητικά καθυστερεί να εγκρίνει το κονδύλι για την πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών του προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Για τις «προτάσεις» της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με τους όρους απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει: «Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το "κυβερνητικό σχέδιο" πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία.

Συγκεκριμένα, με τις "προτάσεις" της η ηγεσία του ΠΙΣ ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί:

  • Προκλητικά προνόμια για τους ιδιώτες γιατρούς που θέλει άλλη μια φορά η κυβέρνηση να φέρει με μπλοκάκια στα δημόσια νοσοκομεία (τουλάχιστον 3.000 ευρώ καθαρή μηνιαία αποζημίωση, κατοχύρωση ταυτόχρονης διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και ταυτόχρονης συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, πενταπλάσια μοριοδότηση για θέση επιμελητή ΕΣΥ).
  • Πρόσθετα προνόμια και σε άλλους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, επί λέξει "αγορά υπηρεσιών" από αυτούς, με κρατικό χρήμα.
  • Επαναφορά όσων πρώην γιατρών ΙΚΑ είχαν επιλέξει το ιδιωτικό επάγγελμα με διατήρηση του προνομίου ιδιωτικού επαγγέλματος.
  • Κατάργηση της μόνιμης, πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης και για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ με επέκταση και σε αυτούς του προνομίου ιδιωτικού ιατρείου και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
  • Επαναφορά και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2019 (που είναι ήδη 68 ετών και άνω).

Δηλαδή, η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απεναντίας αφήνουν εκτεθειμένο το λαό μας και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πληθυσμού σε απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε (...)».

«Αν κάποιοι νομίζουν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να καμαρώνουν την κυβέρνηση και τους πρόθυμους λαγούς της (με πρώτο και καλύτερο πρόθυμο λαγό το προεδρείο του ΠΙΣ) να κατεδαφίζουν κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας Υγείας για το λαό μας, είναι πολύ, μα πάρα πολύ γελασμένοι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Το έχουμε ήδη αποδείξει το 2019», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

ΤΟΜΥ ΤΑΥΡΟΥ
Μεγάλος κίνδυνος να κλείσει η μοναδική μονάδα ΠΦΥ στην περιοχή

Κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή από σωματεία και φορείς

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Την Παρασκευή το πρωί, μαζικοί φορείς (Σύλλογος Γυναικών και παράρτημα της Ενωσης Συνταξιούχων) του Ταύρου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία ΤΟΜΥ Ταύρου, που με απόφαση της κυβέρνησης προβλεπόταν να κλείσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλλα Βαλαβάνη και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου - Ταύρου Παναγιώτης Κυριαζίδης.

Στις 12/11 ανακοινώθηκε πως οι μόλις 4 γιατροί του παραρτήματος της μοναδικής δημόσιας δομής ΠΦΥ (μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός πνευμονολόγος) στον Ταύρο από τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού προκειμένου να «καλύψουν» τα κενά από τις εκεί μετακινήσεις. Δηλαδή, ανακοινώθηκε πως μια ολόκληρη κοινότητα, με πάνω από 15.000 κατοίκους, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 5 δημοτικά σχολεία, 2 Γυμνάσια, 1 Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ, μεγάλες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, θα μείνει χωρίς Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας. Κάτω από τις αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος, ανακοινώθηκε τελικά αναστολή της απόφασης, μέχρι νεωτέρας.

Ο Χρήστος Κατσώτης μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης που συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, κάτι που αποδεικνύεται και από το κλείσιμο της Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Ταύρο. Απηύθυνε δε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 26 Νοέμβρη για την προστασία της υγείας του λαού.

«Μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε σε άλλες περιοχές για τις εξετάσεις μας ή για τα φάρμακά μας, ή να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην ουσία μας λένε πεθάνετε αβοήθητοι, μας υποβιβάζουν σαν ανθρώπους, μας υποτιμούν, μας θεωρούν αναλώσιμο υλικό (...) Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά στον κίνδυνο ότι ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του, ένας φίλος ή ένας συνάδελφός του θα χρειαστεί κάποια στιγμή βοήθεια και θα βρει κλειστές τις πόρτες της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΙΚΑ Ταύρου). Οι υπόλοιπες παθήσεις, τα χρόνια προβλήματα υγείας παραμένουν και απαιτούν θεραπεία», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα Συνταξιούχων Μοσχάτου - Ταύρου, οι οποίοι μια μέρα νωρίτερα πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΕΟΔΥ
Υποταγμένα στις ελλείψεις και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα

Στην έκδοση των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων σχετικά με τη λήξη της απομόνωσης για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Και τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα προσαρμόζονται κι υποτάσσονται στις τεράστιες ελλείψεις και τις μικρές αντοχές του συστήματος Υγείας, όπως και «στη δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων», προμηνύοντας το ακόμη μεγαλύτερο κενό που θα υπάρξει στην ανίχνευση και επιβεβαίωση του ιού το επόμενο διάστημα. Ενώ η ατομική ευθύνη των ασθενών για την αυτοπαρακολούθηση κι αυτοεκτίμηση των συμπτωμάτων διέπει το σύνολο των οδηγιών.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα: Την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων. Το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τη σοβαρότητα της νόσου. Την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς. Την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιικού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Για ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα, που είναι και η πλειονότητα των κρουσμάτων COVID-19, βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 μέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου. Ο εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστάται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
Με επικίνδυνα «μπαλώματα» ανοίγουν κρεβάτια ΜΕΘ

Την Πέμπτη 12/11, και ενώ οι ΜΕΘ Covid στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας κοντεύουν να γεμίσουν ασθενείς (6 στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες στο Πανεπιστημιακό, 3 στις 6 στο «Αγιος Ανδρέας»), δόθηκε προφορική εντολή από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ανοίξουν και να λειτουργήσουν εντός ωρών ως κλίνες ΜΕΘ Covid και να διατεθούν στο ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ, για τη διακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές, οι 8 νέες κλίνες της ανακαινισμένης παλιάς ΜΑΦ του ΠΓΝΠ, που βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή.

Χωρίς καμία πρόβλεψη για το απαιτούμενο προσωπικό, χωρίς καν να τηρούνται οι στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (σύστημα αρνητικής πίεσης), οι οποίες «παρακάμπτονται» με ευκολία ως δευτερεύουσες λεπτομέρειες και «πολυτέλειες».

Την ίδια στιγμή, οι κοινές κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ και στο ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» είναι 10 και 7 αντίστοιχα, εκ των οποίων ελάχιστες είναι ελεύθερες. Και στα δύο νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς χωρίς Covid, διασωληνωμένοι, νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε άλλο νοσοκομείο.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ:

  • Με πόσο και ποιο προσωπικό - ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό - θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλίνες ΜΕΘ Covid; Εκ των ενόντων ή με νέες προσλήψεις; Με επικουρικούς - συμβασιούχους ή μόνιμους; Με εμπειρία στην εντατικολογία ή χωρίς καν εξειδίκευση;
  • Γιατί τέτοιος πανικός, τη στιγμή που σύμφωνα με τις διαφάνειες του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, από την τελευταία ενημέρωση, η 6η ΥΠΕ έχει 120 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες; Γιατί σε κάθε εφημερία διακομίζονται ασθενείς από άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας;
  • Πόσες κλίνες ΜΕΘ - κοινές και Covid - είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες ανά νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ; Ποιες από αυτές είναι πλήρεις; Πόσες έχουν τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο 8μηνο; Ποιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις στελεχώνει; Πόσοι μόνιμοι εντατικολόγοι και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί ανά νοσοκομείο το τελευταίο 8μηνο;
  • Τι θα γίνει σε περίπτωση πλήρωσης των ΜΕΘ Covid ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα»;
  • Υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος, για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης κλινών ΜΕΘ στην περιοχή, που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες;

«Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν "κλίνη ΜΕΘ" ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας. Κλίνη ΜΕΘ είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός με το αντίστοιχο έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, για να παρέχει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς, πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες προβλεπόμενες προδιαγραφές και να μην παραβιάζονται τα όρια ασφαλείας, που σύμφωνα με τα παγκοσμίως αποδεκτά δεδομένα, εξειδικευμένα στην ελληνική πραγματικότητα είναι 4 έμπειροι και εξειδικευμένοι νοσηλευτές και 1 γιατρός ανά 1 κλίνη ΜΕΘ», υπογραμμίζουν οι γιατροί της Αχαΐας και απαιτούν: Τριπλασιασμό των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα - όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ - και στελέχωση με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό. Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ