ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούμε μαζικά, για να βάλουμε lockdown στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Πρόεδροι επιχειρησιακών σωματείων της βιομηχανίας μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη σημασία της απεργίας

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για τα προβλήματά μας και απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα

Παναγιώτης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Boehringer Inc.» Ελλάς ΑΕ

Την περίοδο αυτή, που οι αξιώσεις των εργοδοτών μπαίνουν σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα αποσταθεροποίηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και για δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, το συνδικάτο θέτει σταθερά στο προσκήνιο της αγωνιστικής δράσης του και στη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία τις διεκδικήσεις του για επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν: Το καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και η σταδιακή κατάργησή του, η ίση μεταχείριση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η εφαρμογή 8ωρου και 5ήμερου Δευτέρα - Παρασκευή για ε όλους, η μείωση της υπερωριακής απασχόλησης και η κάλυψη των διαρκών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, η κατάργηση των αιτιών που επιδεινώνουν τη σωματική μας υγεία και βάζουν σε ρίσκο την ασφάλειά μας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της «Boehringer» στους τζίρους και στην κερδοφορία, οι επενδύσεις εκατομμυρίων, που μαζί με την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα επιβραβεύονται από τον πρωθυπουργό της χώρας, καθιστούν πρόκληση την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων.

Οπως πρόκληση είναι και το «συνδικαλιστικό» νομοσχέδιο για όλους τους εργαζόμενους. Απερίφραστα δηλώνουμε ότι οι εργοδότες, που και στον κλάδο μας αξιοποιούν τους αντεργατικούς νόμους και απαιτούν κι άλλους, δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια». Αυτοί που σε περιόδους κρίσης κρατούν γερά την κερδοφορία τους και η εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον κλάδο αυτό, δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα για τα προβλήματά μας. Γι' αυτό, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου θα συμμετάσχουμε στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, κλιμακώνοντας την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματά μας.

Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης

Γιάννης ΣΧΟΙΝΑΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Tasty»

Στην πύλη της «Tasty», σε απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση τον περασμένο Φλεβάρη
Στην πύλη της «Tasty», σε απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση τον περασμένο Φλεβάρη
Στο εργοστάσιο της «Tasty Foods», το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων πήραμε ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Παλεύουμε μέσα στο εργοστάσιο για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της «δουλεμπορικής» εργασίας μέσω «Adecco» και ενσωμάτωση των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, αύξηση των μέτρων ατομικής προστασίας, με επαρκή χορήγηση μασκών και απολυμάνσεις σε όλα τα τμήματα της εταιρείας.

Διεκδικούμε να αναλάβει η εργοδοσία το κόστος για τα τεστ Covid-19. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της τηλεργασίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

Παλεύουμε ενάντια στον απαράδεκτο αντεργατικό νόμο που φέρνουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Να μην καταργηθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης!

Δίνουμε απεργιακή απάντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει

Παναγιώτης ΧΑΪΝΑΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΒΓΑ»

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση στην «ΕΒΓΑ»
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση στην «ΕΒΓΑ»
Το ΔΣ του Σωματείου αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, συντασσόμενο με τις αποφάσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ετοιμάζουμε μαζική απεργιακή απάντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία, την ίδια ώρα μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει ό,τι έχει μείνει ακόμα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων, να στηρίξει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη για την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, η υπογραφή της οποίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Διεκδικούμε: Ξεπάγωμα τριετιών, επίδομα γάμου και επαναφορά μισθών, κάλυψη κενών θέσεων εργασίας με προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνώριση ειδικοτήτων κ.ά.

Η εργοδοσία, καλυπτόμενη πίσω από τους νόμους που της παρέχουν όλες οι κυβερνήσεις, κρατά αρνητική στάση απέναντι στους εργαζόμενους. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η αύξηση των κερδών τους. Για χάρη αυτών βιώνουμε καθημερινά εντατικοποίηση, ελαστικά ωράρια, ατελείωτες ώρες δουλειάς όταν έχει ανάγκη αυξημένη παραγωγή, μη αναπλήρωση κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων, προσλήψεις προσωπικού με το σταγονόμετρο, που και αυτές γίνονται μετά από πολλές επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, με χαμηλούς μισθούς, με τη συνεχιζόμενη αισχρή ανακύκλωση της ανεργίας.

Οταν ξεκινά η παραγωγική διαδικασία η εργοδοσία προσλαμβάνει εποχιακούς εργαζόμενους, που τους αμείβει με ψίχουλα, εκμεταλλευόμενη το τσάκισμα των μισθών και την κατάργηση των ΣΣΕ από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Απαίτηση του Σωματείου είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία, για να βάλουν οι εργαζόμενοι lockdown στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Απόστολος ΓΑΡΜΠΗΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΦΑΓΕ»

Εχουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε δυναμικά στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Μας θέλουν μόνο να δουλεύουμε όποτε θέλουν, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, με ελάχιστα προληπτικά μέτρα, 9ωρα - 10ωρα - 12ωρα, Σάββατα - Κυριακές, να μας δίνουν ρεπό στην καλύτερη των περιπτώσεων όποτε «πέφτει η δουλειά», να αυγαταίνουμε τα κέρδη τους όπως καμαρώνουν στους ισολογισμούς τους, να αυξάνουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τους, αλλά οι εργάτες που παράγουν τον πλούτο να ζουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις 10 - 11 χρόνια και να «τρέμει το χέρι τους» να πάρουν παραπάνω γιαούρτια από το σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα που οι εργοδότες απαξιώνουν την απεργία και την οργάνωση των εργατών στα σωματεία, με αβάντα από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, έρχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό να καταργήσει τα τελευταία δικαιώματα των εργατών για οργάνωση και διεκδίκηση.

Ξεκάθαρα ο στόχος τους είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές στους χώρους δουλειάς και σε καμία περίπτωση οι εργατοπατέρες, που χρηματοδοτούνται από ντόπια και ξένα μονοπώλια, από ευρωπαϊκά προγράμματα «αποχαύνωσης» των εργατών από ΓΣΕΕ, ITUC κ.λπ.

Εχουμε λοιπόν την υποχρέωση να απαντήσουμε με συμμετοχή στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, ενάντια στα σχέδια του ΣΕΒ και της κυβέρνησής του, για να διεκδικήσουμε περισσότερα δικαιώματα για καλύτερη ζωή, για μας και τα παιδιά μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ