ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στήριγμα όλης της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Υποστηρίζει τις ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό, δεν βγάζει άχνα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Eurokinissi

Τη στήριξη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης σχολιάζει το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως οι εκφυλιστικές πρακτικές και διαδικασίες επιστρατεύονται από τον εργατοπατερισμό ακριβώς για να διασφαλίσουν τη διατήρηση του μηχανισμού στήριξης της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, εντείνει την επίθεσή της στη ζωή της εργατικής τάξης, στα δικαιώματά της», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στην επίθεση αυτή «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν έχει βγάλει άχνα, αλλά στηρίζει όλες τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, η απάντησή της είναι η συμφωνία της στην ιδιωτικοποίησή της. Πρωτοστατεί στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου μαζί με τον ΣΕΒ και τις ενώσεις της εργοδοσίας.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξολοκλήρου ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άκρα του τάφου σιωπή. Φαίνεται ότι χρησιμοποιούν καλά τα παλιά φερμουάρ ΖΑΜΑ».

Αλλεπάλληλα τα νέα επεισόδια στο σίριαλ της νοθείας και του εκφυλισμού

«Για να κρατήσουν ζωντανό τον μηχανισμό των εργατοπατέρων πραγματοποιούν "συνέδρια" στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και παρουσιάζει το νέο «κρούσμα» του «συνεδρίου» - παρωδία που έκαναν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας.

Σε σχέση με τις εργασίες του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«1. Διαδικασία νομιμοποίησης με έλεγχο των πρακτικών των Σωματείων δεν έγινε ποτέ στο ΔΣ.

2. Τέτοια διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στο συνέδριο.

3. Το συνέδριο και οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανείς να γνωρίζει, εκτός από τις εν λόγω ηγεσίες, ποιοι είναι αντιπρόσωποι.

4. Πραγματοποιήθηκε "συνέδριο" χωρίς η απερχόμενη διοίκηση να κάνει απολογισμό δράσης, τον οποίο θα παρουσίαζε στο συνέδριο. Βέβαια, δεν είχε και τίποτα να παρουσιάσει η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

5. Πραγματοποιήθηκε "συνέδριο" χωρίς η απερχόμενη διοίκηση να εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και να τον παρουσιάσει στο συνέδριο, τη στιγμή μάλιστα που το Εργατικό Κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα "μαγαζί" που οργανώνει σεμινάρια διαχειριζόμενο πολλές χιλιάδες ευρώ. Αντιπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν εγγράφως τον οικονομικό απολογισμό. Ο απερχόμενος πρόεδρος (Γ. Μπαμπάλης) και η γραμματέας του Εργατικού Κέντρου (Τσουμάκου Αφροδίτη) αρνήθηκαν πεισματικά να τον δώσουν.

6. Δεν παρουσιάστηκε επίσης κάποια έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, που σημαίνει πως με ευθύνη και των μελών της δεν έγινε κανένας διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του Εργατικού Κέντρου».

Μπροστά στα νέα επεισόδια στο σίριαλ του εκφυλισμού και της νοθείας, αλλά και στο νέο γύρο της επίθεσης, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ξεφύγουν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

«Να δουλέψουμε για την οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και των εργοδοτικών ενώσεων», σημειώνει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ.

ΕΚ Καλαμάτας: «Εκλογοαπολογιστική συνέλευση» χωρίς συζήτηση...

Να γίνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση χωρίς συζήτηση, μόνο για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής (!), αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η Γενική Συνέλευση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα τώρα, που η επίθεση από την εργοδοσία και το κράτος της συνεχίζεται αμείωτη (...) Τα σωματεία και το δικαίωμά μας να κουβεντιάζουμε και να αποφασίζουμε ελεύθερα είναι στο στόχαστρο από την κυβέρνηση βάζοντας νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Η πλειοψηφία της διοίκησης κρίνει ότι δεν χρειάζεται καμία συζήτηση, παρά μόνο εκλογές με συνοπτικές διαδικασίες για να μοιραστούν οι καρέκλες. Θεωρούν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους πρόβατα, που άκριτα θα έρθουν να ψηφίσουν! Δεν θέλουν να κουβεντιάσουμε γιατί η αποστολή τους δεν είναι η οργάνωση του αγώνα αλλά η διατήρηση των καρεκλών τους και των προνομίων τους.

Οι πάνω από 180 αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από όλα τα σωματεία της πόλης θα έπρεπε σε αυτές τις συνθήκες να κουβεντιάζουν, να αποφασίζουν πώς θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του νομού γι' αυτές τις εξελίξεις. Θα έπρεπε να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι σε αυτά που ζούμε και αυτά που μας ετοιμάζουν.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, σε αυτόν τον κατήφορο συμφώνησε και η παράταξη ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΕ), συνεχίζοντας τον κατήφορο της ταύτισης με την παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ).

Καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και όλους τους εργαζόμενους του νομού να προβληματιστούν. Η αποστολή των αντιπροσώπων και των συνδικαλιστών δεν είναι μόνο να εκλέγουν. Πρέπει να κουβεντιάζουμε, να έχουμε λόγο για το πώς λειτουργεί το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να απαντήσουμε στην επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας και να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΣΕΕ
Ορίζουν «εκπροσώπους» των εργαζομένων συνδικαλιστές της επιλογής τους

Καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Στον... κάλαθο των αχρήστων πέταξαν το υπουργείο Εργασίας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και η διοίκηση του ΟΑΕΔ τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τους δύο εκπροσώπους του στην τοπική Συμβουλευτική Επιτροπή του ΟΑΕΔ, ορίζοντας εντελώς αυθαίρετα ως «εκπροσώπους» των εργαζομένων συνδικαλιστές της επιλογής τους.

Με καταγγελία του προς όλους τους παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απαιτεί από τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΟΑΕΔ να σεβαστούν την απόφασή του και να ορίσουν ως εκπροσώπους «τους συναδέλφους που εμείς προτείνουμε και όχι αυτούς που θέλει η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ».

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την «παράνομη και παράτυπη απόφαση ορισμού μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΟΑΕΔ για το ΚΠΑ2 Ιωαννίνων», αγνοώντας την απόφαση που το ίδιο είχε γνωστοποιήσει στον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργείου ορίζει ως εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου δύο συνδικαλιστές «με μοναδικό κριτήριο ότι προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ». Μάλιστα, ο ένας από αυτούς «πλέον δεν είναι καν αντιπρόσωπος σωματείου».

Στις τηλεφωνικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο στο υπουργείο και τον ΟΑΕΔ, οι εκπρόσωποί τους ισχυρίστηκαν πως... «δεν ξέρουν» τίποτα για το πώς άλλαξε η πρόταση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, ενώ αρνήθηκαν το αίτημα να κοινοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο η πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο η ΓΣΕΕ, επικαλούμενοι ακόμα και τα «προσωπικά δεδομένα»!

«Αποδεικνύεται ότι δεν νοιάζεται η κυβέρνηση για "τα έκτροπα στη ΓΣΕΕ" και για την "εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος", όπως έλεγαν για να νομοθετήσουν τα ηλεκτρονικά φακελώματα. Αντίθετα, από κοινού κάνουν τις νοθείες τους και αλλοιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέληση των εργατών ώστε να βάλουν τις "ενοχλητικές φωνές", το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο περιθώριο», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο. «Δεν σας δίνουμε το δικαίωμα κύριοι "δημοκράτες" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι σας αποκαλούν "συνδικαλιστική μαφία", ούτε σε σας, ούτε στον υπουργό Εργασίας, να αποφασίζει για εμάς και ποιος θα μας εκπροσωπεί. Δεν σας εξουσιοδοτούμε», ξεκαθαρίζει.

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι συνέπειες από τη διαχρονική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Πρόνοια, το κλείσιμο προνοιακών δομών και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή τους, σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης των προβλημάτων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αποτυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε με συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-- Τα τελευταία χρόνια γιγαντώνονται, λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των παιδιών, που εκφράζονται έντονα στην περίοδο της εφηβείας. Πριν από 20 χρόνια, οι έφηβοι αντιπροσώπευαν τις ψυχιατρικές και αναπτυξιακές διαταραχές σε ένα ποσοστό 15 - 17% του κλινικού πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50 - 60%. Να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό δεν στηρίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες - καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα - αλλά στηρίζεται στις κλινικές μελέτες της Εταιρείας.

-- Παρατηρείται αύξηση των παιδιών που είναι εξαρτημένα από αλκοόλ, ουσίες, διαδίκτυο. Αναπτύσσονται οι διαταραχές διατροφής κυρίως στα κορίτσια που είναι στην εφηβεία. «Εχουν γεμίσει οι παιδοψυχιατρικές κλινικές με κρούσματα νευρικής ανορεξίας και παιδιά που παρουσιάζουν αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές (self cutting)», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

-- Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η διαρκώς αυξανόμενη τάση έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών προς τις παιδοψυχιατρικές κλινικές της χώρας, οι οποίες ζητούν την κατεπείγουσα παιδοψυχιατρική εκτίμηση ανηλίκων. Το φαινόμενο επιδεινώθηκε στις συνθήκες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Με το χαρακτηρισμό «εισαγγελικά περιστατικά» συναθροίζονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικών αντιξοοτήτων. Παιδιά που έχουν υποστεί παραμέληση ή/και κακοποίηση. Τα «ασυνόδευτα» προσφυγόπουλα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος και διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών να μεταφέρονται με παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα στις παιδιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, όπου ο χρόνος παραμονής του ανηλίκου στο νοσοκομείο συχνά είναι μεγαλύτερος του απαιτούμενου. Πρόκειται σχεδόν πάντα για σωματικώς υγιή παιδιά, εκ των οποίων το 40% είναι ανεμβολίαστα. Η επιμήκυνση της παραμονής τους στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα το 40% να παθαίνουν λοιμώξεις και να εκδηλώνουν αντιδραστικές και καταστροφικές συμπεριφορές.

Οπως αναφέρθηκε, η τελική τοποθέτηση των ανηλίκων σε δομές παιδικής προστασίας - ακόμα και σε αυτές τις ελάχιστες που υπάρχουν - γίνεται τυχαία, με αποκλειστικό γνώμονα τη διαθεσιμότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org