ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε θέση μάχης απέναντι στη νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης βρίσκονται τα ταξικά σωματεία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Στο επίκεντρο των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο βρίσκεται η οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με βασικό σταθμό τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα τα συνδικάτα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις παρεμβάσεις τους για τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση τέτοιων βασικών πτυχών από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με ενισχυμένες δυνάμεις στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Την οργάνωση της δράσης του μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου για τα κέρδη του κεφαλαίου συζήτησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή.

«Η ΝΔ κάνει λόγο για "ανάπτυξη" και "επιστροφή στην κανονικότητα", οι εργαζόμενοι όμως στο Εμπόριο αυτήν την "ανάπτυξη" και την "κανονικότητα" την γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Χιλιάδες συνάδελφοι δουλεύουν 10ωρα - 12ωρα, σπαστά ωράρια, Κυριακές, 6ήμερα, χωρίς ρεπό, απλήρωτοι, με συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη.

Τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν αποτύπωσαν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, τα βήματα που μετρά ο Σύλλογος, ενώ μέσα από τη συζήτηση εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Το λόγο στη συνέλευση πήραν πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, επιχειρήσεις στο χώρο του Βιβλίου.

Συνεχίζοντας το πλατύ άνοιγμά του, ο Σύλλογος θέτει στόχους να ενισχύσει την παρουσία του στους χώρους δουλειάς, να μετρήσει νέες Επιτροπές Αγώνα. Με δεδομένο ότι στις γραμμές του έχει έναν σημαντικό αριθμό νέων μελών, σχεδιάζει εκδήλωση την Κυριακή 1/12 για το καλωσόρισμά τους.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι «λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, απέναντι στον νέο γύρο επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ο Σύλλογος αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και τα απατηλά «επιχειρήματα» που στρώνουν το δρόμο στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης. Νέοι εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι που οι μισθοί τους είναι συρρικνωμένοι, δέχονται «συμβουλές» να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη ή αν πάρουν αυτή θα περιορίζεται σε ένα ξεροκόμματο, προκειμένου να αναζητήσουν τη λύση στην ιδιωτική ασφάλιση. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν εργοδότες, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, που παρουσιάζουν ως «παροχή» στους εργαζόμενους τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, όπως και τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία που διαφημίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι "λύση" μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Συλλόγου και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με «μαχητική αγωνιστική υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Καθημερινή δράση ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Σε μια σειρά τοποθετήσεων αναδείχθηκαν πλευρές της δράσης του σωματείου: Με παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ μπήκε «φρένο» στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει 6ήμερη εργασία. Σε άλλο κατάστημα οι ταμίες διεκδίκησαν και πέτυχαν τη χορήγηση κυλιόμενου ρεπό. Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για το χώρο των παραλαβών, καθώς η ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, το ξεφόρτωμα και οι παραλαβές στο πεζοδρόμιο έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή εργαζομένων, ενώ προκαλούν πολύ συχνά «ατυχήματα».

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, ο Σύλλογος προγραμματίζει παρεμβάσεις ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς απειλούνται με απόλυση επειδή ζήτησαν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στη γονική άδεια ή επειδή τους καταλογίστηκε κάποιο λάθος.

Για την προσπάθεια του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Praktiker» να οργανώσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης μίλησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην επιχείρηση, υπογραμμίζοντας πως το Σωματείο προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/12.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέχεια στη δράση για την υπογραφή ΣΣΕ

Το στόχο της μαζικοποίησης του σωματείου και της δημιουργίας νέων σωματείων ή παραρτημάτων σε επιχειρησιακό και τοπικό επίπεδο έθεσε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στη Γενική Συνέλευσή της, το απόγευμα της Τρίτης.

Το σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, ενώ υιοθέτησε μια σειρά από ψηφίσματα καταδικάζοντας την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και διεκδικώντας αιτήματα για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Μπροστά στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), κάλεσε τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Δράκος, συνόψισε ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τη μάχη που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το σωματείο με το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης. Οι πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από το σωματείο και την Ομοσπονδία αγκαλιάστηκαν από αρκετούς εργαζόμενους, συνέβαλαν σε ένα πιο πλατύ άνοιγμα, ανέβασαν το κύρος του σωματείου ενώ είχαν αποτέλεσμα να μετρήσει νέα μέλη. Η δράση αυτή οδήγησε και σε ορισμένες μικρές νίκες για τους εργαζόμενους, όπως στη ΣΟΛ, που πέτυχαν αυξήσεις μετά από 8 χρόνια «παγωμένων» μισθών, ή σε λογιστικό γραφείο όπου εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις διεκδίκησαν και πέτυχαν την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

«Οι εργοδότες δεν παραχωρούν τίποτα "από την καλή τους την καρδιά", αν δεν νιώθουν την πίεση των εργαζομένων με κάθε τρόπο. Πρέπει να εντείνουμε την από τη βάση πίεση με όποιον τρόπο βοηθάει κάθε φορά - απεργίες, στάσεις εργασίας, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλογές υπογραφών», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, το σωματείο σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της δράσης του με παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, τη μητρότητα, την προστασία προσωπικών δεδομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προγραμματισμός δράσης με αιχμή τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση

Τη δράση του με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και τη συμμετοχή του στο μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της δικής μας δουλειάς, της δουλειάς όλης της εργατικής τάξης», τόνισε εισηγητικά ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Ξεκαθάρισε ότι το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη λογική «που σήμερα προβάλλεται από όλους όσοι στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι "ρεαλιστικό", "εφικτό" είναι πάντα αυτό που συμφέρει την εργοδοσία, τα κέρδη τους. Οτι από δω και πέρα θα ζούμε και θα δουλεύουμε με όλο και χειρότερους όρους».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην κινητοποίηση στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μέσα από μια σειρά τοποθετήσεις ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους νέους, στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που είναι κυρίαρχες στον κλάδο, στις γυναίκες που δουλεύουν σε βαριές δουλειές και κατέχουν τα πρωτεία στην «ευελιξία».

Η συνέλευση υιοθέτησε πλαίσιο αιτημάτων για τις ΣΣΕ των εργαζομένων στον κλάδο, με διεκδικήσεις που αφορούν τους μισθούς, τον εργάσιμο χρόνο, τις άδειες και τα επιδόματα, την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου κάλεσε εργαζόμενους, επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές σε πάλη για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδίκηση κλαδικών ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά και στον Επισιτισμό, με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν αποφασίσει.

Στην προσπάθεια αυτή, ξεκαθάρισε πως απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ανθρώπους τους στην Ομοσπονδία του κλάδου. Τα «έργα και οι ημέρες» των δυνάμεων αυτών αποτυπώθηκαν μέσα από τα παραδείγματα ορισμένων επιχειρησιακών σωματείων στα οποία πλειοψηφούν: Τα σωματεία αυτά δεν καλούν ποτέ σε Γενικές Συνελεύσεις, δεν προχωρούν καν σε συνεδριάσεις οργάνων, έχουν στις γραμμές τους στελέχη της εργοδοσίας, δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά λειτουργούν ως «γραφείο προσωπικού» της εκάστοτε επιχείρησης. Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα σωματεία έχουν συζητήσει με την εταιρεία τη συμμετοχή του προέδρου του σωματείου στις συνεδριάσεις του ΔΣ της επιχείρησης!

Την επίθεση της εργοδοσίας στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και με την προσπάθεια δημιουργίας «αντισωματείου» - παραμάγαζού της, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Royal Olympic» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, Σπύρος Πετρολέκας.

Τέλος, στη συνέλευση τέθηκαν τα ζητήματα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ υιοθετήθηκε ψήφισμα καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, όπως και των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που θέλουν τον λαό να «ξαναματώσει» στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, καταγγέλθηκε η ένταση της καταστολής, που πάει «πακέτο» με την κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, με αφορμή τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» νόμου ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org