ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στρώνουν το έδαφος για επικίνδυνα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι βλέψεις της κυβέρνησης για ανάδειξή της σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο αναδείχτηκαν (και) χτες, στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Ασφάλειας - Αθήνα 2018, με τίτλο «Αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων: Μετατρέποντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία». Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου - το οποίο διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, στη Σχολή Ικάρων στη Δεκέλεια - είναι «η ανάλυση των πηγών αστάθειας στο σύγχρονο περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας και η διερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών στην αντιμετώπιση κρίσεων».

«Να πάρουμε τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις»

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ανοίγοντας το συνέδριο, έβαλε θέμα ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι αρκετά «προετοιμασμένοι» να αντιμετωπίσουν ό,τι ορίζουν ως τρομοκρατία και ότι πρέπει να διευρυνθούν η παρουσία και οι επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο, συντονισμού και διεκπεραίωσης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η μόνη λύση είναι η κοινή δράση. Είναι η ΕΕ έτοιμη για τέτοια δράση; Οχι. Η ΕΕ θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία αλλά δεν μπορεί. Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο; Η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ κάνει ασκήσεις και κινητοποιεί κόσμο στη βόρεια πτέρυγά του (...) αλλά στη νότια πτέρυγα έχουμε όλες τις απειλές - παράνομη μετανάστευση, παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών απ' όπου χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές πράξεις».

«Τρομοκρατική επίθεση δεν είναι μόνο μια επίθεση με τρομοκράτες του ISIS, αλλά και ένα drone με μερικά γραμμάρια βιολογικού πολέμου που μπορεί να καταστρέψει μια πόλη. Πόσες ασκήσεις για αντιμετώπιση επιθέσεων τύπου "renegate" (σ.σ. με τέτοια ιπτάμενα μέσα) έχουμε κάνει στο ΝΑΤΟ; Πρέπει να λέμε αλήθειες, να βρούμε λύσεις, να πάρουμε τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε, πιέζοντας για δρομολόγηση επικίνδυνων σχεδιασμών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, τόνισε δε ότι κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ζητημάτων ασφαλείας. Προηγουμένως, σε γραπτή πρόσκληση προς τους συνέδρους σημείωνε ότι σήμερα «αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φάσμα προκλήσεων ασφάλειας που αναδεικνύουν την ανάγκη πρόβλεψης, προετοιμασίας και αποτελεσματικής αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις» και ότι το συνέδριο θα αποτελέσει «μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία δομών και διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων». Μια διαδικασία όπου πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στήνει σχήματα τέτοιας ευρωατλαντικής «συνεργασίας» στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Μετανάστευση, «τρομοκρατία», υβριδικές απειλές

Χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου, αναλύθηκαν οι «προκλήσεις» που απορρέουν από τη μετανάστευση, την «τρομοκρατία» και τις υβριδικές απειλές, καθώς και τη «θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια» στη Μεσόγειο. Ομιλητές του συνεδρίου είναι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ακαδημαϊκοί και στελέχη «ερευνητικών» κέντρων και ινστιτούτων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Π.χ. ανοίγοντας το συνέδριο, ο αντιστράτηγος Εσα Πούλκινεν, γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην εισήγησή του με τίτλο «Στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ενεργοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ και παροχή προληπτικής ασφάλειας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες», μεταξύ άλλων είπε: «Το περιβάλλον ασφάλειας της ΕΕ σήμερα απαιτεί να έχουμε άμεσα διαθέσιμες και αξιόπιστες δυνατότητες για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αξιών, των συμφερόντων και των πολιτών μας. Από την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ το 2016 έχουμε στρατηγική ευθύνη για την προστασία της Ευρώπης. Η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια είναι όλο και πιο αλληλένδετες και η ασφάλειά μας στο σπίτι εξαρτάται από τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορά μας».

Αναφερόμενος εξάλλου στη μετανάστευση και προϊδεάζοντας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, είπε πως «ο καλύτερος τρόπος είναι να παράσχετε ασφαλές περιβάλλον στις πηγές μετανάστευσης, αντιμετωπίζοντας τα ριζικά αίτια. Εχουμε θετικά αποτελέσματα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ εκτός των συνόρων μας για την οικοδόμηση στρατιωτικών δομών ασφαλείας στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Ο Τζόναθαν Γουίλκενφελντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Maryland, στην εισήγηση με τίτλο «Προκλήσεις για τη διαχείριση κρίσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα», είπε: «Η διαχείριση των διεθνών κρίσεων εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων, καθώς η φύση του διεθνούς συστήματος έχει αλλάξει. Το σημερινό σύστημα χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των μη κρατικών φορέων, την εξάπλωση από εσωτερικές σε διεθνείς συγκρούσεις, την επανάληψη συγκρούσεων και ορισμένες παγκόσμιες προκλήσεις και κρίσεις που απαιτούν δράση σε παγκόσμια συλλογική κλίμακα».

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση, την τρομοκρατία και τις υβριδικές απειλές: Ο ρόλος της Ελλάδας».

Στην ενότητα αυτή, δεν αποκλείστηκε από ομιλητές όπως ο Ι. Νομικός, διευθυντής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών, η απόπειρα εκδήλωσης «βίαιων πράξεων» στην Ελλάδα, ενώ έγινε αναφορά στην Ιστορία των Βαλκανίων ως «εστία υβριδικών απειλών».

Ο Χ. Παπασωτηρίου, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ανέλυσε την εξέλιξη της «διεθνούς τζιχαντιστικής τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα στο ISIS», ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες από την ήττα του ISIS σε Συρία και Ιράκ, προϊδεάζοντας για νέο κύκλο αστάθειας στην περιοχή.

«Θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο»

Η 2η θεματική ενότητα, χτες, είχε τίτλο «Θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο: Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη». Αναλύθηκαν πτυχές όπως «Γεωστρατηγική προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου: Τάσεις, προκλήσεις, ευκαιρίες», «Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών ως το κλειδί για την επιτυχία», «Ασφάλεια ενεργειακών υποδομών από συμβατικές απειλές και κυβερνοπόλεμο».

Ο αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, στην εισήγησή του τόνισε: «Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί έναν σημαντικό θαλάσσιο δρόμο για το διεθνές εμπόριο και τη μεταφορά Ενέργειας», ενώ συνδυάζοντας το θέμα με τις «σημαντικές γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» εκτίμησε ότι «αυτές οι απειλές και οι προκλήσεις για την ασφάλεια ενδέχεται να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική κρίση, επηρεάζοντας την Ευρώπη».

Ο Εμ. Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μελετών Αμυνας του King's College London, στάθηκε στο θέμα «Η Ελλάδα ως Παροχέας Ενεργειακής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε: «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει γρήγορα. Με τις νέες ανακαλύψεις αερίου τα τελευταία χρόνια (...) η Ανατολική Μεσόγειος σύντομα θα γίνει το νέο σύνορο φυσικού αερίου. Η ανακάλυψη των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια ζήτηση για Ενέργεια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των προμηθειών από τη Ρωσία και οι δυτικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση της προσφοράς για να εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια»...

Ο Κ. Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε εισήγηση με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας» είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα ερευνητικά έργα εντός και εκτός ανοικτής θάλασσας στην ΑΟΖ της, προκειμένου να ανακαλύψει και να επαληθεύσει τους εμπορικά εκμεταλλευόμενους πόρους υδρογονανθράκων».

Τέλος, ο Αρ. Τζιαμπίρης, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στην εισήγηση με θέμα «Η Νέα Ανατολική Μεσόγειος σε Μετάβαση: Στρατηγικές Προκλήσεις και Ευκαιρίες» τόνισε: «Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει μερικές από τα πιο ενδιαφέρουσες, ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στη σύγχρονη διεθνή πολιτική», συγκαταλέγοντας εκεί «τον θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο που εξακολουθεί να τρέχει στη Συρία», «την αβεβαιότητα για το μέλλον της Αιγύπτου (και γενικότερα της Αραβικής Ανοιξης)», «τις επίμονες περιφερειακές φιλοδοξίες (και τον αυξανόμενο αυταρχισμό) της Τουρκίας», «και, πιο πρόσφατα, μια κρίση προσφύγων που αφορά εκατομμύρια». «Επιπλέον», πρόσθεσε, «η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ένα μεγάλο "εργαστήριο" όπου δοκιμάζονται πολιτικές ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών κρατών».

Σήμερα κηδεύεται ο Γρ. Ριζόπουλος

Σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παπάγου κηδεύεται ο σ. Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Η ΠΕΚΑΜ, αποχαιρετώντας τον Γρ. Ριζόπουλο, έναν «από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν αδάμαστοι από το κολαστήρι της Μακρονήσου», σημειώνει ότι «διακρινόταν για την απλότητα, τη σεμνότητα και την αγωνιστικότητά του, στοιχεία ηθικού και πνευματικού αναστήματος (...) Ηταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να πάρει σάρκα και οστά η υπόθεση της ανάδειξης της Μακρονήσου ως "Ιστορικού Τόπου"».

  • Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γρ. Ριζόπουλου εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.
Για το αστικό Σύνταγμα

Την Τρίτη 20 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών (αμφιθέατρο 16, 7ος όροφος), η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Νομικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα το άρθρο της ΚΟΜΕΠ (5/2018): «Για το αστικό Σύνταγμα και τις αναθεωρήσεις του». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Εκδήλωση στην Ελευσίνα

Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ, στο δημαρχείο Ελευσίνας. Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με πολιτικό τραγούδι και έκθεση φωτογραφίας (λειτουργία από τις 5 μ.μ.) με υλικό από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στην Ελευσίνα.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», την Πέμπτη 22 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο «ΚΙΕΡΙΟΝ», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 π.μ., θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο Αμαξοστάσιο του δήμου Λάρισας η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, στις 7 π.μ., θα μιλήσει στην υπηρεσία του Πράσινου του δήμου Λάρισας ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι των κλαδικών Οργανώσεων Λάρισας και της ΚΝΕ, στο γυμναστήριο του 8ου Λυκείου Αμπελοκήπων, με ομιλήτρια την Ρούλα Ξιφαρά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 22 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πινακοθήκη στη Νεάπολη Λάρισας θα πραγματοποιηθεί πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί τμήμα του έργου του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο τσουκάλι» από πολυμελή ορχήστρα. Διεύθυνση - ενορχήστρωση Δ. Φωτιάδης. Θα υπάρχουν επίσης έκθεση για τα 100 χρόνια του Κόμματος και έκθεση βιβλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ