ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δράση σε βάρος της Υγείας

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Το κεφάλαιο από το πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά την υπόθεση της υπερκοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, όπου εκτυλίχθηκε ένας ακόμα καβγάς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με άρωμα σκανδαλολογίας, για να μένει στο απυρόβλητο το κύριο σκάνδαλο, που είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εισηγητή του, Ανδρ. Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσίασε και το πόρισμα του κυβερνώντος κόμματος, ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Υγείας της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ενώ διερεύνηση για ευθύνες ζήτησε και σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό της ΝΔ Μάριο Σαλμά, όπως και σε μη πολιτικά πρόσωπα, σχετικά με τη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, κάνοντας λόγο για «τυπικό δείγμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος» και «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης υπερκοστολόγησής της και συμπαιγνίας, από τις οποίες ζημιώθηκε το Δημόσιο».

Για τον Μ. Βορίδη ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του αναφέρει ότι ελέγχεται επειδή στην υπουργική απόφαση κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης που εξέδωσε, έλαβε υπόψη του μόνο τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), παρά τις ενστάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εξέταση η οποία εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κοστίζει 300 ευρώ να υπερτιμολογηθεί στα 1.500 ευρώ.

Οσον αφορά τον Μ. Σαλμά ελέγχεται για τη «μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης με υπερκοστολόγησή της», καθώς με το ιδιωτικό του ιατρείο συστεγαζόταν διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία «Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.», το οποίο είχε μετόχους την σύζυγό του και τον γαμπρό του.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γ. Κεφαλογιάννης καταθέτοντας το πόρισμα του κόμματός του, είπε ότι από την εξέταση της υπόθεσης δεν προέκυψαν πολιτικές ούτε ποινικές ευθύνες των προσώπων που «διαχειρίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο την υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης» στην περίοδο 1997 - 2004.

Οσο για τη ζημιά του Δημοσίου που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί για ευθύνες και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι στην τιμή των 1.500 ευρώ έγιναν διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και την περίοδο 2015 - 2016.

Αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση επί του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο του Φαρμάκου.

Αντιπαράθεση στο έδαφος της αποδοχής της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συζήτηση στην Επιτροπή τοποθετήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας:

«Στην υπόθεση αυτή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, μεθοδεύτηκε η αναγνώριση μιας νέας μεθόδου διαγνωστικής αρθροσκόπησης και η τιμολόγησή της σύμφωνα με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, στο ποσόν των 1.500 ευρώ, προκειμένου να ευνοηθεί ο κ. Σαλμάς, ο οποίος ήταν ο αποκλειστικός εφαρμοστής αυτής της μεθόδου. Στην υπόθεση αυτή φέρονται ως συμμετέχοντες στη μεθόδευση ο υπουργός Υγείας, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΣΥ και ο ίδιος ο κ. Σαλμάς.

Εχει σημασία να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καυτηριάζει το γεγονός ότι μια διαγνωστική ιατρική πράξη τιμολογείται ως εμπόρευμα, το οποίο θα πωλείται είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας στους ασθενείς, αλλά εστιάζει στο ύψος της τιμής της πώλησης αυτού του εμπορεύματος. Δεν απορρίπτει δηλαδή την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αντίθετα την υιοθετεί και τη στηρίζει. Τι άλλο σημαίνει ότι ένα μέρος των αρθροσκοπήσεων με την προηγούμενη υψηλότερη τιμή έγιναν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνεχίζεται η αντίστοιχη επιχειρηματική δράση με τη χαμηλότερη τιμή με βάση την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αποκλείονται και οι επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, όπως ακριβώς γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών που εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας;

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και επεκτείνει όλο το αντιλαϊκό και φιλοεπιχειρηματικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι ασθενείς, που υποχρεώνονται - όσοι μπορούν - να πάνε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο τομέα, πληρώνουν σημαντικά πρόσθετα ποσά είτε αφορά τη νοσηλεία είτε αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις και στις πιο πολλές περιπτώσεις ξεχωριστές επιπλέον αμοιβές στους γιατρούς. Αυτά τα "δωράκια" προς τους επιχειρηματίες της Υγείας καθώς και την εξασφάλιση "πελατείας" προς αυτούς τα διατηρεί και τα επεκτείνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το ύψος της αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης (αρθροσκόπησης) δεν αφορά αυτούς καθαυτούς τους ασθενείς αλλά το ύψος της τιμής που θα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απόδειξη είναι ότι ενώ πολλές διαγνωστικές - εργαστηριακές εξετάσεις, η πλειοψηφία των φαρμάκων κ.λπ., έχουν πάρει χαμηλότερες τιμές ασφαλιστικής αποζημίωσης - με αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων - εντούτοις οι ασθενείς για να αγοράσουν αυτά τα εμπορεύματα που αφορούν την υγεία τους πληρώνουν πολύ περισσότερα και σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο Υγείας στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Το νέο αναδομημένο ΚΕΣΥ που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε, όπως και το προηγούμενο, τη συγκεκριμένη διαγνωστική αρθροσκόπηση. Συνεπώς είναι χρήσιμη σύμφωνα με τους επιστήμονες. Γιατί λοιπόν αυτή η μέθοδος δεν αναπτύσσεται στις δημόσιες μονάδες Υγείας;

Θέλουμε να επισημάνουμε και το εξής: Ολες οι κυβερνήσεις δημιουργούν "ανεξάρτητα" επιστημονικά όργανα, που λειτουργούν ως σύμβουλοί τους. Στην ουσία αυτά τα όργανα - χωρίς να θέτουμε ζήτημα για την επιστημονική επάρκεια των μελών τους - αποδεικνύεται ότι αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να περιβάλλουν με επιστημονικό - δήθεν ουδέτερο - τρόπο τις εκάστοτε αντιλαϊκές τους πολιτικές. Πλείστα παραδείγματα. Από το συγκεκριμένο με τις αρθροσκοπήσεις, που επιστήμονες του ίδιου επιπέδου και κύρους τη μια γνωματεύουν έτσι και την άλλη αλλιώς, χωρίς να έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα.

Αντίστοιχα, επιτροπές όπου επιστήμονες αναγνωρισμένοι και με μακρόχρονη πείρα, μέχρι την Παρασκευή, θεωρούν ένα "σκεύασμα" ότι είναι φάρμακο που πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή και τη Δευτέρα κρίνουν - λες και έχουν γίνει επαναστατικές αλλαγές στη γνώση - ότι δεν είναι φάρμακο αλλά ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο) ή και ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα)! Επιτροπές που συμφωνούν ότι το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β' είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, και ταυτόχρονα η μια δεν το εντάσσει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, η άλλη το εντάσσει μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιτροπές που χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση βγάζουν "πορίσματα" που οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό εργαζομένων, χώρων και κλάδων από τα ΒΑΕ.

Με βάση τα παραπάνω παίρνουμε υπόψη το βασικό επιχείρημα της ΝΔ και του υπουργού Υγείας ότι ήταν ομόφωνη η γνωμάτευση του ΚΕΣΥ, όπως και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι επίσης ήταν ομόφωνη η γνωμάτευση του δικού της ΚΕΣΥ.

Λέμε καθαρά ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο πρώην ούτε στο νυν ΚΕΣΥ. Διότι και στις δυο περιπτώσεις η αντιπαράθεση γίνεται στο έδαφος της αποδοχής της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία που περιλαμβάνει και τον δημόσιο τομέα. Και αυτό δεν αλλάζει από την τροποποίηση - διόρθωση μιας τιμής που θα πουλιέται μια εξέταση. Αυτό αποτελεί και τη βασική πολιτική ευθύνη και των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.

Οπως είχαμε δηλώσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση - κατά τη συζήτηση του πορίσματος για το "Ερρίκος Ντυνάν" - η θέση είναι να σταλεί και ο φάκελος για τις αρθροσκοπήσεις στη Δικαιοσύνη όπως και για τους άλλους φακέλους ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εφόσον αποδειχθούν και τέτοιες».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς

Συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Σερβία.

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την υποστήριξη της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της Σερβίας και τη διαβεβαίωσή του ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πάγια θέση της Ελλάδας για το καθεστώς του Κοσσόβου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από την πλευρά του είπε ότι «η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ», την κάλεσε δε σε αυτήν την προοπτική «να υλοποιήσει μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις». Ταυτόχρονα, κάλεσε σε διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων «στο επίπεδο των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεγάλων έργων υποδομής που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τη Σερβία, τη Σερβία με την Κεντρική Ευρώπη».

Παραπέρα, τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε το διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου, ο οποίος όμως πρέπει να γίνεται σε ένα κλίμα καλής διάθεσης και χωρίς μονομερείς ενέργειες, οι οποίες συχνά δυναμιτίζουν αυτό το καλό κλίμα. Και αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Προς διευθέτηση με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα

Χάρτες και πληροφορίες για «τεχνικές λεπτομέρειες» που αφορούν τη φερόμενη συμφωνία διευθέτησης των διαφορών στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Vision plus» ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι. Ο Αλβανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με στόχο ένα «πλήρες πακέτο ώστε να λυθεί το θέμα άπαξ διά παντός», ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία και ότι δεν βλέπει «κανένα εμπόδιο» για την υπογραφή της από τις δύο κυβερνήσεις. Αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα.

Παράλληλα, ο Μπουσάτι σημείωσε ότι η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο των προσώπων που θεωρεί ανεπιθύμητα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την «επίσημη σιωπή» της Αθήνας σε σχέση με τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κ. Κατσίφα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή

Σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, διαδικασία που έχει εκκινήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σημερινή συνεδρίαση η Βουλή καλείται να αποφασίσει την ημερομηνία που θα παραδώσει το πόρισμά της η Αναθεωρητική Επιτροπή της Βουλής, η σύσταση της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη βδομάδα με τον ορισμό από τα κόμματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν. Θυμίζουμε ότι συνολικά η Επιτροπή θα αποτελείται από 46 βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής έχει το δικαίωμα να ανεβάσει τον αριθμό τους σε 50.

Στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Αναθεωρητικής Επιτροπής μπορούν να κατατεθούν προτάσεις και από άλλα κόμματα, αρκεί να υπογράφονται από 50 βουλευτές. Το έργο της Επιτροπής είναι να προτείνει ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και πώς θα είναι συνταγμένα, η μορφή τους δηλαδή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ