ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Το θέμα των απανωτών εργατικών «ατυχημάτων» έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση

Κανένα μέτρο για την αποφυγή νέων εργατικών «ατυχημάτων» στη ΛΑΡΚΟ δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ έδωσαν τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο εργοστάσιο. Στο κείμενο αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά περιστατικά του περασμένου μήνα: Στις 10 Οκτώβρη, τέσσερις εργάτες πήγαν στο νοσοκομείο με προβλήματα βαριάς δύσπνοιας, όταν έγινε διαρροή καυτής πούδρας από σιλό. Στις 15 Οκτώβρη, έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στη γερανογέφυρα, η οποία σημειωτέον δεν είχε φρένα ασφαλείας, στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε θύμα οφείλεται στην εμπειρία του χειριστή.

Οι εργαζόμενοι με βάση την πείρα τους, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, έχουν προειδοποιήσει ότι οι συγχωνεύσεις τριών τμημάτων του συνεργείου συντήρησης που προωθεί η διοίκηση της εταιρείας θα χειροτερεύσει κατά πολύ την ήδη επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας. Οπως επισήμανε, η συγχώνευση γίνεται χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τις βλαπτικές μεταβολές στις αποδοχές τους, αφού κάποιοι έπαιρναν ειδικά επιδόματα, χωρίς να γνωρίζουν το οργανόγραμμά τους και κυρίως χωρίς ενημέρωση και εκπαίδευση.

Η παράβλεψη αυτών των μέτρων, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν τα υποτυπώδη να βρεθούν να χειρίζονται περιστρεφόμενα ανυψωτικά μηχανήματα 25 και 30 μέτρων, να περπατούν πάνω από λουτρό μετάλλου 2.000 βαθμών Κελσίου χωρίς να γνωρίζουν τι είναι τα ηλεκτροκάμινα, ή να κληθούν να κλείσουν βαλβίδες σε περίπτωση διαρροής προπανίου, χωρίς να γνωρίζουν πού είναι. Ακόμα να περπατήσουν στη γέφυρα του παχυντή λάσπης, σε πύργους ταινιόδρομων 35 μέτρων, σε σιλό χιλιάδων τόνων χωρίς να ξέρουν ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες, η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης.

Επιπρόσθετα, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το νέο συνεργείο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που έχει συσταθεί και αφορά την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, με ευθύνη της διοίκησης δεν έχει ορίσει επικεφαλής, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι εννοούν και τι όχι έκτακτες καταστάσεις, ενώ ο εργαζόμενος που όρισαν ως διοικητικό υπεύθυνο θα είναι παρών μόνο στο ωράριό του, το απόγευμα και τη νύχτα θα είναι εκτός. «Πώς είναι δυνατόν εδώ να συντονιστεί και να διασφαλιστεί έτσι η ίδια η ασφάλεια των εργαζομένων;», ρώτησε ο Χρ. Κατσώτης.

Επισήμανε ότι η διοίκηση έχει σοβαρές ευθύνες και ότι ο αρμόδιος υπουργός, που έχει ευθύνη για το διορισμό της διοίκησης, πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου «να αποφύγουμε ατυχήματα των εργαζομένων, είτε θανατηφόρα είτε ατυχήματα τα οποία θα βλάψουν την ίδια την υγεία τους (...) Η ζωή είναι ανεκτίμητη και κάθε εργάτης πρέπει να γυρνάει πίσω στο σπίτι του μετά το τέλος της δουλειάς του».

Δεν τρέχει τίποτα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό!

Η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, ήταν τουλάχιστον προκλητική απέναντι στους εργαζόμενους, αφού όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση στις σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ βρήκε ότι... δεν υπάρχει πρόβλημα!

Ανέφερε ότι η ΛΑΡΚΟ από το 2013 έχει όλες τις πιστοποιήσεις ώστε «οι προδιαγραφές του συστήματος διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία» να «είναι κατοχυρωμένες με βάση αυτήν τη διεθνή πρακτική». Οτι «κάθε τρεις μήνες πραγματοποιείται συνάντηση της διεύθυνσης του εργοστασίου με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, στην οποία συντάσσεται μνημόνιο επί των θεμάτων του εργοστασίου τα οποία και αντιμετωπίζονται έως την επόμενη συνάντηση» και ότι «η ΛΑΡΚΟ υπόκειται σε συνεχείς επιθεωρήσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, που κάνει και τους ετήσιους ελέγχους και τους έκτακτους προληπτικούς ελέγχους».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η ενοποίηση δύο τμημάτων που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με απόλυτη μέριμνα για τη φύση των δραστηριοτήτων δεν θέτει θέμα ασφάλειας», ενώ πρόσθεσε ότι «υποθέτω και τεκμαίρω ότι τέτοιου τύπου εξορθολογισμοί από οικονομική άποψη σε οποιαδήποτε εταιρεία είναι λογικό να υπάρχουν εφόσον ικανοποιούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας».

Οσο για τα συγκεκριμένα ατυχήματα που καταγγέλθηκαν είπε όσον αφορά το πρώτο πως «το θέμα έχει τεθεί στη διαδικασία του ελέγχου και νομίζω ότι θα έχουμε την αντικειμενική εκτίμηση για το τι ήταν ακριβώς αυτό το συμβάν», ενώ για το δεύτερο κατέθεσε στα πρακτικά τα πιστοποιητικά συντήρησης της γερανογέφυρας...

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ. Η αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 18 Νοέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β), από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΙΝΥΑΕ
Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο παραρτημάτων

Σε δίωρη στάση εργασίας (τις δύο πρώτες ώρες του ωραρίου) και συμβολική παρουσία αντιπροσωπείας του Σωματείου στο υπουργείο Εργασίας, στη συνεδρίαση του ΣΥΑΕ (9 π.μ.), προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από το παράρτημα Τρίπολης του Ινστιτούτου, όπως και συνολικά την ανάκληση του σχεδίου για 17 απολύσεις και κλείσιμο παραρτημάτων του.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο:

«Η διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ ανακοίνωσε χτες την απόφασή της για κλείσιμο του παραρτήματος Τρίπολης (που καλύπτει την περιοχή της Πελοποννήσου) και την απόλυση της εργαζόμενης σε αυτό (μητέρας τριών παιδιών, εκλεγμένης στο ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας). Η διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ δημιουργεί εκτός των άλλων εμπόδια στη λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ, αφού η εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στο πενταμελές ΔΣ του Σωματείου.

Η απόλυση και το κλείσιμο του παραρτήματος Τρίπολης έρχεται σε μια περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο μελέτης (προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί) που υλοποίησε το παράρτημα, σε συνεργασία με στελέχη του Ινστιτούτου από την Αθήνα (αφορούσε την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Μεγαλόπολης), και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας για υλοποίηση άλλης αντίστοιχης μελέτης, πολλαπλάσιου προϋπολογισμού, σε άλλη περιοχή της Πελοποννήσου.

Στην ουσία, προχωρά η υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης διοίκησης του ΕΛΙΝΥΑΕ για 17 συνολικά απολύσεις και κλείσιμο 5 παραρτημάτων. Οι απολύσεις πραγματοποιούνται σταδιακά - "σαλαμωτά", με σκοπό τη μείωση των αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου είμαστε για άλλη μια φορά απλήρωτοι, χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση της διοίκησης για το χρόνο πληρωμής των δεδουλευμένων μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Υπογραμμίζει τα σοβαρά προβλήματα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας ζητά συνάντηση για το πολύ σοβαρό ζήτημα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το κλαδικό Συνδικάτο επισημαίνει πως μαρτυρίες εργαζομένων δείχνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα είναι τραγική.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Γνωρίζουμε πως είναι πολλά τα κρούσματα καρκινοπαθών, εμφραγμάτων και πνευμονικών παθήσεων. Επίσης πολλά είναι τα κρούσματα ορθοπεδικών παθήσεων όπως στη μέση, τα γόνατα, τα χέρια, κοίλες κ.ά. Γνωρίζουμε επίσης πως είναι πολλά τα παραδείγματα από γνωματεύσεις ιατρών και νοσοκομείων για σοβαρές ασθένειες εργαζομένων και από την πλευρά σας δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα ούτε απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και ούτε απέναντι στις αιτίες που τις γεννούν. Για τα παραπάνω και για πολλά άλλα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Απολύσεις και απληρωσιά στη γαλακτοβιομηχανία «ΠΡΩΤΟ»

Για απολύσεις και απληρωσιά καταγγέλλει τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΠΡΩΤΟ» το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, καλώντας τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα εξόρμηση στο εργοστάσιο, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του που θα γίνει την Κυριακή 25/11, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, η εργοδοσία κατάργησε το τμήμα διανομής, που σημαίνει ότι θα απολυθούν τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι. Εχει κάνει ήδη 6 απολύσεις και αναμένεται να απολύσει ακόμα 7 εργαζόμενους. Η εργοδοσία, σημειώνει, αξιοποίησε το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, για να προχωρήσει «στο μέγιστο αριθμό απολύσεων ανά μήνα».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι δύο μήνες απλήρωτοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της εργοδοσίας σε τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, οι απολύσεις έγιναν γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να γίνουν μειώσεις στους μισθούς τους 20 - 25%! Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Συνδικάτο, οι μισθοί είχαν μειωθεί ξανά το 2012.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί «το Επιχειρησιακό Σωματείο της εταιρείας "ΠΡΩΤΟ" να καλέσει σε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων της εταιρείας για συντονισμό σε αγώνα ενάντια στις άδικες απολύσεις της εργοδοσίας (...) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας "ΠΡΩΤΟ" να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να αντιπαλέψουμε συλλογικά κάθε επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα είτε αυτή προέρχεται από τη διοίκηση του εργοστασίου είτε από την αντεργατική στάση κυβέρνησης - ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ