ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Την Παρασκευή η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Παρασκευή 17 Νοέμβρη θα κορυφωθεί ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η φετινή επέτειος και η μεγάλη διαδήλωση από τις ίδιες τις εξελίξεις αποκτούν περιεχόμενο ενάντια στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Με τη μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία θα στείλουν μήνυμα ενάντια στις επικίνδυνες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, που από τη μία δίνουν στην Ελλάδα αναβαθμισμένο ρόλο στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και από την άλλη ματώνουν το λαϊκό εισόδημα για να εξυπηρετούνται οι εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Καθώς κορυφώνεται ο αγωνιστικός εορτασμός, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με θέμα τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ενώ κινητοποιήσεις θα οργανωθούν και από συνδικάτα και μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17/11, έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Υγείας, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικού, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Καλλιτεχνών, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών.
  • Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού Τομέα, Βόρειου Τομέα, Θριασίου, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Ανατολικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Πειραιά.
Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς, προς τιμήν του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Επίσης στην κατάθεση στεφανιών που θα γίνει νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό «να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Να τιμήσουν τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή

Το κάλεσμα του ΜΑΣ για μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον τριήμερο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη προς την αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή του μπροστά στην 44η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού.

Η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων είναι στις 5 μ.μ., στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα.

Στο κάλεσμα του ΜΑΣ μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

  • Βάζει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών στην περιοχή, αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που έχουν οδηγήσει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, την Ουκρανία, τη διχοτόμηση της Κύπρου.
  • Δίνει "γην και ύδωρ" στους φονιάδες των λαών, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δίνει δισεκατομμύρια για τα "F-16", αναβαθμίζει τις ΝΑΤΟικές βάσεις, συζητά για μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο, δίνει νέα λιμάνια και αεροδρόμια, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟική θάλασσα, τα σύνορα της χώρας αξιοποιούνται για πέρασμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, οι κοινές ασκήσεις ελληνικών και ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων πολλαπλασιάζονται, ενώ παραμένουν Ελληνες φαντάροι εκτός συνόρων.
  • Ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, έχει μετατραπεί σε ντίλερ ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κομπάζει για τα πλεονάσματα που έχουν ματώσει τις οικογένειές μας, διαφημίζει την εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει, παίρνει τα συγχαρητήρια από τον ΣΕΒ και τους "εταίρους", εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των επιχειρηματιών.

Το δικαίωμά μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή δεν το διαπραγματευόμαστε! Το διεκδικούμε και θα το κατακτήσουμε από αυτούς που μας το στερούν.

Παλιές και νέες κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κάνουν το πανεπιστήμιο ΑΕ και τους φοιτητές πελάτες. Προωθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που μας θέλουν "ευέλικτους", φτηνούς εργαζόμενους.

Την ώρα που για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ "δεν υπάρχει σάλιο", για τα "F-16" δίνουν δισεκατομμύρια και κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ», σημειώνει το ΜΑΣ και προτάσσει τη διεκδίκηση των φοιτητών να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν στο αντικείμενό τους με δικαιώματα.

Μιλώντας για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το ΜΑΣ αναφέρεται σε συμπεράσματα που δίνουν δύναμη για τον αγώνα σήμερα, επισημαίνοντας: «Και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ανάγκη το κίνημα να δίνει οργανωμένη και μαζική απάντηση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Τότε, στα χρόνια της δικτατορίας, που η χούντα είχε διορίσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ, συγκροτήθηκε στα πανεπιστήμια η Αντι-ΕΦΕΕ.

Σήμερα, που κυβερνήσεις και διοικήσεις θέλουν συλλόγους συνεργάτες των υπουργείων και των επιχειρηματιών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η απάντηση για συλλόγους μαζικούς, μαχητικά όργανα που διεκδικούν τις ανάγκες των φοιτητών ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και μονοπώλια».

Καμιά συμμετοχή - καμιά εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Και στο κάλεσμά του το ΜΑΣ καταλήγει:

«Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Πετάμε έξω από τις σχολές μας όσους αναπολούν τη χούντα, την εξυμνούν, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κρύβουν ότι ήταν ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό. Ηταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του. Γι' αυτό και με λύσσα καταγγέλλουν τους αγώνες μας σήμερα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας σταματήσουν. Δεν θα τους περάσει! Εξω οι φασίστες της Χρυσής Αυγής από τις σχολές και τις γειτονιές.

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς. Καμία αλλαγή συνόρων.

Να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση με συγκεντρώσεις και περιοδείες

Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, με σύνθημα «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία». Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 6.30 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία της Επισκευαστικής Ζώνης Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στις 11 π.μ., περιοδείες θα πραγματοποιηθούν από την ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης στις δημόσιες υπηρεσίες του κέντρου και στις τράπεζες.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις Υπηρεσίες της Δημοτικής Κοινότητας Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, και στις 12 μ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Ανω Πόλης - Καλλιθέας Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της, με ομιλήτρια την Ε. Κουκούλα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη:

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 μ.μ., περιοδεία στα καταστήματα της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, και στις 7 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ επί της Δελφών και Μπότσαρη και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 3 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά (αίθουσα ΑΟ11), οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ της Αττικής καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση. Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη 1 μ.μ., στο ΕΜΠ (αμφιθέατρο 3, Γενικές Εδρες) οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση. Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 6 του Ιστορικού), θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη, τα ΤΣ Χανίων της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα διδάγματα στο σήμερα», στις 8 μ.μ, στο θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο.

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, οι Οργανώσεις Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ Βότση - Κηφισιάς (Καππαδοκίας 38, 1ος όροφος).

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καλούν σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις

Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ καλούν Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα και τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία σε συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και στην κατάθεση στεφάνων που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 16 Νοέμβρη. Ως τόπο συνάντησης έχουν ορίσει το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 5.30 μ.μ.

Σε άλλες πόλεις

Με αφορμή την 44η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις καλούν την Παρασκευή 17 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

-- Στις 6.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας καλεί στα Φανάρια της Νεάπολης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για την επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλα τα παραρτήματά της να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των φίλων και απογόνων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ απ' όλη την Ελλάδα στην επετειακή εκδήλωση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org