ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνουμε - απαντάμε στα αντιασφαλιστικά μέτρα με νέα απεργία

Αποσπάσματα από την ομιλία της Ολγας Σιάντου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Η Ολγα Σιάντου
Η Ολγα Σιάντου
Η απεργιακή μάχη (σ.σ. την Πέμπτη) και τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, ήταν μια σκληρή αναμέτρηση με τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνησή της και ταυτόχρονα μια σαφής προειδοποίηση ότι θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ρωτάμε: Ποιος οικοδόμος μπορεί να μείνει στο μαδέρι, στη σκαλωσιά μέχρι τα 67; Ποια ξενοδοχοϋπάλληλος, ποια νοσηλεύτρια μπορεί να δουλεύει χωρίς ανάσα μέχρι αυτή την ηλικία; Ποιανού χαλυβουργού, ποιανού μεταλλεργάτη, τίνος ναυτεργάτη τα χέρια και τα πόδια θα αντέξουν; Να γιατί λέμε πως προχωρούν σε ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα.

Οι πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα βρήκαν σημαντική απήχηση στους εργαζόμενους και σε εκατοντάδες σωματεία. Συνέβαλαν καθοριστικά, για να έχουμε αυτήν την απεργία σε μια περίοδο που καλλιεργούνται η μοιρολατρία, ο συμβιβασμός και η ηττοπάθεια.

Αυτές οι πρωτοβουλίες φαίνεται πως εκτός από την κυβέρνηση, την εργοδοσία, ενόχλησαν τις ηγεσίες του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Για μια ακόμα φορά, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν τη συνηθισμένη τακτική. Καλλιέργεια μοιρολατρίας, ηττοπάθειας, υπονόμευση του αγώνα. Οχι μόνο δεν έκαναν τίποτα - δεν περιμέναμε άλλωστε κάτι διαφορετικό - αλλά σε αρκετούς χώρους έβαζαν εμπόδια στην προετοιμασία, στη συζήτηση, στην απόφαση.

Ηρθε προ πολλού η ώρα να συντονίσουμε καλύτερα τις δυνάμεις μας, για να ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μην ανεχτούν άλλο στα σωματεία να κάνουν κουμάντο η εργοδοσία και η κυβέρνηση!

Δεν παραγράφονται οι ευθύνες τους

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ ενόχλησαν και κάποιες άλλες δυνάμεις, που μέχρι χτες ήταν αγκαλιά και πλάι πλάι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού προσπάθησαν να ακυρώσουν την απεργία, το σχεδιασμό κλιμάκωσης και δεν τα κατάφεραν, έφτασαν να καλούν στην απεργία, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτή είναι μια παλιά τέχνη του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα! Οταν δεν μπορούσαν να ακυρώσουν και να σβήσουν έναν αγώνα, έμπαιναν μέσα για να τον υπονομεύσουν, να απονευρώσουν το ριζοσπαστικό του περιεχόμενο.

Ετσι κάνουν κι αυτοί. Από αγώνα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας - ΕΕ, από αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος, επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε θολό αντιμνημονιακό αγώνα, όπου όλοι θα χωράνε: Κι αυτοί που ψηφίζουν το κόψιμο της σύνταξης και οι συνταξιούχοι, κι αυτοί που βγάζουν τα σπίτια σε πλειστηριασμούς και ο φτωχός που χάνει το σπίτι του!

Οσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση χρησιμοποίησαν τα σωματεία και τις πλάτες των εργαζομένων ως «σκαλοπάτι», για να ανεβοκατεβαίνουν οι αστικές κυβερνήσεις. Προσπάθησαν να κάνουν το κίνημα χειροκροτητή της κυβέρνησης, όπως ήταν άλλωστε και οι ίδιοι!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις συκοφαντίες απέναντι στο ΠΑΜΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι «τώρα θυμήθηκε τις κινητοποιήσεις»; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι αυτές οι δυνάμεις καλλιεργούσαν αυταπάτες για τη δήθεν «πρώτη φορά αριστερά»; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την επιδίωξή τους το κίνημα να γίνει υποστηρικτής στη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διαπραγματεύονταν για τα συμφέροντα της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας; Να στηρίξουμε, έλεγαν, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Εχουν σοβαρές ευθύνες γιατί συνέβαλαν στον εγκλωβισμό, στην καθυστέρηση, στις αυταπάτες. Αυτά δεν παραγράφονται! Τα αγωνιστικά καλέσματα που απευθύνουν δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα καλέσματα που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οδηγούν στον ίδιο χρεοκοπημένο δρόμο! Είναι οι ίδιοι που από το Σύνταγμα χειροκροτούσαν τον Τσίπρα που έλεγε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι το κοινό μας σπίτι!

Αυτοί, λοιπόν, σήμερα έρχονται κι ανοίγουν πόλεμο στο ΠΑΜΕ, στα συνδικάτα και τα σωματεία που συσπειρώνονται με αυτό. Η στάση τους απέναντι στην πανελλαδική γενική απεργία και στο ΠΑΜΕ είναι κριτήριο. Θέλουν να προσαρμόσουν το κίνημα στη στρατηγική της κυβερνητικής εναλλαγής. Θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να κινείται στα όρια του συστήματος με μια θολή αντιμνημονιακή γραμμή πάλης, χωρίς ουσιαστικά να συγκρούονται με την καπιταλιστική εργοδοσία και την εξουσία της.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για κλιμάκωση

Ολη αυτή η προσπάθεια που προηγήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις για την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας, οι Γενικές Συνελεύσεις, η συζήτηση στους τόπους δουλειάς, η συγκρότηση απεργιακών και σωματειακών επιτροπών, η μαζικοποίηση των σωματείων και η ανάδειξη των προβλημάτων ανά κλάδο και ανά χώρο, σε σκληρή πάλη με την τρομοκρατία της εργοδοσίας, χρειάζεται τις επόμενες μέρες να συνεχιστεί με μεγαλύτερη επιμονή, ασταμάτητα και με ένταση.

Οργανώνουμε την αγωνιστική ταξική μαχητική αλληλεγγύη. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Αμεση επανασύνδεση όσων παροχών έχουν κοπεί! Οργάνωση σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένα «κοράκι» να μην τολμήσει να εμφανιστεί στις λαϊκές γειτονιές. Η απεργία της Πέμπτης είναι η αρχή!

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Με τα αιτήματά μας, τους στόχους και την κατεύθυνση της πάλης. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαντάμε με νέα γενική απεργία στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οταν λέμε ότι οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αιτία πολέμου, το εννοούμε!

Να απομονώσουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχου ε.α., εκπροσώπου της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

Ο Μιχάλης Σοφικίτης
Ο Μιχάλης Σοφικίτης
Εμείς οι απόστρατοι, αλλά και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε συμφέρον να αφουγκραζόμαστε τον αγωνιζόμενο λαό, το λαϊκό κίνημα. Το ίδιο συμφέρον έχουν και οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι. Να βρισκόμαστε σε συμπόρευση μαζί σας, γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα. Τα δικά μας παιδιά πάνε στα ίδια σχολεία, τις ίδιες σχολές με τα δικά σας. Πληρώνουμε τα ίδια φροντιστήρια. Τα παιδιά μας μαραζώνουν το ίδιο στην ανεργία. Ολοι μας πάμε στα ίδια διαλυμένα νοσοκομεία, μας κυνηγάνε οι ίδιες τράπεζες. Αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μέσα από τον κοινό αγώνα μας, λαός και απόστρατοι να απομονώσουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που δημαγωγεί για τα προβλήματά μας, ενώ υπερασπίζεται τις αιτίες που τα γεννούν, την ΕΕ και το σύστημα. Υμνεί τον Χίτλερ, τον Μεταξά, τη δικτατορία. Με τη ναζιστική και φασιστική της δράση, έχει στόχο να διοχετεύει το δηλητήριο του ναζισμού και του ρατσισμού μέσα στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς και να τους στρέφει με μίσος ενάντια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Υποστηρίζουμε ότι ιδιαίτερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς είμαστε που μας υπόσχονταν πριν το 2012 ότι θα εξαιρεθούμε από τις περικοπές επειδή ανήκουμε στα ειδικά μισθολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε πάνω από 50% του μισθού και της σύνταξής μας. Το ίδιο επαίσχυντα μας υπόσχεται και η σημερινή κυβέρνηση ότι θα επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις μας, ενώ από κοινού με την ΕΕ σχεδιάζουν νέες περικοπές, κατάργηση δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και άλλα πολλά. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί.

Η κυβέρνηση, με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα παραδώσει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, με τη μετατροπή τους σε επαγγελματικά - αυτοδιαχειριζόμενα.

Τώρα είναι η ώρα για δράση, να μπουν όλοι στον αγώνα. Η ΚΕΘΑ, σε συνεργασία με άλλες Ενώσεις και συναδέλφους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και όλων των δικαιωμάτων μας που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σε αυτή την Πρωτοβουλία καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν. Να εμποδίσουμε αυτά τα μέτρα, να βάλουμε στο στόχαστρο την αιτία τους.

Οι άλλοι χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Βαγγέλης Τάτσιος από την Παναττική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα», αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσαν για στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την επιτυχία που είχαν, αναγκάζοντας το υπουργείο να βγάλει Εγκύκλιο που τους αναγνωρίζει άδειες και άλλα δικαιώματα. Ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ενώνουμε τη φωνή μας με τα αδέλφια μας που στέκονται στις ουρές της ανεργίας, με τα αδέρφια μας τους μαθητές που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να τελειώσουν το σχολείο, με τις μανάδες και τους πατεράδες μας, τους εργαζόμενους που ματώνουν καθημερινά από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org