ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Ευάγγελος Μαχαίρας

Σήμερα στις 13.00 η κηδεία του, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 97 χρόνων, ο αγωνιστής Ευάγγελος Μαχαίρας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 13.00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Ευάγγελου Μαχαίρα:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Ευάγγελου Μαχαίρα, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 χρόνων.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας γεννήθηκε στα Αγιωργίτικα της Αρκαδίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν διοριστεί δικηγόρος, στρατεύθηκε στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού, στις τάξεις του οποίου υπηρέτησε μέχρι τον Απρίλη του 1941. Στο Αλβανικό Μέτωπο τραυματίστηκε στο Τεπελένι το Δεκέμβρη του 1940, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Αθήνας και επέστρεψε το Μάρτη του 1941. Τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση, ως διοικητής μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και τραυματίστηκε σοβαρά. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Μωριά, με τον Αρη Βελουχιώτη. Το 1943-1944 έγραψε πολλά γνωστά τραγούδια για την Αντίσταση: "Η μάνα του Αντάρτη", "Μες τα κατάμαυρα ντυμένη", "Το νέο αρματολίκι". Μετά την Απελευθέρωση άρχισε να δικηγορεί στην Τρίπολη. Διετέλεσε πρόεδρος του "Δημοκρατικού Συλλόγου Αρκαδίας" και διευθυντής της εφημερίδας "Νεολόγος της Τριπόλεως".

Από το 1946 έως το 1950, υπέστη όλων των ειδών τις διώξεις (εξορία, Μακρόνησος, στρατοδικείο) και σώθηκε από βέβαιο θάνατο, ύστερα από διεθνή κινητοποίηση. Το 1952 μετατέθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο της Τρίπολης στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και το 1956 στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ).

Υπήρξε δικηγόρος των εργαζομένων και των καταδιωκόμενων για πολιτικούς λόγους. Το 1955 εκλέχτηκε γενικός γραμματέας της "Νέας Κίνησης Δικηγόρων Αθηνών". Μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ανέλαβε την προεδρία της Κίνησης αυτής. Το 1964 εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, το 1977 αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο και το 1981 σε πρόεδρό του. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αγωνίστηκε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών, λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Από το 1987 είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Από το 1955 μετέχει στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας. Το 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη και το 1990 πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, του οποίου είναι επίτιμος πρόεδρος από το 1996.

Πρωτοστάτησε στην πάλη για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, καθώς και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες του κόσμου. Πήρε μέρος σε διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Εκτός από τη θητεία του στη δημοσιογραφία (φοιτητικές και επαρχιακές εφημερίδες 1936-1946) εξέδωσε τα βιβλία: "50 χρόνια μετά" (χρονικό της Εθνικής Αντίστασης), "Η Τέχνη της Αντίστασης", "Πίσω από το Γαλανόλευκο Παραπέτασμα", "Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις".

Επί χρόνια συμπορεύτηκε κι ακολούθησε σταθερά το ΚΚΕ. Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Ευ. Μαχαίρα».

Η ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη ένα απ' τα ιδρυτικά της μέλη και τον επί σειρά ετών πρόεδρό της.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ο Ευάγγελος Μαχαίρας ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΔΥΕ. Εκλέχτηκε πρόεδρός της το 1989. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σε συνθήκες προσωρινής ανατροπής του σοσιαλισμού, υπό την πίεση της αντεπανάστασης σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπήρξε ουσιαστική η συμβολή του. Συνέβαλε στο να αποτελέσει και να παραμείνει η ΕΕΔΥΕ κι ο ρόλος της αναντικατάστατος στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών και στη μήτρα που γεννά τους πολέμους, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα στηρίγματά του. Η παραπάνω από 20 χρόνια θητεία του ως προέδρου της ΕΕΔΥΕ επισφραγίστηκε το 2011, στο 16ο Συνέδριό της, όπου κι ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρός της.

Η δράση του, πρώτα απ' όλα στην Εθνική Αντίσταση, τόσο ως μαχητής όσο και αργότερα υπερασπίζοντας και καλύπτοντας νομικά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που βασανίζονταν σε στρατόπεδα, αποδεικνύει το μεγαλείο της προσφοράς του (...) Γι' αυτή του τη δράση κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε (...) Σημαντική ήταν η πολιτική εκστρατεία που έκανε - αν και υπόδικος - ενάντια στη Μακρόνησο, αγωνιζόμενος για να κλείσει το κολαστήριο όπου κρατούνταν χιλιάδες απλοί, λαϊκοί αγωνιστές που μάτωσαν για τον τόπο, αλλά και τη δράση του με το 114, την πάλη του ενάντια στη δικτατορία και τη συμβολή του μέχρι σήμερα στον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Ευάγγελου Μαχαίρα στους αγώνες των δικηγόρων, ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΔΣΑ (...) μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ (...).

Για αρκετά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κινήματος Ειρήνης σε αυτό τον κλάδο. Το 1990, στο Συνέδριο του ΠΣΕ αναδεικνύεται πρόεδρος και το 1996 ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρός του. (...)

Για όλους εμάς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για αρκετά χρόνια, αποτέλεσε παράδειγμα ήθους, ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας».

  • Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Ευ. Μαχαίρα εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκθεση αρχειακού υλικού και εκδηλώσεις για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ

«Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία

Η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία»

(Κώστας Βάρναλης, Αη - Στράτης, 1935)

Με αυτούς τους στίχους του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, που γράφτηκαν όταν ήταν εξόριστος στο νησί του Αη - Στράτη, «ζωντανεύουν» στην εργατούπολη του Αιγάλεω οι μνήμες από τις απάνθρωπες διώξεις και τους τόπους εξορίας των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από το 1918 μέχρι και το 1974.

Εκεί, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημάρχου 17 και Κουντουριώτου, κοντά στο σταθμό «Αιγάλεω» του μετρό) θα φιλοξενηθεί στις 18, 19 και 20 Νοέμβρη η έκθεση με το αρχειακό υλικό της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποτελείται από 23 προθήκες, με 5 από αυτές να είναι αφιερωμένες στις γυναίκες αγωνίστριες. Εκτός από τις φωτογραφίες - ορισμένες σπάνιες - εκτίθενται πρωτότυπο αρχειακό υλικό, χειρόγραφα, καλλιτεχνικές δημιουργίες σε κάδρα, γράμματα, αντικείμενα, βιβλία και άλλα εκθέματα.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και απ' τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 18/11, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Βούλγαρη, Γραμματέα της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για οργανωμένες επισκέψεις: 210.5446.789.

Να σημειωθεί ακόμα πως η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας τα 97 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, οργανώνει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», την Τετάρτη 25/11, στις 8 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Αιγάλεω.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ - ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εισαγγελική παραγγελία για δύο προκαταρκτικές έρευνες

Δύο ανεξάρτητες προκαταρκτικές έρευνες παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Γκουτζαμάνη, αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Πανούση, καθώς και για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκας. Οι δύο έρευνες ανατέθηκαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Δασούλα.

Η πρώτη έρευνα αφορά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Πανούση στο «Πρώτο Θέμα» και τα έγγραφα που προσκόμισε στη συνέχεια. Αντικείμενό της αποτελεί η διακρίβωση τυχόν ποινικών αδικημάτων, όπως βία κατά πολιτικού Σώματος ή της κυβέρνησης, δηλ. κατά υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης κ.λπ. (κακούργημα), παράνομη βία, συμμετοχή σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου (Πρυτανείας) και άλλες αξιόπιστες πράξεις.

Η δεύτερη έρευνα αφορά μηνυτήρια αναφορά των υπουργών Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου και Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκα (για αδικήματα που έχουν σχέση με ενδεχόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας) και έχει ως αντικείμενο: α) Αν είναι γνήσιες οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και β) αν έγινε υπεξαγωγή εγγράφων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ
Κλήση για κατάθεση σε δύο ακόμα άτομα

Δύο ακόμη άτομα που φαίνεται να συμμετείχαν στην επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα, εμφανίστηκαν προχτές στην Κρατική Ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 22χρονο κι έναν 38χρονο, οι οποίοι αφού έλαβαν κλήση από την Αστυνομία, ζήτησαν προθεσμία για να καταθέσουν ανωμοτί.

Χτες, εξάλλου, εμφανίστηκαν στην Ασφάλεια τα δύο πρώτα άτομα που είχαν λάβει κλήση την Τετάρτη 11/11: Ο μεν 23χρονος που είχε ζητήσει τότε προθεσμία για να καταθέσει, πήρε και δεύτερη προθεσμία τριών ημερών, ενώ η 22χρονη έδωσε κατάθεση. Ο δε 24χρονος που είχε συλληφθεί την επόμενη μέρα από την επίθεση, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αίροντας την κράτησή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ