ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Κάνουν άθλια προπαγάνδα

Δεν είναι η πρώτη φορά, που τα αστικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν το ΚΚΕ ή προβάλλουν αποσπασματικά τις θέσεις του, για να υπηρετήσουν με την προπαγάνδα τους την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο τρόπος που παρουσίασαν οι εφημερίδες και τα κανάλια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, βγάζει κυριολεκτικά μάτι. Από μια ομιλία περίπου 3.500 λέξεων, όπου γινόταν ανάλυση της καπιταλιστικής κρίσης και κριτική με στοιχεία και επιχειρήματα στη στρατηγική διαχείρισης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, τα αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν ότι το ΚΚΕ κατονομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ως λόμπυ της δραχμής». Τι και αν αυτό ειπώθηκε για τμήματα του κεφαλαίου. Βόλευε την αστική προπαγάνδα που στηρίζει την κυβέρνηση να υπονοήσουν ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια επιχειρήματα που το κάνει και η ΝΔ, που τον κατηγορεί ότι επιδιώκει την επιστροφή στη δραχμή.

Λίγες αράδες πιο πάνω, η ομιλία έλεγε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αν γίνει, δε θα είναι επιλογή ούτε του ενός, ούτε του άλλου, αφού η εξέλιξη της βαθιάς κρίσης και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι αυτά που καθορίζουν αν η χρεοκοπία της Ελλάδας θα γίνει ελεγχόμενα, μέσα στο ευρώ, ή θα γίνει ανεξέλεγκτα, με έξοδο ή αποπομπή από την Ευρωζώνη. Τα ίδια με τους αστούς αναπαρήγαγε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα κομματικά του Μέσα, αποφεύγοντας συνειδητά να μπει στην ουσία της πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης. Η στάση τους είναι προβλέψιμη και απόλυτα εξηγήσιμη. Στην παρούσα φάση, προσπαθούν να κατοχυρώσουν το νέο δίπολο και πάνω εκεί προσαρμόζουν όλη την προπαγάνδα τους.

Δεν πα' να κάνει το ΚΚΕ αναλύσεις για τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της κρίσης και τη διαχειριστική λογική των προτάσεων που καταθέτουν οι δύο νέοι πόλοι του αστικού συστήματος; Στην προπαγάνδα τους χωράει μόνο η «ατάκα» και το στοιχείο εκείνο, το οποίο, δοσμένο αποσπασματικά, θα δημιουργήσει τις εντυπώσεις που αυτοί θέλουν, ώστε να ενισχυθεί η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του καυγά που οι ίδιοι στήνουν, για το ποιος είναι με τη δραχμή και ποιος με το ευρώ. Για το ότι τα μείγματα διαχείρισης που υπηρετούν και οι δύο έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά οδηγούν το λαό στον ίδιο γκρεμό από άλλο δρόμο, ούτε κουβέντα δεν είπαν τα αστικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι αυτό κυριάρχησε στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Το ότι και οι δύο καλούν το λαό να σηκώσει ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες, την ίδια ώρα που ο ένας συντρίβει και ο άλλος κοροϊδεύει τα λαϊκά στρώματα, επίσης τίποτα δεν γράφτηκε στις εφημερίδες τους και δεν ακούστηκε στα κανάλια τους, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το νόημα που διαπερνούσε την ομιλία και συνολικά τις θέσεις του ΚΚΕ. Οσο για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, δεν ακοούστηκε κουβέντα, μην τυχόν και ταρακουνηθεί καμιά συνείδηση και ξεστρατίσει από το νέο δίπολο. Να βγάλει ο λαός συμπεράσματα για το ρόλο που παίζουν σε βάρος του. Ενημέρωση αποκλειστικά από τον «Ριζοσπάστη» και το ραδιόφωνο του «902». Από το νέο όπλο που, από την Παρασκευή, ρίχνει το ΚΚΕ στη μάχη, το πόρταλ του «902.gr».


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ξεπατικώνουν το ΠΑΣΟΚικό παραμυθάκι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ υιοθέτηση των επιχειρημάτων που ακούμε από το μπλοκ του μνημονίου. Σε μια στιγμή που η κοινωνία προσδοκά από την Αριστερά να την στηρίξει και βλέπει μια ελπίδα, το ΚΚΕ λέει σε όλο τον κόσμο "όχι δεν θα πάρουμε, όχι δεν θέλουμε να στηριχτείτε πάνω μας". Πρόκειται περί τεράστιου ιστορικού λάθους που διαπράττει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ». Η παραπάνω ...βαθυστόχαστη ανάλυση ανήκει - πού αλλού; - στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπό του Π. Σκουρλέτη. Με τη φόρα που έχουν πάρει στο ξεπατίκωμα του ΠΑΣΟΚ, δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Το ΠΑΣΟΚ συνήθιζε να αντιπαρέρχεται την κριτική του ΚΚΕ με τη λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και κατά προτίμηση με τους «αντιπάλους μας», δηλαδή τη ΝΔ. Τώρα, είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να αφηγηθεί το παραμυθάκι, μην μπορώντας να δώσει μια πειστική απάντηση στην κριτική που του ασκεί το ΚΚΕ. Πάει πολύ όμως, αυτοί που απροκάλυπτα καλούν την αστική τάξη να στηριχτεί πάνω τους για να τη σκαπουλάρει απ' την κρίση με τον λαό καθημαγμένο, να εγκαλούν το ΚΚΕ ότι δε στηρίζει το λαό. Πάει πολύ, αυτοί που μιλούν για ανταγωνιστικότητα και συμφωνούν με αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για την επίτευξή της, (συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο CNN), που μιλούν για κρατική ενίσχυση των επενδύσεων και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, να εγκαλούν το ΚΚΕ για ιστορικό λάθος, επειδή αρνείται να γίνει σαν τα μούτρα τους, κόμμα της διαχείρισης, στην υπηρεσία των αστών.

Η «αριστερή» διαχείριση του μνημονίου

«Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του». Τάδε έφη στη χθεσινή συνέντευξή του στο CNN ο Α. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η δική του κριτική και αντίθεση στο μνημόνιο αφορά την ...αναποτελεσματικότητα του μείγματος των μέτρων που περιλαμβάνει, προφανώς για να προβάλει ως εναλλακτική λύση το μείγμα που προτείνει το κόμμα του. Ομως το μείγμα των μέτρων που εφαρμόζεται κάθε άλλο παρά αναποτελεσματικό είναι όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τα μνημόνια. Τρανή απόδειξη η προχθεσινή έκθεση της τρόικας, που δείχνει τις «μεγάλες επιτυχίες» του προγράμματος. Αντιγράφουμε: «Οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 1 δισ. το 2012 (ή 25%) και το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια (κατά περισσότερο από 800 εκατ.)». Επίσης: «Η ευρεία αναμόρφωση του κύριου συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010, που μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης, εισήγαγε τη βασική σύνταξη, αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους και εισήγαγε τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ακολουθείται από τη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς και μια περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια». Πολύ πιο σημαντικά τα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ίδια συνέντευξη ότι συμφωνεί: «πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα»... Επικαλούμενη τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας η έκθεση της τρόικας αναφέρει: «ο στόχος του μνημονίου για μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα κατά 15% το 2012-2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ανακτηθεί όλη η απώλεια ανταγωνιστικότητας που κατεγράφη την περίοδο 2001-2009. Μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει ανακτηθεί ολόκληρη η απώλεια και θα έχουν βελτιωθεί τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας»...

Περίσσεψε το σόου

Περίσσεψε το σόου τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Μετά την πασαρέλα και τη βαβούρα του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα, τη δική του παράσταση χάριν των τηλεοράσεων έδωσε το Σάββατο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης, ο οποίος έβαλε στα μικρόφωνα του βήματος της Βουλής ένα κασετοφωνάκι, που έπαιζε παλιότερη ομιλία του Α. Σαμαρά. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να αποδείξει ότι η ΝΔ αναίρεσε αυτά τα οποία έλεγε παλιότερα. Μ' αυτόν τον τρόπο κέρδισε μερικά λεπτά δημοσιότητας παραπάνω σε τηλεόραση και διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που τις προηγούμενες μέρες «τα έβαλαν» με το ακριβό ρολόι του βουλευτή της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, για να πείσουν ότι δεν είναι κοντά στο λαό, σε αντίθεση με τους ίδιους. Παίρνοντας την πάσα, ο Α. Γεωργιάδης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι τα κοσμήματά της πουλιούνται μόνο στο Κολωνάκι και τη Μύκονο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής τις σχετικές «αποδείξεις» του ισχυρισμού του. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός με μοιρασμένους ρόλους, με όχημα την ατάκα και τον ψευτοκαυγά, μακριά και ενάντια στην ουσία της στρατηγικής που υπηρετεί το κάθε κόμμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις θέσεις του.

Στο λαό «υπόσχονται» λιτότητα και φτωχοποίηση...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016 λένε τώρα η παράταση για τον έλεγχο των ελλειμμάτων, μέχρι το 2022 η παράταση για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Κι αυτό μας το παρουσιάζουν ως βοήθεια και ελάφρυνση.

Το μόνο που σημαίνει όμως είναι επίσημη λιτότητα και φτωχοποίηση για δύο ακόμη χρόνια. Και μετά άλλα δύο, κι ύστερα δύο ακόμη...

Αυτά την ώρα που ΕΕ και ΔΝΤ φέρονται να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Οι μεν προτείνουν «συνδυαστικά μέτρα» και οι δε ένα ακόμη «κούρεμα».

Ομως, κάπου εκεί τελειώνει και η διαφωνία τους. Γιατί υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν απόλυτα: Πως όποιος δρόμος και να ακολουθηθεί το κόστος θα πέσει ξανά στις πλάτες του λαού.

Και γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά τι σημαίνει το κόστος ενός «κουρέματος». Το διαπιστώσαμε με το περίφημο PSI τους, για το οποίο τόσο πολύ θριαμβολόγησαν.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ αυτά έχουμε και την περίφημη έκθεση της «τρόικας» που περηφανεύεται ότι έκανε την ελληνική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια ...αυτόματη.

Κάθε φορά - λέει - που δε θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα προβλέπονται αυτόματες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, πολιτική προστασία και Δημόσια Διοίκηση.

Λογικό. Πού να κάθονται τώρα κάθε τρίμηνο να «σκαρφίζονται» νέα μέτρα. Τα παίρνουν όλα εξαρχής με κάθε δυνατό συνδυασμό, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Αυτό θα πει «εκσυγχρονισμός» και «πρόοδος». Τα πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου προγραμματισμένα και νοικοκυρεμένα.

Προφανώς και αυτό εννοούσαν όταν μιλούσαν για «σταθερό περιβάλλον» που θα δημιουργήσει «εμπιστοσύνη στις αγορές» και θα κάνει τους «επενδυτές» να βλέπουν τη χώρα με καλό μάτι.


Παπαγεωργίου Βασίλης
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org