ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Με επίσχεση εργασίας και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες διεκδικούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλιά

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο
Με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της δημοτικής αρχής - πρόσκειται στη ΝΔ - η οποία αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αποπληρωμή των δεδουλευμένων (οφείλονται μέχρι και έξι μηνών μισθοί) και μόνιμη και σταθερή εργασία. Μόλις προχτές το βράδυ πήρε την πολιτική απόφαση να μετασχηματίσει τις υπάρχουσες Δημοτικές Επιχειρήσεις σε δύο Κοινωφελείς και μία Ανώνυμη Εταιρεία, εφαρμόζοντας τον αντεργατικό και αντιλαϊκό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τον οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση με τη στήριξη των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Χτες οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στους ΟΤΑ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από άλλους δήμους της Αττικής. Σε συνάντηση με το δήμαρχο Στ. Γεωργόπουλο, έγινε καθαρό ότι η δημοτική αρχή επιμένει στην απόφασή της.

Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας και στο δήμο με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Απόφαση που δίνει απάντηση και στις όποιες προσπάθειες εκφοβισμού, καθώς η αστυνομική παρουσία είναι πλέον καθημερινή έξω από το αμαξοστάσιο του δήμου και στους δρόμους της πόλης, ενώ χτες έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου που ύστερα από απαίτηση της δημοτικής αρχής κήρυξε τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών παράνομες και καταχρηστικές.

Η απόφαση που έλαβε η δημοτική αρχή οδηγεί στη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να απολυθούν. Αλλά και στην πλήρη, πλέον, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και τομέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα στον παιδικό σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης οι γονείς καταβάλλουν τροφεία 250 έως 300 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχει προσχέδιο μελέτης το οποίο προβλέπει μείωση προσωπικού και αύξηση των τροφείων!

Ηδη στο δήμο υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης και προγράμματα stage. Ενας εργασιακός μεσαίωνας που φρόντισε να καλλιεργήσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και που σήμερα τολμά να εμφανίζεται ως όψιμος προστάτης των εργαζομένων.

Συντονισμένη ταξική δράση

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλούν τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Αλλά και να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων για να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονη μεταφορά των εργαζομένων και των υπηρεσιών τους στους δήμους, οι υπηρεσίες να προσφέρονται στους δημότες δωρεάν.

Και σε αυτό τους τον αγώνα οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τους όποιους ισχυρισμούς παρουσιάζουν το πρόβλημα ως νομικίστικο και οικονομίστικο, αποκρύπτοντας τον πολιτικό του χαρακτήρα. Να απορρίψουν τις μεσοβέζικες λύσεις που προτείνονται από τους όψιμους προστάτες τους περί μεταφοράς ορισμένων εργαζομένων στο δήμο και συνέχισης της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Λύσεις οι οποίες προτείνονται και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους, ευνοούν το καθεστώς ομηρίας και καμία σχέση δεν έχουν με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Ε. Μελά, Γ. Μαυρίκος και Λ. Καφαντάρη κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών απαιτώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ και ένα μήνα 23 από τους 60 περίπου εργαζόμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς (ΔΕΠΑΛ), στους οποίους η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) οφείλει δεδουλευμένα 7 έως 13 μηνών! Στη ΔΕΠΑΛ ανήκουν 3 μαγαζιά («Ξενία», «Νεροτριβή», «Νερόμυλος»), ένας παιδικός σταθμός, το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, οι Κοινωνικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες καθώς και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Την ίδια στιγμή, μέσω της ΔΕΠΑΛ, προσλαμβάνονται με τα γνωστά προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (STAGE) εργαζόμενοι χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, βαθαίνοντας τις εργασιακές ανατροπές στο δήμο.

Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του σωματείου τους συναντήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Λιβαδειά. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η δημοτική αρχή αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να λύσει το πρόβλημα. «Πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δε φταίνε. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων! Καμία χαμένη θέση εργασίας!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Αλέξανδρος Καρκάνας. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στην ΤΑ και τόνισε την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των υπαλλήλων της ΔΕΠΑΛ.

Από την πλευρά του ο Δήμος Κουμπούρης ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος σχετικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θέλουμε δήμους επιχειρηματίες! Να κλείσουν και όλοι οι εργαζόμενοι να περάσουν στο δήμο ή γενικότερα στο δημόσιο».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΘΗΝΑ»
Απλήρωτοι από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι

Περισσεύει το θράσος της διοίκησης της εταιρείας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Αθηνά» (ΜΚΟ) η οποία, την ώρα που οι 18 εργαζόμενοι σ' αυτή μένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο, απειλεί με απολύσεις! Θορυβημένη από την απόφαση των εργαζομένων ν' απαντήσουν οργανωμένα στα προβλήματά τους και προσδοκώντας ότι με την τρομοκρατία θα «χτυπήσει» την ενότητά τους, η εργοδοσία ζήτησε προχτές από την εργαζόμενη Ναυσικά Παπαδημητράτου να παραιτηθεί.

Απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και να μη γίνει καμία απόλυση, οι (18) εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, αλλά και το υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της 5ωρης στάσης εργασίας, που προκήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Το μέλος της διοίκησης της «Αθηνά» κ. Παναγιωτάκης πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι από εκεί δεν έχουν έρθει τα απαραίτητα κονδύλια. Ενώ για το θέμα των απολύσεων απάντησε προκλητικά «είναι δικό μου θέμα». Οσο για το υπουργείο, απάντησε στους εργαζόμενους με αοριστολογίες και υποσχέσεις ότι θα προγραμματιστεί κάποια συνάντηση.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων μετέφερε στους εργαζόμενους ο Γιάννης Κομνηνός, από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε στη χτεσινή τους κινητοποίηση.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ
Σημαντικά ποσοστά για την παράταξη της ΕΣΚ

Σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσε ο αγωνιστικός συνδυασμός «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ-Σ) στις πρόσφατες εκλογές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), παρά το κλίμα τρομοκρατίας και τους μηχανισμούς νόθευσης της θέλησης των τυφλών. Ο συνδυασμός της ΕΣΚ-Σ πήρε 209 ψήφους στην Αθήνα και 47 στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας σε αυτές τις δυο πόλεις ποσοστό 33% και δυο έδρες στο ΔΣ. Ο συνδυασμός «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΔΣ), που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ πήρε 363 ψήφους στην Αθήνα και 163 στη Θεσσαλονίκη και εφτά έδρες στο ΔΣ.

Τις εκλογές χαρακτήρισε το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας. Η παρεμπόδιση της ΕΣΚ-Σ να έρθει σε επαφή με τα μέλη του συλλόγου και οι μηχανισμοί νόθευσης του αποτελέσματος κλιμακώθηκαν τις μέρες των εκλογών. Αποκαλύφθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός που κινητοποιήθηκε για να στηρίξει την ΠΔΣ (επιστρατεύτηκαν αυτοκίνητα για τη μεταφορά ψηφοφόρων κ.ά.). Στην Αθήνα οι αγωνιστικές δυνάμεις εντόπισαν μη μέλος του συλλόγου, στέλεχος του συγκεκριμένου μηχανισμού, να κλέβει φάκελο της εφορευτικής επιτροπής. Στα Τρίκαλα είχαν ειδοποιηθεί συγγενείς τυφλών να ψηφίσουν για λογαριασμό τους, αλλά εμποδίστηκαν από τις αγωνιστικές δυνάμεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ