ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγωνιστικός εορτασμός σε όλη τη χώρα

Την 30ή επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου προετοιμάζονται να γιορτάσουν αγωνιστικά σε όλη την Ελλάδα, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, μέλη του κινήματος ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς, με συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες εκδηλώσεις. Η Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα αγωνιστικής συνέχειας. Συγκεκριμένα:

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων του ΠΑΜΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Στην Αρτα το Εργατικό Κέντρο με τα Σωματεία του, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, οι Σύλλογοι Καθηγητών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών και ο Σύλλογος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς, στις 6 μ.μ.

Στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, χτες το βράδυ, έγιναν συσκέψεις μαζικών φορέων για την οργάνωση της προετοιμασίας. Επίσης, δύο σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Χημικού και Πληροφορικής) έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις για συμμετοχή. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα η Επιτροπή που προετοιμάζει τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου αποτελείται από εργατοϋπαλληλικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς.

Στην Πρέβεζα, το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Ειρήνης καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Θα συμμετέχουν, όμως, και στην πορεία που συνδιοργανώνει ο Δήμος με άλλους φορείς στις 10.30 π.μ. στο Φόρο. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη των φορέων για την οργάνωση του γιορτασμού που κάλεσε ο Δήμος της Πρέβεζας δεν ειδοποιήθηκαν όλα τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ούτε η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας.

Στη Χαλκίδα, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν σε συγκέντρωση και πορεία, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από το «Στρογγυλό» της παραλίας της πόλης.

Στη Λαμία, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία στις 6 μ.μ., από την πλατεία Πάρκου.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήμερα, στις 2.30 μ.μ., στον «Κωνσταντακάτο».

-- Ο σύλλογος «Εστία της Γυναίκας Περάματος», σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (ΔΗ.Π.Ο.Π, Νεωρίων και Φωκίωνος), θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Καλτσώνης Δρ. Νομικής, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και της ΕΕΔΥΕ και Μαυρούλη Ελένη, δημοσιογράφος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Λουτρακίου - Περαχώρας, την Κυριακή 16/11, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).

-- Στα Τρίκαλα η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, την Δευτέρα 17/11, στις 5 μ.μ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, βιντεοπροβολές, μουσικό πρόγραμμα και κυρίως συζήτηση γύρω από την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, τη δράση του νεολαιίστικου κινήματος και τα 35 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα έχει ως εξής:

-- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Γιώργος Φραγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας.

-- Στις 12.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία συνεχίζεται - Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση», με ομιλητή τον Γιώργο Τσιλιγκιρίδη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου (Πλ. Γεωργίου), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Κιάμος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της ΚΝΕ και το χρονικό της εξέγερσης θα παρουσιάσει ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης.

-- Στην Κέρκυρα, στις 8.30 μ.μ., σε αίθουσα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «35 χρόνια ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο καφεθέατρο «Σταθμός», θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσουν ο Μανόλης Νταγκουνάκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και ο Γιάννης Λιονής, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ.

-- Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τις 12 έως τις 3 μ.μ., στο χώρο της φοιτητικής λέσχης, γίνεται έκθεση παράνομου αρχειακού υλικού της ΚΝΕ.

-- Στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης (η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ), στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο, με ομιλητές το δήμαρχο Αγίου Παύλου Μιχάλη Μοσχονά και τον Χάρη Κουτσουρά από μέρους του ΣΦΕΑ '67-'74.

Ανέδειξε την ανάγκη της οργανωμένης πάλης

Συμπληρώνονται φέτος τριάντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτή η «στρογγυλή» επέτειος θα δώσει λαβές στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στους συνοδοιπόρους και απολογητές της, για να επιχειρήσουν, για άλλη μια φορά, να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική, διαστρεβλωμένη εικόνα του χαρακτήρα των γεγονότων του Νοέμβρη του 1973. Είτε προβάλλοντας τη δήθεν ολόπλευρη ενότητα που επικρατούσε τότε μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, είτε απολυτοποιώντας αυτή καθεαυτή την εξέγερση, είτε αποσιωπώντας τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά που έλαβε τότε η πάλη του λαού και της νεολαίας.

Ενα από τα ζητήματα που βρίσκεται συχνά και θα βρεθεί και αυτές τις μέρες στην «πρώτη γραμμή» από την πλευρά εκείνων που εργολαβικά χρόνια τώρα αλλοιώνουν το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τα μηνύματα της εξέγερσης του '73, είναι και αυτό της δήθεν «αυθόρμητης εξέγερσης του λαού και της νεολαίας, πέρα και μακριά από Κόμματα και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προεργασία», αλλά και το ότι τέτοιες μορφές πάλης και αντίστασης «είναι πια ξεπερασμένες».

Είναι φανερός ο στόχος να αποσιωπηθεί η σκληρή ταξική πάλη που διεξαγόταν τότε, αλλά και ο πρωτοπόρος ρόλος που διαδραμάτισε το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, που παρέμενε εκτός νόμου για πάνω από είκοσι χρόνια, η ΚΝΕ που μετρούσε μόλις πέντε χρόνια ζωής και άλλες πατριωτικές και αντιδικτατορικές δυνάμεις. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και η μη αναφορά στην οξύτατη πολιτική και ιδεολογική διαπάλη που υπήρχε ανάμεσα στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις και σε εκείνες που πρακτικά αθώωναν την αμερικανοκίνητη Χούντα (όπως π.χ. το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού» που αποδέχτηκε την επιχείρηση φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από το Μαρκεζίνη, ενέργεια όμως που καταδικάστηκε από το σύνολο του λαού στην πράξη) ή που δεν έδιναν διέξοδο και προοπτική στην πάλη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, δεν προσανατόλιζαν τη δράση τους στη μαζική λαϊκή πάλη.

Πράγματι, τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 ως προς τη μορφή που αυτά έλαβαν και τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν ήταν αυθόρμητα. Δε σχεδιάστηκαν από κάποια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη, δεν καθοδηγήθηκαν από κάποιο ενιαίο σχέδιο. Οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τα γεγονότα, έχοντας πράγματι μεγάλη συμβολή σε αυτά, δίχως όμως ενιαίο σχέδιο από τα πριν, δεδομένου ότι η κατάσταση που επικρατούσε τις μέρες εκείνες στην πρωτεύουσα ήταν ανεξέλεγκτη. Δε γίνεται όμως στα έξι χρόνια που η Δικτατορία είχε βάλει τη χώρα «στο γύψο» να μην υπήρχε καμία αντίσταση από τη μεριά του λαϊκού κινήματος και σε λίγα εικοσιτετράωρα, αυθόρμητα και χωρίς καμία ζύμωση, καμία προηγούμενη διεργασία, στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας να οργανωθεί η πάλη τους, να πάρει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, να μετατραπεί σε μαζική λαϊκή, πολιτική δράση, να υιοθετηθούν επικίνδυνα για τη δικτατορία, και όχι μόνο, αιτήματα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας οι κομμουνιστές ξεκίνησαν μια κοπιαστική και βασανιστική προσπάθεια, επιδιώκοντας σε συνθήκες βαριάς παρανομίας να οργανώσουν την αντιδικτατορική πάλη του λαού, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, όπως εκείνη της οξύτατης εσωκομματικής κρίσης του 1968, όταν τα αναθεωρητικά στοιχεία θέλησαν να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ ως Κόμμα Νέου Τύπου και με την ιστορική του αποστολή. Η ίδρυση της ΚΝΕ τον Αύγουστο του 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια του Κόμματος να παρέμβει πιο συγκεκριμένα με την πολιτική και την ιδεολογία του στο χώρο της νεολαίας, αλλά και στη διαδικασία να συνδεθεί το νεολαιίστικο κίνημα με το εργατικό. Από όλη αυτή την πορεία προκύπτει και σαν βασικό συμπέρασμα ότι από τη μεριά των επαναστατικών δυνάμεων απαιτείται προετοιμασία κατάλληλη για κάθε είδους εξέλιξη που θα προκύψει στην πορεία της ταξικής πάλης.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέδειξε και τη δύναμη και τη σημασία της οργανωμένης πάλης, ιδιαίτερα μέσα από τους μαζικούς φορείς και όταν αυτοί έχουν ταξικό προσανατολισμό στο κίνημα. Το αν είναι ξεπερασμένες αυτές οι μορφές πάλης η απάντηση είναι ότι το ίδιο το κίνημα δημιουργεί κάθε φορά τους κατάλληλους τρόπους έκφρασης και δράσης ανάλογα με τις συνθήκες, τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή και την κορύφωση της ταξικής πάλης.

Τριάντα χρόνια μετά, τα οράματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν επίκαιρα όσο και ανεκπλήρωτα. Ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας μάς καλεί να καταδικάσουμε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ που καπηλεύονται τα οράματα του Πολυτεχνείου και συμπαρατάσσονται με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ), μας καλεί να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και ιδιαίτερα στη σοσιαλιστική Κούβα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου καλεί εμάς τους νέους ανθρώπους να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο πλευρό της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ, στην πάλη για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα διεκδικήσει τη Λαϊκή Εξουσία και θα στηρίξει μια οικονομία με επίκεντρο τις ανάγκες μας.


Βασίλης ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org