ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νεολαία και εργαζόμενοι εμπνέονται από την εξέγερση

Η Διακήρυξη της Επιτροπής Εορτασμού για τη φετινή επέτειο

Και φέτος ο ιστορικός χώρος θα πλημμυρίσει νιάτα όλων των ηλικιών
Και φέτος ο ιστορικός χώρος θα πλημμυρίσει νιάτα όλων των ηλικιών
Ανοίγουν αύριο οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για τον τριήμερο εορτασμό της 30ής επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Ο ματοβαμμένος χώρος του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτός για τον κόσμο αύριο και μεθαύριο, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και ο εορτασμός θα κορυφωθεί αγωνιστικά όπως του ταιριάζει με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη.

Την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, που 30 χρόνια μετά δεν έχουν δικαιωθεί, καθώς και την ανάγκη συνέχειας του αγώνα, επισημαίνει στη φετινή Διακήρυξή της η Επιτροπή Εορτασμού όπου συμμετέχουν: Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Φοιτητικές Παρατάξεις, Πανεπιστημιακές Κοινότητες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εορτασμού διαπιστώνει «ότι ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν πάλεψαν μόνο για να απαλλαγούν από ένα ανελεύθερο και φασιστικό καθεστώς. Πρόσβλεπαν και σε μια καινούρια κοινωνική, αναγεννητική πορεία, σε μια "Νέα Ελλάδα". Οι ελπίδες δε δικαιώθηκαν, γιατί οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σφράγισαν τη μεταδικτατορική πορεία του τόπου. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία έμειναν με την πικρή γεύση των αλύτρωτων οραμάτων τους και των αιματόβρεχτων ιστορικών τους σελίδων, αναμένοντας και παλεύοντας ασταμάτητα για καλύτερες μέρες, για τη δικαίωση.

Τριάντα χρόνια από τη μέρα του ξεσηκωμού και μετά από τις κοσμοϊστορικής σημασίας αλλαγές που σημειώθηκαν στις τελευταίες δεκαετίες του Εικοστού Αιώνα, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η Νέα Τάξη, των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, έχουν επιβάλει τη βαρβαρότητα των πολέμων, της καταλήστευσης των φυσικών πόρων, της εξαθλίωσης, της τρομοκρατίας και της πείνας για τους λαούς και τους εργαζόμενους, της προκλητικής συσσώρευσης του πλούτου για τους λίγους και ισχυρούς. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας τα προηγούμενα χρόνια και στις μέρες μας του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Ο λαός της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από τον περιφερειακό ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Η Κύπρος που βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Σχεδίου ΑΝΑΝ και του ΑΤΤΙΛΑ που εξακολουθεί να παραμένει. Οι επόμενοι στόχοι που περιμένουν να γίνουν βορά των ΗΠΑ, οι εξαθλιωμένοι λαοί όπου Γης.

Στη χώρα μας τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα καταπατούνται, οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες ακρωτηριάζονται, οι κατακτήσεις των εργαζομένων θεωρούνται συντεχνιακά προνόμια και αφαιρούνται, ενώ η καταστολή, με πρόσχημα την τρομοκρατία, έχει μετατραπεί στον κύριο παράγοντα επιβολής μιας αντικοινωνικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Η ανεργία έχει γίνει η σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας και η νεολαία, με την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στους κατακτητικούς πολέμους, στέλνεται να υπηρετήσει ξένα συμφέροντα σε ξένες χώρες.

Η Παιδεία ιδιωτικοποιείται, η γνώση εμπορευματοποιείται, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός της αγοράς έχει εισβάλει από τα σχολικά έως και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, για μια ακριβοπληρωμένη αμάθεια, γίνονται αξεπέραστοι, ρίχνοντας τη νεολαία στον καιάδα των ευέλικτων μορφών εργασίας και των περίφημων ευκαιριών της απασχολησιμότητας, του μοιράσματος της ανεργίας. Τα ναρκωτικά και οι τεχνητοί παράδεισοι των ΜΜΕ υποδουλώνουν και καταστρέφουν τα όνειρα των νέων, τους οδηγούν στην αποστράτευση και στην πνευματική εξόντωση. Δεν υπάρχει μέλλον με τέτοιες πολιτικές και μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυρίαρχων πολιτικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, που συμπλέουν αλλά ταυτόχρονα ανταγωνίζονται για την εναλλαγή στην εξουσία».

Η Επιτροπή Εορτασμού τονίζει, επίσης, ότι σήμερα η νεολαία και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας εμπνέονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και συνεχίζουν τον αγώνα, αλλά παράλληλα «κατανοούν ότι η διαρκής υπονόμευση και η επίθεση που δέχονται τα μηνύματα εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι μια τυχαία υπόθεση. Αυτή αφορά στην κατοχύρωση των συμφερόντων των εχόντων και κατεχόντων, στη διασφάλιση της ασυδοσίας και της βάρβαρης εκμετάλλευσης των δυνάμεων του πολέμου και του κέρδους».

Καλεί, λοιπόν, σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριημέρου και στην πορεία της Δευτέρας, ώστε να πάρει ο εορτασμός παλλαϊκό χαρακτήρα με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Νοέμβρη του '73 γιατί: «Το Πολυτεχνείο ζει - σε νέους αγώνες μας καλεί».

Ανταποκρινόμενα σ' αυτό το κάλεσμα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Φαρμάκου Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα: «Η εργατική τάξη στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό», το Σάββατο 15 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο «Γκίνη» του Πολυτεχνείου.

Επίσης, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) πραγματοποιεί εκδήλωση αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα και στο λαό της, την Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο «Γκίνη».

Στο χώρο του Πολυτεχνείου, επίσης, θα λειτουργούν σε όλο το τριήμερο ενδιαφέρουσες εκθέσεις ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν στο κτίριο «Γκίνη» αυτές της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας (αίθουσα 12) και της ΚΝΕ (αίθουσα 13).

Από σήμερα ο γιορτασμός στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο γιορτασμός των 30 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθεί με την παλλαϊκή συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο που διοργανώνει η ΦΕΑΠΘ και ο ΣΦΕΑ τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Εργαζόμενοι και νεολαία της πόλης ετοιμάζονται να αποδώσουν μαζικά φόρο τιμής στα θύματα της αμερικανοκίνητης Χούντας των συνταγματαρχών, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι τα συνθήματα του Νοέμβρη παραμένουν αναλλοίωτα και επίκαιρα όσο ποτέ. Η προσυγκέντρωση του ΚΚΕ έχει οριστεί για τις 5 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στον ίδιο χώρο είναι το ραντεβού της ΚΝΕ.

Μέχρι και χτες, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, 26 σύλλογοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στην πορεία, με προσυγκέντρωση στις 4:30 στην πλατεία Χημείου. Οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, με τα αγωνιστικά διεκδικητικά πλαίσια των φοιτητών να δίνουν το στίγμα της συμμετοχής τους στην παλλαϊκή κινητοποίηση.

Το μήνυμα του Νοέμβρη, μπολιασμένο με την πείρα του αγώνα από την 35χρονη πορεία της ΚΝΕ, μετέφεραν όλες τις προηγούμενες μέρες στα Πανεπιστήμια τα μέλη της Οργάνωσης, μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ. Μπροστά στον τριήμερο γιορτασμό, το κέντρο μεταφέρεται στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, όπου την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της ΚΝΕ. Στη μάχη της προπαγάνδας, δίπλα στις καθημερινές μαζικές εξορμήσεις στα αμφιθέατρα, κυρίαρχη θέση κατείχαν και φέτος τα γιγαντοπανό της Οργάνωσης που σκέπασαν τις προσόψεις των σχολών στα ΤΕΙ και στο Πολυτεχνείο.

ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί μπορούν και θα νικήσουν

«Αντιστεκόμαστε στη Νέα Τάξη. Μαζί με τους άλλους λαούς παλεύουμε για την ανατροπή της. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την ειρήνη και τη φιλία με τους λαούς. Το Πολυτεχνείο και οι μεγάλοι αγώνες του λαού μας θυμίζουν πως οι λαοί μπορούν και θα νικήσουν».

Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την 30ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ΕΕΔΥΕ καλεί στις εκδηλώσεις του εορτασμού της επετείου και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αποκαλύπτουν το πρόσωπο της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τους λαούς να του βάλουν φρένο, να συμβάλουν στην ανατροπή του, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν άλλο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

ΠΑΜΕ - ΠΕΔΥΕ
Συγκεντρώσεις για κατάθεση στεφανιών

Σε συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., στην Ομόνοια καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές το ΠΑΜΕ, για να κάνουν πορεία προς το Πολυτεχνείο και να καταθέσουν στεφάνια.

Αντίστοιχο κάλεσμα για συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιών απευθύνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Κυριακή, στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ